برای مشاوره شرایط و مدارک اخذ رتبه epc
برای مشاوره شرایط و مدارک اخذ رتبه epc
اکثر رشته های مختلف به منظور وارد شدن به مناقصات و انواع مزایده ها اقدام به گرفتن رتبه EPC می کنند. رتبه EPC از بسیاری جهات برای شرکت ها حائز اهمیت می باشد. این رتبه میزان صلاحیت شرکت ها را در راستای تضمین کیفیت و کمیت پیمانکاران شرکت بررسی می کند و با توجه به شرایطی که دارند، آن ها را مستلزم اخذ رتبه EPC می داند یا رد می کند.
کسب رتبه epc از این حیث اهمیت دارد که معاونت نظارت راهبردی (معاونت نظارت راهبردی سازمانی است که قوانینی برای تعیین رتبه بندی شرکت ها به وجود آورده است) به منظور بالا بردن سطح کیفیت امور اجرایی وارد عمل شده و شرکت هایی که توانایی اجرای صنعتی و غیرصنعتی پروژه ها را دارند، رتبه بندی نموده است. پیش از انجام این رتبه بندی ها، مشکلاتی در پروژه های گوناگون وجود داشته است که همه آن ها مربوط به عدم توانایی مجریان دولتی یا غیردولتی در انجام تمام و کمال پروژه ها بوده است.
از همین رو در این مقاله سعی شده است که در ابتدا به این سوال که رتبهEPC چیست؛ پاسخ داده شود و مزایای آن برای شرکت های صنعتی و غیرصنعتی مورد بررسی قرار بگیرد. در ادامه به شرایط و مدارک لازم برای اخذ رتبه ای پی سی اشاره می شود و در نهایت صحبت از نحوه و مراحل دریافت و صدور رتبه EPC می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
رتبه epc چیست
ممکن است که عده ای از افراد با ماهیت و مفهوم رتبه epc، آشنایی نداشته باشند و از خود سوال نمایند که رتبه epc چیست و به چه منظوری استفاده می شود. بنابراین در این قسمت از مقاله به تعریف و چیستی رتبه ای پی سی اشاره می شود که لازم است، صاحبان شرکت ها در این خصوص اطلاعاتی داشته باشند.
در ابتدا باید گفت رتبه بندی یک گونه معیار صلاحیت گذاری بر اساس استانداردهای تعریف شده است. به بیانی دیگر، رتبه بندی شرکت ها برای سنجش مهارت و اعتبار آن ها است. این اعتبار برخاسته از رتبه بندی به شرکت اجازه می دهد تا خود را در مراحل بالاتری مطرح کند و پروژه های بیشتر و بزرگتری را قبول کند. هر چقدر رتبه بالاتر باشد، اعتبار شرکت بیشتر شده و به همین دلیل شرکت مورد نظر می تواند طرح هایی در مقیاس بالاتر را در دست بگیرد.
رتبه epc مخفف Procurement-Construction-Engineering است که به معنای مهندسی، تامین و ساخت است. شرکت EPC به شرکتی اطلاق می شود که کلیه مراحل یک پروژه اعم از طراحی، تامین متریال و تجهیزات و ساخت و اجرای پروژه را برعهده می گیرد. به این شیوه کار، اجرای پروژه به روش EPC یا طرح و ساخت می گویند که مزایای فراوانی دارد.
ماده 2 آیین نامه تشخیص صلاحیت پیمانکاران اجرای پروژه های صنعتی به روش طرح و ساخت در این خصوص بیان می کند: «دریافت گواهی صلاحیت، مرحله اول از فرآیند احراز صلاحیت شرکت های متقاضی برای شرکت در مناقصه های طرح و ساخت است. بنابراین برای اجرای هر پروژه باید توان شرکت های دارنده گواهی صلاحیت طبق ضوابط آیین نامه ارجاع کار به پیمانکاران طراحی و ساخت صنعتی توسط دستگاه اجرایی ذیربط ارزیابی شود.» بنابراین احراز صلاحیت از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور می باشد.
