برای مشاوره چیستی و ماهیت شرکت های هرمی
برای مشاوره چیستی و ماهیت شرکت های هرمی


امروزه افراد زیادی تمایل دارند که عضو شرکت های هرمی شده یا این نوع از شرکت ها را تاسیس کنند. همچنین دلایل مختلفی برای تمایل افراد به عضویت در این شرکت ها وجود دارد که این دلایل شامل پایین بودن سطح درآمد، بالا بودن نرخ بیکاری و عدم وجود ساز و کار مناسب برای اشتغال می باشد.
چالشی که در شرکت های هرمی وجود دارد این است که افراد به واسطه فریب و اغفال ممکن است عضو این نوع از شرکت ها شوند و در همین راستا؛ ممکن است که تمام اموال خود را از دست بدهند. بنابر همین اهمیت دارد که اشخاص به ماهیت و چیستی شرکت هرمی آگاهی داشته باشند تا بتوانند این نوع از شرکت ها را تشخیص داده و دچار ضرر و زیان نشوند.
از همین رو؛ در این مقاله سعی شده است که در ابتدا؛ به این سوال که شرکت هرمی چیست پاسخی داده شود. سپس به اسامی شرکت های هرمی غیر مجاز در ایران اشاره می شود. در ادامه مجازات ایجاد، تاسیس و عضویت در شرکت های هرمی جدید مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت؛ در خصوص خطرات شرکت های هرمی و شکایت از لیدر شرکت های هرمی برای مالباختگان صحبت می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرکت های هرمی در ایران همراه ما باشید.
شرکت هرمی چیست
پدیده شرکت های هرمی به بهانه توسعه بازاریابی شبکه ای و تجارت الکترونیک در ایران ظهور کرد و اثرات مخربی بر جای گذاشت. با توجه به این که تاسیس و عضویت در این نوع از شرکت ها رو به افزایش می باشد، در ابتدا لازم است که چیستی شرکت های هرمی مورد بررسی قرار بگیرد و پاسخی مناسب به این سوال که شرکت هرمی چیست داده شود. از همین رو؛ در این قسمت به بررسی و تعریف شرکت های هرمی پرداخته می شود.
شرکت های هرمی به شرکت هایی گفته می شود که مبالغی را از اشخاص می گیرند و در عوض، کالا یا خدماتی را به صورت اقساط یا نقد در اختیار مشتریان خود قرار می دهند. البته هدف اصلی آن ها فروش اقساطی است و از مشتریان می خواهند که قسمتی از بهای کالا و خدمات را بپردازند و در ازاء بقیه آن، برای شرکت بازاریابی کنند و یا بهای کالا و خدمات اندکی را می گیرند و مشتریان خود را برای به دست آوردن درآمد بیشتر و پاداش های فراوان تشویق می کنند.
در واقع هر فرد در شرکت هرمی می تواند با خرید یکی از محصولات شرکت به عنوان عضو سیستم وارد شرکت شود، سپس فرد سعی می کند تا دو نفر را به مجموعه معرفی کند و آن ها نیز اقدام به خرید محصول می کنند و عضویت افراد جدید به همین ترتیب ادامه پیدا می کند و زیر مجموعه آن ها به صورت نامحدود رشد خواهد نمود.
البته ملاک های بسیاری وجود دارد که از طریق آن می توان شرکت های هرمی را شناسایی کرد. به عنوان مثال: یکی از ویژگی های مخصوص شرکت های هرمی عضو گیری نامحدود و نحوه اشباع می باشد. به عبارتی اگر فروش کالا و درخواست و تقاضا برای خرید کالا اشباع شود، نشانه بازاریابی شبکه ای سالم است، ولی اگر کالا اهمیتی نداشته باشد، درخواست برای عضویت اشباع خواهد شد.
به زبان ساده تر در شرکت های هرمی هدف فقط عضو گیری می باشد. نکته دیگر این است که در این شرکت ها برای عضو گیری متوسل به دروغ و فریب می شوند به این صورت که با ظاهر سازی بیان می شود که شخص درآمد زیادی در آینده به دست می آورد. در صورتی که در واقعیت چنین چیزی حاصل نمی شود.
علاوه بر این؛ بازاریابی شبکه ای شباهت بسیاری با شرکت های هرمی دارد. در واقع بازاریابی شبکه ای یک نوع فعالیت اقتصادی در زمینه توزیع کالا و خدمات است که در این شیوه، شرکت برای فروش محصولاتش به مصرف کننده نهایی، شبکه ای از توزیع کنندگان را به کار می برد. این شبکه برای توزیع کالا و شناساندن آن به دیگران، از ارتباطات فردی بهره می گیرد.
