برای مشاوره انواع و مراحل ثبت تغییرات شرکت
برای مشاوره انواع و مراحل ثبت تغییرات شرکت
یک شرکت در طول حیات خود ممکن است تغییرات فراوانی را تجربه نماید که از جمله آن می توان به افزایش یا کاهش سرمایه، تغییر در میزان سهام و ... اشاره نمود. تصمیم به ایجاد تغییر در ساختار شرکت، توسط مراجع ذی صلاح آن صورت گرفته و می بایست مورد ثبت واقع شود. عدم ثبت تغییرات شرکت مطابق قواعد و مراحل قانونی آن، شرکت را با آثار حقوقی منفی بسیاری مواجه خواهد نمود.
آنچه در این میان حائز اهمیت می باشد این است که تغییراتی که در ساختار شرکت روی می دهند، از جمله تغییر اسم شرکت، بسیار متنوع بوده و کلیه این تغییرات، نیاز به ثبت در اداره ثبت شرکت ها ندارد، بلکه قانون، مواردی را که می بایست به ثبت برسد را مشخص نموده است. از طرف دیگر، ثبت تغییرات شرکت بدون آشنایی با مراحل و نحوه آن امکان پذیر نخواهد بود، به همین دلیل اطلاع از جزئیات ثبت تغییرات شرکت برای کلیه اشخاص حقوقی، امری الزامی می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که ثبت تغییرات شرکت چیست؛ به بیان انواع آن بپردازیم. سپس در خصوص نحوه و مراحل ثبت تغییرات شرکت در سامانه صحبت خواهیم کرد و در انتها مدارک و چگونگی پیگیری و استعلام آن را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ثبت تغییرات شرکت چیست
بعد از ثبت شرکت مطابق مراحل قانونی آن، ممکن است سهامداران و یا شرکا شرکت، تصمیم به ایجاد تغییراتی در ساختار آن بگیرند. همانطور که پیش تر بیان گردید، ثبت برخی تغییرات شرکت طبق مواد قانون تجارت، امری الزامی می باشد. سوالی که ممکن است در این میان، برای برخی افراد مطرح شود این است که ثبت تغییرات شرکت چیست و چه تغییراتی در ساختار شرکت، نیاز به ثبت دارد.
در پاسخ به این پرسش که ثبت تغییرات شرکت چیست، می توان بیان نمود که ثبت تغییرات شرکت، در واقع انجام فرآیند رسمی ثبت تغییراتی است که شخصیت حقوقی مطابق با قانون، ملزم به انجام آن در اداره ثبت شرکت ها می باشد. مطابق ماده 243 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، هرکس از اعلام مطالبی که طبق مقررات این قانون، باید به مرجع ثبت شرکت ها اعلام نماید؛ بعضا یا کلا خودداری کند و یا مطالب خلاف واقع را به مرجع مزبور اعلام دارد، به حبس تایبی از سه ماه تا دو سال یا به جزای نقدی از بیست هزار ریال تا دویست هزار ریال یا به هر دو مجازات، محکوم خواهد شد.
بنابراین؛ چنانچه افراد، از ثبت انواع تغییرات شرکت که مطابق قانون، ملزم به ثبت آن می باشند،تغییر اسم شرکت، خودداری نمایند، متناسب با عمل خود به حبس یا پرداخته جریمه نقدی یا هر دو مجازات محکوم خواهند شد. با این حال، همانطور که اشاره شد، کلیه تغییرات نیاز به ثبت در اداره ثبت شرکت ها نداشته و تغییراتی نیاز به ثبت در این اداره را دارند که قانون تجارت، ثبت آن ها را الزام نموده است. به همین دلیل، در بخش های بعدی مقاله به انواع تغییراتی که نیاز به ثبت دارند، پرداخته خواهد شد.
انواع ثبت تغییرات شرکت
زمانی که متقاضیان شرکت خود را به ثبت رساندند، می توانند تغییراتی بر روی آن اعمال نمایند. این تغییرات می تواند با توجه به نوع تغییر، توسط تصمیم مجمع عمومی عادی یا مجمع عمومی فوق العاده یا در جلسات هیات مدیره، بنا به ضرورت هایی صورت گیرد. ماده 200 قانون تجارت، مواردی از تغییرات شرکت را که نیاز به ثبت در اداره ثبت شرکت ها دارد را مشخص نموده است که انواع ثبت تغییرات شرکت به شرح زیر می باشد:
تغییر اساسنامه شرکت من جمله افزایش یا کاهش سرمایه شرکت و...
تمدید مدت شرکت، زائد بر مدت مقرر
انحلال شرکت (حتی در مواردی که انحلال بواسطه انقضای مدت شرکت صورت می گیرد.)
تعیین کیفیت تفریغ حساب یا تبدیل شرکاء یا خروج بعضی از آنها از شرکت
تغییر اسم شرکت
فروختن سهام توسط یکی از سهامداران
همچنین علاوه بر موارد فوق، مطابق ماده 48 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب سال 1347، تبدیل کلیه سهام بی نام به سهام بانام و یا تبدیل سهام بانام به سهام بی نام نیز باید به اطلاع مرجع ثبت شرکت ها برسد. بنابراین، چنانچه تغییراتی در ساختار شرکت پدید آید که در هیچ از یک از دسته های مذکور در قسمت فوق، قرار نگیرد، نیازی به ثبت آن در مرجع ثبت شرکت ها نخواهد بود.
