برای مشاوره مراحل و ثبت پروانه استاندارد
برای مشاوره مراحل و ثبت پروانه استاندارد
برای آن که کالای ایرانی در بازار داخل و خارج، مقبول واقع شود و بتواند با کالاهای مشابه خارجی رقابت داشته باشد به یک موضوع مهم و حیاتی نیاز دارد و آن کیفیت است. زمانی کیفیت یک کالا می تواند ارتقا پیدا کند که تولیدکنندگان به مقوله استاندارد توجه کنند و بدانند که شرط فروش بیشتر و کسب رضایت مردم، رعایت استانداردها است و زمانی که چنین امری بین تولیدکنندگان نهادینه شود، موجب رشد و توسعه اقتصادی می شود.
اخذ پروانه استاندارد از این حیث اهمیت دارد که منجر به تایید مرغوبیت فرآورده و اطمینان خاطر از دوام، ایمنی و كارایی، صرفه جویی در مصرف مواد و انرژی و نیروی انسانی و بهبود كیفیت فرآورده تولیدی می شود. بر همین اساس لازم است که اشخاص برای دریافت پروانه استاندارد به مراحل و مدارک و شرایطی که در این مورد لازم است؛ آشنایی داشته باشند تا بتوانند این پروسه و فرآیند را با موفقیت طی نمایند.
در این مقاله سعی شده است در ابتدا؛ به این سوال که پروانه استاندارد چیست؛ پاسخی داده شود. در ادامه شرایط ثبت نام و اخذ گواهی استاندارد و سامانه و سایت سازمان ملی استاندارد isom.isiri.gov.ir معرفی می شود. سپس به مدارک لازم جهت صدور و اخذ پروانه استاندارد ملی و مراحل اخذ پروانه استاندارد و استاندارد سازی یک محصول اشاره می شود. در نهایت؛ در خصوص هزینه دریافت علامت استاندارد، گرفتن پروانه استاندارد تشویقی و استعلام گواهی استاندارد صحبت می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
پروانه استاندارد چیست
در ابتدا؛ باید گفت که امروزه مفهوم استاندارد بر اساس نتایج قطعی علم و تکنیک و تجربه استوار گشته به گونه ای که خود به عنوان رکنی از ارکان اساسی رشد و توسعه به شمار می آید و با پیشرفت های روزمره علمی و صنعتی جهان هم گام و هم آهنگ شده و حتی به عنوان عاملی تعیین کننده و راه گشا در جهان صنعتی و فوق صنعتی امروزی نقش اساسی و عمده ای را بازیافته است.
همچین استاندارد پیام آور مفاهیمی چون نظم، قاعده، معیار و مقیاس می باشد و در حقیقت ضامن و پدیدآورنده یک زندگی معقول و متناسب برای انسان ها همراه با اطمینان، ایمنی و سلامت عمومی است. به طور کلی؛ در پاسخ به این سوال که پروانه استاندارد چیست؛ باید گفت که تعیین و تدوین ویژگی های لازم در تولید یک فرآورده و انجام یک خدمت با تبادل نظر و توافق جمعی صاحبان حق و نفع با روش های مشخص شده است. در واقع زمانی که یک کالا یا خدمات یک شرکت دارای نشان استاندارد باشد، این اطمینان را به مصرف کننده می دهد که آن محصول دارای کیفیت مطلوبی می باشد و با معیارهای سازمان ملی استاندارد ایران مطابقت دارد.
همچنین بین پروانه کاربرد علامت استاندارد با مجوز کاربرد علامت استاندارد تفاوت وجود دارد. بدین صورت که؛ پروانه کاربرد علامت استاندارد سندی است که به استناد آن به اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه داده می شود از علامت استاندارد ملی ایران برای یک محصول استفاده نماید. مجوز کاربرد علامت استاندارد مدرکی است که به استناد آن اجازه استفاده از علامت استاندارد برای یک محصول اعطا می گردد، مشروط بر آن که نوع دیگر آن محصول، در چارچوب همان استاندارد ملی، دارای پروانه کاربرد علامت استاندارد معتبر باشد.
