برای مشاوره اطلاع از انواع مجمع عمومی شرکت
برای مشاوره اطلاع از انواع مجمع عمومی شرکت
مطابق قانون تجارت، هفت قسم شرکت وجود دارد. این شرکت ها همواره نیازمند اخذ تصمیمات و ایجاد مصوباتی می باشند. بررسی آورده های شرکت و میزان سرمایه تعهد شده و پرداخت شده، بررسی صورت های مالی شرکت، تصمیم به افزایش و کاهش سرمایه، ایجاد تغییرات در اساسنامه و .... از جمله مواردی است که باید در شرکت مورد بررسی و در صورت لزوم به تصویب برسد.
تصمیم گیری در شرکت ها امری بسیار مهم تلقی می شود. اغلب این تصمیمات در مجامع عمومی گرفته می شود. شناخت تکالیف، وظایف، حد نصاب تشکیل و تصمیم در مجامع برای تمام مدیران و سهامداران شرکت امری ضروری است؛ چرا که در صورت عدم رعایت هر یک از این موارد، تصمیم مجمع قابل ابطال می باشد.
از همین رو، در این مقاله، ابتدا به پرسش مجمع عمومی شرکت چیست و چرا برگزار می شود؟ پاسخ داده می شود. سپس انواع مجامع عمومی شرکت ها و وظایف و تکلیف آن ها مورد بررسی قرار می گیرد و پس از آن، درباره حد نصاب تشکیل و رای انواع مجامع عمومی شرکت های سهامی بحث می شود و در نهایت تاریخ مجامع شرکت های بورس 1402 ارائه می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص در متن مقاله بیان می شود.
مجمع عمومی شرکت چیست و چرا برگزار می شود؟
قانون گذار در قانون تجارت تعریف دقیقی از شرکت ارئه نکرده است؛ اما با توجه به مفاد این قانون، شرکت تجاری شرکتی است که از اجتماع دو یا چند شخص، به قصد انجام فعالیتی معین تشکیل می شود. هرکدام از این اشخاص آورده ای می آورند و در سود و زیان شرکت با یکدیگر شریک می شوند.
مدیران شرکت مکلفند سالیانه یا حسب مورد در مواقع الزامی در قانون، اقدام به برگزاری مجامع عمومی نمایند، اما مجمع عمومی شرکت چیست و چرا برگزار می شود؟ به گردهمایی مدیران و سهامداران با هدف تصمیم گیری درباره مسائل مهم شرکت، مجمع عمومی گفته می شود. مستند به ماده 72 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، مجمع عمومی شرکت سهامی از اجتماع صاحبان سهام تشکیل می شود.
به طور کلی، مطابق قانون، سه نوع مجمع عمومی وجود دارد که تاریخ تشکیل هر کدام متفاوت می باشد. مطابق ماده 73 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده از انواع مجامع عمومی می باشند که در قسمت های بعدی بعدی این مقاله به تفصیل هر کدام از این مجامع مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
هیئت مدیره مکلف است حداقل 10 روز قبل از برگزاری مجمع، آگهی برگزاری و دعوت به مجمع را در روزنامه کثیر الانتشاری که آگهی های مربوط به شرکت در آن به چاپ می رسد، منتشر نماید. سهامدارانی که قصد شرکت در جلسه مجمع را دارند لازم است همراه با ورقه سهم خود به شرکت مراجعه و مجوز ورود به مجمع را اخذ نمایند. شایان ذکر است نمایندگان سهامداران نیز می توانند با ارائه برگه نمایندگی و مجوز ورود، به جای شخص سهامدار و به عنوان نماینده در مجمع حاضر شوند.
انواع مجامع عمومی شرکت ها و وظایف و تکالیف آن ها
در قسمت پیشین مقاله مجمع عمومی شرکت و علت برگزاری آن مورد مطالعه قرار گرفت و بیان شد که این مجامع انواعی دارد که هر کدام وظایف و تکالیفی دارند. لذا در این قسمت از مقاله درباره انواع مجامع عمومی شرکت ها و وظایف و تکالیف آن ها بحث می شود.
