برای مشاوره سامانه پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی
برای مشاوره سامانه پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی


همه تجار و بازرگانان چه به صورت حقیقی فعالیت کنند و چه به صورت حقوقی، باید تعهداتی را که در راستای انجام فعالیت های تجاری خود دارند را رعایت نمایند. یکی از این تعهدات، ثبت نام خود و تجارتشان در دفتر ثبت تجاری می باشد. آن ها موظفند در کمتر از یک ماه پس از شروع تجارتشان اقدام به ثبت و تعیین این مورد نمایند.
به منظور سهولت در انجام ثبت دفتر ثبت تجاری، سامانه و سایت جامع ثبت شرکت ها زیر نظر اداره ثبت شرکت ها راه اندازی شده است که متقاضیان با مراجعه به پورتال آن به آدرسirsherkat.ssaa.ir و ورود به سامانه مذکور می توانند اقدام به ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجاری خود کنند. با این حال، افراد به منظور ثبت نام خود در دفتر ثبت تجارتی در سایت irsherkat.ssaa.ir، نیازمند آشنایی مراحل و نحوه تکمیل اظهارنامه می باشند.
از همین رو، در مقاله موجود به بررسی و مطالعه کامل سامانه پذیرش اظهارنامه ثبت دفتر تجاری چیست پرداخته شده و سپس شرایط پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی، مدارک لازم برای آن و مراحل انجام ثبت اطلاعات اظهارنامه مورد بررسی قرار می گیرد. در انتهای مقاله نیز به استعلام اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی و نمونه اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی پرداخته می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
سامانه پذیرش اظهارنامه ثبت دفاتر تجاری چیست
هر شخص حقیقی یا شرکت حقوقی؛ در صورتی که شغل معمولی او، اشتغال به اعمال تجاری باشد، تاجر نامیده می شود. در نتیجه باید پس از شروع فعالیت تجاری خود اقدام به ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی نماید. یکی از مزایای پر کردن این اظهارنامه و تایید شدن آن توسط سازمان های مربوطه، امکان فعال سازی کارت بازرگانی است که این امر به نوبه خود، مزایای زیادی برای تاجر دارد.
در گذشته، افراد به روش دستی و با پر کردن اظهارنامه در سه نسخه و سپس مراجعه حضوری و تحویل دادن مدارک مورد نیاز به کارشناسان دفتر ثبت تجاری، این عمل را انجام می دادند، اما امروزه مراحل ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی از حالت سنتی خارج شده و به صورت آنلاین از طریق سامانهirsherkat.ssaa.ir انجام می گردد. بنابراین، در پاسخ به این پرسش که سامانه پذیرش اظهارنامه ثبت دفاتر تجاری چیست؛ می توان پاسخ داد که این سامانه، همان سامانه ثبت شرکت ها می باشد.
جهت انجام این کار، شخص تاجر متقاضی ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجاری، ابتدا باید وارد سامانه اظهارنامه ثبت دفتر تجاری که همان سامانه جامع ثبت شرکت ها است؛ شده و سپس در قسمت پر کردن اظهارنامه ثبت دفاتر تجارتی اقدام به تکمیل اطلاعات و انجام دادن تمام مراحل آن بنماید که در ادامه به طور کامل به آن اشاره خواهد شد.
شرایط پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی
برای این که شرکت های تجاری در دفتر ثبت تجارتی پذیرش و ثبت بشوند؛ باید اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی را به مرجع ثبت شرکت ها ارائه دهند. یکی از مهمترین مسائل در مورد اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی این است که اشخاص حقیقی باید حتما نام و نام خانوادگی و سایر اطلاعات هویتی و همچنین رئیس بنگاه تجاری را تعیین کنند. در مورد شخصیت های حقوقی که برای ثبت اظهارنامه دفاتر تجاری اقدام کرده اند، باید در کنار نام و نوع شخصیت حقوقی، شناسه ملی شرکت و شماره ثبت را نیز در اظهارنامه ها درج نمود.
طبق ماده 1 آیین نامه دفتر ثبت تجارتی: «در هر محلی كه اداره یا دایره یا شعبه ثبت تشكیل شده یا می شود، به منظور ثبت نام بازرگانان و بنگاه های بازرگانی و شركت های تجارتی دفتر مخصوصی به نام دفتر ثبت تجارتی تاسیس خواهد شد.» یکی دیگر از شرایط پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی این است که اشخاص متقاضی ثبت نام شرکت در دفتر ثبت تجارتی، اطلاعات و فرم هایی را که باید برای کسب و کار در اختیار مراجع قانونی قرار می گیرد را تهیه نموده و آن را تسلیم مراجع ذی صلاح کنند. تاریخ و محل تولد و همچنین شماره شناسنامه و محل صدور، در کنار آدرس و کد پستی در اظهارنامه ثبت شده، باید به درستی و با اطلاعات دقیق پر شود.
