برای مشاوره سامانه و مراحل ثبت محصول و کالای تولیدی
برای مشاوره سامانه و مراحل ثبت محصول و کالای تولیدی
محصول اعم از فیزیکی و مجازی بوده و به هر کالا یا خدماتی گفته می شود که برای پاسخگویی به نیاز مشتری به فروش می رسد. امروزه تولید و ساخت کالا از نیاز های مهم و ضروری جامعه محسوب می شود. در صورتی که کالا و محصول تولیدی نو آورانه، جدید و منحصر به فرد باشد، با رعایت مراحل و تشریفاتی می توان آن را به ثبت رساند.
جلوگیری از سوء استفاده اشخاص ثالث، سهولت در پیگیری قضایی در صورت سوء استفاده افراد، رسمیت بخشیدن به کالا و محصول تولیدی، عدم امکان کپی برداری از محصول از جمله مزایای به ثبت رساندن کالا و محصول تولیدی می باشد؛ لذا آشنایی با مراحل ثبت محصول برای تولید کنندگان ضروری است.
از همین رو، در این مقاله ابتدا؛ سامانه اداره ثبت محصول و کالای تولیدی معرفی شده و سپس نحوه و مراحل ثبت محصول و کالای تولیدی آموزش داده می شود و در نهایت استعلام شماره ثبت نمونه محصول و کالای تولیدی و مدارک و اسناد مورد نیاز مورد بررسی قرار می گیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
سامانه اداره ثبت محصول و کالای تولیدی
محصول تولیدی تنها منحصر به یک کالای فیزیکی نیست و شامل کالا، خدمات یا حتی یک ایده می شود. چنانچه این محصولات تولیدی، جدید و منحصر به فرد باشند، با رعایت تشریفاتی قابلیت به ثبت رساندن را دارند. در بیان مزایای ثبت محصول و کالای تولیدی می توان به مواردی چون جلوگیری از تولید و عرضه محصول تولیدی مشابه توسط اشخاص ثالث، جلوگیری از سوء استفاده افراد، حمایت قانونی و سهولت در طرح شکایت و پیگیری در مراجع قضایی در صورت سوء استفاده از محصول یا کالای تولیدی اشاره کرد.
اما چطور می توان جهت ثبت محصول و کالای تولیدی اقدام کرد و سامانه اداره ثبت محصول و کالای تولیدی، کدام سامانه می باشد؟ ثبت محصولات تولیدی نیز مانند سایر محصولات مستلزم رعایت مراحل و تشریفاتی می باشد. برای به ثبت رساندن کالا و محصول تولیدی می بایست به سامانه مالکیت معنوی iripo.ssaa.ir مراجعه شود. این سامانه زیر مجموعه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قرار دارد. ثبت محصول و اخذ گواهی ثبت، ثبت اظهارنامه، امکان جست و جو اختراع و علامت تجاری و... از دیگر امکانات این سامانه می باشد.
پس از ورود به سامانه مرکز مالکیت معنوی و تکمیل فرم های مورد نظر، درج اطلاعات خواسته شده، ارائه مدارک لازم، پرداخت هزینه های مربوطه، دریافت تاییدیه ثبت طرح از سوی اداره مالکیت صنعتی، دریافت شماره ثبت و در نهایت انتشار آگهی در روزنامه، می توان اقدام به ثبت محصول و کالای تولیدی نمود.
نحوه و مراحل ثبت محصول و کالای تولیدی
پس از معرفی سامانه ثبت محصول و کالای تولیدی در قسمت پیشین مقاله، اکنون در این قسمت نحوه و مراحل ثبت محصول و کالای تولیدی مورد بررسی قرار می گیرد. برای ثبت محصول و کالای تولیدی ابتدا می بایست به سامانه ثبت مالکیت معنوی به نشانی iripo.ssaa.ir مراجعه شود و مراحل را مطابق با راهنمای تصویری زیر طی نماید.
