برای مشاوره شرایط و سامانه ثبت لوگو
برای مشاوره شرایط و سامانه ثبت لوگو


یکی از راه های معرفی محصولات و خدمات به مشتریان، طراحی تصویر یا لوگویی است که معرفی کننده کالا یا خدمت مدنظر باشد. این امر به خصوص برای کسب و کارهای تازه تاسیس، از اهمیت بیشتری برخوردار است. برای این که شخص بتواند از مزایا و امکانات لوگو و تصویر محصولات و خدمات خود، بهره مند شود، لازم است که آن را به طور قانونی به ثبت رساند.
برای ثبت رسمی لوگو، متقاضی لازم است که شرایط و ضوابط ذکر شده به این منظور، در قوانین را دارا بوده و با نحوه ثبت لوگو و مراحل آن آشنایی داشته باشد. از طرف دیگر، با توجه الکترونیکی شدن بسیاری از فرآیند ها، بخش عمده مراحل ثبت رسمی لوگو و تصویر، در سامانه مخصوصی که به این منظور ایجاد شده، صورت می گیرد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که ثبت لوگو چیست و شرایط و قوانین آن چه می باشد؛ به سامانه ثبت لوگو بپردازیم. سپس در خصوص صفر تا صد مراحل ثبت لوگو و نحوه آن صحبت خواهیم کرد و در انتها مدارک لازم برای ثبت لوگو ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ثبت لوگو چیست
ثبت رسمی لوگو به صاحبان کسب و کارها کمک می نماید که به راحتی و تنها با یک تصویر، محصولات خود را معرفی و ویژگی های مختلف آن را بیان کنند. از طرف دیگر، این امر ضمن بازاریابی برای مشاغل، مانع از سو استفاده سایرین از لوگو مدنظر می گردد. یکی از پرسش های مهم در این زمینه، این است که، ثبت لوگو چیست و ماهیت آن چه می باشد.
برای پاسخ به این پرسش که ثبت لوگو چیست در ابتدا می بایست، تعریفی از لوگو ارائه نمود. لوگو تصویری است که مشخص کننده محصول یا خدمات خاصی باشد و از طریق آن، از دیگر خدمات و محصولات جدا شود. در واقع لوگو، نوعی از علامات تجاری است که تنها از یک تصویر، برای معرفی کالا و یا خدمات، استفاده می نماید.
با توجه به مطالب فوق، می توان چنین نتیجه گیری نمود که ثبت لوگو، انجام فرآیند رسمی و قانونی، ثبت یک تصویر به نام شخص در رابطه با خدمات و محصولات وی، در اداره مالکیت معنوی می باشد. ثبت لوگو باعث می شود که یک شرکت با آن تصویر خاص شناخته شده و کسی نتواند از آن تصویر، برای معرفی خدمات و محصولات خود استفاده نماید.
شرایط و قوانین ثبت لوگو
ثبت رسمی لوگو و تصویر، همانند ثبت سایر علامات تجاری، مستلزم رعایت شرایطی می باشد. این شرایط هم شامل شخص متقاضی و هم شامل لوگو درخواستی او می شود. به جهت آشنایی علاقمندان با شرایط و قوانین ثبت لوگو، در این قسمت از مقاله، ضوابط و مقررات ثبت لوگو بر طبق مواد قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری ارائه گردیده است.
شرایط و قوانین ثبت لوگو برای متقاضی به این صورت است که فرد، در ابتدا می بایست با داشتن شماره تلفن به نام و ایمیل در دسترس، برای ثبت نام و ایجاد کارتابل در سامانه مرکز مالکیت معنوی اقدام نماید. بدون ایجاد حساب کاربری به نام، امکان استفاده از خدمات سایت، من جمله ثبت لوگو، برای فرد مهیا نمی باشد.
علاوه بر شرایط لازم برای متقاضی، لوگو و تصویر درخواستی وی نیز می بایست ضوابط ذکر شده در این زمینه را دارا باشد. در صورت فقدان این شرایط، تقاضای ثبت لوگو از سوی مرکز مالکیت معنوی رد خواهد گردید. ضوابط ثبت لوگو در ماده 32 قانون ثبت علامات تجاری ارائه گردیده که بر طبق آن، یک لوگو و تصویر می بایست حائز شرایط ذیل باشد:
بتواند کالاها یا خدمات یک موسسه را از کالاها و خدمات موسسه دیگر متمایز سازد.
خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه نباشد.
مراکز تجاری یا عمومی را گمراه نکند.
عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم یا سایر نشان های مملکتی، نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور، سازمان های بین الدولی یا سازمان هایی که تحت کنوانسیون های بین المللی تاسیس شده اند، نبوده و حتی جز اجزاء آن نیز نباشد. در صورتی که مقام صلاحیتدار کشور مربوط یا سازمان ذی ربط اجازه استفاده از آن را صادر نماید، ثبت لوگو مزبور با مشکلی مواجه نخواهد بود.
لوگو، عین تصویر یا شبیه عکس تجاری نباشد که برای کالا یا خدمات مشابه یا غیر مشابه موسسه دیگر (در ایران) ثبت شده است.
لوگو، عین علامتی نباشد که قبلا به نام مالک دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم بوده و یا دارای حق تقدم برای همان کالا خدمات و یا برای کالا و خدماتی است که به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی می گردد.
در صورتی که شخص بتواند، لوگو خود را با داشتن شرایط مذکور به ثبت رساند، از تمام حقوق و مزایای قانونی آن بهره مند خواهد بود. ماده 31 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در این خصوص بیان می دارد: «حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد.» بنابراین، شخص دیگری، غیر از صاحب لوگو، حق استفاده از تصویر مزبور را نخواهد داشت.
ثبت نام و ورود به سامانه ثبت لوگو
در قسمت های گذشته، پیرامون تعریف و ماهیت ثبت لوگو و شرایط و قوانین حاکم بر آن، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که هم متقاضی و هم لوگو و تصویر درخواستی او، می بایست شرایط ذکر شده در این زمینه را دارا باشند. پس از احراز ضوابط مذکور، شخص می بایست برای آغاز فرآیند ثبت لوگو، به سامانه آن مراجعه نماید.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
سامانه ثبت لوگو، در واقع همان سایت مرکز مالکیت معنوی به نشانی iripo.ssaa.ir می باشد. همانطور که پیش تر اشاره گردید، استفاده از خدمات سامانه مرکز مالکیت معنوی، تنها با داشتن حساب کاربری امکان پذیر می باشد. افراد به منظور تشکیل کارتابل و ایجاد حساب کاربری می توانند مطابق دستورالعمل زیر اقدام نمایند:
برای ایجاد حساب کاربری، شخص در ابتدا می بایست، سایت مرکز مالکیت معنوی، به نشانی iripo.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نماید. سپس داوطلب لازم است که مطابق تصویر زیر، بر روی گزینه "ثبت نام متقاضی" کلیک کند.
پس از انتخاب گزینه ثبت نام متقاضی، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر به نمایش در می آید. در این مرحله، چهار گزینه برای فرد نشان داده می شود که لازم است با توجه به نوع متقاضی، یکی از گزینه ها انتخاب شود. این چهار گزینه شامل شخص حقیقی ایرانی، شخص حقوقی ایرانی، شخص حقیقی غیر ایرانی و شخص حقوقی غیر ایرانی می گردد.
پس از انتخاب نوع فرد، داوطلب می بایست اطلاعات صحیح خود را در فرم زیر وارد نموده و سپس دکمه مرحله بعد را کلیک نماید تا وارد صفحه ثبت اطلاعات اولیه شود. توجه به این نکته ضروری است که با توجه به یکپارچه بودن سامانه های قوه قضائیه، اطلاعات درج شده در این قسمت از سایت ثبت اسناد و املاک و سامانه ثبت احوال، استعلام گرفته می شود.
پس از کلیک بر روی دکمه مرحله بعد، فرد به بخش بارگذاری ضمائم وارد می شود. بر اساس ضمائم خواسته شده متقاضی می تواند مدارک مورد نیاز را بارگذاری نماید. ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت می باشد که مدارک بارگذاری شده در این بخش، می بایست مطابق شرایط ذکر شده تهیه گردد.
