برای مشاوره نحوه پیگیری ثبت تغییرات شرکت
برای مشاوره نحوه پیگیری ثبت تغییرات شرکت
شرکت ها در گذر زمان برای مواردی از قبیل آدرس، موضوع فعالیت، تغییر نام، افزایش و کاهش سرمایه، حدود اختیار مدیران، اصلاح مواد اساسنامه، انحلال شرکت و... مایل به ایجاد تغییرات می باشند. این تغییرات حسب مورد در مجمع عمومی عادی یا مجمع عمومی فوق العاده شرکت صورت می گیرد.
مطابق قانون، ثبت تمام تغییرات شرکت الزامی نمی باشد، اما برخی تغییرات مانند تغییر اساسنامه، افزایش و کاهش سرمایه، تغییر در آدرس شرکت، تعداد و حدود اختیارات مدیران و ... می بایست در ادره ثبت شرکت ها به ثبت برسد و عدم ثبت این تغییرات در سامانه، تخلف محسوب می شود. همچنین ثبت این تغییرات در سامانه قابل پیگیری است. لذا شناخت نحوه پیگیری ثبت تغییرات شرکت حائز اهمیت می باشد.
از همین رو در این مقاله پس از شناخت سامانه پیگیری ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت، مراحل و نحوه پیگیری ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت سهامی خاص بررسی می شود و در نهایت مدارک لازم برای پیگیری ثبت تغییرات شرکت مورد مطالعه قرار می گیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
سامانه پیگیری ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت
هر شرکتی بعد از تاسیس و ثبت ممکن است تصمیماتی بگیرد یا اقدام به تغییراتی نماید. مطابق قانون، ثبت تمام تغییرات شرکت الزامی نمی باشد، اما برخی از تغییرات شرکت باید به ثبت برسند. به عنوان مثال در شرکت سهامی هرگونه تغییرات مربوط به اساسنامه، مدت شرکت، انحلال شرکت، تغییر در مدیران و بازرسان و تعیین مدیر و بازرس جدید، تغییرات مربوط به اسم و سرمایه شرکت باید به ثبت برسد. ثبت تغییرات شرکت مستلزم تنظیم صورتجلسه می باشد.
اداره ثبت شرکت ها، سامانه ای به نام سامانه جامع ثبت شرکت ها راه اندازی کرده است. در این سامانه می توان تغییرات شرکت را به ثبت رساند. همچنین اقدام به پیگیری صورتجلسه تغییرات ثبت شده نمود. تاسیس شخصیت حقوقی، ثبت درخواست پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی، پیگیری و انصراف از درخواست از جمله امکانات این سامانه می باشد.
بعد از ارسال درخواست تغییرات شرکت در سامانه، یک کد پیگیری به شرکت تعلق می گیرد. با این کد می توان وضعیت ثبت صورتجلسه تغییرات را از طریق سامانه اداره ثبت شرکت ها پیگیری کرد. متقاضیان می توانند برای پیگیری ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت به سامانه پیگیری ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کنند و پس از آن بخش پیگیری درخواست را کلیک نمایند و کد پیگیری و مندرجات خواسته شده توسط سامانه را وارد کنند. از جمله امکانات دیگر سایت ثبت شرکت ها به شرح زیر می باشد:
پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی: بنابر ماده 6 قانون تجارت، کلیه تاجران به استثنای کسبه جزء، موظف بوده که دفاتر کل و روزنامه خود را پلمپ نمایند. پلمپ دفاتر از طریق ارائه اظهارنامه در سامانه جامعه ثبت شرکت ها صورت می گیرد. در صورت عدم درخواست اظهارنامه و پلمپ دفتر، تاجر توسط ممیز مالیاتی علی الراس شده و مشمول جریمه مالیاتی می گردد.
اطلاعات عمومی شخصیت حقوقی: اشخاص حقیقی و حقوقی ممکن است به منظور آغاز فعالیت خود با یک شرکت، اقدام به استعلام آن نمایند. استعلام شرکت غالبا به دلایلی نظیر آگاهی از قانونی بودن یا نبودن شرکت، سرمایه آن، اطلاع از فعال بودن یا نبودن و ... صورت می گیرد. یکی از روش های استعلام شرکت، مراجعه به سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir می باشد.
اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی: دفتر ثبت تجاری، دفتری است که کلیه تجار و شرکت های تجاری داخلی و خارجی که در کشور ایران فعالیت داشته، موظف اند تا از طریق اطلاع به مرجع ثبت شرکت ها، نام و اطلاعات خود را در آن ثبت نمایند. در حال حاضر ثبت نام در این دفتر، به دو شیوه حضوری و غیر حضوری صورت گرفته که شیوه غیر حضوری آن، از طریق ثبت اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی در سامانه ثبت شرکت ها می باشد.
پیگیری و انصراف از درخواست: با ثبت هر یک از درخواست های فوق در سامانه، یک کد پیگیری منحصر به فرد به هر شخص اختصاص داده می شود که از طریق آن می تواند روند درخواست خود را در سامانه ثبت شرکت ها، مشاهده نماید. در صورتی که فرد کد پیگیری خود را فراموش کرده و به آن دسترسی نداشته باشد، می تواند بر روی گزینه "شماره پیگیری خود را فراموش کرده ام" کلیک نموده و ادامه مراحل را به این روش دنبال نماید.