برای ثبت محصول و کالای تولیدی، کاربر در ابتدا می بایست، به سایت مرکز مالکیت معنوی، به نشانی ipm.ssaa.ir مراجعه کرده و برای خود کارتابل تشکیل دهد. برای نام نویسی در سامانه مالکیت معنوی، فرد لازم است که مطابق تصویر زیر، بر روی گزینه "ثبت نام متقاضی" کلیک کند.
پس از آن، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر به نمایش در می آید. در این مرحله، چهار گزینه پیش روی فرد قرار می گیرد که لازم است با توجه به نوع شخص، یکی از چهار گزینه مربوط انتخاب شود.
پس از انتخاب نوع شخص، داوطلب می بایست اطلاعات صحیح اشخاص را در فرم های مربوطه وارد نموده و سپس دکمه مرحله بعد را کلیک نماید تا وارد صفحه ثبت اطلاعات اولیه شود.
پس از کلیک بر روی دکمه مرحله بعد، داوطلب باید ضمائم را بارگذاری نماید. ضمائم می بایست با توجه به مشخصات درج شده صورت گیرد.
بعد از آن، نوبت به بخش حساب کاربری می رسد. در این بخش، ایمیل و شماره همراه درج شده در بخش اطلاعات اولیه جهت تایید نمایش داده می گردد.
با کلیک بر روی، دکمه تایید ثبت نام، پیغام زیر بر روی صفحه نمایش داده می شود که لازم است با زدن دکمه بلی، اطلاعات در سیستم ثبت شود.
پس از تایید اطلاعات، فرم زیر جهت مشاهده، نمایش داده خواهد شد که داوطلب می بایست اطلاعات مندرج در آن را با دقت مطالعه نماید. همچنین در این مرحله، پیامک حاوی اطلاعات کاربری و گذر واژه برای فرد ارسال خواهد شد.
با کلیک بر روی گزینه مشاهده و چاپ اقرار نامه، فرم زیر برای متقاضی نمایش داده می شود که داوطلب می بایست اطلاعات مندرج در آن را به دقت مطالعه نماید.
در مرحله آخر ثبت نام، شخص لازم است که به همراه نسخه چاپی اقرار نامه، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و گواهی امضا دریافت نمایید. سپس از طریق گزینه "تایید حساب کاربری با گواهی امضا" و وارد نمودن اطلاعات درخواستی حساب کاربری برای فرد فعال می گردد.
پس از ثبت نام در سامانه، شخص اجازه دسترسی به امکانات سامانه مرکز مالکیت معنوی را خواهد یافت. به منظور ثبت محصول و کالای تولیدی لازم است که داوطلب، از منوی سمت راست صفحه، گزینه «ثبت اظهارنامه طرح صنعتی» را انتخاب نماید.
پس از آن، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نماش داده می شود که وی باید آن را به دقت مطالعه نماید. پس از مطالعه مطلب، برای ورود به مرحله بعد لازم است که تیک "متن فوق را خوانده و شرایط آن را قبول می کنم" فعال شود.
در این مرحله باید نوع اظهارنامه انتخاب شود که شامل دو نوع «اظهارنامه جدید» و «ثبت اظهارنامه همزمان با اعتراض» است. داوطلب می بایست بر روی گزینه ثبت اظهارنامه جدید کلیک نماید.
در مرحله بعد، لازم است که اشخاص اظهارنامه ثبت محصول و کالای تولیدی و سمت های آن ها معرفی شوند. به این منظور فرد می بایست بر روی گزینه "ثبت شخص جدید" کلیک نماید.
در صفحه باز شده، لازم است که با توجه نوع شخص، یکی از چهار گزینه مذکور انتخاب گردد.
در مرحله بعدی، داوطلب باید اطلاعات شخص را وارد نموده و سپس بر روی گزینه افزودن که در قسمت پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نماید.
