برای مشاوره ثبت نام و دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی
برای مشاوره ثبت نام و دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی
با توسعه فناوری های نوین و پیشرفت بشر در حوزه اینترنت و فضای مجازی بسیاری از افراد به دنبال راه اندازی کسب و کار خود در بستر اینترنت می باشند. همچنین برای این که شخصی بتواند یک کسب و کار اینترنتی و قانونی داشته باشد و بتواند این اطمینان را به مشتریان خود بدهد که کار را به صورت تضمینی و قانونی انجام می دهد، می بایست مجوزهای لازم را در این خصوص دریافت کند.
بنابراین، برای اعتبار یک کسب و کار اینترنتی، لازم است که اشخاص اقدامات مختلفی از جمله اخذ مجوز را انجام دهند. برای دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی، شخص می بایست شرایطی را رعایت نموده و مدارک مورد نیاز را فراهم نماید. از طرف دیگر، آشنایی با مراحل و نحوه دریافت این مجوز نیز حائز اهمیت می باشد.
لذا، در این مقاله، سعی شده است که پس از پاسخ به این سوال که مجوز کسب و کار اینترنتی چیست؛ به شرایط و مدارک لازم برای دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی اشاره شود. در ادامه، سامانه و درگاه ملی صدور الکترونیکی مجوز کسب و کار اینترنتی معرفی می شود و در مورد مراحل و نحوه دریافت و ثبت نام الکترونیکی جواز کسب و کار اینترنتی توضیحاتی ارائه می گردد. سپس، مراحل استعلام و لیست مجوز کسب و کار اینترنتی مورد مطالعه قرار می گیرد و در نهایت، شماره تلفن اتحادیه و انجمن صنفی کسب و کار اینترنتی و مجازی ارائه می شود و به استعلام گواهی صلاحیت از پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا (آنلاین) پرداخته می گردد.
مجوز کسب و کار اینترنتی چیست
یکی از کسب و کارهایی که سود و مزایای زیادی به دنبال دارد، کسب و کار اینترنتی می باشد که برای راه اندازی آن می بایست مجوز های مختلفی دریافت شود. در این میان، ممکن است که برای برخی از اشخاص، این سوال مطرح شود که مجوز کسب و کار اینترنتی چیست؟
در پاسخ به این سوال، در ابتدا باید گفت که همه کسب و کارها برای این که فعالیت آن ها معتبر و وجهه قانونی داشته باشد، می بایست مجوزی در این خصوص دریافت کنند که اصطلاحا به آن پروانه کسب گفته می شود. پروانه کسب در قانون نظام صنفی کشور تعریف شده است که ماده 5 این قانون بیان می کند که پروانه کسب، مجوزی عمومی است که طبق مقررات این قانون به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معین داده می شود.
علاوه بر این، کسب و کار اینترنتی به عنوان یکی از زیر مجموعه های فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه های گذشته رشد بالایی را تجربه کرده است. همچنین در تعریف آن باید گفت که هر کسب و کاری که به صورت آنلاین و در بستر اینترنت صورت بگیرد، کسب و کار اینترنتی گفته می شود.
کسب و کار اینترنتی به مفهوم کلی استفاده از اینترنت و تکنولوژی های جدید برای برقراری ارتباطات بین سازندگان، فروشندگان، عرضه کنندگان به منظور ارائه کالا و خدمات می باشد. البته باید توجه داشت که برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی می بایست مجوزهای مختلفی دریافت شود. به طور مثال «ای نماد» یکی از این جوازهاست که یک مجوز عمومی و به معنای نماد اعتماد الکترونیکی است. همچنین، در این راستا، دریافت مجوز اختصاصی برای هر شغل و کسب و کار که از طریق درگاه ملی مجوز های کسب و کار دریافت می شود، نیز مورد نیاز می باشد.