اگر بازاریابی شبکه ای درست به کار گرفته شود، به دلیل کاهش هزینه های تبلیغات و کاهش هزینه های شبکه توزیع و فروش، زمینه سودآوری را برای تولیدکنندگان و توزیع کنندگان فراهم می کند. وجه تمایز شرکت های هرمی و بازاریابی شبکه ای این است که در شرکت های هرمی پیشرفت و پورسانت اشخاص، در گرو عضو گیری می باشد و بنابر همین نمی توان آن ها را بازاریاب دانست؛ چون فقط دیگران را تشویق و ترغیب به عضو شدن در شرکت می کنند؛ در حالی که در بازاریابی شبکه ای، هدف فروش کالا می باشد و هرچقدر که میزان فروش زیادتر باشد؛ سودی بیشتری عاید شرکت می شود. در قسمت بعدی به لیست شرکت های هرمی در ایران پرداخته می شود.
لیست اسامی شرکت های هرمی غیر مجاز جدید در ایران
همانطور که در بخش قبلی اشاره شد؛ تنها شرکت های بازاریابی شبکه ای، مورد تایید سازمانهای دولتی می باشند و شرکت های هرمی دارای مجوز نیستند و در نتیحه فعالیت آن ها قانونی نخواهد بود. از همین رو؛ در این بخش به لیست اسامی شرکت های هرمی غیر مجاز جدید در ایران اشاره می شود.
در ابتدا؛ باید گفت که مجوز فعالیت شرکت های بازاریابی شبکه ای، تنها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت اعطا می شود و منحصرا شرکت های دارای مجوز فروش محصولات به صورت بازاریابی شبکه ای از این وزارتخانه، حق فعالیت را خواهند داشت. بنابراین روش های مختلفی وجود دارد که اشخاص می توانند از اسامی شرکت های هرمی غیر مجاز مطلع شوند.
یکی از این روش ها سامانه پیامکی 30006082 است که به منظور اطلاع از فعالیت انواع شرکت های هرمی و بازاریابی شبکه ای به کاربران این امکان را می دهد که با وارد نمودن اسم شرکت مورد نظر (چه به زبان فارسی و چه به زبان انگلیسی) و ارسال پیامک به شماره 30006082 جواب استعلام خود را بلافاصله و به صورت پیامک دریافت نمایند و اسامی شرکت های غیر مجاز هرمی را مشاهده می نمایند.
همچنین اشخاص می توانند به سامانه ایران هشدار نیز مراجعه کنند. بدین صورت که آدرس iranhoshdar.ir در مرورگر خود جستجو کرده و وارد سایت شوند.
سپس متقاضی باید در پایین صفحه گزینه استعلام را انتخاب کند.
سپس فرد باید نام شرکت را در کادر مربوطه وارد نماید و در نهایت با کلیک روی گزینه جستجو، می تواند از وضعیت شرکت مطلع شود.
روش بعدی این است که شخص به سایت دبیرخانه کمیته نظارت بر عملکرد شرکت های بازاریابی شبکه ای و کسب و کارهای مجازی مراجعه کند. در این روش شخص می بایست آدرس easnaf.mimt.gov.ir در مرورگر خود جستجو کرده و وارد سایت شود.
در مرحله بعد شخص می تواند گزینه "شرکت ها" را انتخاب نماید و سپس مشاهده کند که شرکت مورد نظر داری مجوز می باشد یا خیر.
همچنین اشخاص می توانند گزارش خود را مبنی بر این که شرکت مورد نظر دارای مجوز نمی باشد، در سایت easnaf.mimt.gov.ir به ثبت برسانند. البته درج مشخصات فردی گزارش دهنده در این درگاه اختیاری می باشد و در صورت عدم تمایل به افشای هویت خود گزارش ثبت شده مسقلا مورد بررسی و پیگیری قرار خواهد گرفت.
مجازات ایجاد، تاسیس و عضویت در شرکت های هرمی
فعالیت و حضور شرکت های هرمی در جامعه ایران که در چشم انداز توسعه تجارت الکترونیک شکل گرفت و یک فعالیت غیر سازنده، ماهیتا و فی نقسه مجرمانه و معارض با نظام اقتصادی کشور می باشد که موجبات ارتکاب اعمال مجرمانه دیگری مانند کلاهبرداری و اخاذی و... را فراهم می کند. از همین رو برای مقابله با این پدیده، قانونگذار مجازاتی برای ایجاد تاسیس و عضویت در شرکت های هرمی در نظر گرفته و آن را جرم انگاری کرده است که در این قسمت به توضیح مجازات ایجاد، تاسیس و عضویت در شرکت های هرمی جدید پرداخته می شود.