علاوه بر این؛ دریافت پروانه استاندارد در همه محصولات الزامی نمی باشد و باید بین استاندارد اجباری و تشویقی تفکیک قائل شد که در همین راستا، سازمان ملی استاندارد ایران فهرستی از کالا های مشمول اجرای اجباری استاندارد را ارائه کرده است که در آن، مواردی مانند مواد غذایی و محصولات بهداشتی، تولیدکننده قبل از تولید محصول می بایست اقدام به اخذ نشان استاندارد کند. در استاندارد تشویقی تولید کننده الزامی به دریافت این نشان ندارد، ولی دریافت آن می تواند منافع بسیاری برای او داشته و از این مزایا بهره مند گردد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که تنها مرجعی که صلاحیت اعطای پروانه استاندار در ایران را دارد، سازمان ملی استاندارد می باشد و این استاندارد به شرکت هایی داده می شود که طبق مقررات و دستورالعمل های سازمان ملی اقدام به فعالیت می نمایند. تشکیلات سازمان ملی استاندارد ایران همزمان با تصویب قانون اوزان و مقیاس ها در سال 1304 خورشیدی شکل گرفت و در ابتدا این سازمان به نام اداره "اوزان و مقادیر" در وزارت فلاحت، تجارت و فواید عامه فعالیت داشت.
شرایط ثبت نام و اخذ گواهی استاندارد
در بخش قبلی در خصوص چیستی پروانه استاندارد صحبت شد و گفته شد که زمانی این پروانه به تولید کننده اعطا می شود که با معیار های سازمان ملی استاندارد ایران مطابقت داشته باشد. همچنین لازم است که شرایط و ضوابطی در این مورد رعایت شود که اطلاع از این شرایط ضروری می باشد. شرایط ثبت نام و اخذ گواهی استاندارد به شرح زیر می باشد:
داشتن مجوز های قانونی، از قرار آگهی ثبت شرکت، آگهی آخرین تغییرات شرکت و مجوز فعالیت شرکت و...
داشتن پروانه یا جواز تاسیس و مجوز فعالیت
داشتن ایران کد که از سامانه ایران کد وزارت بازرگانی، اخذ شده
داشتن آزمایشگاه تخصصی، در واحد تولیدی یا داشتن مدارک مثبت قرارداد یک ساله با یک آزمایشگاه، خارج از واحد تولیدی
داشتن سیستم و مسئول کنترل کیفیت
آگهی ثبت علامت تجاری
همچنین لازم است که فرم های اعلام شده از طرف اداره استاندارد، توسط سازمان متقاضی اخذ علامت استاندارد ملی، تکمیل شود. این فرم ها شامل اطلاعات عمومی و اطلاعات فنی در خصوص محصولات، خدمات و مجوزهای سازمان متقاضی می باشد.
سامانه و سایت سازمان ملی استاندارد isom.isiri.gov.ir
با گسترس مفهوم دولت الکترونیک و ایجاد سامانه هایی نظیر سامانه ثبت شرکتها به منظور ارائه خدمات بهتر و سریع تر به کاربران، سازمان ملی استاندارد در ایران نیز، سامانه ای را به منظور گسترش خدمات خود به کاربران، ارائه نمود. به منظور آشنایی علاقمندان با این سایت، این بخش از مقاله به معرفی سامانه و سایت سازمان ملی استاندارد isom.isiri.gov.ir اختصاص داده شده است.
سامانه و سایت سازمان ملی استاندارد به نشانی isom.isiri.gov.ir، خدماتی همچون صدور و تمدید پروانه کاربرد نشان استاندارد، صدور و تمدید پروانه مدیران کنترل کیفیت و نظارت بر تولید و عرضه کالاهای مشمول استاندارد اجباری و تشویقی، تعلیق و ابطال پروانه کاربرد علامت استاندارد و ... را ارائه می دهد.
راه اندازی سامانه مذکور، این امکان را به واحد های تولیدی می دهد که بدون نیاز به مراجعه به اداره کل استاندارد، همه امورات مربوط به استاندارد سازی محصولات از جمله درخواست صدور پروانه، تکمیل مدارک مورد نیاز، معرفی مسئول کنترل کیفیت و دریافت نتایج آزمون های انجام شده بر روی محصولات تولیدی را به طریق الکترونیکی انجام دهند.
در نهایت؛ یکی دیگر از خدمات این سایت، ثبت گزارش مردمی است که مطابق با ماده 14 قانون و مقررات سازمان ملی استاندارد در صورت تخلف تولید کننده یا فروشنده از مقررات اعلام شده در رابطه با کالاهای استاندارد شده یا اوزان و مقیاس ها و وسایل سنجش، با شکایت مشتری و اثبات موضوع، خسارت مشتری حسب مورد تماما توسط تولید کننده یا فروشنده با حکم محاکم، پرداخت خواهد شد.
