برای مشاوره ماهیت و چیستی شرکت نامه
برای مشاوره ماهیت و چیستی شرکت نامه


از طریق شرکت نامه هویت شرکت مشخص می گردد. به عبارتی؛ تعیین هویت برای شرکت های تجاری، ممکن است از طریق تدوین شرکتنامه باشد، زیرا در شرکت نامه، نام و موضوع شرکت، مشخصات مدیران شرکت، مشخصات موسسین شرکت قید می گردد و افراد می توانند برای مدیریت بهتر امور در شرکت، نسبت به نگارش آن اقدام نمایند.
بنابراین، شناخت شرکت نامه دارای اهمیت می باشد؛ زیرا مطابق قانون، باید مندرجاتی در آن نگارش شود و ضروری است که اشخاص با نحوه تنظیم آن آشنایی داشته باشند. همچنین اطلاع از این که شرکت نامه چه تفاوتی با اساسنامه دارد، الزامی به نظر می رسد؛ زیرا شرکت نامه یک قرارداد خصوصی و اساسنامه یک قرارداد عمومی و لازم الرعایه می باشد که باید بین این دو تفکیک قائل شد.
از همین رو، در این مقاله سعی شده است که در ابتدا؛ به این سوال که تعریف شرکت نامه چیست، پاسخی داده شود. سپس فرق و تفاوت اساسنامه و شرکت نامه بیان می گردد. در ادامه، نحوه تنظیم شرکت نامه مورد مطالعه قرار می گیرد و در نهایت کاربران برای استفاده و دانلود می توانند به نمونه ای از شرکت نامه شرکت سهامی خاص مراجعه نموده و آن را دانلود نمایند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
تعریف شرکت نامه چیست
یکی ازمدارک و اسنادی که باید در برخی شرکت ها از جمله شرکت های با مسئولیت محدود تنظیم شود؛ شرکت نامه می باشد. حال ممکن است برای برخی از اشخاص این سوال مطرح شود که تعریف شرکت نامه چیست که در این بخش، پاسخ به این سوال مورد مطالعه قرار می گیرد.
در پاسخ باید گفت که شرکت نامه قرارداد تشکیل شرکت می باشد و باید در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد و سند رسمی محسوب می شود. در واقع شرکت نامه یک قرارداد رسمی است که بین شرکای یک شرکت منعقد می گردد. در واقع شرکت نامه، عقد شرکت بوده و قصد و رضای شرکاء را برای تشکیل شرکت طبق اصول و شرایطی که در آن پیش بینی می شود، اعلام می دارد.
با این حال، باید به این نکته نیز توجه داشت که تنظیم شرکت نامه در همه شرکت ها اجباری نمی باشد. همچنین ماده 47 قانون ثبت در خصوص ثبت شرکتنامه اشاره می کند: «در نقاطی که اداره ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی موجود بوده و وزارت عدلیه مقتضی بداند، ثبت اسناد ذیل اجباری است:
۱- کلیه عقود و معاملات راجعه به عین یا منافع اموال غیرمنقوله که در دفتر املاک ثبت نشده.
۲- صلح نامه و هبه نامه و شرکتنامه.»
بنابراین ثبت شرکتنامه اجباری می باشد. در شرکت نامه مواردی باید مشخص گردد. به طور مثال در شرکت های با مسئولیت محدود، باید آورده غیر نقدی در شرکتنامه معین می شود و قانون گذار قیمتی را که شرکا برای آورده های غیر نقدی تعیین کرده اند، می پذیرد. اگر بعدا معلوم شود که قیمت اعلامی شرکا در حین تشکیل شرکت نسبت به سهم الشرکه های غیر نقدی واقعی نبوده، شرکا در مقابل اشخاص ثالث مسئولیت تضامنی دارند.
فرق و تفاوت اساسنامه و شرکت نامه
در بخش قبلی، شرکتنامه شرکت معرفی شد و توضیحاتی راجع به چیستی و ماهیت آن ارائه گردید. همچنین باید توجه داشت که شرکت نامه و اساسنامه با یکدیگر تفاوت هایی دارند و لازم است که بین این دو تفکیک قائل شد. بنابراین، در این قسمت، فرق و تفاوت اساسنامه و شرکت نامه بیان می گردد که به شرح زیر می باشد:
همانطور که گفته شد؛ فرق و تفاوت اساسنامه و شرکت نامه در این است که تنظیم شرکت نامه در همه شرکت ها اجباری نمی باشد؛ بلکه شرکت نامه به موجب ماده ۱۹۷ قانون تجارت کشور صرفا برای شرکت های با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، تعریف شده است و در شرکت های سهامی، تعاونی و شرکت های مختلط وجود ندارد. در حالی که، اساسنامه قانون اداره شرکت می باشد و سندی است که در آن تکلیف وظایف، منافع، سود و زیان و نحوه اداره شرکت تنظیم میشود و اصولا برای تمامی انواع شرکت های تجاری، لازم و ضروری است و شرکا، موظف به ثبت اساسنامه شرکت می باشند.