بعد از آن، نوبت به قسمت حساب کاربری می رسد. در این بخش، ایمیل و شماره همراه درج شده در بخش اطلاعات اولیه، جهت تایید نمایش داده می گردد. در صورتی که ایمیل و شماره تلفن نمایش داده شده صحیح می باشد، شخص لازم است که بر روی گزینه تایید ثبت نام کلیک کند.
با کلیک بر روی، دکمه تایید ثبت نام، پیغام زیر را بر روی صفحه نمایش داده می شود که لازم است با زدن دکمه بلی، اطلاعات در سیستم ثبت شود.
پس از تایید اطلاعات، فرم زیر جهت مشاهده، نمایش داده خواهد شد که داوطلب لازم است اطلاعات مندرج در آن را با دقت مطالعه نمایید. همچنین در این مرحله، پیامک حاوی اطلاعات کاربری و گذر واژه برای فرد ارسال خواهد شد.
با کلیک بر روی گزینه مشاهده و چاپ اقرار نامه، فرم زیر برای متقاضی نمایش داده می شود که داوطلب می بایست اطلاعات مندرج در آن را به دقت مطالعه نماید.
در مرحله آخر ثبت نام، فرد لازم است که به همراه نسخه چاپی اقرار نامه، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و گواهی امضا دریافت نمایید. سپس از طریق گزینه "تایید حساب کاربری با گواهی امضا" و وارد نمودن اطلاعات درخواستی حساب کاربری برای فرد فعال می گردد.
پس از ثبت نام در این سامانه، شخص اجازه ورود و دسترسی به امکانات سایت مرکز مالکیت معنوی را خواهد یافت. به افراد توصیه می شود که قبل از آغاز فرآیند ثبت درخواست، به سایت ورود پیدا کرده و لوگو مورد نظر خود را در بانک اطلاعاتی علائم تجاری این سایت جست و جو نموده تا از تکراری نبودن و یا مشابه نبودن آن، اطمینان حاصل نمایند. علاوه بر ثبت لوگو، ثبت کلیه طرح های صنعتی و اختراعات نیز در سایت iripo.ssaa.ir صورت می گیرد.
صفر تا صد مراحل و نحوه ثبت لوگو
به منظور ثبت لوگو، شخص می بایست در ابتدا در سایت مرکز مالکیت معنوی ثبت نام کرده و صفر تا صد مراحل ثبت لوگو را طی کرده و اظهارنامه ثبت را تکمیل نماید. پس از ورود به سایت و ثبت اظهارنامه، این درخواست به کارشناسان اداره مالکیت معنوی در تهران ارجاع شده و در صورت تایید، شخص می تواند گواهی ثبت لوگو خود را دریافت نماید. به منظور آشنایی علاقمندان با این فرآیند، در این قسمت؛ صفر تا صد مراحل و نحوه ثبت لوگو ارائه گردیده است.
به منظور ثبت اظهارنامه لوگو، شخص می بایست به کارتابل خود در سامانه مرکز مالکیت معنوی وارد شود. در صورتی که کاربر، پیش از این در سامانه، حساب کاربری ایجاد ننموده، در ابتدا؛ لازم است که مطابق راهنمای تصویری قید شده در قسمت قبل، به تشکیل کارتابل برای خود اقدام نماید. پس از آن، فرد می بایست به آدرس سامانه به نشانی iripo.ssaa.ir ورود پیدا کرده و گزینه ورود اعضا را از بالای صفحه انتخاب نماید.
پس از انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است داوطلب، نام کاربری و رمز عبور و تصویر کد امنیتی را در قسمت های مربوطه درج نموده و گزینه ورود به سامانه را انتخاب نماید.
پس از درج اطلاعات قید شده در قسمت های مربوطه و ورود به سایت، شخص می تواند به امکانات سامانه دسترسی داشته باشد. برای ثبت اظهارنامه لوگو، داوطلب در ابتدا، می بایست بر روی گزینه "ثبت اظهارنامه علامت تجاری" که در سمت راست کارتابل شخص قرار گرفته است، کلیک کند.
پس از انتخاب این گزینه، تعهدنامه ای مطابق تصویر زیر برای داوطلب نمایش داده می شود. در این مرحله برای این که فرد به مرحله بعد ورود پیدا کند، لازم است که تیک گزینه "متن فوق را خوانده و شرایط را قبول دارم" فعال گردد.