در این مرحله می بایست «نام کالا» و «توصیف شکل ظاهری کالا» طبق ضوابط شیوه نامه اداره نوشته شوند. پس از بیان جزئیات کالا مورد نظر، شخص لازم است که بر روی گزینه مرحله بعد کلیک نماید.
در مواردی که متقاضی، پیش از تقاضای ثبت در ایران، در سایر کشورهای عضو کنوانسیون پاریس، اظهارنامه ثبت محصول و کالای تولیدی را تکمیل کرده باشد، می بایست در این مرحله، شماره و تاریخ اظهارنامه و کشور مربوطه را وارد نماید. همچنین فرد، باید در مرحله بعد، فایل تصویر مدارك خود را در قسمت ضمائم اظهارنامه بارگذاری نماید.
در این مرحله شخص لازم است که مدارك اجباری ثبت محصول و کالای تولیدی را بارگذای کند. پس از بارگذاری مدارک لازم است که هزینه ثبت محصول و کالای تولیدی پرداخت گردد. پس از پرداخت، اظهارنامه در کارتابل بررسی «اداره ثبت محصول و کالای تولیدی» قرار خواهد گرفت.
نتیجه بررسی اداره که شامل انواع ابلاغیه ها می شود، همچنین وضعیت کنونی اظهارنامه و پاسخ اداره به انواع نامه های درخواست متقاضی، از قسمت «گردش کار پرونده» قابل مشاهده خواهند بود. مرجع ثبت ظرف 60 روز از تاریخ وصول، اظهارنامه و ضمائم آن را از لحاظ رعایت جنبه های شکلی و سایر شرایط مقرر در قانون بررسی نموده و در صورت عدم وجود مشکل آن را پذیرش می کند.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
پس از ابلاغ اعلامیه پذیرش، متقاضی می بایست ظرف مدت مقرر، برای پرداخت حق الثبت اقدام نماید. پس از پرداخت حق الثبت و آگهی آن، گواهینامه الکترونیکی ثبت محصول و کالای تولیدی از طریق کارتابل متقاضی قابل دریافت و مشاهده خواهد بود. توجه به این نکته ضروری است که پس از ثبت الکترونیکی اظهارنامه ثبت محصول و کالای تولیدی، داوطلب می بایست به طور مداوم، وضعیت درخواست خود را در سامانه پیگیری نماید.
استعلام شماره ثبت نمونه محصول و کالای تولیدی
استعلام سابقه ثبت محصول و کالای تولیدی امری مهم و ضروری تلقی می شود، چرا که متقاضی ثبت همان ابتدا متوجه این موضوع می شود که محصولی که قصد ثبت آن را دارد، قبلا توسط شخص دیگر به ثبت رسیده یا خیر. استعلام شماره ثبت نمونه محصول و کالای تولیدی هم از طریق مراجعه به سامانه مرکز مالکیت معنوی و هم از طریق سامانه روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران امکان پذیر می باشد که در این مقاله، استعلام از طریق هر دو سامانه آموزش داده شده است.
نحوه استعلام شماره ثبت نمونه محصول و کالای تولیدی، در سایت مرکز مالکیت معنوی به این صورت می باشد، که فرد در ابتدا؛ می بایست آدرس این سامانه به نشانی iripo.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نماید تا به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت گردد.
در این صفحه، داوطلب باید از قسمت بالای سایت، بر روی گزینه میز خدمات الکترونیک کلیک نموده و از لیست نمایش داده شده، گزینه جستجو در بانک اطلاعاتی را از قسمت طرح صنعتی انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، شخص به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می گردد که لازم است پس از پر کردن اطلاعات خواسته شده، بر گزینه جست و جو کلیک نماید. توجه به این نکته ضروری است که وارد کردن عنوان کالا برای استعلام شماره ثبت نمونه محصول و کالای تولیدی کفایت می کند، اما به کاربران توصیه می شود که با وارد کردن اطلاعات دیگر، نظیر طبقه بندی و شماره ثبت و اظهارنامه، نتایج جست و جوی خود را دقیق تر نمایند.