به زبان ساده تر، مفاد اساسنامه شامل مواردی می شود که در همه شرکت باید رعایت گردد و لازم الاجرا خواهد بود، این موارد شامل نام و موضوع شرکت، مدت شرکت، مرکز اصلی شرکت و محل شعب آن اگر تاسیس شعبه مورد نظر باشد، مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیر نقد آن به تفکیک، تعداد سهام بی نام و بانام و مبلغ اسمی آن ها و در صورتی که ایجاد سهام ممتاز مورد نظر باشد؛ تعیین تعداد و خصوصیات و امتیازات اینگونه سهام، تعیین مبلغ پرداخت شده هر سهم و نحوه مطالبه بقیه مبلغ اسمی هر سهم و مدتی که ظرف آن باید مطالبه شود که به هر حال از پنج سال متجاوز نخواهد بود، تعیین وظایف و .... می باشد.
نحوه تنظیم شرکت نامه
همانطور که در بخش های قبلی نیز اشاره شد؛ شرکت نامه نوعی سند رسمی است که بین دو یا چند شریک به منظور تشکیل شرکت تجاری تنظیم می شود و ضروری است که اشخاص به نحوه تنظیم آن آشنایی داشته باشند. بنابر همین، به جهت آشنایی علاقمندان، این قسمت به نحوه تنظیم شرکت نامه اختصاص داده می شود و به شرح زیر است:
در ابتدا برای تنظیم این سند باید مواردی در آن قید شود که شامل نام و موضوع شرکت، سرمایه شرکت اعم از نقدى و غیرنقدی، میزان سهم الشرکه هر یک از شرکا، تاریخ تشکیل شرکت و مدت آن، اسامى شرکا یا موسسین شرکت با قید مشخصات کامل هر یک و اقامتگاه او، اسامى مدیران شرکت و اختیارات آن ها و مشخصات کسانى که حق امضا دارند، قید مشخصات بازرس یا بازرسان شرکت، تاریخ و نحوه رسیدگى به حساب ها و چگونگى تقسیم سود و زیان شرکت، انحلال شرکت و سایر مواردی که الزامی می باشد، درج می گردد.
به طور مثال؛ برای تعیین نام شرکت با مسئولیت محدود در شرکتنامه باید توجه داشت که در کنار اسم شرکت، عبارت با مسئولیت ذکر شود و در غیر این صورت، مسئولیت شرکت در مقابل اشخاص ثالث، تضامنی محسوب و تابع مقررات آن خواهد بود. همچنین اسم شرکت نباید متضمن نام هیچ یک از شرکت باشد، زیرا اگر قید شود آن شریکی که نام او در اسم شرکت آورده شده، در مقابل اشخاص ثالث مسئول پرداخت بدهی های شرکت می شود. موضوع شرکت نیز باید معین شود و الزاما شرکت های با مسئولیت محدود برای امور تجاری تشکیل می گردد. علاوه بر این، باید مشخصات هویتی و میزان سهم الشرکه هر یک از آن ها در شرکتنامه قید شود.
در خصوص تعیین اقامتگاه شرکت نیز باید گفت که شرکت های تجارتی دارای شخصیت مستقل و متمایز از شرکاء می باشند، بنابراین شرکت دارای اقامتگاه مجزایی از اقامتگاه شرکا می باشند. منظور از تعیین مراکز اصلی و نشانی کامل آن که در شرکت نامه ذکر شده است؛ این است که اقامتگاه قانونی شرکت تعیین شود.
البته ممکن است فعالیت شرکت در نقاط مختلف باشد، بنابراین کلیه مراکز اصلی شرکت باید ذکر گردد. پس از ذکر موارد فوق لازم است که شرکتنامه به امضا همه شرکا برسد و در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت برسد؛ زیرا این سند زمانی وجهه قانونی و اعتبار دارد که در مراجع ذی صلاح به ثبت رسیده باشد. به عبارت دیگر پس از تکمیل اطلاعات می بایست به سازمان ثبت اسناد و املاک و اداره کل ثبت شرکت ها تقدیم گردد که البته امروزه شرکتنامه به صورت غیر حضوری و در سامانه ثبت شرکت ها به ثبت می رسد. در نهایت شرکتنامه باید در دو نسخه نوشته شده و یک نسخه از آن، ضمیمه اظهارنامه ثبت شرکت شده و نسخه دیگر آن در مرکز اصلی شرکت نگهداری شود.
دانلود نمونه شرکت نامه شرکت سهامی خاص
پس از ذکر چیستی و ماهیت شرکت نامه و وجه تمایز آن با اساسنامه و نحوه تنظیم شرکت نامه نوبت به این می رسد که برخی از اشخاص ممکن است با شکل ظاهری نمونه شرکت نامه سهامی خاص آشنایی نداشته باشند که به همین جهت، این افراد می توانند برای دانلود نمونه شرکت نامه سهامی خاص، از نمونه فایلی که در قسمت زیر بارگذاری شده است، استفاده نمایند.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 152 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ماهیت و چیستی شرکت نامه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون ماهیت و چیستی شرکت نامه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: نمونه شرکت نامه سهامی خاص در متن مقاله بیان شده است.