برای مشاوره ثبت نام مجوز مشاغل خانگی
برای مشاوره ثبت نام مجوز مشاغل خانگی
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مسئول صدور مجوز برای مشاغل خانگی می باشد. همچنین قانونی که از این کسب و کارها حمایت کرده است؛ قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی می باشد. امروزه بسیاری از افراد به دنبال این هستند که بتوانند از این طریق، شغلی داشته باشند و درآمدی را به دست آورند.
دریافت مجوز برای مشاغل خانگی از این حیث اهمیت دارد که باعث می شود، افراد فعالیت خود را به صورت قانونی شروع کرده و از تسهیلاتی که دولت برای این مشاغل در نظر گرفته است، بهره مند شوند. در واقع دولت سعی دارد که از اشتغال آفرینی و مشاغل خانگی حمایت کند. این موضوع باعث شده برای اخذ مجوز مشاغل خانگی و راه اندازی آن ها هم تسهیلاتی ارائه شود که یکی از این تسهیلات وام های بانکی مختلفی است که برای راه اندازی کسب و کار می توان دریافت کرد و اخذ این وام هم منوط به دریافت مجوز می باشد.
در این مقاله سعی شده است که در ابتدا به سامانه صدور و اخذ مجوز مشاغل خانگی آنلاین و فهرست مشاغل خانگی اشاره شود. در ادامه شرایط اخذ مجوز مشاغل خانگی آنلاین در سایت و مدارک لازم برای صدور جواز کسب و کار خانگی مورد بررسی قرار می گیرد. سپس صحبت از مراحل و نحوه دریافت مجوز کسب و کار خانگی و هزینه دریافت این نوع از جواز و امکان استعلام مجوز مشاغل خانگی می شود. در نهایت برای استفاده کاربران؛ فرم ثبت نام مشاغل خانگی و نمونه ای از مجوز مشاغل خانگی ارائه می گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
سامانه و سایت صدور و اخذ مجوز مشاغل خانگی آنلاین
در ابتدا باید گفت که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مشاغل خانگی را این گونه تعریف کرده است: «آن دسته از فعالیت هایی است که توسط عضو یا اعضا خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی هم جوار شکل می گیرد و منجر به تولید خدمت یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می گردد.» همچنین انواع مختلفی از مشاغل خانگی وجود دارد و برای راه اندازی یک کسب و کار قانونی نیز باید مجوزی دریافت شود که اشخاص برای دریافت این مجوز، باید به سامانه ای که در این مورد طراحی شده است؛ مراجعه کنند.
در خصوص سامانه صدور و اخذ مجوز مشاغل خانگی آنلاین باید گفت که این سامانه، در واقع همان درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir می باشد که، بستری اینترنتی تحت مدیریت دبیرخانه «هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار» است که برای همه کسب و کارهای موجود در کشور، شرایط، مدارک، مجوزهای پیش نیاز، هزینه و زمان صدور مجوز را شفاف و قابل فهم ارائه می کند. این درگاه، تنها مرجع رسمی اعلام شرایط صدور مجوزهای کسب و کار و معرفی مرجع قانونی صادرکننده همه مجوز های کسب و کارها در کشور محسوب می شود.
بر اساس ماده 7 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و اصلاحات بعدی، «هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار»، به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی موظف است شرایط، مراحل و هزینه های صدور مجوزهای کسب و کار را شفاف و سهل کند تا هر شهروند بتواند در این سایت، به راحتی از شرایط و مراحل دریافت مجوز کسب و کار مورد نظرش مطلع شود و در صورت درخواست، از درگاه تخصصی، مجوز مورد نظرش را به سهولت و در کوتاه ترین زمان ممکن، دریافت کند.
فهرست مشاغل خانگی
در قسمت قبلی سامانه صدور مجوز مشاغل خانگی مورد بررسی قرار گرفت و بیان شد که اشخاص می توانند از طریق درگاه ملی مجوز های کسب و کار اقدام به دریافت مجوز برای مشاغل خانگی خود کنند. همچنین انواع مختلفی از مشاغل خانگی وجود دارد که فهرست مشاغل خانگی در ایران، توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارائه شده است که این فهرست به شرح زیر می باشد:
صنایع دستی (شامل رشته نساجی سنتی، پوشاک سنتی، مینا کاری، صنایع دستی سنگی و دریایی، طراحی و نقاشی سنتی، سازهای سنتی، صنایع دستی چوبی و چرمی و... می باشد.)
