برای مشاوره صفر تا صد صورت معاملات فصلی
برای مشاوره صفر تا صد صورت معاملات فصلی
مالیات همیشه به عنوان یکی از منابع اصلی درآمد حکومت ها شناخته شده است. به منظور بهبود بخشیدن به فرآیند اخذ مالیات و افزایش دقت و سرعت در حسابرسی های مالیاتی، قانون اشخاص را ملزم کرده است تا گزارش معاملات خود را در هر فصل به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند که کمک ویژه ای به شفاف سازی امور مالیاتی می کند.
مودیان مالیاتی موظف شده اند معاملات خود را در قالبی به خصوص و تحت شرایطی که تعیین شده است؛ برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. لذا برای تمامی مودیان و مشمولان مالیاتی که موظف به ارائه گزارش صورت حساب فصلی هستند، کسب اطلاعات در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.
لذا در این مقاله سعی بر آن است که ابتدا پاسخی به این سوال که صفر تا صد صورت معاملات فصلی چیست؛ داده شود و سپس در مورد مشمولان ارسال گزارش و صورت معاملات فصلی ماده 169 قانون مالیات های مستقیم مطالبی بیان می شود. در انتها نیز، به آموزش ثبت هزینه ها در صورت معاملات فصلی ماده ۱۶۹ مکرر پرداخته شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
صفر تا صد صورت معاملات فصلی چیست
تمامی افراد جامعه که به هر نحوی از امکانات و شرایط موجود در کشور برای کسب درآمد استفاده می کنند؛ موظف هستند که مالیات پرداخت کنند. همواره یکی از مسائل مهم برای تمامی حکومت ها در طول تاریخ مسائل و مشکلات دریافت مالیات بوده است. در عصر حاضر نیز، اخذ مالیات از شهروندان یکی از راه های اصلی کسب سرمایه برای حکومت ها است. لذا همواره به دنبال روشی برای بهبود شرایط اخذ مالیات هستند.
یکی از روش های سرعت بخشیدن به فرآیند ارزیابی مالیاتی و افزایش میزان دقت و شفافیت در آن، دریافت صورت حساب معاملات در بازه های زمانی کوتاه مدت می باشد. در چند سال اخیر این روش که مالیات فصلی نام دارد، در ایران و با عنوان صورت معاملات فصلی و به صورت قانونی اجرا می شود. در این روش اشخاصی که ملزم به پرداخت مالیات هستند مانند تجار و صاحبان کسب و کار و شرکت ها، فهرست معاملات خود را در مدت یک فصل به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه می دهند.
در پاسخ به این پرسش که صفر تا صد صورت معاملات فصلی چیست؛ باید گفت که خرید و فروش ها و معاملاتی که مودی مالیاتی اعم از شخص حقیقی و یا حقوقی در بازه زمانی معین منعقد می نماید، معاملات فصلی گفته می شود. این مدت زمان معین همانطور که از نام آن مشخص است، بازه های زمانی سه ماهه بوده و آغاز هر فصل خورشیدی یعنی بهار و تابستان و پاییز و زمستان، آغاز دوره های سه ماهه است.
در این دوره های سه ماهه مودی مالیاتی ملزم است که فهرست تمامی مبادلات خود را به همراه اطلاعات طرف معامله و سایر اطلاعاتی که ممکن است، مورد استفاده قرار گیرد به سازمان امور مالیاتی تقدیم کند. در قانون مالیات های مستقیم، همه دستگاه های اجرایی و اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول فراخوان مالیاتی شده اند؛ باید نهایتا ظرف مدت ۴۵ روز پس از خاتمه هر فصل ریز اطلاعات مربوط به معاملاتشان را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
مشمولان ارسال گزارش و صورت معاملات فصلی ماده 169 قانون مالیات های مستقیم
قانون گذار وظایف و تکالیف مختلفی را در قانون مالیات های مستقیم برای صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی از جمله انواع شرکت ها در نظر گرفته است که ایشان موظف هستند به آن ها عمل کنند و در صورتی که امتناع نمایند و به وظایف مقرر عمل نکنند؛ مشمول جریمه می شوند. یکی از این تکالیف، ارسال صورت معاملات فصلی است که باید به آن عمل شود. مشمولان ارسال گزارش و صورت معاملات فصلی ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، بر اساس آیین نامه شماره ۴۶۳۷۸/۳۹۴۹/۲۰۰ که مربوط به تبصره ۳ ماده ۱۶۹ می باشد؛ به شرح زیر می باشد:
کلیه اشخاص حقوقی اعم از شرکت های تجاری یا غیر از آن ها
صاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده ۲ آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون محسوب می شوند.
صاحبان مشاغلی که شامل اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند. ارسال صورت معاملات فصلی صرفا برای صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، لغو شده است.
اشخاص موضوع این ماده با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی قابل تغییر خواهند بود. مطابق آیین نامه اجرایی تبصره ۳ ماده 169 منظور از اشخاص حقوقی تمام شرکت هایی است که به صورت رسمی ثبت شده اند و باید فهرست معاملات فصلی خود را از طریق سامانه ۱۶۹ برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. اگر شرکتی ثبت شده باشد که هیچ گونه معامله ای ندارد، نیاز به ارسال فهرست معاملات نیست و یا اگر با شرکت معاملات تجاری انجام نمی شود؛ بهتر آن است تا نامه عدم فعالیت خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال شود.