در مرحله بعد، نوبت به انتخاب نوع اظهارنامه می رسد. در این بخش، فرد می بایست از میان گزینه های نمایش داده شده، بر روی گزینه ثبت اظهارنامه جدید کلیک نماید.
در قسمت بعدی، می بایست اطلاعات اشخاص مرتبط با لوگو ذخیره گردد. منظور از اشخاص مرتبط با لوگو، افرادی هستند که به نوعی در مالکیت لوگو سهیم بوده و تصویر، محصول فکر همه آن ها می باشد. در این بخش، فرد باید اطلاعات اشخاص اعم از مالک و در صورت لزوم، اطلاعات نماینده شخص حقوقی را وارد کند.
ثبت اطلاعات اشخاص مرتبط با تصویر، می بایست توسط داوطلب در فرمی مطابق تصویر زیر وارد گردد. پر کردن تمام فیلدهای قرمز رنگ، اجباری می باشد. برای اشخاص حقوقی، می بایست اطلاعات نماینده در این قسمت درج شود.
پس از ثبت این اطلاعات، لازم است که مشخصات لوگو تعریف شود که شامل توصیف تصویر، رنگ مورد استفاده و ... می شود. این بخش از مهم ترین مراحل ثبت لوگو محسوب می شود، بنابراین باید در پر کردن فیلد های این قسمت، نهایت دقت صورت گیرد. فرد باید تصویر را در این قسمت به نحوی معرفی نماید که هر شخص بتواند بدون مشاهده و تنها با خواندن توصیفات، آن را در ذهن تصور نماید.
پس از آن نوبت به ثبت کالا ها و خدمات جدید می رسد. در صورتی که کاربر در مرحله پیش، گزینه علامت جمعی را فعال نکرده باشد، در این صفحه برای وی چیزی به نمایش در نخواهد آمد.
در مرحله کالا و خدمات، شخص لازم است که متن نمایش داده شده را به دقت مطالعه نموده و تیک تعهدنامه را فعال نماید.
پس از تایید تعهدنامه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است داوطلب، کالا و یا خدمات مزبور را مطابق مجوز فعالیت خود در قسمت مربوطه وارد نماید. در صورت درج کالا و خدمات متناقص با متن مجوز، درخواست ثبت لوگو کاربر با اخطار مواجه شده و این امر، فرآیند ثبت تصویر را طولانی تر می نماید.
پس از انتخاب کالا و خدمات موضوع مجوز، فرد می بایست بر روی گزینه افزودن کلیک نموده و به این ترتیب لیست کالاها و خدمات بر روی صفحه متقاضی نمایش داده می شود. پس از آن شخص با انتخاب گزینه مرحله بعد، به بخش بعدی راه می یابد. توجه به این نکته ضروری است که هر چه تعداد کالاهای درج شده در این قسمت بیشتر شود، احتمال همانندی و شباهت میان لوگو و تصویر یا لوگو های از پیش ثبت شده نیز، افزایش می یابد.
مرحله بعدی، مربوط به ادعای حق تقدم می شود. در این بخش، فقط افرادی که علامت خود را در خارج از ایران به ثبت رسانده اند، می توانند از حق تقدم استفاده نمایند. برای استفاده از این حق، فرد لازم است که بر روی گزینه افزودن حق تقدم جدید کلیک نماید.
با کلیک بر روی این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر به نمایش در می آید که لازم است اطلاعات شماره اظهارنامه، کشور و تاریخ آن در کادر های مربوطه وارد شده و بر روی گزینه افزودن کلیک شود.
در صورتی که فرد لوگو خود را در خارج از کشور به ثبت نرسانده است، تنها لازم است که بر روی گزینه "ثبت اطلاعات" کلیک کند.
پس از ثبت اطلاعات، کاربر به صفحه، ویرایش اطلاعات و ثبت ضمائم و... هدایت می شود. در این قسمت لازم است که فرد به بارگذاری مدارک لازم بپردازد. در بخش پرداخت هزینه می توان هزینه ثبت لوگو را نیز پرداخت نمود.
در انتها نیز در بخش لیست اظهارنامه ها می توان روند پیگیری کار را دنبال نمود.