بنابراین برای ثبت گزارش و پاسخگویی سریع و صحیح به شکایات مربوط به کالا های مشمول استاندارد و تولید شده در داخل کشور سامانه ملی رسیدگی به گزارشات مردمی، برای خدمت رسانی به کلیه عموم جامعه طراحی و ایجاد شده است و اشخاص می توانند از این طریق گزارش خود را به ثبت برسانند.
مدارک لازم جهت صدور و ثبت نام پروانه استاندارد ملی
برای صدور و اخذ پروانه استاندارد ملی لازم است که متقاضی مدارک لازم در این زمینه را تهیه و ارائه نماید. به همین جهت، در این قسمت از مقاله، به معرفی مدارک لازم جهت صدور و ثبت نام پروانه استاندارد ملی پرداخته شده است که این اسناد، شامل موارد زیر می باشد:
فرم تکمیل شده درخواست پروانه (فرم دو برگی)
معرفی نامه مدیرکنترل کیفیت واحد تولیدی (به ازای هر شیفت کاری یک مدیر کنترل کیفیت معرفی می گردد) و سپس پیگیری جهت تایید صلاحیت مدیر کنترل کیفیت و ارائه گواهی مربوطه
مفاصاحساب از امور مالی اداره کل و فیش پرداختی
یک نسخه از آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و آخرین تغییرات (کپی برابر اصل شده یا ارائه اصل و کپی) در صورتی که متقاضی، شخص حقوقی باشد و یا ارائه کپی کارت ملی در صورتی که متقاضی، شخص حقیقی باشد.
پروانه بهره برداری و یا مجوز تولید از وزارت صنعت معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، وزارتخانه ها و سایر مراجع ذی صلاح (کپی برابر اصل شده یا ارائه اصل و کپی آن)
آگهی ثبت نام یا ثبت علامت تجاری معتبر در روزنامه رسمی (کپی برابر اصل شده یا ارائه اصل و کپی آن)
ایران کد معتبر فرآورده
فرم تکمیل شده پرسشنامه اطلاعات فنی (فرم 5 برگی) و ضمائم مربوطه (از قبیل OPC و چارت سازمانی)
فهرست تجهیزات آزمایشگاهی موجود در واحد تولیدی به همراه گواهی کالیبراسیون معتبر (در صورت عدم تکمیل تجهیزات لازم، ارائه قرارداد با آزمایشگاه مورد تایید اداره کل، جهت انجام بخشی از آزمون ها)
لیبل یا نشانه گذاری محصول (به صورت رنگی) تایید شده توسط مدیر کنترل کیفیت واحد تولیدی و کارشناس اداره کل
نتیجه آزمون انجام و تایید شده توسط مدیر کنترل کیفیت واحد تولیدی (آزمون های داخلی)
نتیجه آزمون قبولی (معتبر) نمونه حاصل از تولید آزمایشی (اعتبار نتیجه آزمون پس از تاریخ صدور توسط آزمایشگاه، تنها به مدت 30 روز می باشد.)
گواهی 4 ساعت آموزش مدیرعامل شرکت (دوره آشنایی با قوانین ومقررات موسسه استاندارد)
گواهی طی 21 ساعت آموزش توسط مدیر/ مدیران کنترل کیفیت واحد تولیدی، از واحد آموزش اداره کل
برگ تسویه حساب با انجمن آزمایشگاه های همکار
ارائه شناسه ملی شرکت (طی نامه رسمی از سوی شرکت) و یا پرینت اخذ شده از سامانه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور جهت دریافت شناسه ملی مخصوص اشخاص حقوقی و کد ملی جهت اشخاص حقیقی
فایل تکمیل شده علامت های تجاری ثبت شده
همچنین در صورتی که مدارک مربوط به آگهی ثبت شرکت یا علامت تجاری مفقود شده باشد، شخص باید کپی آن را به تایید دفتر اسناد رسمی رسانده و در صورتی که امکان این موضوع مقدور نباشد، بایستی مدرک مربوطه را به سازمان صادر کننده مدرک اعم از اداره مالکیت صنعتی یا ثبت شرکت ها برده و صحت کپی برابر اصل آن به تایید سازمان مربوطه رسانده شود.