همچنین از دیگر مواردی که اشخاص متقاضی باید در اظهارنامه ثبت کنند، مرکز قانونی شخصیت حقوقی و کد پستی آن در کنار میزان سرمایه شخصیت حقوقی و یا حقیقی است. در هنگام تکمیل اطلاعات، باید به این مسئله که موضوع تجارت داخلی است یا خارجی نیز اشاره شود و اطلاعات را بر اساس آن تکمیل نمود. در انتها؛ نیز باید مهر شرکت تجاری یا امضای شخص حقیقی تاجر ذیل برگه اظهارنامه درج شود.
مدارک لازم برای پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی
برای پذیرفته شدن اظهارنامه ارائه شده از جانب اشخاص حقیقی یا حقوقی متقاضی ثبت نام در دفتر ثبت تجارتی، باید مدارکی ارائه گردد. در صورت عدم تهیه این مدارک، اظهارنامه مربوطه از جانب مراجع ذی صلاح رد گردیده و فرد مجددا می بایست درخواست خود را ثبت نماید. لیست مدارک لازم برای پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی به شرح زیر می باشد:
پلمپ دفاتر تجاری در سال جاری و گواهی پلمپ دفاتر تجاری
تکمیل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر تجارتی
مدارک هویتی از قبیل شناسنامه، کارت ملی و....
فتوکپی آگهی تاسیس و ثبت شرکت و آخرین تغییرات در آن شرکت که برای اشخاص حقوقی لازم است
فیش پرداختی حق الثبت دفاتر ثبت تجارتی
اصل یا فتوکپی برابر اصل سند رسمی وکالت زمانی که امور توسط وکیل انجام بگیرد
ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت است که ثبت نام اظهارنامه در دفتر ثبت تجارتی به دو روش حضوری و اینترنتی انجام می شود. نحوه ثبت نام در دفتر ثبت تجاری به روش حضوری به این صورت است که ابتدا تاجر یا مدیران شرکت باید اقدام به پر کردن سه نسخه اظهارنامه نمایند، سپس این سه نسخه اظهارنامه را به همراه کارت ملی و شناسنامه تاجر و مدیران شرکت، آگهی تاسیس شرکت، آگهی آخرین تغییرات شرکت و در صورت داشتن وکیل، وکالتنامه را به مرجع ثبت شرکت ها در محل اقامت تجارت خانه یا شرکت تجاری تحویل دهند و اقدام به تکمیل مراحل ثبت نام نماید.
در روش ثبت تجاری به صورت اینترنتی، تاجر یا مدیران شرکت تجاری و در صورت داشتن وکیل، وکیل ثبت می بایست به سامانه ثبت شرکت ها مراجعه و پس از طی کردن مراحل قانونی ثبت نام در سامانه و وارد کردن اطلاعات مورد نیاز، اقدام به ثبت نام نماید. پس از انجام مراحل ثبت نام، اداره ثبت شرکت ها، اظهارنامه آن ها را بررسی و اقدام به صدور شماره ثبت تجارتی می نماید.
مراحل و نحوه آموزش ثبت و تمدید اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی
از آنجا که ثبت نام در دفتر ثبت تجارتی یکی از تکالیف تجار می باشد و همچنین انجام اموری مانند دریافت کارت بازرگانی، مستلزم ثبت نام در این دفتر است، تجار نیازمند آموزش لازم در این حوزه می باشند. لذا در این قسمت به بیان مراحل و نحوه آموزش ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی پرداخته می شود.
در نخستین مرحله، فرد باید به سامانه جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir رجوع و گزینه پذیرش اظهارنامه ثبت نام در دفتر ثبت تجارتی را انتخاب نماید. پس از آن، شخص می بایست شماره پیگیری درخواست پلمپ مکانیزه با توجه به دفتر کل شرکت یا روزنامه در کادر پایین وارد کند. در صورتی که این شماره فراموش شده است؛ می توان گزینه فراموش کرده ام را انتخاب و اطلاعات خواسته شده را جهت بازیابی شماره انتخاب نمود.
در مرحله بعد، داوطلب باید نوع شخص متقاضی و سایر اطلاعات خواسته شده (شماره همراه، شناسه ملی، نام شخصیت حقوقی، آیا تولیدی مجوز دارد یا خیر، واحد ثبتی، کد پستی و نشانی شخصیت حقوقی، شماره تلفن ثابت، شماره و تاریخ ثبت و شماره ثبت علامت تجارتی) را وارد کند. همچنین ویرایش شماره تلفن در این مرحله امکان پذیر است.
پس از آن، داوطلب باید اطلاعات مدیر عامل شخص حقوقی وارد کند. این اطلاعات باید مطابق با آخرین تغییرات انجام شده باشد. در این مرحله نیز کد پستی مدیر عامل قابل ویرایش می باشد. در این قسمت، مطابق تذکر سامانه، کارت بازرگانی صرفا به نام مدیر عامل شخصیت حقوقی، صادر می شود.
