برای مشاوره ضوابط و شرایط ثبت شرکت حمل و نقل
برای مشاوره ضوابط و شرایط ثبت شرکت حمل و نقل
خدمات حمل و نقل از دیرباز از مهم ترین و ضروری ترین مسائلی بوده که بشر همواره نیازمند به آن بوده و در حال حاضر نیز، جزو یکی از پر رونق ترین و پردرآمدترین کسب و کارها می باشد. شرکت حمل و نقل به شرکتی گفته می شود که وظیفه حمل بار، مسافر، بسته، محموله و … از یک نقطه به نقطه دیگر را انجام می دهد که از نظر مسیر جابجایی، خود به سه نوع زمینی، هوایی و دریایی تقسیم می شود.
شرکت های حمل و نقل زمینی هم به نوبه خود به شرکت های زمینی جاده ای و شرکت های حمل و نقل زمینی ریلی تقسیم می گردند. با توجه مطالب فوق می توان بیان داشت که صنعت حمل و نقل، یکی از حیاتی ترین مسائل برای تجارت و بازرگانی علی الخصوص صادرات و واردات است. با توجه به ارزش بالای اقتصادی و نیاز جامعه به صنعت حمل و نقل، کسب اطلاعات در زمینه ثبت شرکت حمل و نقل بسیار حائز اهمیت می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که ضوابط و شرایط جدید تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل ۱۴۰۳ و آیین نامه آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه ثبت این نوع شرکت ها بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه ثبت و تاسیس شرکت حمل و نقل 1403 و باربری صحبت خواهیم کرد و هزینه، سرمایه لازم و مدارک آن بیان خواهد گردید. در انتها، امکان دانلود یک نمونه اساسنامه شرکت حمل و نقل فراهم خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ضوابط و شرایط جدید تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل و باربری 1403
برای اینکه اشخاص بتوانند در تجارت های خود کالاهای مورد معامله را مورد نقل و انتقال قرار دهند، بدون شک نیازمند وجود صنعت حمل و نقل می باشند. با توجه به افزایش روز افزون نیاز مردم علی الخصوص تجار به صنعت حمل و نقل و همچنین گسترش روش های مختلف حمل و نقل، شرکت هایی که متقاضی فعالیت در این زمینه هستند، نیز افزایش یافته است.
شرکت های حمل و نقل انواع مختلف دارند که با توجه به نوع فعالیت بعد از تاسیس و ثبت شرکت، می بایست مجوز های متفاوتی اخذ کنند. بعضی از انواع شرکت های حمل و نقل با توجه به نوع مجوز به قرار زیر است: (هر چند یک شرکت ممکن است با توجه به نوع، بیش از یک مجوز را اخذ نماید)
شرکت حمل و نقل بین المللی کالا
شرکت حمل و نقل بین المللی مسافر
شرکت حمل و نقل بین شهری کالا
شرکت حمل و نقل بین شهری مسافر
شرکت حمل ونقل درون شهری بار و کالا
شرکت نمایندگی کشتیرانی
حمل و نقل بار و مسافر با کشتی
شرکت حمل و نقل گردشگری
شرکت های حمل و نقل می توانند دولتی، تعاونی یا خصوصی باشند. در این مقاله شرکت های خصوصی حمل و نقل بین المللی کالا مورد نظر می باشد. ماده 1 از آیین نامه تاسیس و فعالیت شرکت های حمل و نقل بین المللی کالا، حمل و نقل بین المللی را این گونه تعریف نموده است: «حمل و نقل بین المللی کالا عبارت است از یک شخصیت حقوقی که به منظور تصدی عملیات حمل و نقل بین المللی کالا شامل فعالیت های فورواردی، کریری و یا تواما تشکیل خواهد شد.»
حمل و نقل بین المللی کالا شامل حمل و نقل ریلی، زمینی، دریایی و هوایی می باشد. هرچند بنابر تبصره 4 از ماده 2 آیین نامه تاسیس و فعالیت شرکت های حمل و نقل بین اللمللی کالا، شرکت های راه آهن جمهوری اسلامی ایران، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران می بایست طبق قوانین تاسیس و فعالیت های خود عمل کنند. ضوابط و شرایط جدید تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل ۱۴۰۳ مورد به شرح زیر می باشد:
ابتدا باید در سامانه ثنا حساب کاربری تشکیل شود
متقاضی باید دارای خط شماره تلفن همراه به نام خود باشد
متقاضی باید مجوز فعالیت را از ارگان مربوطه دریافت نماید
سن متقاضی باید حداقل 18 سال تمام باشد (در مواردی که شریک یا سهامدار مزبور، دارای سمت در ساختار شرکت می باشد.)
