برای مشاوره شرایط و مراحل ثبت موسسه
برای مشاوره شرایط و مراحل ثبت موسسه
موسسه به نهادی گفته می شود که به امور غیر تجاری مانند امور علمی یا ادبی اشتغال دارد. برای این که یک موسسه غیر تجاری بتواند به طور رسمی به انجام فعالیت در حوزه مجوز خود بپردازد، می بایست به طور قانونی به ثبت رسیده و مراحل مربوط به ثبت را طی نماید. ماده 3 آیین نامه اصلاحی ثبت تشكیلات و موسسات غیر تجاری مصوب سال 1337، در این خصوص بیان می دارد: « ثبت تشكیلات و موسسات مزبور در تهران در اداره ثبت شركت ها و در شهرستان ها در اداره ثبت مركز اصلی آن به عمل خواهد آمد.»
تاسیس و ثبت موسسات غیر تجاری، با فرآیند ثبت شرکت ها متفاوت بوده، بنابراین لازم است که افراد با مراحل و نحوه ثبت این موسسات آشنایی داشته باشند. از طرف دیگر، برای این که یک موسسه بتواند به طور رسمی به ثبت برسد، لازم است که شرایط و ضوابط قانونی در این زمینه را رعایت نموده وگرنه، امکان ثبت در اداره ثبت شرکت ها را نخواهد داشت. به همین دلیل، پرداختن به جزئیات ثبت موسسه از جمله مدارک لازمه در این خصوص، امری الزامی تلقی می گردد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که ضوابط و شرایط ثبت موسسه چه می باشد؛ به بیان صفر تا صد مراحل و نحوه ثبت آن بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم برای ثبت موسسه غیرتجاری صحبت خواهیم کرد و اسناد ضروری در این مورد را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
شرایط ثبت موسسه
مطابق ماده 3 آیین نامه اصلاحی ثبت تشكیلات و موسسات غیر تجاری، منظور از موسسه، كلیه تشكیلات و نهاد هایی هستند كه برای مقاصد غیر تجارتی از قبیل امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امثال آن (اعم از آنكه موسسان و تشكیل دهندگان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند) تشكیل شوند. این تشکیلات و موسسات می توانند عناوینی از قبیل انجمن، كانون یا بنگاه و امثال آن را اختیار نموده، اما اتخاذ عناوینی كه اختصاص به تشكیلات دولتی داشته باشد، از طرف موسسات مزبور امکان پذیر نخواهد بود.
مطابق با این تعریف، می توان موسسات غیر تجاری را به دو گروه عمده تقسیم بندی نمود که شامل موسسات انتفاعی و موسسات غیر انتفاعی می گردد. موسسات غیرانتفاعی به موسساتی گفته می شود كه مقصود از تشكیل آن، جلب منافع و تقسیم آن بین اعضا خود نباشد، در حالی که موسسه انتفاعی موسسه ای است که مقصود از تشكیل آن، جلب منافع مادی و تقسیم منافع مزبور میان اعضای خود یا غیر باشد. از جمله موسسات انتفاعی میتوان به كانون های فنی و یا حقوقی اشاره نمود.
همانطور که پیش تر اشاره گردید، کلیه موسسات به منظور آغاز فعالیت رسمی در کشور، ابتدا می بایست به طور قانونی به ثبت برسند. سوالی که ممکن است در این میان، در ذهن برخی افراد ایجاد شود این است که شرایط ثبت موسسه می باشد و چه ضوابطی در این خصوص می بایست مورد توجه قرار گیرد. به جهت آشنایی علاقمندان، در این قسمت از مقاله به بیان ضوابط و شرایط لازم در این مورد، پرداخته شده است.
اولین شرط از شرایط ثبت موسسه در ایران این است که موضوع فعالیت موسسه می بایست غیر تجاری باشد. بنابراین در صورتی که حوزه فعالیت شرکت، شامل موضوعات تجاری نیز گردد، نهاد مزبور شامل تعریف موسسه نخواهد گردید. همچنین در صورتی که موضوع فعالیت موسسه، از جمله فعالیت های مجوزی است، می بایست قبل از اقدام برای تاسیس موسسه، برای اخذ مجوز اقدام نمود. مراجع ذی صلاح برای اخذ مجوز با توجه به نوع موسسه متفاوت می باشند. برای مثال؛ موسسات آموزشی می بایست مجوز خود را از وزارت علوم دریافت نمایند.