به عبارتی رتبه ای پی سی توسط سازمان ذی صلاح زمانی به شرکتی داده می شود که توانایی آن شرکت برای انجام صفر تا صد یک پروژه احراز شده باشد یعنی پیمانکار تمامی مراحل مربوط به طراحی را انجام دهد، مواد لازم را تامین کرده و طرح را اجرا کند. در نهایت هم پیمانکار باید خودش توانایی انجام امور مربوط به تست کار و خدمات پس از اجرا را داشته باشد.
با ارائه این رتبه، این اعتماد را به شرکت ها و سایر افراد حقیقی و حقوقی می دهد که قابلیت انجام این پروژه ها را به نحو احسن دارد. البته برای رشته های مختلفی نظیر رشته های مربوط به آب، رشته های راه، رشته های کشاورزی، رشته های مربوط به امور فرهنگی و تاریخی و تمامی رشته های مربوط به ساختمان می توان رتبه ای پی سی یا طرح و ساخت را از سازمان مربوطه اخذ کرد.
مزایای اخذ رتبه epc برای شرکت های صنعتی و غیرصنعتی
در بخش قبلی، تعریف و ماهیت رتبه EPC بررسی شد و گفته شد که به معنای مهندسی، تامین و ساخت است. همچنین لازم به ذکر است انواع شرکت ها دارای رتبه epc یا رتبه طرح ساخت و ساز را به صورت کلی به دو نوع شرکت می توان تقسیم کرد که شامل شرکت های دارای رتبه بندی طرح و ساخت یا رتبه ای پی سی صنعتی و شرکت های دارای رتبه بندی طرح و ساخت و یا رتبه epc غیرصنعتی می شود. حال در این قسمت به مزایای اخذ رتبه EPC برای شرکت های صنعتی و غیرصنعتی اشاره می شود و به شرح زیر است:
حقیقت این است که در ایران کمتر شرکت هایی وجود دارند که هر سه توانایی مهندسی، تدارکات و اجرا را هم زمان داشته باشند و اخذ این رتبه منجر به موفقیت و اعتماد بیشتری می شود.
شرکت هایی که اقدام به اخذ رتبه ای پی سی می کنند سود و منافع زیادی را به دست می آورند، چرا که فعالیت هایی نظیر ساخت، مرمت و نوسازی تنها با دانش و تخصص شرکت های دارای رتبه epc امکان پذیر است.
ای پی سی هم مانند ثبت برند به اعتبار شرکت، ارزش مضاعف می بخشد.
کارفرما ها نیز در این حالت اعتماد بیشتری می کنند؛ زیرا خود نیز از منافع زیادی بهره مند می شوند که از عمده ترین آن ها می توان به صرفه جویی در زمان، داشتن نیروی کار برای پروژه، تمرکز بر روی کارهای اجرایی تخصصی خود، اطمینان از تخصصی تر شدن کار و البته تا حدودی هم صرفه جویی مالی را اشاره کرد.
نظم، یکپارچگی و پیوستگی در این نوع پروژه ها بیشتر است.
به دلیل انجام همزمان چندین فرآیند در این نوع قراردادها، سرعت عمل بالاتر است.
اطمینان از قیمت نهایی که برای صفر تا صد پروژه اعلام شده، وجود دارد.
یکی از شرایط مهم جهت عقد قرارداد با شرکت ها و سازمان های دولتی، داشتن رتبه می باشد؛ در غیر این صورت هیچ گونه همکاری از سوی سازمان های دولتی صورت نمی گیرد. توجه به این نکته ضروری است که پس از پایان مدت اعتبار، می بایست برای تمدید رتبه شرکت اقدام شود.
علاوه بر مزایای فوق، شرکت هایی که موفق به دریافت رتبه طرح و ساخت یا EPC می شوند، می توانند به مدت 4 سال و در طول زمان اعتبار این رتبه بندی که چهار ساله است؛ در اولویت واگذاری تسهیلات ارزی و ریالی قرار گرفته و از امتیازات ویژه دولتی نیز بهره مند شوند.
