برای مشاوره ثبت تغییر سال مالی شرکت
برای مشاوره ثبت تغییر سال مالی شرکت
یکی از کار های مهمی که هر شرکتی بایستی آن را انجام دهد، انتخاب سال مالی می باشد. این سال مالی انتخاب شده برای برآورد هزینه ها و صورت وضعیت های مالی، ارائه و پلمپ دفاتر، محاسبه میزان مالیات، ارائه اظهارنامه و ترازنامه مالی شرکت و همچنین محاسبه صورت سود و زیان شرکت می باشد.
بسیاری از شرکت ها تمایل دارند که سال مالی خود را تغییر دهند و از این طریق حجم کاری خود را کاهش داده و وضعیت شرکت را سر و سامان دهند، اما این امر مستلزم داشتن اطلاعات در خصوص شرایط و مدارک و نحوه ثبت صورت جلسه آن در سامانه جامع ثبت شرکت ها بوده و از این جهت، حائز اهمیت می باشد.
از همین رو، در این مقاله سعی شده است که، در ابتدا؛ به این سوالات که سال مالی چیست و آیا می توان سال مالی شرکت را تغییر داد، پاسخی مناسب داده شود. سپس مزایا و معایب تغییر سال مالی شرکت و قانون تغییر و شروع سال مالی شرکت در ایران مورد مطالعه قرار می گیرد. در ادامه به شرایط و مدارک لازم برای ثبت تغییر سال مالی شرکت و مراحل و نحوه ثبت صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت با مسئولیت محدود اشاره می شود و در آخر نمونه ای از صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت سهامی خاص آورده شده است که کاربران می توانند از آن استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید
سال مالی چیست
یکی از مسائل مهمی که در حسابداری شرکت ها وجود دارد سال مالی می باشد و ممکن است برخی از اشخاص با مفهوم و معنای آشنایی نداشته باشند و این سوال برای آن ها مطرح شود که سال مالی چیست. بنابر همین، در این قسمت این موضوع مورد مطالعه قرار می گیرد.
سال مالی یک دوره یک ساله با آغاز و پایان مشخص است که شرکت ها و ادارات دولتی برای گزارش و ارائه صورت های مالی از آن استفاده می کنند. به عبارتی اگر چه در بیشتر شرکت ها سال مالی از فرودین شروع می شود، اما آغاز سال جدید در تقویم، لزوما به معنای شروع سال مالی شرکت ها نیست. به عبارتی شرکت ها ممکن است تصمیم بگیرند اطلاعات مالی خود را در یک سال مالی، از ماه های دیگر و به غیر از فروردین و بر اساس ماهیت خاص و چرخه درآمد کسب و کار خود گزارش کنند. به طور مثال برای شرکت هایی که موضوع فعالیت آن ها سرمایه گذاری می باشد، سال مالی می تواند از ماه مهر یا دی شروع شود. بنابراین شروع سال می تواند در شرکت های مختلف متفاوت باشد.
دانستن سال مالی برای شرکت ها و سرمایه گذاران مهم می باشد، زیرا به آن ها اجازه می دهد تا درآمد و سود سالیانه را به طور دقیق اندازه گیری کنند. همچنین باید به این نکته نیز توجه داشت که 4 ماه پس از پایان سالی باید از مجمع عمومی عادی دعوت شود تا امور مالی را تصویب کند و حداکثر هشت ماه پس از تشکیل مجمع عمومی سالیانه و تصویب صورت های مالی، می بایست سود نقدی سهامداران را پرداخت کنند.
سال مالی با دوره مالی تفاوت دارد؛ یعنی علاوه بر این که فعالیت های مالی شرکت به صورت سالانه گزارش می شود، عملکرد مالی شرکت در یک بازه زمانی خاص نیز گزارش و اندازه گیری می شود. این گزارشات میان دوره ای شامل صورت حساب سود و زیان، صورت سود و زیان جامع، صورت گردش وجوه نقد و ترازنامه می باشد.
بنابراین، هر ساله ادارات دولتی موظف اند صورت های مالی را برای بررسی توسط اداره امور مالیاتی کشور و همچنین کمیسیون اوراق بهادار منتشر کنند. این اسناد به سرمایه گذاران اطلاعاتی در مورد عملکرد شرکت در مقایسه با سال های گذشته می دهد. صورت های مالی پس از پایان سال مالی هر شرکت منتشر می شود که ممکن است از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت باشد.