شرایط دریافت جواز کسب و کار اینترنتی
برای دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی لازم است که شرایط و ضوابطی توسط متقاضی رعایت گردد که باید فرد از این شرایط و ضوابط مطلع باشد. بنابراین در این قسمت به شرایط دریافت جواز کسب و کار اینترنتی اشاره می شود و به شرح زیر است :
ارائه نشانی دفتر یا اقامتگاه
تشکیل پرونده مالیاتی موضوع ماده 186 قانون مالیات های مستقیم
ارائه گواهی آزمون دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار
دارا بودن کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم یا پزشکی یا گواهی اشتغال به تحصیل برای آقایان کمتر از پنجاه سال سن. (دانشجویان دارای معافیت تحصیلی نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)
دارا بودن حداقل هجده سال سن
رضایت محضری شرکا (درمشارکت مدنی و یا قهری)
داشتن تاییدیه صلاحیت فردی از پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا
ارائه حداقل یک قرارداد با دارندگان پروانه کسب یا مجوز تعاونی در رسته تولید یا فروش طلا و جواهر برای سامانه معاملات برخط طلای آب شده و مصنوعات طلا و جواهر و سایر سامانه ها
داشتن تاییدیه ویژگیهای تخصصی کسب و کار مجازی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی براساس قانون تجارت الکترونیکی و ماده (۳) اساسنامه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
داشتن پروانه تخصصی و فنی یا دیپلم فنی یا مدارک تحصیلی دانشگاهی مرتبط، یا معرفی یک نفر واجد شرایط مذکور (برای صنوف مشمول تبصره ماده 13 قانون نظام صنفی) برای رسته های سامانه آنلاین ارائه خدمت در محل و یا سامانه های ارائه انواع خدمات و کالا بر بستر فضای مجازی (سایبری) درحوزه سلامت
داشتن مصوبه هیات مدیره برای صدور پروانه کسب، به نام مدیر عامل یا یکی از صاحبان امضاء مطابق اساسنامه و آخرین آگهی روزنامه رسمی ثبت شرکت (برای اشخاص حقوقی).
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: احراز هویت برخط کاربران متناسب با نوع فعالیت کسب و کار و با قابلیت پی جویی
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: داشتن سلامت محتوا و عدم وجود موارد مجرمانه و یا غیرمجاز محتوای موجود در وب گاه ها و و نرم افزارهای کاربردی (اپلیکیشن) مربوط به کسب و کارهای مجازی
شرایط ابطال (لغو دائم) پروانه کسب واحد صنفی: 1- در صورت عدم فعالیت بیش از 6 ماه، تغییر محل کسب، تغییر نوع فعالیت، واگذاری محل صنفی دارای پروانه کسب به غیر (تبصره 5 ماده 12 قانون نظام صنفی)، 2- در صورت انقضای تاریخ پروانه کسب (تبصره 2 ماده 5 قانون نظام صنفی)، 3- در صورت عدم عضویت در سامانه مودیان و عدم استفاده از پایانه فروشگاهی پس از گذشت یک سال از تاریخ دریافت اخطار کتبی (تبصره 1 ماده 24 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان)، 4- در صورت انجام مواردی که به موجب حکم قانونی یا محکمه موجب لغو پروانه کسب می شود.
شرایط تعلیق (لغو موقت) پروانه کسب واحد صنفی: در صورت گران فروشی، کم فروشی و تقلب برای بار پنجم (پس از طی ترتیبات لازم در مراتب قبلی توسط مراجع ذیربط)، به مدت شش ماه پروانه کسب تعلیق و محل کسب تعطیل می شود.
لازم به ذکر است که این شرایط به صورت کلی و مطابق با سامانه درگاه ملی مجوز های کسب و کار بیان شده است. همچنین انواع مختلفی از کسب و کار مجازی وجود دارد که ممکن است با توجه به نوع کسب و کار اینترنتی، شرایط دیگری نیز وجود داشته باشد که متقاضی باید آن شرایط هم رعایت کند.
مدارک لازم برای دریافت جواز کسب و کار اینترنتی
در بخش قبلی شرایط دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی بیان شد؛ حال یکی از سوالات متداولی که در این زمینه مطرح می شود این است که مدارک لازم برای دریافت جواز کسب و کار اینترنتی چه می باشد و چه اسنادی می بایست تهیه گردد. به منظور پاسخ به این پرسش، لیست مدارک لازم در قسمت زیر بیان گردیده که به شرح زیر می باشد:
ارائه نشانی دفتر یا اقامتگاه قانونی
تصویر گواهینامه آموزشی احکام تجارت و کسب و کار
تصویر کارت ملی برای اشخاص حقیقی و اساسنامه و آگهی روزنامه رسمی مربوط به تغییرات هیات مدیره و اقامتگاه شرکت برای شرکت
تصویر گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی
تصویر کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم یا پزشکی یا گواهی اشتغال به تحصیل برای آقایان کمتر از پنجاه سال سن.
تصویر گواهی صلاحیت فنی از سازمان فنی و حرفهای و یا سازمان ها و دستگاه هایی که مطابق مقررات مکلف به صدور پروانه تخصصی و فنی می باشند (مطابق ماده 13 قانون نظام صنفی و آیین نامه مربوط به آن)
تصویر تاییدیه ویژگی های تخصصی کسب و کار مجازی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
تصویر مصوبه هیات مدیره مبنی بر معرفی به عنوان مدیر عامل یا یکی از اعضای هیات مدیره برای اخذ پروانه کسب در اشخاص حقوقی
پروانه تخصصی و فنی یا دیپلم فنی یا مدارك تحصیلی دانشگاهی مرتبط، یا معرفی یك نفر واجد شرایط مذکور (برای صنوف مشمول تبصره ماده (13) قانون نظام صنفی).