مراحل ثبت تغییرات شرکت
در قسمت های گذشته، پیرامون تعریف و ماهیت ثبت تغییرات شرکت و انواع آن، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که تغییراتی از قبیل تغییر اساسنامه شرکت نیاز به ثبت در اداره ثبت شرکت ها دارند. در این میان، ممکن است که عده ای از افراد با فرآیند و روند ثبت تغییرات شرکت، آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که نحوه و مراحل ثبت تغییرات شرکت چگونه می باشد. از این رو، در این قسمت از مقاله مراحل ثبت شرکت به همراه راهنمای تصویری آن در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
ثبت تغییرات شرکت، از جمله تغییر اسم شرکت، مستلزم تنظیم و ارائه صورت جلسه متناسب با موضوع تغییر می باشد. تنظیم صورت جلسه مهم ترین بخش ثبت تغییرات شرکت می باشد. به منظور ثبت تغییرات شرکت، فرد در ابتدا می بایست به آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و گزینه "صورتجلسه تغییرات" را انتخاب نماید. در این قسمت می توان به دو روش یعنی، با شناسه ملی یا بدون شناسه ملی به ثبت تغییرات شرکت اقدام نمود.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه مثل نوع فرم صورتجلسه شرکت، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست تک تک دستور جلسات را در این قسمت اضافه نماید. توجه به این نکته ضروری است که لازم نیست که برای هر تغییر یک درخواست جداگانه ثبت نمود و می توان تمام دستور جلسات یک صورت جلسه را به طور یک جا در این قسمت وارد نمود.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، شخص لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و فرد در مرحله پیشین، اسامی آن ها را ثبت نموده است، مشخص کند.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. پس از رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد. در صورت نقص در مدارک، شخص باید با تهیه پاکت رفع نقص تغییرات، این مشکل را برطرف سازد.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست تغییرات باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن، فرآیند ثبت درخواست تغییرات شرکت به پایان می رسد.
مدارک ثبت تغییرات شرکت
همانطور که در قسمت گذشته اشاره شد، پس از ثبت اینترنتی درخواست ثبت تغییرات در سامانه، شخص می بایست مدارکی را تهیه نموده و در مهلت مشخص شده توسط مرجع ثبت شرکت ها، به آدرس این اداره ارسال نماید. به جهت آشنایی علاقمندان، در این قسمت، اسناد و مدارک ثبت تغییرات شرکت نظیر تغییر اعضای هیئت مدیره شرکت ارائه شده که به شرح زیر می باشد:
دو نسخه رسید پذیرش
یک نسخه صورت جلسه
کپی روزنامه آخرین تغییرات شرکت
برگه عدم سو پیشنیه (در صورت نیاز)
یک نسخه از رسید پذیرش بر روی پاکت تغییرات اداره پست قرار گرفته و باقی مدارک، در داخل پاکت قرار می گیرد. ذکر این نکته نیز در این میان حائز اهمیت می باشد که در صورت وجود نقص در مدارک، کارشناس اداره ثبت برای بار اول، اخطار رفع نقص میزند و برای بار دوم، درخواست متقاضی را به طور کامل رد می نماید. در چنین حالتی، فرد لازم است که مراحل ثبت تغییرات شرکت را از اول پیگیری نماید.
پیگیری و استعلام ثبت تغییرات شرکت
در بخش های پیشین، راجع به نحوه ثبت تغییرات شرکت، تغییر اسم شرکت و پاکت رفع نقص تغییرات، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که برای ثبت این تغییرات، شخص می بایست در ابتدا، فرم صورت جلسه تغییرات را در سامانه جامع ثبت شرکت ها تکمیل نماید. سوالی که ممکن است در این مرحله برای افراد مطرح شود این است که آیا راهی برای پیگیری و استعلام ثبت تغییرات شرکت وجود دارد یا خیر. به عبارت دیگر، شخص از چه طریقی می تواند از ثبت تغییرات شرکت خود اطمینان حاصل نماید.
به این منظور، شخص می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود درج کرده و به صفحه اصلی سایت وارد شود. در این بخش، شخص لازم است که بر روی گزینه پیگیری درخواست مطابق تصویر زیر، کلیک کرده و با انتخاب نوع و درج نمودن شماره پیگیری، روند بررسی درخواست خود را مشاهده نماید.
به افراد توصیه می شود که پس از ثبت اینترنتی درخواست در سامانه، به طور مرتب روند بررسی درخواست ثبت تغییرات خود را پیگیری نمایند. این امر، به متقاضیان کمک کرده تا در صورت بروز مشکل، در اسرع وقت از آن مطلع شده و به رفع آن اقدام نماید. در صورتی که فرد در زمان تعیین شده به رفع اشکال یا نقص اقدام ننماید، درخواست ثبت شذراز سوی اداره ثبت شرکت ها رد گردیده و فرد می بایست، کلیه مراحل را از ابتدا آغاز نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع و مراحل ثبت تغییرات شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع و مراحل ثبت تغییرات شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. آگهی ثبت را از سایت روزنامه رسمی پیگیری کنید.