حداقل سرمایه لازم برای تاسیس شرکت را بپردازد (میزان این سرمایه لازم با توجه به نوع شرکت متفاوت می باشد.)
در نزد یکی از بانک ها برای شرکت افتتاح حساب کند
طبق ماده ۲ قانون تجارت، تصدی به حمل و نقل، عمل تجاری محسوب می شود، چه از راه خشکی باشد یا از راه دریا و یا اینکه هوایی باشد. بنابراین شخصی که تصدی به حمل و نقل دارد، تاجر تلقی می شود و مکلف به رعایت تکالیف مقرر برای تجار است، از جمله داشتن دفتر تجاری.
شخص متقاضی می تواند شرکت حمل نقل خود را در قالب هر کدام از شرکت های مذکور در قانون تجارت یا لایحه اصلاحی قانون تجارت تشکیل دهد، لذا در این مورد با محدودیتی مواجه نیست و ممکن است شرکت را در قالب شرکت سهامی خاص یا سهامی عام، شرکت با مسئولیت محدود، تضامنی، نسبی، شرکت های مختلط سهامی و غیر سهامی و همچنین تعاونی تولید و مصرف تشکیل دهد.
آیین نامه تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل
برای تاسیس و ثبت شرکت های حمل و نقل لازم است اشخاص متقاضی شرایطی را که در آیین نامه ضوابط تاسیس و بهره برداری از شرکت های های حمل و نقل که از سوی وزارت راه و شهرسازی صادر می شود را رعایت کنند. بنابر مقدمه آیین نامه تاسیس و فعالیت شرکت های حمل و نقل بین المللی کالا، این آیین نامه به منظور بهبود نظام حمل و نقل بین المللی کالا برای دستگاه های اجرایی ذی ربط تصویب شده است. به طور کلی این آیین نامه در 3 فصل و 23 ماده به قرار زیر تنظیم گردیده است:
فصل اول تعاریف و کلیات: در این بخش از آیین نامه اصطلاحات و تعاریف آن معرفی و بررسی می گردد. اصطلاحاتی مانند مشتری، بارنامه، راه نامه و...
فصل دوم شرایط و ظوابط تاسیس: در این بخش از آیین نامه شرایط تاسیس انواع شرکت ها با تمامی تبصره، ماده ها و قوانین مربوطه ذکر شده است.
فصل سوم وظایف، مسئولیت ها و حقوق: در این بخش از آیین نامه وظایف، مسئولیت ها و حقوق فورواردر (Forwarder) و کریر (Carrier یا همان متصدی حمل) شرح داده شده است. افراد می توانند به منظور دانلود آیین نامه تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل به جدول زیر مراجعه نمایند.
- نویسنده: انجمن های صنفی کارفرمایی شرکت ها و موسسات حمل و نقل
- حجم: 1.66 MB
در تعریفی که این آیین نامه ارائه کرده است، شرکت های حمل و نقل دارای شخصیت حقوقی هستند که تصدی به حمل و نقل دارند و فعالیت آن ها شامل عملیات های کارگزاری بین المللی، ترانزیت خارجی، فورواردی، کریری و یا به صورت توامان می باشد. ضوابط تاسیس و بهره برداری از شرکت های حمل و نقل بین شهری کالا به به این گونه است که علاوه بر آیین نامه تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل که در بالا به آن اشاره شد، دستور العمل دیگری با عنوان "ضوابط تاسیس و بهره برداری از شرکت های حمل و نقل بین شهری کالا" در خصوص شرکت های حمل و نقل بین شهری (داخلی) تدوین گردیده است که بخش های آن در قسمت زیر مورد اشاره قرار گرفته است:
بخش اول: ضوابط تاسیس و بهره برداری از شرکت های حمل و نقل کالای بین شهری
بخش دوم: دستور العمل نحوه فعالیت و بهره برداری از شرکت های حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند
بخش سوم: ضوابط تاسیس و بهره برداری از شرکت های حمل و نقل برای شرکت های توزیعی و پخش
بخش چهارم: اختصاصی صدور پروانه فعالیت حمل و نقل برای شرکت های توزیعی و پخش
رعایت مندرجات آیین نامه به منظور تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل ضروری می باشد. همانطور که در قسمت فوق مورد اشاره قرار گرفت؛ آیین نامه و ضوابط مندرج در آن، برای انواع مختلف شرکت های حمل و نقل متفاوت بوده و هر شخص می بایست با توجه به نوع فعالیت خود، به آیین نامه های مرتبط مراجعه نماید.
سامانه ثبت شرکت حمل و نقل و باربری
سابقا اشخاصی که متقاضی ثبت شرکت حمل و نقل بودند، باید به صورت حضوری به سازمان ثبت شرکت ها مراجعه می کردند و تقاضای ثبت شرکت را از آن مرجع درخواست می نمودند. امروزه برای تاسیس و ثبت شرکت نیازی به مراجعه حضوری اشخاص به اداره ثبت شرکت ها نیست و از طریق سامانه اینترنتی ثبت شرکت ها می توان شرکت مورد نظر را ثبت کرد.
برای ثبت شرکت حمل و نقل به صورت اینترنتی اشخاص متقاضی باید تقاضای ثبت شرکت را در سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir به عمل آورند. سامانه ثبت شرکت حمل و نقل و باربری، بخشی از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می باشد که تحت نظر قوه قضائیه تشکیل می شود. در این سایت امکان استعلام شرکت نیز فراهم می باشد.
تمامی اشخاص متقاضی ثبت انواع شرکت حمل و نقل باید وارد این سامانه بشوند و با انتخاب گزینه تاسیس شخص حقوقی و انتخاب نوع شرکت، فرم های مربوط به شرکت مورد نظر خود را تکمیل کنند. در واقع سامانه ثبت شرکت حمل و نقل، سامانه جداگانه ای نیست و ثبت شرکت در همان سامانه جامع ثبت شرکت ها انجام می شود. کلیه شرکت های حمل و نقل اعم از بین المللی، درون شهری و برون شهری علاوه بر ثبت شرکت در سامانه جامع ثبت نیاز به دریافت مجوز تخصصی خود از طریق درگاه ملی مجوزها نیز دارند. این مجوز، مجوز شرکت حمل و نقل نام دارد.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
سامانه جامع ثبت شرکت ها علاوه بر ثبت شرکت، اموری از قبیل ثبت تغییرات و استعلام شرکت و پیگیری درخواست های ثبت شده برای اشخاص متقاضی ممکن می سازد. لذا اشخاص متقاضی می توانند بعد از اینکه فرم های مربوط به ثبت شرکت را تکمیل کردند، شماره پیگیری دریافت کنند و روند ثبت شرکت را پیگیری کنند.
مراحل و نحوه ثبت و تاسیس شرکت حمل و نقل و باربری
به منظور ثبت و تاسیس شرکت اعم از شرکت حمل و نقل نیاز به مراجعه حضوری به اداره ثبت نبوده و سازمان ثبت و اسناد و املاک، تحت نظر قوه قضائیه کشور اقدام به ایجاد سامانه ثبت شرکت ها نموده است. این سامانه با آدرس irsherkat.ssaa.ir، علاوه بر قسمت تاسیس شرکت، شامل قسمت های دیگر از جمله صورت جلسه تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، اطلاعات عمومی شخصیت حقوقی و اظهارنامه دفتر ثبت تجاری نیز می باشد. مراحل و نحوه ثبت و تاسیس شرکت حمل و نقل و باربری برای شخصیت حقوقی در زیر به تفکیک هر مرحله آورده شده است:
در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفاتر قانونی شرکت ها درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه لازم و مبلغ آن معین گردد. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می شود. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در بخش مربوطه وارد شود.
در مرحله بعدی، فرد لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد. این مرحله در ثبت شرکت مختلط سهامی هم وجود دارد.
در مرحله بعد، نوبت به بارگذاری اساسنامه شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
پس از آن، شرکتنامه تنظیم شده میان شرکا، برای فرد به نمایش در می آید که می بایست آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت، مشاهده هر گونه ایراد یا نیاز به اصلاح، با ورود به گام مربوطه، اطلاعات را ویرایش نماید.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در قسمت بعد، متن تقاضانامه تشکیل شرکت حمل و نقل با مسئولیت حدود نشان داده می شود که امکان ویرایش متن به صورت مستقیم در این قسمت وجود نداشته و تنها با مراجعه به مراحل پیشین می توان مندرجات آن را تغییر داد.
پس از آن، خلاصه متن تقاضانامه برای کاربر به نمایش در می آید. این متن صرفا جهت اطلاع اولیه برای شخص بوده و تا تکمیل مراحل قانونی در مراجع ثبت شرکت ها فاقد اعتبار می باشد. در صورت صحیح بودن اطلاعات، باید برای گزینه ارسال که در سمت چپ پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نمود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت حمل و نقل در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت حمل و نقل با مسئولیت محدود به اتمام رسد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت حمل و نقل داخلی و بین المللی
در قسمت قبلی راجع به نحوه ثبت شرکت حمل و نقل توضیحاتی ارائه گردید و اشاره شد که بعد از ثبت، متقاضی می بایست مدارک لازم را به اداره ثبت شرکت ها ارسال کند مراحل پیگیری ثبت شرکت را از آن جا دنبال نماید. بنابر ماده 2 آیین نامه ثبت شرکت های حمل و نقل بین المللی «انجام هرگونه عملیات حمل و نقل بین المللی کالا به وسیله بخش دولتی، تعاونی و خصوصی مستلزم اخذ مجوز تاسیس شرکت و پروانه فعالیت مطابق مفاد این آیین نامه از سازمان حمل و نقل و پایانه های کشور می باشد.» مدارک عمومی لازم برای ثبت شرکت حمل و نقل بین شهری و بین المللی که برای اداره ثبت شرکت ها ارسال می شود به شرح زیر است:
دو نسخه شرکت نامه تکمیل شده
دو نسخه تقاضانامه تکمیل شده
دو نسخه اساسنامه تکمیل شده
تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و هم چنین فیش واریزی
دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسان
دو نسخه صورت جلسه هیات مدیره
مدارک مربوط به مدیر عامل نیز شامل تصویر صفحات کامل شناسنامه، کارت ملی، برگ پایان خدمت یا معافیت دایم (برای افراد ذکور مشمول) مدیر عامل و اعضای هیات مدیره، آدرس محل سکونی و تلفن مدیرعامل، اخذ تعهد نامه از متقاضی یا هیات موسس، شرایط و مدارک وسایل نقلیه شرکت، تکمیل فرم درخواست بازدید از وضعیت شرکت، فرم تکمیل شده اداره کل استان در مورد خلاصه وضعیت شرکت می شود. مدارک اختصاصی لازم برای ثبت شرکت حمل و نقل بین المللی عبارت است از:
قبولی مدیرعامل در آزمون تخصصی مربوطه براساس اعلام و زمانبندی دفتر آموزش (ماده 11 آیین نامه)
داشتن سابقه كار اجرایی مستند در امر حمل و نقل بین المللی كالا: دیپلم 8 سال، فوق دیپلم 6 سال، لیسانس 4 سال، فوق لیسانس 3 سال، دكترا 2 سال (ماده 12 آیین نامه)
دارا بودن مدرک دانشگاهی در زمینه حمل و نقل دو سال سابقه تعیین شده در رده مدرک تحصیلی را کسر می نماید.
ارائه تصویر سند مالکیت یا اجاره نامه ملکی که به عنوان دفتر اداری یا تجاری انتخاب شده است.
ارائه اسامی موسسان و مدیران شرکت
ارائه مدارک هویتی تمامی شرکا و مدیران شرکت
اصل وکالت نامه وکیل دادگستری در صورتی که ثبت شرکت توسط وکیل صورت پذیرد.
مدارک اختصاصی لازم برای ثبت شرکت حمل و نقل بین شهری کالا: نظیر درخواست تاسیس متقاضی و طرح اساسنامه و شرکت نامه.
