برای مشاوره مدارک و هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد
برای مشاوره مدارک و هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد
در ایران چندین منطقه آزاد وجود دارد که شامل کیش، بانه و مریوان، قصرشیرین، قشم، چابهار، انزلی، ارس، اروند و ماکو می باشد. به دلیل مزایای زیاد مناطق آزاد تجاری، ثبت شرکت در منطقه آزاد جذابیت زیادی داشته و بسیاری افراد در صدد ثبت شرکت در این مناطق هستند تا بتوانند با تجارت محصولات و خدمات خود، به کسب سود بپردازند.
ثبت شرکت در مناطق آزاد از این حیث اهمیت دارد که بسیاری از تشریفات و امور اداری که برای انجام و ثبت شرکت در مناطق عادی نیاز است در مناطق آزاد تجاری وجود ندارد. همچنین آزادی کامل ورود و خروج اصل سرمایه و سود حاصل از فعالیت های اقتصادی در این مناطق وجود دارد. بنابراین، لازم است که شخصی که قصد ثبت شرکت و سرمایه گذاری در این مناطق را دارد؛ نسبت به شرایط و مدارکی که در این پروسه لازم است، اطلاع و آگاهی داشته باشد تا بتواند از مزایای آن بهره مند شود.
در این مقاله سعی شده است که در ابتدا؛ به این سوال که ثبت شرکت در مناطق آزاد چیست، پاسخی مناسب داده شود. در ادامه به مزایا و معایب و سامانه ثبت شرکت در مناطق آزاد اشاره می شود. سپس شرایط ثبت شرکت در این مناطق و چگونگی مراحل و نحوه ثبت شرکت در آن مورد بررسی قرار می گیرد. درنهایت صحبت از مدارک لازم برای ثبت شرکت در مناطق آزاد و هزینه لازم می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
ثبت شرکت در مناطق آزاد چیست
مناطق آزاد تجاری، مناطقی هستند که در نقاط بندری یا غیر بندری کشورها برای انجام امور و فعالیت های تجاری در نظر گرفته می شوند و از قوانین مخصوص به خود برای انجام فرآیندهای تجاری بهره می برند. امروزه بسیاری از شرکت ها در مناطق آزاد تاسیس شده و به ثبت رسیده اند و در حال حاضر؛ قانونی که برای ثبت شرکت در مناطق آزاد وجود دارد قانون "ضوابط ثبت شرکت ها و مالکیت های صنعتی و معنوی در مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران" مصوب 1374 و قانون"چگونگی اداره مناطق آزاد" می باشد.
حال ممکن است برای برخی از اشخاص این سوال ایجاد شود که ثبت شرکت در مناطق آزاد چیست و به چه صورتی این شرکت ها، در این مناطق به ثبت میرسند که در این قسمت مورد بررسی قرار می گیرد. در پاسخ باید گفت که ماده 5 مصوبه مزبور مقرر می دارد: «انواع شرکت ها و موسسات غیر تجاری مذکور در قانون تجارت و سایر قوانین ایران می توانند در واحد ثبتی منطقه به ثبت برسند؛ مشروط بر آن که موضوع فعالیت آن ها قانونی باشد. در هر حال تاسیس و فعالیت شرکت ها تحت قوانین موضوعه امکان پذیر است.»
بنابراین، انواع شرکت ها در مناطق آزاد می توانند تاسیس شوند و به ثبت برسند، البته منوط به این شرط است که موضوع فعالیت این شرکت ها مطابق قانون باشد. همچنین هر شرکت یا موسسه ای که در منطقه آزاد ثبت شود و مرکز اصلی آن نیز در همان منطقه باشد؛ شرکت ایرانی محسوب می شود.
مزایا و معایب ثبت شرکت در مناطق آزاد
ثبت انواع شرکت ها در مناطق آزاد تجاری ایران برای فعالان اقتصادی مزایا و منافع بسیاری دارد، به همین دلیل خیلی از شرکت های اقتصادی تمایل دارند تا در این مناطق شرکت های خود را ثبت کرده و مشغول به فعالیت اقتصادی شوند. بنابراین در این بخش به مزایا و معایب ثبت شرکت در مناطق آزاد اشاره می شود و به ترتیب مزایای آن به شرح زیر می باشد:
اولین مزیتی که ثبت شرکت در مناطق آزاد دارد این است که از پرداخت مالیات به مدت معینی معاف می باشند. ماده 13 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد در این خصوص بیان می کند:« اشخاص حقیقی و حقوقی که در منطقه به انواع فعالیت های اقتصادی اشتغال دارند، نسبت به هر نوع فعالیت اقتصادی در منطقه آزاد از تاریخ بهره برداری مندرج در مجوز به مدت پانزده سال از پرداخت مالیات بر درآمد و دارایی موضوع قانون مالیات های مستقیم معاف خواهند بود.
