برای مشاوره پیرامون انواع تغییرات شرکت
برای مشاوره پیرامون انواع تغییرات شرکت
اصولا شرکت ها پس از به ثبت رسیدن و در طول حیات خود، دستخوش تغییرات فراوانی می شوند. تغییر در نام و مکان شرکت، تغییر در نوع و میزان سرمایه، تغییر در تعداد و اعضای هیئت مدیره از جمله این تغییرات می باشد. ثبت بسیاری از این تغییرات در اداره ثبت شرکت ها الزامی می باشد.
در راستای ایجاد تغییرات در شرکت، شرکا و سهامداران با سوالات و چالش های متفاوتی مواجه می شوند. انواع تغییرات در شرکت، موارد الزامی ثبت تغییرات، چگونگی ثبت تغییرات شرکت، انواع صورتجلسه تغییرات و انواع مجامع در تغییرات شرکت از جمله چالش هایی است که برای شرکا در این راستا ایجاد می شود.
از همین رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این دو پرسش که انواع تغییرات شرکت چیست و کدام و انواع تغییرات شرکت نیاز به ثبت دارند و چه تغییراتی باید ثبت شود؟، درباره موضوع انواع فرم صورت جلسه تغییرات شرکت بحث می شود. سپس پاسخ به پرسش انواع تغییر در شرکت ها چگونه انجام می شود؛ مورد مطالعه قرار می گیرد و در نهایت، موضوع انواع مجامع در تغییرات شرکت ها بررسی می شود.
انواع تغییرات شرکت چیست
مطابق ماده 20 قانون تجارت شرکت های تجاری بر هفت قسم است. بر اساس این ماده شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی و تولید و مصرف از انواع شرکت های تجاری می باشد.
شرکت ها پس از به ثبت رسیدن و در طول حیات خود، تغییراتی را در خود ایجاد می کنند، اما سوالی که در این میان، ایجاد می شود این است که انواع تغییرات شرکت چیست؟ تغییر در اساسنامه شرکت، تغییر در موضوع شرکت، تغییر در نام شرکت، افزایش و کاهش سرمایه، تبدیل سهام با نام به بی نام یا تبدیل سهام با نام به بی نام، تغییر در تعداد اعضای هیئت مدیره، تغییر در سرمایه، تغییر در آدرس شرکت، انحلال شرکت و... از جمله تغییراتی است که یک شرکت در طول حیات خود می تواند تجربه کند.
همچنین این تغییرات می توانند توسط مجمع عمومی عادی، مجمع عمومی فوق العاده یا هیئت مدیره ایجاد شوند. بسیاری از تغییرات شرکت ها نیاز به ثبت در اداره ثبت شرکت ها دارند که در قسمت های بعد؛ به بررسی این موضوع پرداخته می شود که کدام انواع تغییرات شرکت نیاز به ثبت دارند.
کدام انواع تغییرات شرکت نیاز به ثبت دارند و چه تغییراتی باید ثبت شود؟
در قسمت پیشین مقاله، انواع تغییرات شرکت بررسی شد و بیان شد که برخی از تغییرات انواع شرکت ها نیاز به ثبت دارند. از همین رو، اکنون در این قسمت از مقاله به این پرسش، پاسخ داده می شود که کدام انواع تغییرات شرکت نیاز به ثبت دارند و چه تغییراتی باید ثبت شود؟ در پاسخ به این سوال که چه تغییراتی باید ثبت شود؟ می توان گفت که به موجب ماده 200 لایحه اصلاحی قانون تجارت، ثبت تغییرات در شرکت سهامی در موارد ذیل الزامی می باشد:
تغییر اساسنامه
تمدید مدت شرکت، زائد بر مدت مقرر
انحلال شرکت حتی اگر انحلال به واسطه انقضا مدت شرکت باشد
تعیین کیفیت تفریغ حساب یا تبدیل شرکا یا خروج بعضی از آن ها از شرکت
تغییر اسم شرکت
تغییرات در اساسنامه شامل تغییر در مواردی چون نام و نوع شرکت، موضوع شرکت، تعداد و نوع سهام یا سهم الشرکه، حدود و اختیارات و تعداد هیئت مدیره، نحوه نقل و انتقال سهام یا سهم الشرکه، نحوه تبدیل سهام یا سهم الشرکه، تغییر در تعداد و مدت ماموریت بازرسین، حد نصاب تشکیل مجامع، تغییر در شروع و پایان سال مالی و... می باشد.