توجه به این نکته در این میان حائز اهمیت می باشد که ثبت موسسه در اداره ثبت موسسات به معنی مجوز فعالیت نمی باشد و موسسه می بایست برای تاسیس و بهره برداری از واحد خود، مجوز جداگانه ای را اخذ نماید. همچنین از دیگر شرایط ثبت موسسه این است که کلیه اعضای هیات مدیره در سامانه ثنا ثبت نام نموده و دارای حساب کاربری باشند. به منظور ثبت نام در سامانه ثنا نیز، کلیه اشخاص مزبور باید دارای شماره تلفن همراه به نام خود باشند. علاوه بر این، وجود دو نفر عضو بالای 18 سال برای تعیین به عنوان هیئت مدیره الزامی است.
سامانه و سایت ثبت موسسه غیرتجاری
در گذشته فرآیند ثبت موسسات غیر تجاری، به صورت حضوری صورت گرفته و افراد ناگریز بودند که مراحل ثبت موسسه را با مراجعه به اداره ثبت شرکت های حوزه مربوطه طی نمایند. این روند، ضمن صرف هزینه و زمان بسیار، سبب می گشت که فرآیند ثبت موسسه به کندی صورت پذیرد.
به منظور حل این مشکل، سایتی تحت عنوان سامانه جامع ثبت شرکت ها راه اندازی گردید، تا افراد بتوانند به راحتی، درخواست خود را برای ثبت موسسه در سامانه درج نمایند. در این ممکن است، میان عده ای از افراد با جزئیات این سایت آشنایی نداشته، به همین دلیل، در این بخش از مقاله؛ به معرفی سامانه و سایت ثبت موسسه غیرتجاری irsherkat.ssaa.ir پرداخته شده است.
همانطور که پیش تر اشاره گردید، اولین مرحله تاسیس شخصیت حقوقی و موسسات غیرتجاری، ثبت درخواست در سامانه اداره ثبت شرکتها به آدرس irsherkat.ssaa.ir می باشد. قانون راجع به ثبت شركت ها مصوب سال 1310 در این خصوص بیان می دارد که کلیه شرکت های ایرانی مذکور در قانون تجارت، می بایست مطابق قانون مذکور تقاضای ثبت نمایند. در غیر این صورت، محکمه به تقاضای مدعی العموم، مدیران آن ها را به جزای نقدی محکوم و حکم انحلال شرکت متخلف را نیز صادر خواهد کرد.
صفر تا صد مراحل و نحوه ثبت موسسه
اولین مرحله از مراحل ثبت موسسات غیرتجاری، ثبت درخواست تایید نام در سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir می باشد. انجام کلیه مراحل تایید نام در سایت ثبت شرکت ها، به صورت اینترنتی صورت گرفته و به صورت کاملا رایگان می باشد. به منظور آگاهی متقاضیان از صفر تا صد مراحل و نحوه ثبت موسسه در این سایت، در این بخش، صفر تا صد فرآیند و چگونگی ثبت این موسسات به همراه راهنمای تصویری آن ارائه گردیده است.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از این پس، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
به منظور ثبت کلیه موسسات من جمله ثبت موسسه مالی و اعتباری و انجام صفر تا صد ثبت موسسه، شخص در ابتدا می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از آن، داوطلب لازم است که بر روی گزینه تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نماید.
در مرحله بعدی، شخص لازم است که بر روی گزینه پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نموده و گزینه ادامه که در پایین صفحه قرار گرفته را انتخاب نماید.
پس از آن، نوبت به انتخاب نوع شخصیت حقوقی می رسد. در صورتی که داوطلب تمایل به ثبت موسسه را دارد، می بایست از میان گزینه های نمایش داده شده؛ بر روی گزینه "موسسه غیر تجاری" کلیک نماید.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی موسسه هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات موسسه وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه ها به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات داوطلب است.
درگام بعدی، فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت موسسه را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام موسسه لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت موسسه را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین شود. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می گردد. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در قسمت مربوطه وارد گردد.
پس از آن در مرحله بعدی، شخص لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت موسسات غیرتجاری به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد. همچنین در صورتی که مدیران شرکت در این قسمت حساب کاربری ثنا نداشته باشند، امکان ورود به مرحله بعد برای متقاضی امکان پذیر نخواهد بود.