این شرکت ها پس از انقضاء پانزده سال تابع مقررات مالیاتی خواهند بود که با پیشنهاد هیات وزیران به تصویب مجلس شورای اسلامی خواهد رسید.» البته برخورداری از تسهیلات معافیت مالیاتی منوط به 2 شرط است که شامل ضرورت اقامت اشخاص در مناطق آزاد برای برخورداری از معافیت مالیاتی و اخذ مجوز های مربوطه از سازمان مناطق آزاد می باشد.
مقررات آسان و انعطاف پذیر جهت اشتغال نیروی انسانی و امکان استفاده از نیروی کار خارجی
مزیت بعدی مربوط به معافیت از حقوق گمرکی برای واردات مواد اولیه و ماشین آلات صنعتی واحدهای تولیدی است. در واقع واردات کالای تولید شده در منطقه آزاد به سایر نقاط کشور، تا حد ارزش افزوده در آن منطقه با تصویب هیات وزیران از پرداخت تمام یا قسمتی از حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف می باشند.
برای ثبت شرکت در مناطق آزاد مقررات سختگیرانه ای وجود ندارد
معاف بودن تخلیه، بارگیری، ترانزیت و ترانشیب از عوارض و حقوق گمرکی
امکان شرکت در مناقصات و مناقصه های هر منطقه
اشتغال نیروی کار ایرانی و خارجی در این مناطق از مقرراتی ساده پیروی می کند.
امکان فعالیت «بورس اوراق بهادار» و «بورس نفت و محصولات پتروشیمی»
سرمایه بانک ها و موسسات می تواند تا 100 درصد متعلق به اتباع خارجی یا ایرانی و یا ترکیبی از این دو باشد.
خدمات پولی و بانکی انعطاف پذیر و امکان بهره مندی از تسهیلات بانکی آسان برای پروژه های سرمایه گذاری
انجام معاملات ارزی آسان و آزادی انتقال ارز به خارج از کشور بدون هیچ گونه محدودیتی
اگرچه مزایای بسیار زیادی در خصوص ثبت شرکت در مناطق آزاد وجود دارد، اما متقاضی برای این که بتواند موفقیت بیشتری داشته باشد، بهتر است معایب این پروسه را نیز بشناسد و اطلاعات لازمی را در این مورد کسب کند. در واقع یکی از معایب ثبت شرکت در مناطق آزاد این است که کنترل و نظارت کافی بر ورود و خروج اجناس به منطقه آزاد تجاری وجود ندارد و موجب سوء استفاده قاچاقچی ها شده است. همچنین رانت و فساد اقتصادی از جمله مسائلی است که در مناطق آزاد مشاهده می شود. در نهایت میزان بیشتر واردات نسبت به صادرات، از ضعف های اساسی ثبت شرکت در منطقه آزاد تجاری است.
سامانه ثبت شرکت در مناطق آزاد
در بخش قبلی به بررسی ثبت سرکت در مناطق آزاد اشاره شد و بیان گردید که ثبت شرکت در این مناطق می تواند مزایا و معایب بسیاری داشته باشد؛ زیرا برای ثبت شرکت، مقررات سختگیرانه ای در این مورد وجود ندارد. حال ممکن است این سوال نیز مطرح گردد که سامانه ثبت شرکت در مناطق آزاد چیست؟ برای پاسخ به این سوال در این بخش، سامانه ثبت شرکت در مناطق آزاد مورد بررسی قرار می گیرد.
هم زمان با راه اندازی سامانه های دولتی، در نهادها و سازمان های مختلف زیر مجموعه دولت و اینترنتی شدن خدمات این نهادها، مرجع ثبت شرکت ها، به عنوان یکی از زیر مجموعه های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سایتی را تاسیس و راه اندازی نمود که با نام سامانه جامع ثبت شرکت ها، شناخته می گردد. افراد از طریق، این سایت که آدرس اینترنتی آن، irsherkat.ssaa.ir می باشد؛ می توانند به راحتی شرکت مدنظر خود را به صورت آنلاین به ثبت برسانند و در وقت و هزینه خود صرفه جویی کنند.
در این سامانه امکانات دیگری نظیر ثبت تغییرات شرکت، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، ثبت نام اظهارنامه دفتر ثبت تجاری و پیگیری درخواست وجود دارد. همچنین در خصوص دریافت مجوز اقتصادی مناطق آزاد، سامانه یکپارچه فعالان اقتصادی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی به نشانی freezone.ir توسط دبیر شورای عالی مناطق آزاد، راه اندازی شده است. ای شورا؛ برای کلیه کسانی که در زمینه اقتصادی و تجارت در مناطق آزاد فعال هستند و باعث رشد و توسعه اقتصادی می شوند، سامانه ای راه اندازی کرده تا خدمات ویژه اقتصادی مناطق آزاد به صورت یکپارچه و متمرکز به آن ها ارائه شود.