همانطور که بیان شد؛ مطابق ماده 73 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده از انواع مجامع عمومی می باشند که در ادامه وظایف و تکالیف هر کدام از آن ها در انواع شرکت ها، به تفکیک بررسی می شود.
مجمع عمومی موسس: مجمع عمومی موسس از اجتماع موسسین و سهامداران اولیه تشکیل می شود. رسیدگی به گزارش موسسین و احراز تعهد تمام سرمایه و تادیه مبلغ لازم، انتخاب اولین مدیران و بازرسان، تصویب طرح اساسنامه و در صورت لزوم اصلاح آن، بررسی آورده های غیر نقد، رسیدگی به مزایای مطالبه شده موسسین، تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های شرکت در آن درج شود از وظایف و تکالیف مجمع عمومی موسس می باشد.
لازم به ذکر است گزارش موسسین باید حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی موسس در محلی که در آگهی دعوت مجمع تعیین شده است؛ برای مراجعه پذیره نویسان سهام، آماده باشد. مجمع عمومی موسس، تنها به هنگام تشکیل شرکت برگزار می شود.
مجمع عمومی عادی (مجمع عمومی سالیانه): همانطور که از نام آن مشخص است؛ این مجمع حداقل سالی یک بار در تاریخ پیش بینی شده در اساسنامه تشکیل می شود. همچنین مطابق قانون تجارت، شرکت ها موظفند تا 4 ماه پس از اتمام سال مالی خود اقدام به برگزاری مجمع عمومی سالیانه نمایند.
رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی قبل و صورت دارایی و مطالبات و دیون شرکت و صورت حساب دوره عملکرد سالیانه شرکت و سایر امور مربوط به حساب های سال مالی، تقسیم سود و اندوخته بین سهامداران، رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان، انتخاب مدیران و بازرسان، تعیین روزنامه کثیر الانتشار برای آگهی های بعدی شرکت از وظایف مجمع عمومی عادی می باشد.
مجمع عمومی فوق العاده: ایجاد تغییرات در اساسنامه شرکت (مانند تغییر نام و آدرس شرکت، تغییر در موضوع شرکت، تغییر در مدت شرکت، تغییر در تعداد مدیران و بازرسان و...)، افزایش و کاهش سرمایه، انحلال شرکت در مجمع عمومی فوق العاده تصمیم گیری می شود.
مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده: مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده دارای همان صلاحیت مجمع عمومی عادی می باشد و تنها زمان تشکیل آن با مجمع عمومی عادی متفاوت است و به هنگام پیش آمدن موارد ضروری برای شرکت تشکیل می گردد.
حد نصاب تشکیل و رای انواع مجامع عمومی شرکت های سهامی
پس از شناخت مجامع عمومی، علل برگزاری آن، انواع مجامع و وظایف و تکالیف هر یک آن ها، اکنون در این قسمت از مقاله حد نصاب تشکیل و رای انواع مجامع عمومی شرکت های سهامی مورد بحث قرار می گیرد. شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است.
حد نصاب تشکیل و رای در انواع مجامع عمومی شرکت های سهامی متفاوت می باشد که در ادامه هر یک از این موارد به تفکیک بررسی می شود. مطابق ماده 75 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت؛ حد نصاب تشکیل مجمع عمومی موسس در شرکت سهامی به شرح ذیل می باشد: در مجمع عمومی موسس حضور عده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد نموده باشند؛ ضروری است.
اگر در اولین دعوت اکثریت مذکور حاصل نشد؛ مجامع عمومی جدید فقط تا دو نوبت توسط موسسین دعوت می شوند؛ مشروط بر این که حداقل بیست روز قبل از انعقاد آن، مجمع آگهی دعوت آن با قید دستور جلسه قبل و نتیجه آن در روزنامه کثیرالانتشاری که در اعلامیه پذیره نویسی معین شده است؛ منتشر گردد.