مراحل و نحوه پیگیری ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت سهامی خاص
مطابق لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، شرکت سهامی خاص شرکتی است که تمام سرمایه آن در زمان تاسیس توسط موسسین تامین می شود. حداقل شرکا در این شرکت سه نفر و حداقل سرمایه در زمان تشکیل این شرکت 100 هزار تومان می باشد. سهام شرکت سهامی خاص قابل معامله در بورس نیست و مسئولیت شرکا محدود به مبلغ اسمی سهامشان در این شرکت می باشد. تصویب اساسنامه شرکت سهامی خاص تنها با نظر تمام شرکا امکان پذیر می باشد.
مطابق ماده 200 قانون تجارت ثبت تغییرات شرکت از جمله نقل و انتقال سهم الشرکه، در این موارد الزامی است: تغییر اساسنامه شرکت، تمدید مدت شرکت زاید بر مدت مقرر، انحلال شرکت حتی در مواردی که انحلال به واسطه ی انقضای مدت شرکت صورت گیرد، تعیین کیفیت تفریغ حساب یا تبدیل شرکاء یا خروج بعضی از آن ها از شرکت، تغییر نام شرکت، تغییر حق امضا شرکت، تغییر موضوع شرکت، تبدیل سهام شرکت به با نام و بی نام، تغییر یا تمدید هیئت مدیره شرکت، انتخاب یا تمدید بازرسین شرکت.
همچنین مطابق ماده 106 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در مواردی که تصمیمات مجمع عمومی متضمن یکی از امور ذیل باشد یک نسخه از صورتجلسه مجمع باید جهت ثبت به مرجع شرکت ها ارسال گردد: انتخاب مدیران و بازرسان؛ تصویب ترازنامه؛ کاهش یا افزایش سرمایه و هر نوع تفییر در اساسنامه؛ انحلال شرکت و نحوه تصفیه آن.
این تغییرات باید در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد و ثبت آن مستلزم تنظیم صورتجلسه می باشد، اما پس از این که صورتجلسه تغییرات در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت رسید، چطور می توان آن را پیگیری کرد؟ به منظور پاسخگویی به این پرسش، به بررسی مراحل و نحوه پیگیری ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت سهامی خاص پرداخته می شود. برای پیگیری ثبت صورتجلسه انواع تغییرات شرکت ابتدا باید به سامانه جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه شود.
در مرحله بعد، متقاضی می بایست مطابق تصویر، گزینه پیگیری درخواست را از منوی بالا سامانه انتخاب نماید و نوع درخواست، شماره پیگیری و تصویر امنیتی را وارد نماید. شماره پیگیری همان کد نوزده رقمی می باشد که پس از ثبت درخواست در سامانه در اختیار متقاضی قرار می گیرد و متقاضی می بایست این کد را تا پایان روند ثبت صورتجلسه تغییرات نزد خود نگه دارد.
در صورت فراموشی شماره پیگیری، متقاضی می تواند بر گزینه شماره پیگیری خود را فراموش کرده ام کلیک نماید و با وارد کردن اطلاعات خواسته شده توسط سامانه، نظیر شماره ملی متقاضی، شناسه ملی شرکت، نوع شرکت، شماره ثبت، شماره تلفن همراه و ... اقدام به بازیابی شماره پیگیری خود نماید.
مدارک لازم برای پیگیری ثبت تغییرات شرکت
همانطور که در بخش های پیشین مقاله بیان شد، ثبت تغییرات شرکت در مواردی مانند تغییر اساسنامه و انحلال شرکت الزامی می باشد و این تغییرات می بایست در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد. ثبت تغییرات شرکت قابل پیگیری در سامانه می باشد. اما سوالی که مطرح می شود آن است که مدارک لازم برای پیگیری ثبت تغییرات شرکت چیست؟
از مهم ترین مدارک لازم برای پیگیری ثبت تغییرات شرکت، شماره پیگیری می باشد. پس از ثبت درخواست تغییرات شرکت در سامانه جامع ثبت شرکت ها، سامانه یک شماره پیگیری در اختیار فرد متقاضی قرار می دهد. این شماره یک کد نوزده رقمی است که با در اختیار داشتن این کد، متقاضی می تواند اقدام به پیگیری ثبت تغییرات شرکت نماید.
همچنین در صورتی که متقاضی، شماره پیگیری خود را به هر دلیل در اختیار نداشته باشد، در قسمت پیگیری درخواست در سامانه جامع ثبت شرکت ها، گزینه ای به نام فراموشی شماره پیگیری قرار گرفته که متقاضی می تواند با کلیک بر این گزینه و وارد کردن اطلاعات خواسته شده که شامل نوع شرکت، شماره ثبت و شناسه ملی شرکت، کد ملی متقاضی، شماره همراه، نوع صورتجلسه، تاریخ جلسه می باشد، اقدام به بازیابی شماره پیگیری خود نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه پیگیری ثبت تغییرات شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه پیگیری ثبت تغییرات شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: پیگیری ثبت تغییرات شرکت از سایت ثبت شرکت ها صورت می گیرد.