این سامانه خدمات مختلفی را به کاربران خود ارائه می دهد که شامل صدور و تمدید مجوز فعالیت اقتصادی و مجوز بازرگانی، پروانه بهره برداری صنعتی، ثبت سفارش واردات کالا به مناطق، درخواست مجوز واردات کالا سلامت محور،درخواست سرمایه گذاری و... می باشد.
شرایط ثبت شرکت در مناطق آزاد چابهار
ثبت انواع شرکت در مناطق آزاد، مستلزم وجود شرایطی می باشد. در صورت عدم وجود ضوابط مذکور، درخواست ثبت شرکت با مشکلی مواجه شود و فرد می بایست پس از رفع مشکل، مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد را از ابتدا آغاز نماید. به همین دلیل، در این بخش به ضوابط و شرایط ثبت شرکت در مناطق آزاد چابهار و سایر مناطق آزاد اشاره می شود و به شرح زیر می باشد:
اخذ مجوز فعالیت شرکت از مدیریت تجهیز و گسترش بازار سرمایه
تشکیل و ایجاد شرکت مطابق با موارد مندرج در مواد قانون تجارت و سایر قوانین مرتبط
مراجعه به واحد ثبت و پر کردن فرم تعیین نام و دریافت تاییدیه نام شرکت
ارائه فرم ثبت نام به بانک جهت افتتاح حساب
گرفتن کد اقتصادی در مناطق آزاد الزامی است.
داشتن خط تلفن همراه به نام هر یک اعضا
تامین حداقل سرمایه لازم برای تاسیس شرکت (در توضیح باید گفت که در مناطق آزاد بیشتر اشخاص تمایل دارند که شرکت خود را در قالب سهامی خاص و با مسئولیت محدود به ثبت برسانند. بنابراین حداقل سرمایه در سهامی خاص یک میلیون ریال و برای شرکت با مسئولیت محدود مطابق با رویه حال حاضر مبلغ یک میلیون ریال می باشد)
افتتاح حساب نام شرکت در شرف تاسیس در منطقه آزاد
تکمیل مجموعه فرم های ثبتی و تحویل آن به همراه مدارک مورد نیاز به واحد ثبت شرکت ها جهت بررسی و ثبت شرکت
همچنین این نکته لازم به ذکر است که هر شرکت یا موسسه خارجی برای این که بتواند به وسیله شعبه یا نمایندگی در منطقه آزاد به فعالیت های اقتصادی مبادرت نماید؛ باید در کشور متبوع خود مطابق قوانین و مقررات جاری آن کشور به تصدیق نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در آن کشور، شرکت قانونی محسوب شود و در واحد ثبتی منطقه نیز به ثبت رسیده باشد.
مراحل و نحوه ثبت شرکت در مناطق آزاد به چه صورت است
همانطور که در بخش های قبلی ذکر شد، ثبت شرکت در مناطق آزاد مزایای بسیاری دارد و گفته شد شرایطی برای ثبت شرکت در این مناطق در نظر گرفته شده است. حال ممکن است برخی افراد با مراحل و نحوه ثبت شرکت در مناطق آزاد آشنایی نداشته باشند و از خود سوال نمایند که مراحل و نحوه ثبت شرکت در مناطق آزاد به چه صورت است. به همین دلیل، در این بخش از مقاله، مراحل و نحوه ثبت شرکت در مناطق آزاد به همراه راهنمای تصویری آن به طور کامل، ارائه شده که به شرح زیر می باشد:
آموزش تصویری و راهنمای ثبت این نوع شرکت به این گونه است که ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت اداره ثبت شرکت ها وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص به آن ارسال می شود.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند. در صورتی که موضوع فعالیت شرکت سهامی خاص از نوع مجوزی است، لازم است که مجوز مربوطه دریافت شود.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. همچنین لازم است که نوع، ارزش هر سهم و مشخصات سرمایه پرداخت شده و .... در این قسمت به دقت مشخص شود.
در این مرحله، متقاضی باید اطلاعات موسسان شرکت، نظیر تعداد آن ها، تاریخ جلسه و اطلاعات هویتی آن ها را در این قسمت وارد نموده و بر روی گزینه ذخیره اطلاعات شخص کلیک کند.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت در مناطق آزاد را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعدی، نوبت به بارگذاری طرح اساسنامه شرکت سهامی خاص، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل و ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در مرحله بعدی، اظهارنامه ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص بر روی صفحه زیر، نمایش داده شده و داوطلب باید آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت مشاهده هرگونه ایراد یا نیاز به اصلاح، می بایست با ورود به گام مربوطه اطلاعات را ویرایش نماید.