شخص متقاضی در تهیه این مدارک باید توجه کافی داشته باشد؛ زیرا در صورت ناقص بودن مدارک ممکن است که درخواست شخص رد گردد. همچنین لازم به ذکر است که برای دریافت جواز کسب و کار اینترنتی، باید استعلاماتی از مراجعی مانند پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا برای دریافت گواهی صلاحیت، سازمان ثبت احوال کشور برای استعلام اطلاعات هویتی و . . . صورت گیرد.
سامانه و درگاه ملی صدور الکترونیکی مجوز کسب و کار اینترنتی
در بخش های قبلی، شرایط و مدارک لازم برای دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی بیان شد و گفته شد که انواع مختلفی از مجوز ها در این خصوص باید دریافت شود. حال به جهت آشنایی کاربران در این قسمت سامانه و درگاه ملی صدور الکترونیکی مجوز کسب و کار اینترنتی معرفی می شود.
درگاه ملی مجوزهای کسب و کار به نشانی g4b.ir، بستری اینترنتی تحت مدیریت دبیرخانه «هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار» است که برای همه کسب و کارهای موجود در کشور، شرایط، مدارک، مجوزهای پیش نیاز، هزینه و زمان صدور مجوز را شفاف و قابل فهم ارائه می کند.
این درگاه، تنها مرجع رسمی اعلام شرایط صدور مجوزهای کسب و کار و معرفی مرجع قانونی صادرکننده همه مجوزهای کسب وکارها در کشور محسوب می شود. این سایت بر اساس ماده 7 قانون اجرای سیاست های اصل 44 قانون اساسی مصوب 1387 و اصلاحات بعدی آن طراحی و راه اندازی شده است.
همچنین اشخاصی که قصد راه اندازی فروشگاه اینترنتی دارند، می بایست نماد اعتماد الکترونیکی نیز دریافت کنند که به همین منظور باید به سامانه اینماد، به نشانی enamad.ir، مراجعه کنند. این سایت از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت، جهت انجام امور مربوط به اخذ و اعطای نماد اعتماد الکترونیکی ایجاد شده است که موجب می شود مشتریان اعتماد بیشتری به آن کسب و کار اینترنتی داشته باشند.
مراحل و نحوه ثبت نام الکترونیکی جواز کسب و کار اینترنتی
همانطور که پیش تر اشاره گردید، افراد به منظور دریافت مجوز اختصاصی کسب و کار اینترنتی می بایست به سایت درگاه ملی مجوز های کشور مراجعه نمایند. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا مراحل و نحوه ثبت نام الکترونیکی جواز کسب و کار اینترنتی به همراه راهنمای تصویری آن ارائه نماییم.
به منظور دریافت و ثبت درخواست مجوز اختصاصی کسب و کار اینترنتی، شخص می بایست آدرس سامانه درگاه ملی مجوز های کشور به نشانی g4b.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود.
پس از ورود به سامانه، شخص می بایست نوع کسب و کار اینترنتی خود را در صفحه اصلی جستجو کند.
سپس، فرد باید کسب و کار اینترنتی که مد نظر دارد را از لیستی که مشاهده می کند، انتخاب کند.
پس از آن، شخص به صفحه جدیدی هدایت می شود که می بایست از پایین صفحه، گزینه درخواست مجوز را انتخاب نماید.
لازم به ذکر است مجوزی که از طریق درگاه ملی مجوز های کسب و کار صادر می شود، برای مدت معینی اعتبار دارد و پس از آن مدت، شخص باید برای تمدید مجوز اقدام کند. به طور مثال مدت اعتبار پروانه در خصوص فروشگاه های مجازی 5 سال می باشد.
استعلام مجوز کسب و کار اینترنتی
پس از ثبت نام و درخواست مجوز کسب و کار اینترنتی ممکن است بعضی از اشخاص قصد داشته باشند که ثبت نام خود را پیگیری کرده و در این مورد استعلام بگیرند که لازم است که با مراحل آن آشنایی داشته باشند. مراحل و نحوه استعلام مجوز کسب و کار اینترنتی به شرح زیر می باشد:
اشخاص به دو صورت می توانند مجوز کسب و کار اینترنتی خود را استعلام بگیرند. اولین روش بدین صورت است که شخص باید در مرورگر خود سایت اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی به نشانی ecunion.ir را جستجو کرده و وارد سایت استعلام انجمن صنفی کسب و کار اینترنتی شود.
سپس فرد از پایین صفحه می بایست گزینه استعلام مجوز را انتخاب کند.
در مرحله بعد شخص داوطلب باید عنوان سایت را وارد کرده و گزینه جستجو را برای استعلام انتخاب کند.