فرش دستباف و رشته های مرتبط به صنایع: مانند قالی بافی، رنگ آمیزی نقش فرش، دوخت لباس، پرده دوزی، طراحی و الگو گیری کفش، مکرومه بافی، تور دوزی پنجره های ساختمانی، ساخت میوه های خمیر چینی و ....
امور تولیدات دامی: مانند پرورش اسب، پرورش دهنده اردک گوشتی، پرورش دهنده زنبور عسل و.....
فعالیت های شیلات: این نوع از فعالیت شامل تكثیر دهنده و پرورش دهنده ماهیان زینتی، پرورش دهنده ماهی در استخرهای دو منظوره و پرورش دهنده ماهیان گرم آبی می باشد.
صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی: مانند بسته بندی و درجه بندی محصولات زراعی و باغی و گلخانه ای، تولید كننده و بسته بندی كود های ارگانیك، تولید كننده ابریشم خام و ....
فعالیت های امور تولیدات گیاهی: مانند تولیدکننده زعفران، تولید کنده گیاهان دارویی، پرورش، جمع آوری، بسته بندی و عرضه قارچ خوراکی و...
رشته های فرهنگی: مانند نویسنده، مترجم، محقق و پژوهشگر، گردآوری كننده متون، صفحه آرا، ناظر امور پیش از چاپ، ویراستار كتاب، چکیده نویس و...
رشته های هنری: مانند چاپ كننده دستی و هنری، طراح دكوراسیون داخلی، طراح پارچه و لباس، طراح طلا و جواهر، ترانه و تصنیف سرا، گوینده كتاب صوتی، خوشنویس، تدوین گر فیلم، چهره پرداز سینمایی و تلویزیونی، طراح و ساخت تیزرهای تبلیغاتی و ....
رشته های رسانه: مانند منتقد و یادداشت نویس، ویراستار و نویسنده متون مطبوعاتی، ادیتور، ویرایشگر محتوا صوتی و تصویری، برنامه نویس نرم افزار، طراح بازی، تدوین گر و ویرایشگر تصویر نرم افزار و رسانه برخط، پشتیبان سامانه و نرم افزار، كارشناس شبكه های اجتماعی و....
همچنین این کسب و کارها صرفا در محل مسکونی توسط اعضای همان خانه بدون ایجاد مزاحمت برای همسایگان باید انجام می شود. محصول یا خدمت این کسب و کار می تواند در فضای مجازی (ارسال محصول با پست) یا در بازار یا در روز بازارها و شب بازارهای شهرداری و یا از طریق کسبه و واحدهای صنفی عرضه و به فروش برسد.
شرایط دریافت مجوز مشاغل خانگی آنلاین
برای اخذ مجور مشاغل خانگی آنلاین، لازم است توسط متقاضی شرایط و ضوابطی رعایت گردد تا بتواند پروسه و فرآیند اخذ مجوز را با موفقیت طی کند. بنابراین، شخص متقاضی باید نسبت به این ضوابط و شرایط آگاهی داشته باشد که در این قسمت شرایط دریافت مجوز مشاغل خانگی آنلاین مورد بررسی قرار می گیرد و به شرح زیر می باشد:
انجام کار صرفا توسط عضو یا اعضا خانواده در واحد مسکونی
عدم ایجاد آلودگی های زیست محیطی، صوتی و بصری و رعایت کامل حقوق همسایگان
عرضه و فروش محصول (کالا و خدمات ) در خارج از واحد مسکونی
عدم تردد غیر متناسب با فضای محل سکونت به ویژه در مجتمع های مسکونی
حداقل سن 18 سال
اقامت در محل اجرای طرح
وجود نور کافی و تهویه مناسب و برق، تلفن، آب در محل اجرای این شغل
تهیه منزلی که انجام فعالیت در آن مناسب یا امکان پذیر است
قبول تعهد نامه مجوزهای اعلانی
البته نکته ای که در این خصوص باید بیان کرد این است که شرایط ذکر شده، به صورت کلی و مشترک در تمام انواع مشاغل خانگی می باشد، زیرا همانطور که گفته شد؛ انواع مختلفی از مشاغل خانگی وجود دارد و ممکن است علاوه بر این ضوابط، شرایط دیگری نیز برای دریافت مجوز مشاغل خانگی لازم باشد که توسط متقاضی رعایت گردد.