پس از از انتخاب گزینه جست و جو، فهرست محصولات و کالای تولیدی ثبت شده، متناسب با نوع جست و جو برای فرد نمایش داده می شود و داوطلب می تواند با کلیک بر روی گزینه دلخواه، مشخصات طرح از جمله نام مالک، شماره و تاریخ ثبت، توصیف کالا و... را مشاهده نماید. علاوه بر استعلام از سایت مرکز مالکیت معنوی، افراد می توانند نسبت به جست و جوی نمونه محصول و کالای تولیدی از سایت روزنامه رسمی کشور نیز اقدام نمایند. به این منظور، داوطلب باید آدرس سایت rrk.ir را در مرورگر خود وارد نموده و گزینه، جست و جو در آگهی ها را مطابق تصویر زیر از صفحه اصلی سایت انتخاب نماید.
پس از آن، فرد به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می گردد که لازم است، اطلاعات خواسته شده، من جمله نام شرکت و یا متن آگهی را در این بخش وارد نموده و گزینه جست و جو را از قسمت پایین سایت انتخاب نماید.
پس از انتخاب گزینه جست و جو، فهرست آگهی های ثبت شده مربوط به نمونه محصول و کالای تولیدی و نیز ثبت اختراع برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است داوطلب، از میان گزینه های نمایش داده شده، بر روی آگهی مدنظر کلیک نموده و گزینه "مشاهده جزئیات آگهی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، اطلاعات مربوط به نمونه محصول و کالای تولیدی، نظیر مالک طرح، شماره ثبت، شماره اظهارنامه، عکس و ویژگی های فنی طرح برای داوطلب نمایش داده می شود که لازم است متقاضی با مطالعه آن، از جزئیات محصول و کالای تولیدی مطلع گردد. به موجب ماده 28 قانون ثبت طرح های صنعتی، مالک محصول و کالای تولیدی ثبت شده، می تواند علیه شخصی که بدون موافقت او اقدام به بهره برداری از نمونه محصول و کالای تولیدی ثبت شده کند یا مرتکب عملی شود که عادتا موجبات تجاوز آینده را فراهم آورد، در دادگاه اقامه دعوی نماید.
مدارک و اسناد ثبت محصول و کالای تولیدی
برای این که محصول و کالای تولیدی بتواند در سایت مرکز مالکیت معنوی به ثبت برسد؛ لازم است که داوطلب اسناد و مدارکی را تهیه نموده و به مراجع ذی صلاح ارائه نماید. به جهت، اطلاع علاقمندان، این قسمت از مقاله به بیان مدارک و اسناد ثبت محصول و کالای تولیدی اختصاص داده شده که به شرح زیر است:
اظهارنامه ثبت محصول و کالای تولیدی
مدارک مثبت هویت متقاضی و طراح
چنانچه محصول و کالای تولیدی دو بعدی باشد: 5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه
چنانچه محصول و کالای تولیدی سه بعدی باشد: 5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه
ماکت محصول و کالای تولیدی (در صورت لزوم)
درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم طراح به صورت اسکن شده و الصاق آن در پرونده الکترونیکی (چنانچه طراح نخواهد اسم وی ذکر شود).
رسید مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه و در صورتی که اظهارنامه شامل دو یا چند طرح صنعتی است رسید مربوط به پرداخت هزینه های اضافی
علاوه بر اسناد فوق، لازم است که مدارک مربوط به حق تقدم که باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود؛ نیز تهیه شده و به مراجع ذی صلاح ارائه شود. مدارک نمایندگی، در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی به عمل آید، نیز الزامی است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر سامانه و مراحل ثبت محصول و کالای تولیدی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون سامانه و مراحل ثبت محصول و کالای تولیدی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. به سایت مرکز مالکیت معنوی مراجعه کنید و محصول مورد نظر را جست جو کنید.