برای مشاوره پیرامون استعلام اشخاص حقوقی
برای مشاوره پیرامون استعلام اشخاص حقوقی
ثبت شرکت، امری ضروری می باشد که در این خصوص ماده 195 لایحه اصلاحی قانون تجارت بیان می کند: «ثبت کلیه شرکت های مذکور در این قانون الزامی و تابع جمیع مقررات قانون ثبت شرکت ها است.» بنابراین؛ زمانی معاملات شرکت اعتبار و وجهه قانونی دارد که به ثبت برسد. به عبارتی یکی از مزایای ثبت شرکت این است که معاملات شرکت با اشخاص ثالث به صورت رسمی صورت می گیرد و امکان شرکت در مناقصات و مزایدات برای شرکت نیز فراهم خواهد گردید.
بنابر همین، استعلام اشخاص حقوقی از این حیث اهمیت دارد که اشخاص ثالث می توانند به برخی اطلاعات شرکت دسترسی داشته باشند و قبل از انجام معامله با شرکت، خواهند توانست شرایط موجود را بررسی نمایند که دچار ضرر و مشکلی نشوند و از صحت و قانونی بودن فعالیت آن ها اطلاع یابند.
از همین رو، در این مقاله سعی شده است که در ابتدا سامانه شناسایی و استعلام اشخاص حقوقی کشور irsherkat.ssaa.ir مورد بررسی قرار بگیرد. در ادامه به مراحل و نحوه استعلام آنلاین صحت اطلاعات اصلی شخصیت حقوقی و شرکت ها اشاره می شود و در نهایت؛ در خصوص مدارک لازم برای استعلام اشخاص حقوقی صحبت می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
سامانه شناسایی و استعلام اشخاص حقوقی کشور irsherkat.ssaa.ir
امروزه بسیاری از افراد با اشخاص حقوقی و یا شرکت ها وارد معامله می شوند و لازمه یک معامله موفق و سودآور این است که دو طرف قبل از انجام معامله وضعیت وشرایطی را بسنجند. به عبارتی؛ طرف معامله با شرکت می بایست بررسی کند که آیا شخص حقوقی مطابق قانون به ثبت رسیده است یا خیر. زیرا، اگر شرکتی به ثبت نرسیده باشد؛ هر ذی نفع می تواند دادخواست بطلان شرکت را به دادگاه ارائه دهد. در همین خصوص اشخاص از طریق 3 سامانه می توانند درخواست استعلام کنند و اطلاعات را در این مورد به دست آورند که در این بخش، سامانه استعلام اشخاص حقوقی کشور irsherkat.ssaa.ir و سایر سامانه ها مورد بررسی قرار می گیرند.
اولین سامانه شناسایی و استعلام اشخاص حقوقی کشور، سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir می باشد. در توضیح این سامانه باید گفت که بخشی از سایت ثبت اسناد و املاک و زیر نظر قوه قضاییه می باشد و خدمات مختلفی را به کاربران خود ارائه می دهد که شامل تاسیس شخص حقوقی، ثبت صورتجلسه تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمب دفاتر قانونی، اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی، اطلاعات عمومی شخصیت حقوقی و پیگیری درخواست می باشد. اطلاعات عمومی شخصیت حقوقی در سامانه جامع ثبت شرکت ها، در واقع همان بخشی می باشد که اشخاص می توانند از طریق آن استعلام اشخاص حقوقی را انجام دهند و اطلاعات مربوطه را مشاهده نمایند.
همانطور که گفته شد؛ روش های مختلفی برای استعلام اشخاص حقوقی وجود دارد و سامانه دیگری که در این خصوص طراحی شده است، سامانه جامع پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی کشور به نشانی ilence.ssaa.ir می باشد. این سامانه نیز بخشی از سایت ثبت اسناد و املاک کشور و زیر نظر قوه قضاییه می باشد و اطلاعات مفیدی را از طریق استعلام در اختیار کاربران خود قرار می دهد.
سایت دیگری که برای استعلام اشخاص حقوقی و انواع شرکت ها می توان به آن اشاره کرد، سایت روزنامه رسمی کشور به نشانی rrk.ir می باشد. در توضیح این سامانه باید گفت که روزنامه رسمی کشور از سازمان های وابسته به قوه قضائیه می باشد که به صورت شرکت سهامی اداره می شود. سهام این شرکت صد در صد متعلق به دولت بوده و رییس قوه قضائیه، ریاست مجمع عمومی شرکت را بر عهده دارد.
همچنین وظیفه اصلی شرکت و سامانه روزنامه رسمی کشور، چاپ و انتشار کلیه قوانین و مصوبات مجلس شورای اسلامی، مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیین نامه ها و مصوبات هیئت دولت، آراء وحدت رویه دیوان عالی کشور و دیوان عدالت اداری، چاپ و نشر برخی آگهی های قانونی و قضایی، همچون آگهی های مربوط به تاسیس و ثبت شرکت ها و علائم تجاری و ... از دیگر وظایف روزنامه رسمی کشور است. در نهایت نکته ای که باید ذکر شود این است که برای استعلام اشخاص حقوقی در این سامانه نیاز به نام شرکت یا متن آگهی می باشد.
مراحل و نحوه صحت اطلاعات اصلی شخصیت حقوقی
در ابتدا؛ در توضیح شناسه ملی شرکت و اشخاص حقوقی باید گفت که شناسه ملی شمارهای اختصاصی است که دریافت آن برای اشخاص حقوقی و شرکت ها ضروری می باشد. حال در این قسمت مراحل و نحوه صحت اطلاعات اصلی شخصیت حقوقی مورد بررسی قرار می گیرد و به شرح زیر می باشد:
برای صحت اطلاعات اصلی شخصیت حقوقی، استعلام و شناسایی شرکت از طریق سایت ثبت شرکت ها، فرد در ابتدا می بایست سایت این اداره به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر بر روی گزینه "اطلاعات شخصیت حقوقی" کلیک نماید.