مجمع عمومی جدید وقتی قانونی است که صاحبان لااقل یک سوم سرمایه تاسیس و ثبت شرکت، در آن حاضر باشند. شایان ذکر است مطابق ماده 80 قانون فوق الذکر، در جلسه دوم مجمع عمومی موسس که به منظور رسیدگی به وضع آورده های غیر نقد و مزایای مطالبه شده تشکیل می گردد؛ باید بیش از نصف پذیره نویسان هر مقدار از سهام شرکت را که تعهد شده است، حاضر باشند.
حد نصاب تصمیم و رای در مجمع عمومی موسس؛ اکثریت دو ثلث آرا حاضرین می باشد و در صورتی که در مجمع عمومی سوم اکثریت لازم حاضر نشد، موسسان عدم تشکیل شرکت را اعلام می دارند. در مجمع عمومی موسس کلیه موسسان و پذیره نویسان حق حضور دارند و هر سهم دارای یک رای خواهد بود.
حد نصاب تشکیل مجمع عمومی عادی، حضور دارندگان اقلا بیش از نصف سهامی که حق رای دارند؛ می باشد. در صورتی که در اولین دعوت حد نصاب مذکور حاصل نشد، مجمع برای بار دوم دعوت خواهد شد و با حضور هر عده از صاحبان سهامی که حق رای دارند؛ رسمیت می یابد.
حد نصاب تصمیم و رای در مجمع عمومی عادی، در مجمع عمومی عادی تصمیمات همواره به اکثریت نصف به علاوه یک آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود، مگر در مورد انتخاب مدیران و بازرسان که اکثریت نسبی کافی خواهد بود. لازم به ذکر است مقصود از اکثریت نسبی در این قانون به دست آوردن تعداد آرا بیشتر نسبت به سایر کاندیدها می باشد.
حد نصاب تشکیل مجمع عمومی فوق العاده؛ به میزان دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رای دارند؛ می باشد. اگر در اولین دعوت حد نصاب مذکور حاصل نشد، مجمع برای بار دوم دعوت و با حضور دارندگان بیش از یک سوم سهامی که حق رای دارند، رسمیت یافته و اتخاذ تصمیم خواهد نمود، به شرط آن که در دعوت دوم، نتیجه دعوت اول قید شده باشد. حد نصاب تصمیم و رای در مجمع عمومی فوق العاده، همواره به اکثریت دو سوم آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود.
تاریخ مجامع شرکت های بورسی ۱۴۰۲
در قسمت پیشین مقاله، حد نصاب تشکیل و تصمیم و رای در مجمع عمومی موسسس، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده در شرکت سهامی به تفکیک مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. اکنون در این قسمت از مقاله، تاریخ مجامع شرکت های بورسی ۱۴۰۲ ارائه می شود.
تاریخ مجامع شرکت های بورسی در روزنامه مربوط به آگهی های شرکت و همچنین سایت شرکت اعلام می شود. علاوه بر آن، از طریق سامانه کدال نیز می توان تاریخ مجامع شرکت های بورس 1402 را مشاهده کرد. بدین نحو که متقاضی لازم است به سامانه کدال به نشانی codal.ir مراجعه نماید. پس از ورود به این سامانه، صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود.
در این صفحه اطلاعیه تاریخ مجامع شرکت های بورسی قابل مشاهده می باشد. همچنین متقاضیان می توانند با انتخاب گزینه جست و جوی اطلاعیه از قسمت سمت راست بالای صفحه و وارد کردن اطلاعات خواسته شده، به سرعت اطلاعیه مد نظر خود را پیدا نمایند.
همانطور که بیان شد، هیئت مدیره مکلف است حداقل 10 روز قبل از برگزاری مجمع، آگهی برگزاری و دعوت به مجمع را در روزنامه کثیر الانتشاری که آگهی های مربوط به شرکت در آن به چاپ می رسد، منتشر نماید. سهامدارانی که قصد شرکت در جلسه مجمع را دارند؛ لازم است همراه با ورقه سهم خود به شرکت مراجعه و مجوز ورود به مجمع را اخذ نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع مجمع عمومی شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع مجمع عمومی شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. در مجمع عمومی موسس حضور عده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد نموده باشند؛ ضروری است که توضیحات بیشتر در این خصوص در متن مقاله آمده است.