چه هزینه ها و مواردی باید در صورت معاملات فصلی رد و ثبت شود
اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع ماده ۱۶۹ مکرر موظف هستند که در هر فصل گزارشات معاملات خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند. لذا آموزش ثبت هزینه ها در صورت معاملات فصلی ماده 169 مکرر برای مودیان مالیاتی بسیار حائز اهمیت می باشد. صورت معاملات فصلی را می توان به صورت آنلاین یا آفلاین ارسال و ثبت نمود که به منظور آشنایی علاقمندان، در این قسمت به این سوال پاسخ داده می شود که چه هزینه ها و مواردی باید در صورت معاملات فصلی رد و ثبت شود؟
اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع ماده ۱۶۹ مکرر موظف هستند که در هر فصل گزارشات معاملات خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. برای این که سازمان امور مالیاتی بتواند به گزارش های مالی استناد کند و به بهترین حسابرسی های مالیاتی را انجام دهد، باید صفر تا صد گزارش های مالی ارسال شده به این سازمان از جمله صورت معاملات فصلی، مطابق قواعد و مقرراتی ثبت و درج شوند. لذا آموزش صفر تا صد ثبت هزینه ها در صورت معاملات فصلی ماده 169 مکرر برای مودیان مالیاتی بسیار حائز اهمیت می باشد. طبق ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم مواردی که برای ثبت در صورت معاملات فصلی باید رعایت شوند به شرح ذیل است:
باید فهرستی از معاملات فصلی بر طبق اسامی مشتریان و انواع کالا هایی که مورد خرید و فروش واقع شده و نیز خدمات ارائه شده تنظیم و تحویل شود. همچنین قابل ذکر است که موارد بازگشت از فروش نیز باید در قالب فهرست جداگانه تنظیم و ارسال شود.
در فهرست معاملات فصلی در بخش های کد کالای اقتصادی و خدمات و کد نشانی، نباید به هیچ وجه چیزی نوشته شود و این ستون ها باید خالی بمانند.
در قسمت مربوط به اسامی خریدار یا فروشنده، باید به طور کامل نام و نام خانوادگی آن ها درج شود.
باید در قسمت مربوط به شرح کالا یا خدمات خرید و فروش شده، نوع کالا یا خدمات ارائه شده به طور کامل شرح داده و توضیح خلاصه و مختصر کفایت نمی کند.
هر شخص از مودیانی که فعالیت اقتصادی آن ها در حیطه ارائه خدمات است، باید در بخش مرتبط با شرح خدمات به طور کامل و صریح نوع خدماتی که ارائه می کنند را درج کند.
بر هر یک از مودیان لازم است که تمامی فهرست های فعالیت های خود اعم از لیست خرید، لیست فروش، لیست دریافت و نیز لیست پرداخت را جداگانه تهیه کنند و به سازمان یا حوزه امور مالیاتی مربوطه تحویل داده و در سامانه معاملات فصلی به ثبت رسانند. مودیانی که به امور پیمانکاری اشتغال دارند، نیز باید فهرست قراردادهای خود را بر اساس قالب های تعیین شد آماده و اعلام نمایند. برخی از موارد هستند که از ثبت در صورت معاملات فصلی معاف هستند:
خرید و فروش و یا نقل و انتقال سهم الشرکه و حق تقدم سهام
خرید و فروش و سود و کارمزد حاصل از انواع اوراق بهادار
تمامی کمک ها، جوایز و هدیه های بلاعوض که شخص دریافت کرده است.
هزینه هایی که بابت حق شارژ و نگهداری ساختمان محل فعالیت و آبونمان پرداخت می شود.
هزینه عضویت اعضا مجامع حرفه ای، احزاب و انجمن ها و تشکل های غیر دولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح
تمامی سود و کارمزد و جریمه های بانکی، صندوق تعاون، صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، موسسه های اعتباری غیر بانکی مجاز و صندوق های قرض الحسنه
مبالغی که با عنوان خسارات، انواع عوارض و مالیاتی به جز مالیات و عوارض مالیات بر ارزش افزوده، حق ثبت، حق تمبر، حقوق گمرکی و امثالهم به دستگاه های اجرائی پرداخت می گردد.
غیر از موارد معافیت از درج در صورت معاملات فصلی، مودیان باید که سایر موارد را قید کنند. طبق تبصره ماده ۱۶۹ تمامی مودیانی که در زمینه صادرات فعالیت می کنند و همچنین بیمارستان ها و شرکت های تعاونی باید تنها لیست خرید معاملات فصلی خود را تهیه و ارائه دهند. همچنین مودیان فعال در زمینه واردات بایستی لیست فروش معاملات فصلی خود را تهیه و تحویل سازمان امور مالیاتی نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد صفر تا صد صورت معاملات فصلی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از صفر تا صد صورت معاملات فصلی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.