مطابق لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت، مواردی نیز وجود دارد که تغییر آن در اساسنامه مجاز نیست. افزایش تعهدات سهامداران (مگر با موافقت تمام سهامداران)، تغییر تابعیت شرکت، تعداد آراء رای دهندگان برای انتخاب مدیران، سلب صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده و واگذاری آن به سایر مجامع و بخش های شرکت از مواردی است که تغییر در آن به موجب اساسنامه مجاز نیست. همچنین به موجب ماده 106 لایحه اصلاح موادی از قانون تجارت، در مواردی که تصمیمات مجمع عمومی متضمن یکی از امور ذیل باشد یک نسخه از صورت جلسه مجمع باید جهت ثبت به مرجع شرکت ها ارسال گردد:
انتخاب مدیران و بازرس یا بازرسان.
تصویب ترازنامه.
کاهش یا افزایش سرمایه و هر نوع تغییر در اساسنامه.
انحلال شرکت و نحوه تصفیه آن.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
به منظور ثبت تغییرات شرکت لازم است؛ متقاضی پس از تنظیم صورت جلسه و امضا آن توسط شرکا، به سامانه جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نماید و پس از انجام مراحل مقتضی در سامانه، بارگذاری مدارک لازم در آن و تایید توسط کارشناسان مربوطه، مدارک لازم را به اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. پس از پرداخت هزینه های لازم و تایید مراحل و مدارک توسط کارشناسان، لازم است آگهی تغییرات در روزنامه رسمی، به چاپ برسد. با انجام مراحل فوق، تغییرات شرکت به ثبت می رسد.
انواع فرم صورت جلسه تغییرات شرکت
از تغییرات شرکت که نیاز به ثبت دارند؛ لازم است صورت جلسه ای تنظیم شود. از همین رو، در این قسمت از مقاله، انواع فرم صورت جلسه تغییرات شرکت مورد بررسی قرار می گیرد. انواع مختلفی از صورت جلسه تغییرات در شرکت ها وجود دارند که این صورتجلسات بر اساس انواع تغییرات شرکت قابل تنظیم می باشند.
هیئت مدیره، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده به منظور ایجاد تغییرات، جلساتی را تشکیل می دهند. مفاد تصمیمات این جلسات در فرمی به نام صورتجلسه تغییرات شرکت درج می شود. صورت جلسه تغییرات در شرکت ها مفادی تقریبا مشابه یکدیگر دارند، برای مثال، در ادامه نمونه صورت جلسه تغییر اساسنامه (مربوط به تغییر آدرس) در شرکت سهامی خاص ارائه شده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 236 KB
- منبع: آشاثبت
صورتجلسه تغییر در نام شرکت، صورت جلسه تغییر در موضوع فعالیت شرکت، صورت جلسه تغییر در سرمایه شرکت، صورت جلسه تغییر در تعداد یا اعضای هیئت مدیره شرکت، صورت جلسه تغییر در اساسنامه شرکت، صورتجلسه تغییر در مدت فعالیت شرکت و... از انواع صورت جلسه تغییرات در شرکت می باشد.
انواع تغییر در شرکت ها چگونه انجام می شود؟
همانطور که بیان شد به موجب لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت، ثبت تغییرات در شرکت سهامی در موارد ذیل الزامی می باشد: تغییر اساسنامه؛ تمدید مدت شرکت، زائد بر مدت مقرر؛ انحلال شرکت حتی اگر انحلال به واسطه انقضا مدت شرکت باشد؛ تعیین کیفیت تفریغ حساب یا تبدیل شرکا یا خروج بعضی از آن ها از شرکت؛ تغییر اسم شرکت.