آیا میتوان سال مالی شرکت را تغییر داد
در بخش قبلی توضیحاتی در خصوص سال مالی گفته شد و بیان گردید که سال مالی جهت انجام اظهارنامه و ترازنامه مالی، محاسبه مالیات شرکت و ارائه دفاتر پلمپ، برآورد هزینه ها و صورت وضعیت های مالی و محاسبه سود و زیان انواع شرکت ها می باشد. حال در این قسمت، به این سوال که آیا میتوان سال مالی شرکت را تغییر داد، پاسخی مناسب داده می شود.
در پاسخ به سوال ذکر شده باید گفت که سال مالی را می توان تغییر داد و در این خصوص منع قانونی وجود ندارد. به طور مثال تحت وجود شرایطی سال مالی شرکت را از 1 فرودین 1402 به 1 شهریور 1402 می توان تغییر داد. شرکت ها به دلایل مختلفی می توانند سال مالی خود را تغییر دهند که این دلایل شامل تغییرات اصلاح هزینه ها، ایجاد نظم مالی و ممانعت از هزینه های غیرضروری و فرصت بیشتر برای ایجاد تعادل منابع مالی برای تمام دستگاه ها و بنگاه های اقتصادی می باشد.
لازم به ذکر است برای این که بتوان سال مالی را تغییر داد؛ باید این موضوع به تصویب مجمع عمومی فوق العاده برسد. سپس باید موضوع تغییر سال مالی در اداره ثبت شرکت ها اعلام شود و آگهی آن نیز در یک روزنامه رسمی و یک روزنامه کثیر الانتشار منتشر گردد. به علاوه مسئله تغییر سال مالی در سایت رسمی شرکت هم باید انتشار داده شود.
مزایا و معایب تغییر سال مالی شرکت
همانطور که در بخش قبلی نیز ذکر شد؛ امکان تغییر سال مالی وجود دارد. همچنین این عمل دارای مزایا و معایبی برای شرکت می باشد که به جهت آشنایی علاقمندان، در این قسمت به مزایا و معایب تغییر سال مالی شرکت پرداخته شده که به شرح زیر می باشد:
بعضی از شرکت ها ممکن است که در ماه آخر از سال مالی موجودی کم از کالا در انبار خود داشته باشند و تغییر سال مالی باعث می شود که محدوده ای را انتخاب کنند که منجر به کاهش هزینه های صورت برداری از کالا ها شود و هزینه کمتری برای آن ها داشته باشد .
شرکت هایی که با بنگاه های اقتصادی خارجی در ارتباط هستند و با یکدیگر همکاری دارند؛ برای این که اطلاعات مالی خود را منطبق با این شرکت ها کنند، می توانند سال مالی خود را خود به سال میلادی یعنی از ۱۱/۱۰ لغایت ۱۰/۱۰ سال بعد تغییر دهند.
مجموعه ها و شرکت هایی که شعبه ای از شرکت های مادر هستند، می توانند با تغییر در سال مالی، خود را با آن ها تطبیق دهند و هماهنگ شوند.
شرکت هایی که قصد دارند دوره بستن حساب ها، انجام حسابرسی مالی و برگزاری مجمع و انجام حسابرسی مالیاتی تا ۲۹ اسفند ماه تمام شود، می توانند سال مالی منتهی به ۳۱ مرداد ماه را انتخاب کنند.
شرکت هایی که مثلا در ۴ ماهه یا ۶ ماهه ابتدای سال شمسی ترافیک کاری دارند و باید جوابگوی مشتریان خود باشند، می توانند سال مالی خود را به نیمه دوم سال تغییر داده و از این طریق می توانند حجم کاری خود را کاهش دهند.
همچنین، اگر سال مالی به نیمه دوم موکول شود؛ مزایای دیگری نیز برای این امر وجود دارد از جمله این که دفاتر قانونی و اظهارنامه مالیاتی در زمانی تهیه می شود که حجم کاری شرکت کمتر می باشد و همچنین باعث می شود کارمندان از تعطیلات خود استفاده کنند.