شرایط لازم برای اخذ رتبه epc
در قسمت گذشته، در خصوص رتبه epc صحبت نموده و بیان گردید که به شرکتی اطلاق می شود که کلیه مراحل یک پروژه اعم از طراحی، تامین متریال و تجهیزات و ساخت و اجرای پروژه را برعهده می گیرد. فرآیند اخذ رتبه epc مراحل و روند خاص خود را داشته و متقاضی باید شرایط عمومی و اختصاصی ویژه ای را برآورده کند که به منظور آشنایی علاقمندان، با این ضوابط، در این بخش از مقاله به شرایط لازم برای اخذ رتبه EPC پرداخته شده است.
رتبه ای پی سی یا رتبه طرح و ساخت تنها به شرکت هایی اعطا می شود که بتوانند تخصص و توان لازم خود را در زمینه طراحی، مهندسی و اجرا به اثبات برسانند و موسسان اقدام به ثبت شرکت مطابق با قوانین نموده باشند.
شرکت هایی که خواهان دریافت این رتبه هستند، باید ابتدا رتبه 1 و سپس 2 مشاور و سپس رتبه پیمانکاری را اخذ کرده باشند و بعدا برای دریافت این رتبه اقدام نمایند.
شرکت ها در ابتدا باید رتبه مناسب پیمانکاری را نیز اخذ کرده باشند.
موضوع فعالیت این نوع شرکت ها باید در قالب طراحی و اجرا و مهندسی تعیین گردیده باشد.
هئیت مدیره این شرکت ها باید بر اساس آیین نامه رتبه بندی مشاور منصوب شده باشند.
هیئت مدیره شرکت باید در رتبه پیمانکاری امتیاز کسب کرده باشند و این امر الزامی است.
همانطور که بیان شد، هر شرکت دارای گواهینامه صلاحیت مشاوره یا پیمانکاری، تنها می تواند در یک شرکت یا گروه متقاضی و فقط در یکی از انواع رشته ها حضور یابد و تقاضای گواهینامه صلاحیت (اخد رتبه ای پی سی) کند و به منظور ایفای وظایف درج شده، یک کمیته فنی تشکیل می شود که یکی از وظایف این کمیته رسیدگی به تخلفات پیمانکاران می باشد.
همچنین مطابق با مصوبه وحدت رویه تشخیص صلاحیت پیمانکاران طرح و ساخت صنعتی، در مورد شرایط تمدید گواهینامه صلاحیت EPC، زمانی می توان گواهی صلاحیت را تمدید کرد که صرفا یک سری تغییرات شکلی در شرکت ایجاد شده باشد یا تغییرات در اعضای هیات مدیره و مدیر عامل به شرطی که عضو گروه مدیریت طرح و ساخت نبوده باشند یا تغییرات افراد گروه مدیریت طرح و ساخت بیش از یک دوم افراد گروه نباشند، صورت گرفته باشد. در این صورت امکان تمدید گواهی صلاحیت با این شرایط وجود دارد.