در صورتی که اطلاعات مذکور منطبق با آخرین تغییرات صورت گرفته نبوده یا مدت اعتبار تصدی وی، منقضی شده باشد، به جهت به روز رسانی این اطلاعات، باید پذیرش صورت جلسه تغییرات از طریق سامانه جامع ثبت شرکت ها اقدام کرده، در غیر این صورت جهت رفع مشکل می بایست با در دست داشتن مستندات قانونی به مرجع ثبت شرکت های مربوطه مراجعه نمود.
در این قسمت شخص باید اطلاعات افرادی را وارد کند که دفتر الکترونیک را امضا نموده اند و چنانچه شخص حقوقی دولتی، متقاضی ثبت نام در دفتر ثبت تجارتی باشد، این اطلاعات باید در قسمت وکالت نامه وارد شود.
در این صفحه، داوطلب باید نوع فعالیت را از لیست موجود انتخاب و آن را به فهرست اضافه کند. همچنین باید نوع کالاهای عمده ای که خرید و فروش می شود، در کادرهای مربوطه وارد شود.
پس از آن، داوطلب باید رشته تجارت و سرمایه خود را به ریال، در این قسمت درج کند.
در نهایت و در مرحله پایانی متقاضی باید اقدام به تایید صحت اطلاعات وارده نماید و پس از پذیرش نهایی درخواست خود، اظهارنامه و رسید پذیرش اینترنتی دریافت نماید.
پس از طی این مراحل، ظرف 10 روز از تاریخ پذیرش نهایی، متقاضی می بایست به صورت حضوری به اداره ثبت شرکت ها مراجعه نماید. همچنین مدارکی در رسید پذیرش اینترنتی ذکر می شود که همراه داشتن این مدارک هنگام مراجعه حضوری الزامی می باشد. توجه به این نکته ضروری است که پس از پذیرش نهایی، درخواست متقاضی دیگر قابل ویرایش نخواهد بود. به منظور، تمدید اظهارنامه ثبت دفاتر تجاری، شخص باید مطابق با مراحل قید شده در قسمت فوق، به سایت irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و گزینه پذیرش اظهارنامه تمدید دفتر ثبت تجارتی را برگزیند.
استعلام اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی
برای بسیاری از متقاضیان، نحوه استعلام اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی برای بررسی وضعیت اقدامات انجام شده، دغدغه ی مهمی محسوب می شود. در مراحل قبلی به نحوه ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی اشاره شد. در این بخش به بررسی نحوه استعلام آن پرداخته می شود تا متقاضیان بتوانند به راحتی از وضعیت اظهارنامه خود مطلع شوند.
پس از ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی، متقاضی می تواند از طریق سامانه جامع ثبت شرکت ها اقدام به پیگیری و اطلاع از وضعیت ثبت نماید. بدین ترتیب که ابتدا باید وارد سامانه ثبت شرکت ها شده و به قسمت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی مراجعه کند، گزینه مشاهده آخرین وضعیت اظهارنامه پذیرش شده را انتخاب کند. سپس با وارد کردن شماره پیگیری اظهارنامه شخص می تواند استعلام خود را دریافت نماید. درواقع شخص ابتدا باید به سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و از قسمت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی، گزینه مشاهده وضعیت اظهارنامه پذیرش شده را انتخاب و تصویر امنیتی را وارد کند.
با انتخاب این گزینه، برای شخص قسمتی فعال می شود که می بایست در آن شماره اظهارنامه خود را درج کند تا نتیجه استعلام اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی برای وی به نمایش درآید. بنابراین بهتر است که متقاضیان شماره اظهارنامه خود را تا تکمیل کامل مراحل در نزد خود نگه داشته و از مفقود شدن یا فراموشی آن خودداری نمایند. البته امکان بازیابی شماره پیگیری برای افرادی که شماره خود را فراموش نموده اند نیز، در این قسمت وجود دارد.
نمونه اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی
همانطور که پیش از این نیز بیان شد، اشخاص تاجر اعم از شخص حقیقی و یا حقوقی برای این که نام آن ها در دفتر ثبت تجارتی قرار بگیرد، باید اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی را همراه با سایر مدارک به مرجع مربوطه که اداره ثبت شرکت ها می باشد؛ ارائه بدهند و ثبت تاجر در دفتر ثبت تجارتی بدون ارائه اظهارنامه ممکن نیست.
اظهارنامه ثبت دفتر تجارتی دارای بخش های متعددی برای درج اطلاعات مربوط به شخص متقاضی می باشد که باید به درستی تکمیل گردد. در انتهای مقاله به منظور آشنایی بیشتر با مفاد اظهارنامه و مواردی که باید در آن تکمیل شود، نمونه اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی قرار داده شده است که در آن، اطلاعاتی که به منظور تکمیل اظهارنامه مورد نیاز است، به طور کامل آورده شده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 238 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سامانه پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون سامانه پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. از جمله شرایط پذیرش اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی این است که اشخاص متقاضی ثبت نام شرکت در دفتر ثبت تجارتی، اطلاعات و فرم هایی را که باید برای کسب و کار در اختیار مراجع قانونی قرار می گیرد را تهیه نموده و تکمیل نمایند که توضیحات بیشتر در این خصوص در متن مقاله ارائه داده شده است.