در قسمت بعدی، خلاصه اظهارنامه برای داوطلب نمایش داده می شود که لازم است در صورت تایید آن، بر روی گزینه "ارسال جهت بررسی نام های پیشنهادی و محتوای الکترونیکی" کلیک شود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها مطابق آموزش تصویری و راهنمای ثبت آن، فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد در قالب سهامی خاص به اتمام می رسد. بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گیری نمود که تکمیل فرم تقاضای ثبت شرکت در مناطق آزاد، در سامانه ثبت شرکت ها برای ثبت شرکت کافی نبوده و می بایست مراحل دیگری نیز در این زمینه، طی گردد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت در مناطق آزاد
در بخش های قبلی در خصوص مزایا و شرایط ثبت شرکت در مناطق آزاد و چگونگی مراحل و نحوه ثبت شرکت در این مناطق صحبت شد. حال در این قسمت نوبت به این می رسد که شخص متقاضی برای ثبت شرکت در مناطق آزاد چه مدارکی را باید ارائه دهد. بنابراین مدارک لازم برای ثبت شرکت در مناطق آزاد به شرح زیر می باشد:
اصل فرم تعیین نام تکمیل و تائید شده واحد ثبت شرکت ها (یک نسخه)
مجوز تاسیس صادره از سوی واحد سرمایه گذاری سازمان (یک نسخه)
مجموعه فرم های ثبتی تکمیل شده و امضاء شده از سوی کلیه شرکاء یا سهامداران و بازرسان (دو نسخه)
کپی برابر اصل مدارک هویتی شرکاء یا سهامداران و هیئت مدیره یا (بازرسان) شرکت
کپی سند یا قرارداد مکان فعالیت به همراه کدپستی (برای اتباع خارجی این مدارک و دیگر مدارک مورد نیاز بایستی به تائید وزارت خارجی کشور متبوع و سفارت یا کنسولگری جمهوری اسلامی ایران مستقر در آن کشور رسیده باشند)
ارائه گواهی بانکی مبنی بر تودیع مقدار مقرر سرمایه شرکت در یکی از بانک های مستقر در منطقه آزاد
ارائه دو نسخه امضاء شده از صورتجلسه مجمع عمومی موسسین شرکت و جلسه هیئت مدیره
ارائه اصل وکالتنامه وکیل دادگستری در صورتی که امور توسط وکیل انجام می گیرد
ارائه اصل گواهی عدم اعتیاد مدیر عامل و هیات مدیره
ارائه تعهد نامه کلیه اعضاء هیئت مدیره و بازرسین شرکت مبنی بر نداشتن سوء پیشینه کیفری و نداشتن محدودیت های قانونی برای عضویت در هیئت مدیره و همچنین قبول سمت در هیئت مدیره شرکت و سمت بازرسین شرکت
همچنین در این مورد لازم است؛ گفته شود که باید مجوزی مبنی بر فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد توسط متقاضی دریافت شود و این مجوز جزئی از مدارک می باشد که باید ارائه گردد. مجوز فعالیت اقتصادی مناطق آزاد، اجازه نامه ای بوده که از سوی سازمان منطقه آزاد مربوطه، صادر شده و بهره مندی از معافیت های مالیاتی، گمرکی و سایر مزایای مناطق آزاد تجاری، منوط به داشتن آن می باشد.
هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد انزلی
امروزه برای انجام هر امری باید هزینه ای صورت بگیرد و ثبت شرکت در مناطق آزاد از این قاعده مستثنی نیست. هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد انزلی و سایر مناطق یکی از مسائلی است که برای متقاضیان اهمیت دارد. بنابراین در این قسمت به هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد اشاره می شود.
در این مورد نمی توان یک هزینه مقطوعی را در نظر گرفت؛ زیرا با توجه به شرایط اقتصادی این هزینه ها دائما در حال تغییر می باشد، ولی به طور کلی هزینه های ثبت شرکت در مناطق آزاد شامل هزینه حق الثبت تاسیس شرکت، پاسخ استعلامات ثبتی اشخاص حقیقی و حقوقی، هزینه صدور مجوز اقتصادی، هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار و تامین سرمایه اولیه شرکت می باشد.
علاوه بر هزینه های ذکر شده یک سری هزینه های عمومی و جانبی دیگری نیز وجود دارد که شامل ارسال مدارک از طریق پست، حق الوکاله، کپی مدارک و هزینه مربوط به انشعاب آب و برق و گاز نیز وجود دارد. علاوه بر این؛ هزینه های دیگر برای ثبت شرکت در مناطق آزاد شامل هزینه انبارداری است که می بایست پرداخت شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مدارک و هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مدارک و هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. اسناسنامه شرکت و صورت جلسه مجمع موسس از جمله این مدارک می باشد.