علاوه بر این، باید خاطر نشان کرد که تغییر سال مالی ممکن است معایبی نیز داشته باشد. به عبارتی اگر سال مالی تغییر پیدا کند؛ باعث می شود که فرایند حسابرسی و حسابداری طولانی تر شود و علاوه بر این افزایش مهلت هزینه کرد اعتبارات عمرانی، به 6 ماه پس از پایان سال مالی، مغایر سالیانه بودن بودجه، (موضوع اصل پنجاه و دوم قانون اساسی) خواهد بود.
قانون تغییر و شروع سال مالی شرکت در ایران
در بخش های قبلی توضیحاتی راجع به سال مالی و امکان تغییر آن ارائه شد و گفته که تغییر سال مالی با مزایا و معایبی همراه خواهد بود که یکی از مزایای آن کاهش حجم کاری شرکت است. حال در این قسمت، به قانون تغییر و شروع سال مالی شرکت در ایران اشاره می شود.
در ابتدا؛ باید گفت که در قانون تجارت به طور صریح، سال مالی و تغییرات مربوط به آن را تعریف نکرده است، ولی بند 19 ماده 8 لایحه اصلاحی قانون تجارت به سال مالی اشاره کرده و بدین صورت است که تعیین آغاز و پایان سال مالی شرکت و موعد تنظیم ترازنامه شرکت و حساب سود و زیان و تسلیم آن به بازرسان و به مجمع عمومی سالانه باید در طرح اساسنامه قید و به امضا همه موسسین برسد.
همچنین ماده 9 قانون تجارت مقرر می دارد: «دفتر دارایی دفتری است که تاجر باید هر سال صورت جامعی از کلیه دارایی منقول و غیرمنقول و دیون و مطالبات سال گذشته خود را به ریز ترتیب داده و در آن دفتر ثبت و امضاء نماید و این کار باید تا پانزده فروردین ماه سال بعد انجام پذیرد» و ماده 55 قانون تجارت که مقرر می دارد: «مدیران هر شرکت سهامی باید مطابق ماده 9 این قانون صورت حسابی که متضمن دارایی منقول و غیرمنقول و همچنین صورت مطالبات و قروض شرکت باشد مرتب کنند.» و ماده 65 قانون تجارت که مقرر می دارد: «مجمع عمومی شرکت باید لااقل سالی یک مرتبه در موقعی که به موجب اساسنامه معین می شود تشکیل شود .»
با توجه به ماده های ذکر شده باید گفت که سال مالی بیشتر از 12 ماه نمی باشد. همچنین اصولا در شرکت های ایرانی، سال مالی از 1 فرودین شروع می شود و 29 اسفند به پایان می رسد، ولی باید این موضوع را در نظر گرفت که ممکن است شرکت هایی در ایران نیز وجود داشته باشند که سال مالی خود را از ماه فرودین شروع نکنند.
شرایط و مدارک لازم برای ثبت تغییر سال مالی شرکت
برای تغییر سال مالی شرکت باید شرایطی وجود داشته باشد و مدارکی از قبل تهیه شود. همچنین تغییر سال مالی شرکت در صلاحیت مجموع عمومی فوق العاده می باشد که می بایست آن را تصویب کند. حال در این بخش قصد داریم به بیان شرایط و مدارک لازم برای ثبت تغییر سال مالی شرکت بپردازیم که به شرح زیر می باشد:
در اولین گام باید مجمع عمومی فوق العاده تشکیل شود که در مورد تغییر سال مالی شرکت تصمیم گیری کند. در جلسه مجمع عمومی فوق العاده باید دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رای دارند، حاضر شوند. اگر در اولین دعوت، اکثریت مذکور حاصل نشد، مجمع برای بار دوم دعوت و با حضور دارندگان بیش از یک سوم سهامی که حق رأی دارند رسمیت یافته و اتخاذ تصمیم خواهد نمود بشرط آنکه در دعوت دوم نتیجه دعوت اول قید شده باشد.
پس از آن باید موضوع تغییر سال مالی باید به موافقت اکثریت دو سوم آراء حاضر در جلسه برسد.
در مرحله بعدی لازم است که منشی هیات رییسه صورت جلسه را تنظیم کند و این صورت جلسه باید به امضا تمام اعضای هیات رییسه مجمع برسد و یک نسخه از آن در مرکز شرکت نگهداری می شود.