اما سوالی که در این قسمت مطرح می شود آن است که انواع تغییر در شرکت ها چگونه انجام می شود؟ در قسمت های پیشین مقاله بیان شد که تغییر در اساسنامه شرکت، تغییر در موضوع شرکت، تغییر در نام شرکت، افزایش و کاهش سرمایه، تبدیل سهام با نام به بی نام یا تبدیل سهام با نام به بی نام، تغییر در تعداد اعضای هیئت مدیره، تغییر در سرمایه، تغییر در آدرس شرکت، انحلال شرکت و.. از جمله تغییرات مهم شرکت ها می باشند که می بایست به ثبت برسند.
به منظور ثبت تغییرات شرکت لازم است متقاضی به سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نماید. پس از ورود به این سامانه صفحه ای مطابق تصویر ذیل برای متقاضی نمایش داده می شود. در این صفحه لازم است متقاضی بر قسمت صورت جلسه تغییرات کلیک نماید. در این قسمت می توان یکی از روش های با شناسه ملی یا بدون شناسه ملی را برای ورود به قسمت بعد انتخاب کرد.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه مثل نوع فرم صورت جلسه شرکت، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست تک تک دستور جلسات را در این قسمت اضافه نماید. توجه به این نکته ضروری است که لازم نیست که برای هر تغییر یک درخواست جداگانه ثبت نمود و می توان تمام دستور جلسات یک صورت جلسه را به طور یک جا در این قسمت وارد نمود.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، شخص لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و فرد در مرحله پیشین، اسامی آن ها را ثبت نموده است، مشخص کند.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. پس از رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست تغییرات باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن، فرآیند ثبت درخواست تغییرات شرکت به پایان می رسد.
انواع مجامع در تغییرات شرکت ها
پس از شناخت انواع تغییرات شرکت و همچنین تغییراتی که نیاز به ثبت دارند، ارائه فرم صورت جلسه تغییرات و سپس بررسی چگونگی انواع تغییر در شرکت ها، اکنون در این قسمت از مقاله، انواع مجامع در تغییرات شرکت ها مورد مطالعه قرار می گیرد. به طور کلی مجامع در شرکت ها به 4 دسته مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی (سالیانه)، مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده و مجمع عمومی فوق العاده تقسیم می شود که در ادامه به بررسی هر یک از این مجامع پرداخته می شود.
به جمع موسسین شرکت، مجمع عمومی موسس گفته می شود. در واقع نخستین مجمعی که در شرکت تشکیل می شود، مجمع عمومی موسس می باشد. تشکیل مجمع عمومی موسس در شرکت سهامی عام الزامی است. رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن، تصویب طرح اساسنامه و در صورت لزوم اصلاح آن، انتخاب اولین مدیران و بازرسان شرکت، تعیین روزنامه کثیر الانتشار شرکت از وظایف مجمع عمومی موسس می باشد.
به منظور انتخاب و عزل مدیران و بازرسان و همچنین تصویب امور مالی شرکت، مجمع عمومی عادی یا مجمع عمومی سالیانه تشکیل می شود. همانطور که از نام آن مشخص است، این مجمع باید حداقل سالی یک بار تشکیل شود. مقررات مجمع عمومی عادی در لایحه اصلاحی قسمی از قانون تجارت بیان شده است. لازم به ذکر است صلاحیت مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده همانند مجمع عمومی عادی می باشد و تنها زمان تشکیل آن با مجمع عمومی عادی متفاوت است.
تغییرات در مفاد اساسنامه، تصمیمات و تغییرات در افزایش و کاهش سرمایه و انحلال شرکت در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده می باشد. تصمیمات اتخاذ شده در این مجمع با اکثریت دو سوم آرا قابل تصویب است. همچنین تصمیم به تغییرات شرکت لازم است حسب مورد در یکی از مجامع فوق صورت گیرد و بر اساس این تغییرات، صورتجلسه ای تنظیم شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع تغییرات شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع تغییرات شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.