مدارک لازم برای صدور جواز کسب و کار خانگی
در بخش های قبلی در خصوص سامانه صدور مجوز مشاغل خانگی صحبت شد و بیان گردید که این مشاغل انواع مختلفی دارد و باید شرایط و ضوابط آن توسط متقاضی دریافت مجوز رعایت شود. حال در این قسمت به مدارک لازم برای صدور جواز کسب و کار خانگی اشاره می شود و به شرح زیر می باشد:
درگاه ملی مجوزهای کسب و کار در اکثر موارد به مدارک خاصی در این زمینه اشاره نکرده است؛ فقط لازم است که گواهی مهارت یا گواهی سابقه کاری و تعهدنامه در کلیه مشاغل خانگی ارائه شود. همچنین اطلاعاتی هویتی متقاضی دریافت مشاغل خانگی من جمله شناسنامه و کارت ملی و همچنین شرکای وی، از جمله مدارک لازم برای گرفتن این نوع جواز می باشد.
البته این نکته نیز قابل ذکر است که ممکن است در بعضی از مشاغل خانگی، علاوه بر مدارک ذکر شده مدارک دیگری نیز نیاز باشد که ارائه شود. به طور مثال در کسب و کار خانگی تایپیست، شخص متقاضی باید تصویر کارت نظام وظیفه یا معافیت (دانشجویان دارای معافیت تحصیلی نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)، تصویر آخرین مدرک تحصیلی، آدرس دقیق شرکت به همراه کدپستی، شماره تلفن، پست الکترونیکی و دورنگار جهت انجام مکاتبات و تصویر اساسنامه شرکت و آخرین تغییرات روزنامه رسمی را ارائه دهد.
مراحل و نحوه دریافت مجوز و شناسه کسب و کار خانگی
همانطور که پیش تر اشاره گردید، افراد به منظور دریافت مجوز کسب و کار خانگی خود می بایست به سایت درگاه ملی مجوزهای کشور مراجعه نمایند. در این قسمت از مقاله مراحل و نحوه دریافت مجوز کسب و کار خانگی در این سامانه، به همراه راهنمای تصویری آن ارائه می گردد.
در ابتدا فرد می بایست نشانی اینترنتی g4b.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت درگاه ملی مجوزهای کشور راه یابد و سپس متقاضی باید از پایین صفحه بر روی "کسب و کار های خانگی" کلیک نماید.
سپس متقاضی با صفحه ای مطابق شکل زیر مواجه خواهد شد که می بایست نوع کسب و کار خانگی را که مدنظر دارد؛ انتخاب نماید برای مثال در این قسمت، پرورش خانگی زنبور عسل آمده است.
در مرحله بعدی، شخص می بایست بر روی گزینه ثبت درخواست که در قسمت پایین صفحه قرار گرفته است، کلیک کند.
پس از آن، فرد باید بر روی گزینه "درخواست مجوز" کلیک نماید و به طی نمودن مراحل لازم اقدام کند.
همچنین، لازم به ذکر است که شخص متقاضی در خصوص کسب و کارهای خانگی، اغلب اشخاص حقیقی می باشند و همچنین این نکته نیز باید مدنظر باشد که پس از طی مراحل مذکور، ممکن است مدت معینی برای بررسی شرایط و مدارک در نظر گرفته شود تا پس از تایید شرایط و مدارک، جواز مشاغل خانگی صادر شود.
هزینه دریافت جواز و شناسه کسب و کار خانگی
در قسمت های گذشته شرایط و مدارک لازم در خصوص دریافت مجوز کسب و کارهای خانگی صحبت شد و همچنین مراحل و نحوه دریافت مجوز از طریق سامانه درگاه ملی مجوز ها مورد بررسی قرار گرفت. حال در این قسمت به هزینه دریافت جواز و شناسه کسب و کار خانگی اشاره می شود.
هزینه دریافت مجوز مشاغل خانگی، برای کسب و کارهای مختلف متفاوت بوده و می تواند مبالغ متعددی را در برگیرد. با این حال، هزینه درخواست مجوز برای اغلب مشاغل خانگی که در سایت درگاه ملی مجوزها، مورد اشاره قرار گرفته است، مبلغ 100,000 ریال تعیین شده است. افراد به منظور ایجاد کسب و کار خود می توانند از وام جواز کسب نیز استفاده نمایند.