مراحل اخذ پروانه استاندارد و استاندارد سازی یک محصول
در قسمت های گذشته، به معرفی سامانه نظارت بر اجرای استاندارد، پرداخته شد و بیان گردید که در حال حاضر، افراد می توانند به صورت الکترونیکی فرآیند مربوط به صدور و تمدید پروانه استاندارد را انجام دهند. در این بخش از مقاله قصد داریم که به بیان نحوه و مراحل اخذ پروانه استاندارد و استاندارد سازی یک محصول به همراه راهنمای تصویری آن بپردازیم و بگوییم چگونه می توان فرم درخواست صدور پروانه کاربرد علامت استاندارد را تکمیل نمود.
در ابتدا لازم است که فرد سامانه نظارت بر اجرای استاندارد را به نشانی isom.isiri.gov.ir در مرورگر خود جستجو کرده و وارد سایت شود.
سپس شخص متقاضی باید بر روی گزینه "واحد های تولیدی" کلیک نماید.
متقاضی به صفحه جدیدی هدایت می شود که در ابتدا؛ می بایست کد امنیتی را وارد کند.
سپس فرد باید گزینه درخواست صدور پروانه استفاده از علامت استاندارد را انتخاب کند.
متقاضی باید، مجددا کد امنیتی را وارد و پس از آن، اطلاعات خود، نظیر نام و نام خانوادگی، نام استان و شهرستان، نوع فعالیت و نوع شخصیت خود را در کادرهای مربوطه وارد کرده و گزینه بررسی اطلاعات را انتخاب کند.
پس از آن شخص به سامانه ملی احراز هویت و استعلامات (سماوا) متصل می شود و باید کد ملی خود را وارد کند و پس از تایید برای احراز هویت، یک کد به شماره تلفن شخص ارسال می شود.
در این گام، متقاضی، به صفحه ای که قبلا، در آن بود، هدایت می گردد و پس از وارد کردن فرآورده خود، در کادر جست و جوی فرآورده که با فلش قرمز رنگ، در تصویر، نمایش داده شده، گزینه ثبت اطلاعات و دریافت کد رهگیری، برای او، فعال خواهد شد و باید، اقدام به انتخاب این گزینه نماید.
سپس پیغامی برای متقاضی، مبنی بر ارسال اطلاعات به اداره استاندارد استان مربوطه، نمایش داده می شود.
پس از تایید اطلاعات توسط اداره کل استاندارد مربوطه، نام کاربری همراه با رمز برای شخص ارسال می گردد که در این مرحله متقاضی می بایست برای درخواست پروانه استاندارد مجددا وارد سایت نظارت بر اجرای استاندارد به نشانی isom.isiri.gov.ir شود و در کادر مربوطه نام کاربری و رمزی که به تلفن همراه او ارسال شده است را وارد نماید.
در این مرحله از مراحل نحوه اخذ و دریافت مجوز استاندارد، متقاضی باید، از قسمت درخواست ها، گزینه درخواست صدور پروانه استفاده از علامت استاندارد، برای محصول جدید را انتخاب کند و اطلاعات مورد نیاز را وارد نماید.
سپس بعد از طی این مراحل کارشناسی که توسط اداره استاندارد ملی تعیین شده، به صورت حضوری سیستم کنترل کیفیت طرح ریزی شده را مورد ارزیابی های مختلف قرار می دهد و نمونه محصولات نیز برای بررسی های بیشتر، به آزمایشگاه مورد تایید اداره استاندارد ارائه می شوند. در نهایت؛ در صورت مطابقت محصول با استانداردهای لازم، کد ده رقمی استاندارد، برای فرد ارسال خواهد شد.
هزینه دریافت علامت استاندارد
یکی از اساسی ترین مسائل برای دریافت پروانه و علامت استاندارد؛ هزینه های مربوط به دریافت این علامت می باشد. بسیاری از افراد در صدد این هستند تا از میزان هزینه دریافت علامت استاندارد مطلع شده و برنامه ریزی های لازم در این خصوص را انجام دهند. این هزینه ها به شرح زیر می باشد:
در این خصوص نمی توان یک هزینه ثابتی را در نظر گرفت؛ زیرا با توجه به شرایط اقتصادی این هزینه ها مدام در حال تغییر می باشد، ولی می توان گفت که هزینه دریافت علامت استاندارد شامل هزینه صدور و یا تمدید پروانه استاندارد، هزینه بازدید کارشناس استاندارد از محل تولید و هزینه دریافت ایران کد و... می باشد.