مدارک مورد نیاز برای دریافت رتبه epc شرکت های صنعتی و غیرصنعتی
به منظور دریافت رتبه EPC شرکت های صنعتی و غیرصنعتی، شخص می بایست مدارک و اسنادی را از پیش تهیه نموده و در مواقع لزوم، به مراجع ذی صلاح ارائه نماید. از آن جایی که ممکن است، برخی کاربران با لیست مدارک مورد نیاز برای دریافت رتبه epc شرکت های صنعتی و غیرصنعتی آشنایی نداشته باشند، در این قسمت، فهرست این اسناد ارائه گردیده است و به شرح زیر می باشد:
تصویر آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و آگهی ثبت تغییرات شرکت
ارائه مدارک احراز هویت اعضای هیئت مدیره (شناسنامه، کارت ملی، عکس پرسنلی، مدرک تحصیلی، کارت پایان خدمت)
آخرین اظهارنامه مالیاتی شرکت
ارائه قراردادهای ۱۵ سال اخیر و مفاصاحساب آن ها
ارائه سوابق بیمه کارکنان شرکت
درصورتی که فرد قبلا اقدام به اخذ رتبه مشاور نموده است، باید مدارک لازم گواهی رتبه قبلی را ارائه دهد
متقاضیان حقوقی لازم است تا یک نسخه از آخرین صورت جلسه سهامداران را ارائه دهند
تصویر مدارک شناسایی و مدارک تحصیلی متقاضی
اصل و تصویر مدارک تحصیلی (برای بازدید کارشناس سازمان الزامی می باشد)
رونوشت کارت پایان خدمت متقاضیانی که در ۳ سال اخیر فارغ التحصیل شده اند
مدارک شرکت اعم از روزنامه رسمی کشور، اساسنامه شرکت، شرکت نامه و تقاضانامه
تعهدنامه مبنی بر عدم دخالت کارمندان دولت
اصل پرینت گواهی تامین اجتماعی
سوابق کاری شرکت هایی که اسم شان در گواهی تامین اجتماعی قید شده است. سمت و نوع فعالیت متقاضی در این شرکت ها نیز باید ذکر شود. اظهارنامه مالیاتی تایید شده توسط سر ممیز مالیاتی مربوطه که شامل ترازنامه و جدول سود و زیان است.
گواهی کارکردها از قبیل مفاصاحساب بیمه، سند ذی حسابی، جدیدترین صورت وضعیتی که به مهر تایید کارفرمای اصلی را داشته باشد. همچنین گواهی تایید تکمیل پروژه به صورت تایپ شده در سربرگ کارفرما نیز لازم است.
آدرس محل سکونت و شماره تلفن افراد امتیازآور و سهامداران ۵٪ یا کم تر از ۵٪ سهم در سربرگی که شماره تاریخ و آدرس داشته باشد.
بنابراین، چنانچه شرکتی بخواهد رتبه EPC را دریافت نماید، بایستی تمامی مدارک لازم را تهیه و به مرجع ذی صلاح ارائه دهد. کارشناسان مربوطه بعد از بررسی مدارک و شرایط لازم طبق قوانین سازمان، اقدام به پذیرفتن و یا رد نمودن صلاحیت شرکت می کنند.
نحوه و مراحل دریافت و صدور رتبه EPC
در قسمت های گذشته، توضیحات جامع و کاملی در خصوص مزایا، شرایط و مدارک لازم در خصوص رتبه EPC ارائه گردید. حال در این قسمت از مقاله در خصوص نحوه و مراحل دریافت و صدور epc باید در ابتدا گفت، متقاضیان اخذ رتبه بندی طرح و ساخت باید به سامانه ساجات به نشانی sajat.ir (زیر نظر سازمان برنامه و بودجه کشور) مراجعه نمایند و درخواست رتبه بندی شرکت خود را در سامانه ثبت نمایند.
البته برای اجرای هر پروژه باید توان شرکت های دارنده گواهی صلاحیت، مورد ارزیابی قرار گیرد که مطابق با ماده 17 آیین نامه تشخیص صلاحیت پیمانکاران اجرای پروژه های صنعتی به روش طرح و ساخت؛ در خصوص نحوه و مراحل دریافت و صدور رتبه EPC مقرر می دارد: «تعیین صلاحیت و صدور گواهی مربوط به وسیله سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به ترتیب زیر انجام می شود:
الف: تشکیل پرونده در دفتر امور مشاوران و پیمانکاران سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و تهیه گزارش کارشناسی در خصوص سوابق تحصیلی و تجربی افراد و شرکت های معرفی شده و تناسب آن ها با رشته درخواستی برای ارائه کار به کارگروه تایید صلاحیت.
ب: تایید صلاحیت توسط کارگروه تایید صلاحیت که متشکل از افراد زیر می باشد:
نماینده دفتر امور مشاوران و پیمانکاران
نماینده وزراتخانه ذیربط
یک نفر کارشناس خبره در پروژه های صنعتی در رشته مربوط به پیشنهاد وزارت صنایع و معادن و انتخاب معاونت امور فنی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
پ: در صورت تایید سوابق تجربی افراد و شرکت های معرفی شده توسط اکثریث کارگروه مزبور، مراتب به دفتر امور مشاوران و پیمانکاران گزارش می شود تا با رعایت شرایط و ضوابط این آیین نامه گواهی صلاحیت توسط آن دفتر صادر شود.
ت: در صورت وجود نقایص در سوابق و تجربیات افراد فنی معرفی شده یا عدم انطباق شرایط متقاضی با ضوابط این آیین نامه مراتب با ذکر موارد به وی اعلام می شود تا نسبت به جایگزینی افراد یا ارائه مدرک تکمیلی یا انطباق وضعیت خود با ضوابط آیین نامه اقدام نماید.»
به منظور احراز صلاحیت در دریافت رتبه EPC شرکت، شخص در ابتدا می بایست در سامانه ساجات حساب کاربری تشکیل داده و شناسه کاربری و رمز عبور دریافت نماید. در این راستا، شخص لازم است که آدرس سامانه ساجات به نشانی sajat.mporg.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر، به صفحه اصلی این سایت وارد شود و گزینه ساجات یا پنجره ملی خدمات دولت هوشمند را انتخاب نماید.
در صورتی که فرد، پیش از این در سامانه ساجات ثبت نام نموده است، لازم است که شناسه کاربری و گذر واژه خود را وارد نموده و بر روی گزینه ورود کلیک کند، اما در مواردی که شخص، هنوز در سایت ساجات نام نویسی ننموده است، باید گزینه مشخص شده در تصویر را انتخاب نماید.
در این صورت، شخص به صفحه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند هدایت می گردد که لازم است که شماره تلفن مدیر عامل فعلی شرکت در قسمت مشخص شده وارد شده و کد امنیتی نیز در قسمت مخصوص به خود درج گردد. در نهایت کاربر می بایست بر روی گزینه، ارسال رمز یک بار مصرف کلیک نماید
در مرحله بعدی، داوطلب باید رمز پنج رقمی پیامک شده به شماره همراه مدیرعامل را در قسمت مربوطه وارد نموده تا وارد قسمت بعدی شود
پس از آن، لازم است که شناسه ملی شرکت در قسمت مشخص شده وارد شده و بر روی گزینه ثبت اطلاعات کلیک شود.
پس از تکمیل فرم در سایت و پرینت آن، باید مدیر عامل و صاحبان امضای مجاز آن را امضا نموده و سپس شماره نامه شرکت و تاریخ در بالای فرم ثبت شود. پس از آن، این مدارک می بایست از طریق پست و یا حضوری تحویل دبیرخانه سازمان به آدرسی که در ذیل فرم ثبت نام قید شده، ارسال شود. همچنین، امکان استعلام رتبه شرکت از سامانه ساجار نیز وجود دارد.
در خصوص این که مدارک فیزیکی چه زمانی باید ارسال شوند؛ باید گفت که هر زمان وضعیت پرونده شرکت در حال کسب تاییدیه دوم و یا سوم نشان داده شود، مدارک فیزیکی باید ارسال شود. این مدارک شامل نامه درخواست، اصل تعهدنامه رعایت قوانین و برچسب آدرس پستی شرکت می باشد. همچنین بعد از تکمیل ثبت نام مدارک متقاضی توسط کارشناسان بررسی می شود و این امکان برای افراد وجود دارد که در سایت ساجات بتوانند وضعیت پرونده شرکت را مشاهده کنند که در چه مرحله ای می باشد و از این طریق پیگیری های لازم را انجام دهند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مدارک اخذ رتبه epc در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مدارک اخذ رتبه EPC پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام رتبه مناسب پیمانکاری