توجه به این نکته ضروری است که ثبت اظهارنامه لوگو، به معنی ثبت تصویر به نام متقاضی نبوده و این درخواست می بایست توسط کارشناس مورد بررسی و تایید قرار گیرد. پس از طی صفر تا صد مراحل ثبت لوگو و ثبت درخواست در سامانه، درخواست ثبت لوگو، ابتدا برای سازمان صمت ارسال شده تا صحت سنجی مدارک صورت گیرد. در صورت تایید اطلاعات، اطلاعات متقاضی به نزد یکی از دفاتر اسناد رسمی فرستاده شده تا مجوز فعالیت توسط دفترخانه نیز مورد تایید قرار گیرد.
پس از تایید تصویر مدارک در دفاتر اسناد رسمی، شخص می بایست با شماره اظهارنامه خود به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده تا رئیس دفتر خانه اصل مجوز فعالیت را نیز مورد تایید قرار دهد. پس از آن، درخواست در کارتابل کارشناسان مربوطه بارگذاری شده و پس از تایید او و امضای رئیس اداره، نوبت به آگهی صفر تا صد ثبت لوگو در روزنامه می رسد. در انتها نیز با انجام فرآیند آگهی، تصویر مذکور به نام متقاضی در سامانه ثبت می شود.
مطابق ماده 37 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، هر ذی نفع می تواند حداکثر تا سی روز از تاریخ انتشار آگهی، اعتراض خود را مبنی بر عدم رعایت مفاد این قانون به اداره مالکیت معنوی تسلیم نماید. اداره مالکیت معنوی رونوشت اعتراض نامه را به متقاضی ابلاغ کرده و بیست روز به او مهلت می دهد تا نظر خود را اعلام کند. متقاضی درصورت تاکید بر تقاضای خود یادداشت متقابلی را به همراه استدلال مربوط به اداره مذکور می فرستد. در غیر این صورت، اظهارنامه وی مسترد شده تلقی خواهد گردید.
اگر متقاضی یادداشت متقابلی بفرستد، اداره مالکیت معنوی رونوشت آن را دراختیار معترض قرار می دهد و با در نظر گرفتن نظرات طرفین و مواد این قانون تصمیم می گیرد که علامت را ثبت و یا آن را رد کند. بنابراین تصمیم گیری، در مورد قبول یا عدم قبول اعتراض، به عهده اداره مالکیت معنوی، می باشد. همچنین مطابق ماده 35 همین قانون، متقاضی می تواند تا زمانی که اظهارنامه او ثبت نشده، آن را مسترد کند.
مدارک لازم برای ثبت لوگو
همانطور که در قسمت قبل اشاره گردید، فرد می بایست پس از ثبت درخواست در اداره مالکیت معنوی، مدارک مربوطه را در سامانه بارگذاری نماید. به افراد توصیه می شود که پیش از آغاز مراحل ثبت اظهارنامه، به تهیه و تنظیم اسناد اقدام نمایند. مدارک لازم برای ثبت لوگو در سایت مرکز مالکیت معنوی به شرح زیر می باشد:
تصویر مدارک هویتی شامل شناسنامه و کارت ملی (در صورت ثبت لوگو به نام شخص حقوقی، لازم است که اطلاعات مدیرعامل اخذ گردد.)
شماره موبایل به نام
وکالت نامه (در مواردی که برای پیگیری امور وکیل اخذ می شود.)
مجوز فعالیت
کارت بازرگانی متقاضی
کپی آگهی تاسیس شرکت و آخرین تغییرات آن (در مواردی که متقاضی شخص حقوقی است.)
مهر شرکت (در مواردی که متقاضی شخص حقوقی است.)
مطابق ماده 40 قانون ثبت علائم تجاری، استفاده از لوگو ثبت شده در ایران، توسط هر شخص غیر از مالک، مشروط به موافقت مالک آن می باشد. مالک علامت ثبت شده هم می تواند علیه هر فردی که بدون موافقت وی، از تصویر استفاده کرده و یا شخصی که مرتکب عملی شود که به طور معمول منتهی به تجاوز به حقوق ناشی از ثبت لوگو می گردد، در دادگاه اقامه دعوی کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و سامانه ثبت لوگو در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و سامانه ثبت لوگو پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.