علاوه بر این نمونه محصول باید در یکی از آزمایشگاه های دارای تایید صلاحیت بر اساس استاندارد محصول مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج توسط شرکت به اداره استاندارد ارسال شود و هزینه آزمون بستگی به نوع محصول و استاندارد های مربوطه و تعرفه های تعیین شده از سوی سازمان ملی استاندارد دارد. همچنین هزینه دیگر مربوط به ثبت برند می باشد؛ زیرا برای اخذ نشان استاندارد محصول لازم است متقاضی در مورد آن محصول مورد نظر یا سازمان خود، نشان تجاری یا برند ثبت کرده باشد.
گرفتن پروانه استاندارد تشویقی
در بخش های قبلی در خصوص شرایط و مدارک لازم جهت صدور و دریافت پروانه استاندارد صحبت و مراحل دریافت پروانه استاندارد در سامانه نظارت بر اجرای استاندارد آموزش داده شد و به هزینه ای که برای اخذ این پروانه در بردارد نیز اشاره گردید. حال در این قسمت؛ گرفتن پروانه استاندارد تشویقی مورد بررسی قرار می گیرد.
مطابق با ماده 1 ضوابط اجرایی استاندارد های اجباری و تشویقی و طرز به کار بستن علائم آن ها، استاندارد تشویقی استانداردی است كه اجرای آن اختیاری و بر حسب قرارداد بین موسسه از یك طرف و اشخاص حقیقی یا حقوقی و انواع شرکت ها از طرف دیگر؛ انجام می گیرد.
در مواردی كه تولیدكنندگان خود به اهمیت و فواید اجرای استاندارد پی می برند و آن را ضابطه اصلی تولید كالای خود قرار می دهند، سازمان استاندارد با اعمال نظارت بر چنین واحدهایی و كنترل مستمر كیفیت فرآورده آنان اجازه می دهد از علامت استاندارد ایران بر روی محصولات خود استفاده نمایند. همچنین ورود فرآورده هایی كه استاندارد آن ها در داخل كشور اجباری نبوده، لیكن واردات آن ها توسط شورای عالی استاندارد اجباری اعلام گردیده باید با استانداردهای ملی جمهوری اسلامی ایران منطبق باشد.
استعلام گواهی استاندارد
گاهی اوقات ممکن است مصرف کنندگان قصد داشته باشند که از اعتبار و اصالت گواهی استاندارد مطمئن شوند و به همین منظور؛ می توانند به منظور اعتبارسنجی و اطمینان و استعلام صحت و اعتبار اصالت علامت استاندارد حک شده بر روی کالاها، اقدام به استعلام آن گواهی استاندارد کنند. در این قسمت این موضوع بررسی می گردد که آیا امکان استعلام گواهی استاندارد وجود دارد یا خیر و اگر این امکان وجود دارد؛ به چه نحو و سیاقی می باشد.
در پاسخ باید گفت که برای استعلام گواهی استاندارد چند روش وجود دارد که اولین روش مراجعه به سایت isom.isiri.gov.ir/parvaneh می باشد. در این روش باید آدرس ذکر شده را در مرورگر خود جستجو کرده و وارد سایت شود و سپس شماره 10 رقمی پروانه استاندارد را در کادر مربوطه وارد نماید.
همچنین اگر کسی قصد استعلام استاندارد های ملی اجباری را دارد می تواند وارد سایت isiri.gov.ir شود و گزینه میز خدمت را انتخاب کند.
سپس فرد به صفحه جدیدی هدایت می شود که می بایست بر روی گزینه استعلام کلیک کند.
سپس، شخص باید از بین گزینه های موجود، گزینه استعلام استانداردهای ملی اجباری را انتخاب کند و در مرحله بعد کد امنیتی را وارد کند.
در نهایت متقاضی در کادر مربوطه شماره و نام استاندارد را باید وارد نموده و گزینه جستجو را انتخاب کند.
علاوه بر این، روش دیگری نیز برای استعلام صحت و اعتبار گواهی استاندارد وجود دارد و آن به این صورت که شخص متقاضی از طریق ارسال کد رهگیری ده رقمی ذیل علامت استاندارد به سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۵۱۷ اقدام و اطلاعات مربوط به فرآورده مورد نظر را از این طریق اخذ می نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل و مدارک لازم جهت صدور پروانه استاندارد در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون مراحل و مدارک لازم جهت صدور پروانه استاندارد پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بسته خریداری نمایید تا بتوانید با مشاورین در تماس باشید.