البته لازم به ذکر است که این هزینه 100 هزار ریال با هماهنگی وزارت امور اقتصاد و دارایی به منظور ابطال تمبر می باشد. هزینه صدور مجوز برای متقاضیان واجد شرایط مبلغ اندکی می باشد و غالبا برای ابطال تمبر است. با این حال ممکن است هزینه های جانبی در این مورد وجود داشته باشد که اشخاص باید این هزینه های جانبی را نیز در نظر بگیرند.
استعلام و پیگیری مجوز مشاغل خانگی
در قسمت های قبلی درخصوص سامانه دریافت مجوز مشاغل خانگی، شرایط و مدارک لازم، هزینه دریافت مجوز و چگونگی و نحوه دریافت مجوز مشاغل خانگی صحبت شد. حال سوالی که ممکن است برای متقاضیان ایجاد شود این است که آیا استعلام مجوز مساغل خانگی امکان پذیر است یا خیر که در این قسمت به این موضوع اشاره می شود.
اصل و قاعده بر این است که در خصوص مجوز مشاغل خانگی امکان استعلام و پیگیری وجود ندارد، با این که مجوز مشاغل خانگی از سایت درگاه ملی مجوزها صورت می گیرد، اما این سایت، هیچ گونه امکان مبنی بر استعلام مجوز مشاغل خانگی را تا زمان نگارش این مقاله، ایجاد ننموده است.
بنابراین استعلام مجوز مساغل خانگی از سایت درگاه ملی مجوزها امکان پذیر نمی باشد. علاوه بر این باید به این نکته نیز توجه داشت که دستگاه اجرایی صادرکننده مجوز مشاغل خانگی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و متولی صدور مجوز کسب وکار های خانگی نیز اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان می باشد.
فرم ثبت نام مجوز مشاغل خانگی
ابتدا باید گفت که مهم ترین مزیت اخذ قانونی جواز کسب وکار های خانگی، بهرهمندی از وام های بانکی مختص به این مشاغل است و همان طور که بیان شد؛ پس از ورود به سایت ثبت نام وام مشاغل خانگی، متقاضیان به درگاه ملی مجوزها، هدایت خواهند شد که پس از درخواست و صدور مجوز از طریق درگاه ملی مجوزها، فرم ثبت نام مجوز مشاغل خانگی نمایان خواهد شد.
این فرم، لازم است، متقاضی اطلاعات خواسته شده، شامل مشخصات فردی، مشخصات محل سکونت، وضعیت ایثارگری، نحوه انجام کار، وضعیت جسمانی، وضعیت محل سکونت، اشتغال و مهارت خود را وارد نموده و سایر مراحل را دنبال کند. توجه به این نکته ضروری است که این فرم با توجه نوع شغل مد نظر متفاوت می باشد.
نمونه مجوز مشاغل خانگی
در بخش های قبلی در خصوص شرایط و مدارک لازم برای صدور مجوز مشاغل خانگی و چگونگی مراحل و هزینه آن صحبت شد. حال ممکن است که بعضی از کاربران با فرم و مجوز مشاغل خانگی آشنایی نداشته باشند که در این قسمت برای استفاده کاربران، نمونه مجوز مشاغل خانگی ارائه می گردد.
همچنین در حال حاضر دو نوع نمونه مجوز مستقل و پشتیبان در حوزه مشاغل خانگی وجود دارد که نمونه مجوز مستقل برای افرادی است که می خواهند به طور مستقل فعالیت داشته باشند، ولی درخصوص مجوزهای پشتیبانی که مدل کارفرمایی است، افراد باید کارآفرینی داشته باشند و عده ای را مشغول به کار کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت نام مجوز مشاغل خانگی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت نام مجوز مشاغل خانگی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. درگاه ملی مجوزهای کسب و کار در اکثر موارد به مدارک خاصی در این زمینه اشاره نکرده است؛ فقط لازم است که گواهی مهارت یا گواهی سابقه کاری و تعهدنامه در کلیه مشاغل خانگی ارائه شود. همچنین اطلاعاتی هویتی متقاضی دریافت مشاغل خانگی من جمله شناسنامه و کارت ملی و همچنین شرکای وی، از جمله مدارک لازم برای گرفتن این نوع جواز می باشد.