پس از درج اطللاعات مدیران، شخص لازم است که اطلاعات مربوط به شعب، نام روزنامه کثیرالانتشار و اساسنامه شرکت را نیز تکمیل نموده و به اداره ثبت شرکت ها ارسال دارد. با ارسال اطلاعات، سامانه جامع ثبت موسسات غیر تجاری، یک کد پیگیری منحصر به فرد به درخواست متقاضی اختصاص داده که می توان از طریق آن، برای پیگیری امور اقدام نمود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت موسسات غیر تجاری فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت موسسه را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. به موجب ماده 7 آیین نامه اصلاحی ثبت تشكیلات و موسسات غیر تجاری، در صورتی كه ظرف 15 روز بعد از وصول اظهارنامه معلوم گردد كه تقاضای ثبت دارای نواقصی می باشد، دفتر اداره ثبت موسسات به متقاضی اخطار می دهد كه نواقص را ظرف مدت پانزده روز رفع كند.
چنانچه در ظرف مدت مذكور، متقاضی اقدامی برای رفع نواقص نكند و یا اصولا تقاضای ثبت غیر قابل قبول باشد، رئیس اداره ثبت شركت ها اقدام به رد آن خواهد كرد در شهرستان ها این اقدام بر عهده ادارات ثبت می باشد. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت موسسات غیر تجاری را طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت موسسه در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب صفر تا صد مراحل ثبت موسسه به اتمام رسد.
مدارک لازم برای ثبت موسسه
موسسات غیرتجاری برای تاسیس، نیازمند وجود اوراق و اسنادی هستند که می بایست بعد از تکمیل مدارک لازم برای ثبت موسسه غیرتجاری به امضاء کلیه شرکا و اعضا رسیده و به اداره ثبت موسسات غیرتجاری ارسال گردد. در صورتی که این اسناد در مهلت مقرر به اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری ارسال نشود، درخواست متقاضی رد شده و وی می بایست کلیه مراحل را از ابتدا پیگیری نماید. مدارک لازم برای ثبت موسسه به شرح زیر می باشد:
دو نسخه تقاضانامه موسسات غیرتجاری حاوی بارکد و شماره پیگیری پرینت گرفته شده از سامانه با امضا تمامی موسسین و در صورت وجود بازرسان ذیل تمامی صفحات آن.
نسخه اساسنامه موسسات غیرتجاری حاوی بارکد و شماره پیگیری پرینت گرفته شده از سامانه با امضا تمامی موسسین ذیل تمامی صفحات آن.
دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسین حاوی بارکد و شماره پیگیری پرینت گرفته شده از سامانه با امضا تمامی موسسین و اعضای هیات مدیره و در صورت وجود بازرسان ذیل تمامی صفحات آن.
دو نسخه صورت جلسه هیات مدیره با امضا تمامی موسسین و اعضای هیات مدیره ذیل تمامی صفحات آن.
ارائه فهرست اموال با ذکر ارزش ریالی هر یک و امضای تمامی موسسین ذیل آن (در صورتی که مقداری از سرمایه شرکت به صورت غیر نقدی اعم از اموال منقول و یا غیرمنقول اعلام گردد).
ارائه معرفی نامه جهت نمایندگان اشخاص حقوقی (در صورتی که موسسین و یا اعضای هیات مدیره و یا بازرسان از بین اشخاص حقوقی باشند).
ارائه مجوز از مراجع ذی صلاح (در صورتی که نام و یا موضوع فعالیت یکی از مصادیق مندرج در جدول مربوط به موضوعات فعالیت در سامانه باشد).
ارائه اصل یا برابر اصل وکالت نامه یا قیم نامه
ارائه اصل یا برابر اصل وکالت نامه در مواردی که وکیل (اعم از وکیل مدنی یا وکیل دادگستری) به عنوان امضا کننده ذیل دفاتر در سامانه جامع ثبت شرکتها معرفی می گردد.
توجه به این نکته ضروری است که ارائه کلیه مدارک فوق برای ثبت موسسه الزامی بوده و نقص در مدارک لازم منجر به ارائه اخطار رفع نقص از سوی اداره ثبت موسسات غیر تجاری می گردد. در صورتی که این اخطار رفع نگردد، کارشناسان درخواست ثبت موسسه را رد نموده و شخص می بایست مجددا کلیه مراحل را از ابتدا آغاز نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل ثبت موسسه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل ثبت موسسه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله