برای مشاوره شرایط نقل و انتقال برند
برای مشاوره شرایط نقل و انتقال برند
بسیاری از افراد تمایل دارند به جای آن که وارد فرآیند ثبت برند شوند با سرعت بیشتری برند موجود را خریداری نمایند. برند های تجاری قابل انتقال به دیگران هستند. بنابراین برند آماده یا اصطلاحا برند فروشی هم دارای ارزش معنوی و اعتبار و هم دارای ارزش مادی است و به فرد کمک می کند که در زمان کوتاه تری به دریافت یک برند به نام خود، دست یابد.
دشواری و مشکلات ثبت برند در مقابل خرید برند آماده این است که ثبت رسمی برند در ایران حداقل سه ماه زمان می برد، ولی نقل و انتقال برند که در واقع همان خرید یا فروش برند می باشد، از این حیث اهمیت دارد که از به هدر رفتن زمان و هزینه فرد جلوگیری می کند و باعث سرعت بخشیدن به رشد کسب و کار شخص می شود.
در این مقاله سعی شده است که در ابتدا به بررسی مزایای نقل و انتقال برند و روش های نقل و انتقال برند به شخص حقیقی و حقوقی و شرایط نقل و انتقال برند پرداخته شود و در نهایت، به مدارکی که در این خصوص، لازم است و همچنین، چگونگی مراحل و نحوه نقل و انتقال و مالیات آن اشاره شده است. در نهایت امکان دانلود یک نمونه وکالت نقل و انتقال برند به شخص حقیقی فراهم می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
مزایای نقل و انتقال برند
در ابتدا باید گفت بر اساس قانون تجارت جمهوری اسلامی، واگذاری و نقل و انتقال برند تجاری امکان پذیر است. همانطور که اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند برند خود را ثبت کنند، امکان واگذاری و انتقال کامل یا قطعی آن هم وجود دارد. از جمله مزایای نقل و انتقال برند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
راه های ثبت برند در سامانه مالکیت معنوی، کمی پیچیده و زمان بر هستند. در صورتی که اگر شخصی برندی را از کسی خریداری کند؛ دیگر خود را درگیر فرآیند مربوط به ثبت آن برند نمی کند.
با خرید یک برند، تمام آن اعتباری که مدت ها برای آن وقت گذاشته شده است، متعلق به خریدار می شود و دیگر لازم نیست که زمان خود را صرف ارتقا آن برند نماید.
افراد با این کار می توانند در زمان و هزینه خود صرفه جویی نموده و محصولات تولیدی خود را زودتر وارد بازار نمایند.
درصورتی که مدارک شخص ثبت کننده برند ناقص باشد، درخواست او رد می شود تا اصلاحات را انجام دهد که همین امر باعث به تعویق افتادن راه انداری کسب و کار شخص می شود، اما در خرید برند، فرد با چنین مشکلاتی به هیچ وجه مواجه نخواهد بود.
بنابراین خرید و فروش برند کاملا قانونی است و منعی در مورد آن وجود ندارد. ماده 40 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در این خصوص بیان می کند: «استفاده از هر علامت که در ایران ثبت شده باشد، توسط هر شخص غیر از مالک علامت، مشروط به موافقت مالک آن میباشد.»
در نتیجه اگر مالک در این مورد موافق نباشد، می تواند علیه هر شخصی که بدون موافقت وی از علامت استفاده کرده و یا شخصی که مرتکب عملی شود که عادتا منتهی به تجاوز به حقوق ناشی از ثبت علامت گردد، در دادگاه اقامه دعوی نماید. البته به این نکته هم باید توجه داشت که مالک جدیدی که برند دارد و به او منتقل می شود، باید مجوزهای لازم را به نام خودش دریافت کند و نمی تواند به صرف این که مالک قبلی مجوزها را اخذ کرده است از دریافت مجوز جدید خودداری کند.
روش های نقل و انتقال برند به شخص حقیقی و حقوقی
در قسمت قبلی در خصوص مزایای نقل و انتقال برند بحث شد و گفته شد که در حقوق ایران امکان نقل و انتقال برند وجود دارد. حال در این قسمت ممکن است، برای برخی این سوال ایجاد شود که روش های نقل و انتقال برند به شخص حقیقی و حقوقی چگونه است، که در این قسمت بررسی می گردد.
در پاسخ باید گفت که نقل و انتقال برند از 2 طریق در اداره ثبت علائم تجاری و برند می باشد. روش اول به صورت قهری است؛ یعنی اراده اشخاص در نقل و انتقال نقش و جایگاهی ندارد و به صورت غیر ارادی آن برند به شخصی منتقل می شود. این فرض در زمانی است که مالک برند یا علامت تجاری فوت می کند و مالکیت برند به ورثه او منتقل می شود. در واقع بدون انعقاد قرارداد یا توافق، به صورت خود به خود، برند به اشخاص دیگری که همان ورثه هستند، منتقل می گردد.
روش دوم با اختیار طرفین نقل و انتقال صورت می گیرد. به عبارتی دو طرف معامله توافق و قراردادی مبنی بر نقل و انتقال برند منعقد می کنند. در این وضعیت مالک فعلی علامت تجاری می تواند به دلیل عدم فعالیت و یا هر دلیل دیگری امتیاز علامت خود را برای همیشه و یا مدت مشخصی به شخص دیگر منتقل نماید.
علاوه بر این نقل و انتقال برند می تواند به صورت کلی یا جزیی انجام شود . ماده 140 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در این مورد بیان می کند: «اگر انتقال راجع به قسمتی از کالاها یا خدمات موضوع علامت ثبت شده باشد، خروج آن از مالکیت مالک اولیه علامت به صورت مشخص در پی علامت ثبت شده در دفتر ثبت علامت تجاری ثبت، صورت می گیرد.
چنانچه با انتقال مزبور، طبقه یا طبقاتی کالا از حیطه علامت ثبت شده خارج گردد، در این صورت به آن طبقه یا طبقات شماره یا شماره های فرعی از شماره (1) به تعداد طبقات مزبور تعلق می گیرد و هرگاه انتقال صرفا مربوط به کالاها یا خدمات بدون انتقال کلی طبقه مربوط واقع شده باشد، بدوا به طریق فوق شماره گذاری شده و پس از آن شماره فرعی از شماره فرعی طبقه مرتبط محسوب و به همین طریق به دنبال علامت ثبت شده درج می گردد.»
باید توجه داشت که در صورت انتقال جزیی کالاها و خدمات موضوع علامت، مدت اعتبار بخش منتقل شده نمی تواند بیشتر از مدت اعتبار باقی مانده علامت ثبت شده در گواهی نامه ثبت آن باشد. در صورت انتقال جزیی کالاها و خدمات موضوع علامت، منتقل الیه می تواند درخواست صدور گواهی نامه علامت برای مدت باقی مانده از دوره اعتبار علامت ثبت شده را نماید.
شرایط نقل و انتقال برند
در قسمت های قبلی به مزایا و روش های نقل و انتقال برند اشاره شد و بیان گردید که نقل و انتقال علامت تجاری ثبت شده می تواند به روش هایی مانند قهری یا غیر ارادی مانند فوت مالک و یا انتقال آزادانه و ارادی صورت بگیرد. همچنین لازم است که در خصوص نقل و انتقال برند، شرایط نقل و انتقال برند رعایت گردد.
مطابق با ماده 139 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری هرگونه انتقال مالکیت علامت ثبت شده باید در مرجع ثبت به ثبت برسد. تا زمانی که انتقال انجام شده در دفتر مربوط ثبت نشده باشد، مرجع ثبت فقط شخصی را که علامت به نام او ثبت شده مالک خواهد شناخت.
بنابراین واگذاری علامت تجاری باید به صورت رسمی به ثبت رسد و صدور سند انتقال لازم است. البته این امر، منوط به این شرط است؛ برندی که قرار است، واگذار شود؛ از قبل به صورت قانونی به ثبت رسیده باشد. علاوه بر این پس از انتقال، لیست کامل طبقات برند و نوع کالا نباید تغییر نکند و باید به صورت قبل باقی بماند و از نظر زمانی اعتبار برند همچنان پابرجا باشد.
همچنین اگر یکی از مالکان یا هر دوی آن ها شخص حقوقی است، باید در حین مراجعه به دفتر خانه اسناد رسمی نامه هایی برای مشخص شدن و استعلام وضعیت اشخاص حقوقی به اداره ثبت حوزه مورد نظر اخذ شود و در موقع تنظیم صلح نامه نقل و انتقال برند پاسخ این نامه ها نیز به دفتر خانه تسلیم گردد.
مدارک لازم برای نقل و انتقال برند به شخص حقیقی و حقوقی
به منظور نقل و انتقال برند لازم است مدارکی در این مورد وجود داشته باشد تا این نقل و انتقال، قانونی تلقی گردد. از آن جایی که ممکن است، برخی کاربران با لیست مدارک لازم برای برای نقل و انتقال برند به شخص حقیقی و شرکت آشنایی نداشته باشند، در این قسمت، فهرست این اسناد ارائه گردیده است. مدارک لازم برای نقل و انتقال برند به شخص حقیقی و حقوقی به شرح زیر می باشد:
تمامی مدارک ثبت برند شامل روزنامه آگهی تقاضا، گواهینامه ثبت برند، آگهی رسمی
کارت ملی و شناسنامه مالک قدیم
کارت ملی و شناسنامه مالک جدید
مدارک دال بر رشته فعالیت برای مالکیت جدید برند
صلح نامه تنظیم شده در دفتر خانه اسناد رسمی بعد از اخذ نامه های مربوط به استعلام نقل و انتقال برند
شماره اظهارنامه، شماره ثبت برند و رمز ورود به سامانه
انتقال قهری علامت با رعایت مقررات توسط ورثه و با ارائه رونوشت مصدق گواهی انحصار وراثت با تعیین سهم الارث به ثبت می رسد.
اگر وکیل امور را پیگیری می کند، وجود وکالت نامه ضروری است.
رسید مربوط به پرداخت هزینه ها
همچنین ماده ماده 139 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علایم تجاری در این خصوص بیان می کند: «هرگونه انتقال مالکیت علامت ثبت شده باید در مرجع ثبت به ثبت برسد. در درخواست کتبی برای ثبت انتقال باید نکات زیر صریحا قید شود:
شماره و تاریخ ثبت علامت در ایران؛
اسم و نشانی و تابعیت منتقل الیه (مالک جدید) یا نماینده قانونی وی در صورت وجود؛
در صورت انتقال جزئی بیان کالاها و خدماتی که علامت نسبت به آن ها منتقل شده است
اصل آخرین گواهی نامه معتبر علامت سند انتقال علامت که به امضا مالک پیشین علامت و منتقل الیه رسیده است؛ مدارک نمایندگی قانونی در صورت وجود و رسید مربوط به پرداخت هزینه ها باید ضمیمه درخواست شود.»
بنابراین یک درخواست کتبی برای این امر باید داده شود که این درخواست باید دارای شماره و تاریخ ثبت برند و علامت در ایران، اسم و نشانی و تابعیت مالک جدید و یا همان خریدار یا نماینده قانونی وی باشد. در صورتی که انتقال برند در خارج به ثبت رسیده باشد، برای این که در ایران قانونی باشد، رونوشت تایید شده اداره ثبت علائم تجاری خارجی کافی است.
مراحل و نحوه نقل و انتقال برند چگونه است
در قسمت های گذشته، در خصوص خرید و فروش برند و شرایط و مدارک لازم برای نقل و انتقال صحبت نموده و توضیح داده شد که برای نقل و انتقال باید یک درخواست کتبی تنظیم شود. در این قسمت از مقاله به این سوال پاسخ داده می شود که مراحل و نحوه نقل و انتقال برند چگونه است. این مراحل به شرح زیر می باشد:
برای خرید و فروش برند، در ابتدا، می بایست مالک و خریدار برند بر سر نقل و انتقال برند به توافق رسیده و مواردی از قبیل قیمت را مشخص کرده و برای انجام مراحل انتقال برند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند. ماده 138 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، ثبت طرح صنعتی و علایم تجاری مصوب سال 1387 در این خصوص بیان می دارد که: «مالک علامت مکلف است هر نوع تغییر راجع به اسم، نشانی، تابعیت و اقامتگاه یا اعطاء اجازه بهره برداری از علامت یا انتقال و یا اعراض از علامت ثبت شده را کتبا و همراه با مدارک مربوط جهت ثبت در سوابق به مرجع ثبت اعلام نماید. اعمال این تغییرات با رعایت مقررات قانون و این آیین نامه خواهد بود.»
بنابراین، صاحب برند مکلف است که در صورت فروش و انتقال برند به شخص دیگر، آن را در دفاتر اسناد رسمی به ثبت رساند. برای این منظور، متقاضی می بایست به همراه خریدار، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و درخواستی مبنی بر انتقال برند، تکمیل نماید. تا زمانی که انتقال انجام شده در دفتر مربوط ثبت نشده باشد، مرجع ثبت فقط شخصی را که علامت به نام او ثبت شده، به عنوان مالک خواهد شناخت.
بنابراین به طور کلی مراحل نقل و انتقال برند بدین صورت می باشد که خریدار نام پیشنهادی خود را انتخاب می کند و از اداره ثبت استعلام می گیرد و سپس در مورد مبلغ پرداختی، تعداد طبقات برند، طبقاتی که در اختیار خریدار قرار می گیرد توافق شود. در نهایت بعد از این که این انتقال در قالب عقد صلح یا هر عقد دیگری در دفتر اسناد رسمی به ثبت رسید، در روزنامه رسمی آگهی می شود.
هزینه و مالیات نقل و انتقال برند
در قسمت های گذشته شرایط و مدارک لازم در خصوص نقل و انتقال برند صحبت شد و همچنین بیان گردید که تا زمانی که انتقال انجام شده در دفتر مربوط ثبت نشده باشد، مرجع ثبت فقط شخصی را که علامت به نام او ثبت شده، به عنوان مالک خواهد شناخت. حال در این قسمت به هزینه و مالیات نقل و انتقال برند اشاره می شود.
در خصوص هزینه نقل و انتقال برند باید گفت که خرید برند آماده نسبت به ثبت برند جدید، مقرون به صرفه تر و هزینه آن به مراتب کمتر می باشد، زیرا دیگر لازم نیست برای فرآیند ثبتی، هزینه ای پرداخت شود. حال هزینه نقل و انتقال برند شامل هزینه اظهارنامه، هزینه دفترخانه بابت سند صلح، هزینه روزنامه رسمی و حق الوکاله، هزینه حق الثبت نقل و انتقال برند و هزینه های مربوط به اداره مالکیت معنوی می شود.
در مورد مالیات نقل و انتقال لازم به ذکر است که در قانون ثبت اختراعات و طرح صنعتی و ثبت علایم تجاری سال 1386 به مالیات نقل و انتقال برند اشاره ای نشده و قانون گذار در این مورد سکوت کرده است. بنابراین به نقل و انتقال برند مالیاتی تعلق نمی گیرد. این موضوع برخلاف انتقال سهام در شرکت های تجاری می باشد؛ زیرا به انتقال سهام در شرکت های تجاری مالیات تعلق می گیرد.
نمونه وکالت نامه نقل و انتقال برند
در آخر، بعد از بررسی این که برای نقل و انتقال برند چه شرایط و مدارکی لازم است و مراحل و نحوه انتقال آن به چه صورت می باشد، نوبت به این می رسد که شخص متقاضی چگونه وکالت نامه نقل و انتقال برند را تنظیم کند. متقاضی می تواند از نمونه وکالت نامه نقل و انتقال برند که در جدول زیر قرار گرفته، استفاده کند و نمونه وکالت نامه خود را تنظیم نماید.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 199 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون شرایط نقل و انتقال برند، در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط نقل و انتقال برند پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. برای خرید و فروش برند، در ابتدا، می بایست مالک و خریدار برند بر سر نقل و انتقال برند به توافق رسیده و مواردی از قبیل قیمت را مشخص کنند که توضیحات بیشتر در این خصوص در متن مقاله بیان شده است.