به موجب قانونی که در سال 1384 تحت عنوان قانون الحاق یک بند و یک تبصره به ماده 1 قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور مصوب 1369 و اصلاح تبصره 1 ماده 2 آن تدوین و تصویب شده، عضویت در شرکت های هرمی جرم تلقی شده و متعاقبا برای آن عمل، کیفر در نظر گرفته شده است.
بند (ز) الحاقی به ماده 1 قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور مصوب 1369 در این خصوص بیان می دارد: ثبت شرکت، قبول نمایندگی و عضوگیری در بنگاه، موسسه، شرکت یا گروه به منظور کسب درآمد ناشی از افزایش اعضای به نحوی که اعضای جدید جهت کسب منفعت، افراد دیگری را جذب نموده و توسعه زنجیره یا شبکه انسانی تداوم یابد، جرم می باشد و مرتکب حسب مورد؛ علاوه بر رد مال به حبس از شش ماه تا سه سال و جزای نقدی معادل دو برابر اموالی که از طرق مذکور به دست آورده محکوم می شود.
علاوه بر این در مورد مرجع صالح رسیدگی به این جرم باید گفت که اگر رفتار مجرمانه مرتکب، یکی از سه اقدام تاسیس، قبول نمایندگی و عضو گیری بوده باشد؛ هر یک به تنهایی موجب تحقق جرم مورد نظر قانونگذار است. بنابر این، اگر هر یک از اقدامات تاسیس شرکت در یک شهر، قبول نمایندگی در شهری دیگر و عضو گیری در شهر سوم توسط اشخاص مختلف ارتکاب یافته باشد، با توجه به این که این رفتارها هر یک به تنهایی (نه مجموع آن ها با یکدیگر) جرم می باشد، در نتیجه مرجع قضایی هر محل صلاحیت رسیدگی به رفتار ارتکابی در همان محل را خواهد داشت.
خطرات و شکایت از لیدر شرکت های هرمی برای مالباختگان
همانطور که گفته شد؛ کسی که شرکت های هرمی را تاسیس و ایجاد می کند، لیدر آن شرکت می باشد و مطابق قانون مجرم است. بنابر همین در خصوص خطرات و شکایت از لیدر شرکت های هرمی برای مالباختگان در ابتدا باید گفت که برخی شرکت های هرمی از طرق غیر مجاز و غیر قانونی فعالیت می کنند و آن چه به دست می آید از مصادیق دارا شدن ناعادلانه است.
تدلیس در موضوع معامله و کلاهبرداری در روند تحصیل سود، از مهم ترین موارد خطرات شرکت های هرمی و سوء استفاده در این شرکت ها می باشد که ممکن است شخص با عضویت در این شرکت ها، تمام اموال خود را از دست بدهد. شرکت های هرمی چون به طور مستقیم با مردم و بطن اجتماع سروکار دارند، می توانند اثرات مخربی در کشور بر جای بگذارند. آن ها روی سیستم بانکداری، بورس، تجارت، بازار، خرده فروشی و همچنین امنیت اجتماعی، سیاسی و حتی اخلاقی تاثیر می گذارند.
همچنین مالباخته برای این که بتواند شکایت خود را از لیدر شرکت های هرمی به ثبت برساند؛ در ابتدا باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و شکایت خود را مطرح کند. البته برای ثبت شکایت، باید از قبل در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشد. پس از آن پرونده به دادگاه صالح، یعنی دادگاه کیفری ارجاع می شود.
دادگاه کیفری، اقدام به رسیدگی به شکایت از لیدر شرکت هرمی نموده و در صورت لزوم، تحقیقات و رسیدگی های بیشتری انجام می دهد و پس از استماع شکایت شاکی و اخذ دفاعیات متهمین پرونده حکم مقتضی را صادر می نماید. به کاربران توضیه می شود که از همان ابتدا، نسبت به همکاری با این شرکت های اقدام ننموده تا دچار مشکلات قضایی پس از آن نشوند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد چیستی و ماهیت شرکت های هرمی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون چیستی و ماهیت شرکت های هرمی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: اسامی شرکت های هرمی غیر مجاز قابل استعلام است.