پس از آن فرد، می بایست شناسه ملی شرکت مورد نظر را در بخش مربوطه وارد نموده و یا در صورت عدم دسترسی به شناسه ملی، اطلاعات قید شده در تصویر نظیر نوع شرکت، واحد ثبتی و ... را درج نماید.
روش دوم برای استعلام آنلاین شرکت، مراجعه به سامانه آنلاین جامع پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی کشور می باشد. در این روش شخص لازم است که در ابتدا نشانی ilenc.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر یکی از سه اطلاعات شناسه ملی یا شماره ثبت و یا نام شخصیت را وارد کند. توجه به این نکته ضروری است که تکمیل کلیه اطلاعات، ضروری نیست و یک قلم نیز کفایت می کند. پس از آن، شخص لازم است با وارد نمودن کد امنیتی و فشردن گزینه جستجو، اطلاعات شرکت را مشاهده نماید.
آخرین روش استعلام شرکت، ورود به سامانه روزنامه رسمی کشور است. در این شیوه، شخص لازم است که با وارد نمودن نشانی rrk.ir در مرورگر خود، به صفحه اصلی سایت وارد شده و گزینه "جستجو در آگهی های قانونی" را انتخاب کند.
پس از کلیک بر روی این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر برای کاربر به نمایش در می آید.
در این قسمت، تنها وارد نمودن فیلد ستارده دار یعنی نام شرکت یا متن آگهی، کفایت کرده و نیازی نیست که سایر اطلاعات شرکت وارد شود. پس از آن می بایست بر روی گزینه جستجو کلیک نمود تا آگهی های شرکت مورد نظر برای فرد به نمایش درآید. همچنین، امکان دانلود فایل آگهی به صورت پی دی اف نیز برای کاربر فراهم شده است.
مدارک لازم برای استعلام اشخاص حقوقی
در بخش های قبل سامانه استعلام اشخاص حقوقی و مراحل استعلام از طریق سامانه های مذکور مورد بررسی قرار گرفت و بیان شد که از طریق 3 سامانه که شامل سامانه جامع ثبت شرکت ها، سامانه جامع پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی کشور و سامانه روزنامه رسمی کشور می باشد، امکان استعلام اشخاص حقوقی وجود دارد. حال در این قسمت به مدارک لازم برای استعلام اشخاص حقوقی اشاره می شود.
برای استعلام اشخاص حقوقی در سامانه هایی که در بخش های قبل به آن اشاره شد، مدارک و اطلاعاتی از قبل باید تهیه شود که شامل شناسه ملی شرکت، شناسه ثبت و نام شرکت می باشد و با استفاده از هر یک می توان در خواست استعلام نمود. در خصوص شناسه ملی لازم به ذکر است که این شناسه در واقع برای احراز هویت اشخاص حقوقی می باشد و زمانی به اشخاص حقوقی اعطا می شود که فرایند ثبت شرکت را به طور کامل طی کرده باشند. همچنین این شناسه، شماره یازده رقمی است که تنها منحصر به یک شرکت است و از مهم ترین موارد در شناسایی و استعلام وجود یا عدم وجود یک شرکت می باشد.
همچنین، اگر شخصی در سامانه جامع ثبت شرکت ها، شناسه ملی شرکت را در اختیار نداشته باشد، لازم است که در فرم مربوطه اطلاعاتی راجع به استان و واحد ثبتی که شرکت در آن منطقه مستقر است را تعیین کند و سپس نوع شرکت و شماره ثبتی را وارد نماید تا اطلاعات عمومی شخص حقوقی برای او به نمایش گذاشته شود.
نکته قابل ذکر در مورد شناسه ملی این است که در این عدد از سمت چپ، چهار رقم کد شهرستان محل ثبت، شش رقم بعدی منحصر به فرد برای شخص حقوقی دارنده شناسه در شهرستان محل ثبت است و رقم آخر آن هم یک رقم کنترل است که از روی 10 رقم سمت چپ به دست می آید. در نهایت اطلاعات مفیدی از طریق استعلام شماره ثبت به دست می آید که شامل مشخصات ثبت کننده شرکت، شناسه ملی شرکت، تاریخ تاسیس و تاریخ آخرین تغییرات شرکت، نام و نوع شرکت، شماره ثبت و اداره کل ثبت کننده، واحدثبتی ثبت کننده، آدرس و کد پستی شرکت می باشد.
همچنین شماره ثبت دارای اهمیت بسیاری است. پس از اتمام کارهای مربوط به ثبت شرکت، اداره ثبت شرکت ها یک شماره ثبت به شرکت تخصیص می دهد که شرکت از این پس با این شماره شناخته می شود که شباهت بسیاری با شناسه ملی دارد. علاوه بر این در سامانه روزنامه رسمی کشور نیز برای استعلام اشخاص حقوقی، شخص لازم است که به نام شرکت و یا متن آگهی آن دسترسی داشته باشد و با وارد کردن آن در سایت روزنامه رسمی، نسبت به استعلام شناسه ملی اقدام نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استعلام اشخاص حقوقی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون پیرامون استعلام اشخاص حقوقی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. در سامانه روزنامه رسمی کشور برای استعلام اشخاص حقوقی، شخص لازم است که به نام شرکت و یا متن آگهی آن دسترسی داشته باشد که توضیحات بیشتر در این خصوص در متن مقاله بیان شده است.