روش دیگری برای استعلام مجوز این است که شخص در مرورگر خود سامانه ایرانیان اصناف به نشانی iranianasnaf.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود و مطابق تصویر زیر بر روی گزینه پیگیری ثبت نام مجوز الکترونیکی کلیک نمایند.
در مرحله بعدی از مراحل نحوه پیگیری و استعلام پروانه کسب، شخص می بایست اطلاعات خود که شامل کد ملی و کد رهگیری است را در کادرهای مربوطه وارد کرده و نسبت به استعلام پروانه کسب خود، اقدام کند.
بنابراین، اشخاص می توانند با استفاده از کد ملی و کد رهگیری خود اقدام به استعلام جواز کسب و کار اینترنتی خود کنند. در توضیح کد رهگیری باید گفت کدی می باشد که پس از اتمام مراحل ثبت درخواست پروانه کسب، به هر فرد اختصاص داده می شود که اشخاص باید در حفظ این کد کوشا باشند.
لیست مجوزهای کسب و کار اینترنتی
همانطور که در بخش های قبلی نیز اشاره شد؛ برای کسب و کارهای اینترنتی مجوز های مختلفی باید دریافت شود که از جمله آن می توان به دریافت پروانه کسب از طریق درگاه ملی مجوزهای کسب و کار اشاره نمود. حال در این قسمت، به لیست مجوزهای کسب و کار اینترنتی اشاره می شود که به شرح زیر می باشد:
نماد اعتماد الکترونیکی
نشان ملی ثبت
مجوز اتحادیه کسب کارهای مجازی
مجوز سازمان نظام صنفی رایانه ای
پروانه نشر دیجیتال
مجوز ساماندهی برای کسب و کارهای اینترنتی
پروانه کسب و کار
همچنین کسب و کار هایی که در فضای اینستاگرام مشغول می باشند، اصولا نیازی به دریافت مجوز ندارند، اما اگر قصد داشته باشند که فعالیت آن ها معتبر و مطابق با قانون باشد، می توانند اقدام به دریافت کد شامد از وزارت ارشاد کنند. در واقع شامد یک کد الکترونیکی 16 رقمی است که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شده که نشان دهنده اعتبار وب سایت، نرم افزار، کانال و اشکال مختلف محصولات دیجیتالی می باشد.
شماره تلفن اتحادیه و انجمن صنفی کسب و کار اینترنتی و مجازی
در بخش های قبلی، در خصوص شرایط، مدارک و مراحل دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی توضیحاتی ارائه گردید و سامانه ای که این مجوز را صادر می کند؛ نیز معرفی شد. حال به منظور اطلاع اشخاص از آدرس و شماره تلفن اتحادیه کسب و کار مجازی در این بخش به شماره تلفن اتحادیه و انجمن صنفی کسب و کار اینترنتی و مجازی اشاره می شود و شماره تلفن این مجموعه به شرح زیر است:
66911115
66911116
66906064
66906065
66906066
بنابراین اشخاص، می توانند در صورت نیاز با هر یک از شماره های فوق تماس بگیرند. همچنین افراد می توانند به صورت حضوری به اتحادیه و انجمن صنفی کسب و کار اینترنتی به نشانی تهران خیابان آزادی، اسکندری شمالی، پلاک 3 ساختمان یکتا طبقه 4 واحد 7مراجعه نمایند.
استعلام گواهی صلاحیت از پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا (آنلاین)
در بخش های پیشین مقاله به توضیح مجوز کسب و کار اینترنتی پرداخته و شرایط، مدارک و مراحل و نحوه دریافت آن را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح مراحل و نحوه استعلام گواهی صلاحیت از پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا (آنلاین) در کسب و کارهای مجازی بپردازیم.
بنابر اعلام درگاه ملی مجوزها، دو سرویس استعلام «تاییدیه پلیس نظارت بر اماکن عمومی» برای مجوزهای صنفی و «بررسی نشانی اقامتگاه قانونی اشخاص حقیقی» برای مجوزهای مشاغل خانگی، در فرایند صدور مجوزها در درگاه ملی مجوزهای کشور فعال شده است. با فعال شدن، این دو سرویس، متقاضیان دیگر نیازی به پرداخت هزینه برای دریافت تاییدیه احراز نشانی از پست نخواهند داشت.
در روش جدید، پلیس فرصت دارد ظرف مهلت پانزده روز استعلام های موردنیاز را انجام داده وگرنه، بعد از 15 روز، سیستم به طور خودکار پاسخ مثبت به استعلام را صادر می نماید. به این ترتیب دیگر نیازی به حضور در ادارات پلیس اماکن برای دریافت استعلام اماکن نخواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت نام و دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از ثبت نام و دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.