بعد از این که صورت جلسه توسط منشی تنظیم شد؛ باید این صورتج لسه در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت برسد و پس از ثبت صورت جلسه متقاضی از سامانه رسیدی دریافت می کند که باید آن را همراه با مدارک لازم از طریق پست به اداره ثبت شرکت ها ارسال کند. همچنین مدارکی که باید تهیه شود به شرح زیر می باشد:
ارائه پرینت صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت
در صورتی که یکی از سهامداران شرکت شریک حقوقی باشد؛ حتما نیاز است نماینده ای از جانب شخص حقوقی معرفی شود.
ارائه تصویری از آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی.
ارائه تصویر روزنامه رسمی که آخرین تغییرات شرکت در آن ثبت شده است.
ارائه کد ثنا برای تمام اعضای شرکت الزامی است.
ارائه تمامی داده های مربوط به تاریخ شروع و اتمام سال مالی جدید
رونوشت از شناسنامه و کارت ملی تمامی سهامداران، هیئت مدیره و بازرسان شرکت
در نهایت، پس از تکمیل فرم ها و ارسال آن به اداره ثبت شرکت ها، صورت جلسه و مدارک توسط کارشناس مربوطه بررسی می گردد و ممکن است در این حالت مدارک ناقص باشد که در این حالت شخص مکلف است، رفع نقص کند و یا این که اگر مدارک کامل باشد؛ توسط کارشناس تایید می شود.
مراحل و نحوه ثبت تغییر سال مالی شرکت با مسئولیت محدود
ثبت تغییرات شرکت نیز مانند ثبت خود شرکت الزامی است. از همین رو، لازم تغییرات مربوط به سال مالی در سامانه ثبت شرکتها به ثبت برسد. در این میان، ممکن است اشخاصی با مراحل و نحوه ثبت آن آشنایی نداشته باشند که به همین جهت، در این بخش از مقاله، به مراحل و نحوه ثبت تغییر سال مالی شرکت با مسئولیت محدود به همراه راهنمای تصویری آن پرداخته شده است. این مراحل به شرح زیر می باشد:
ثبت تغییرات شرکت، از جمله تغییر سال مالی، مستلزم تنظیم و ارائه صورت جلسه متناسب با موضوع تغییر می باشد. تنظیم صورت جلسه مهم ترین بخش ثبت تغییرات شرکت می باشد. به منظور ثبت تغییرات شرکت، فرد در ابتدا می بایست به آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و گزینه "صورت جلسه تغییرات" را انتخاب نماید. در این قسمت می توان به دو روش یعنی، با شناسه ملی یا بدون شناسه ملی به ثبت تغییرات شرکت اقدام نمود.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه مثل نوع فرم صورتجلسه شرکت، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست تک تک دستور جلسات را در این قسمت اضافه نماید. توجه به این نکته ضروری است که لازم نیست که برای هر تغییر یک درخواست جداگانه ثبت نمود و می توان تمام دستور جلسات یک نمونه صورت جلسه را به طور یک جا در این قسمت وارد نمود.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، شخص لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و فرد در مرحله پیشین، اسامی آن ها را ثبت نموده است، مشخص کند.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. پس از رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست تغییر سال مالی باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن، فرآیند ثبت درخواست تغییر سال مالی به پایان می رسد.
نمونه صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت سهامی خاص
در نهایت پس از این که شرایط و مدارک لازم برای ثبت تغییر سال مالی شرکت و نحوه ثبت صورت جلسه آن در سامانه جامع ثبت شرکت ها بررسی شد؛ نوبت به این می رسد که ممکن است بعضی از اشخاص با شکل ظاهری صورت جلسه تغییر سال مالی آشنایی نداشته باشند که در این قسمت نمونه صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت سهامی خاص بارگذاری شده است که اشخاص در صورت تمایل می توانند از آن استفاده کنند.
- نویسنده: اشاثبت
- حجم: 252 KB
- منبع: اشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت تغییر سال مالی شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت تغییر سال مالی شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. اگر سال مالی تغییر پیدا کند؛ باعث می شود که فرایند حسابرسی و حسابداری طولانی تر شود و علاوه بر این افزایش مهلت هزینه کرد اعتبارات عمرانی، به 6 ماه پس از پایان سال مالی، مغایر سالیانه بودن بودجه، (موضوع اصل پنجاه و دوم قانون اساسی) خواهد بود.