لازم به ذکر است ثبت شرکت به هیچ وجه مجوز فعالیت شرکت تلقی نشده و شروع به فعالیت مستلزم دریافت شناسه و پروانه بهره برداری فعالیت می باشد. مدارک لازم برای صدور مجوز (پروانه) شرکت حمل و نقل بین المللی کالا نیز به شرح زیر می باشد که متقاضی می بایست آن را نیز تهیه نماید:
تصویر مدرک تحصیلی
تصویر اساسنامه شرکت
آگهی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت در روزنامه رسمی (برای اشخاص حقوقی)
کارت پایان خدمت یا معافیت
گواهی مفاصا حساب تامین اجتماعی
داشتن گواهی ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم
تصویر گواهی قبولی در آزمون/ گواهی نامه دوره IRU/ گواهی نامه دوره Fiata/سوابق تجربی/مدرک تحصیلی
مدارک لازم برای صدور مجوز (پروانه) شرکت حمل و نقل داخلی (بار و کالا درون شهری) نیز شامل اساسنامه و آگهی آخرین تغییرات شرکت با موضوع فعالیت حمل و نقل بار و کالا درون شهری، کارت پایان خدمت یا معافیت دائم از خدمت وظیفه عمومی برای آقایان، ارائه تصویر اجاره نامه (با کد رهگیری) و یا سند قطعی ملک به نام مدیرعامل یا یکی از اعضای هیات مدیره شرکت، تصویر آخرین مدرک تحصیلی و ارائه مدارک مربوط به ناوگان تحت پوشش و ناوگان ملکی شرکت می گردد. در صورت عدم تهیه مدارک لازم برای ثبت شرکت حمل و نقل داخلی و بین المللی، درخواست ثبت و تاسیس از جانب مراجع ذی صلاح رد خواهد گردید.
در خصوص ضوابط و شرایط تاسیس باربری، بنابر ماده 11 آیین نامه ثبت شرکت های حمل و نقل بین المللی، تقاضای تاسیس شرکت می بایست مستقیما به واحد ذی ربط سازمان ارسال و با توجه به مقتضیات اجتماعی، اقتصادی در صورت لزوم قبول یا رد درخواست تاسیس از طریق انجام آزمون تخصصی انجام پذیرد.
حداقل سرمایه لازم، هزینه و درآمد تاسیس شرکت حمل و نقل
برای ثبت شرکت حمل و نقل، شخص باید مبلغی را به عنوان هزینه ثبت به نهادهای مربوطه پرداخت کند، اما ممکن است بسیاری از افراد با هزینه های ثبت شرکت ناآشنا باشند که در ادامه این مطلب به طور کلی حداقل سرمایه لازم، هزینه و درآمد تاسیس شرکت حمل و نقل معرفی می شود.
ثبت شرکت حمل و نقل مانند هر شرکت دیگری نیازمند به پرداخت هزینه ای به اداره ثبت شرکت هاست و شخصی متقاضی ثبت شرکت باید این هزینه ها را به نهاد های مربوط بپردازد .اداره ثبت شرکت ها برای تاسیس و ثبت شرکت مبلغی را از متقاضی ثبت شرکت اخذ می کند که به آن هزینه حق الثبت می گویند. مبلغ حق الثبت با توجه به سرمایه شرکت تعیین می شود.
علاوه بر هزینه ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها، شخص متقاضی ملزم به پرداخت هزینه های دیگری مانند هزینه انتشار آگهی ثبت شرکت حمل و نقل در روزنامه رسمی است که هر روزنامه، می تواند دارای هزینه های متفاوتی باشد که مشخصا روزنامه های پرتیراژ هزینه ی بیشتری برای نشر آگهی دریافت می کنند. علاوه بر این هزینه ها در مواردی که شرکت حمل و نقل مجوز فعالیت دریافت نکرده باشد، باید در هنگام ثبت نام در درگاه ملی مجوز های کسب و کار باید مبلغی را برای صدور مجوز به صورت الکترونیکی پرداخت نماید. درآمد شرکت ها نیز به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود که شامل موارد زیر است:
درآمد تاسیس شرکت حمل و نقل: یکی از راه های اصلی شرکت های باربری و غالبا مهم ترین منبع درآمد این شرکت ها، درآمد های ناشی از حمل و نقل است. این هزینه ها بر اساس حجم، وزن و نوع بار تعیین می شود. در خصوص شرکت های حمل و نقل و بین المللی شرایط سیاسی و اقتصادی منطقه تاثیر مستقیم بر درآمد این گونه شرکت ها خواهد داشت.
درآمد ناشی از خدمات اضافی: خدماتی مانند بسته بندی (یا به تعبیر قانون تجارت عدل بندی)، بارگیری و تخلیه، انبارداری موقت می تواند برای شرکت حمل و نقل درآمدزایی کند. این خدمات می تواند باعث جذب بیشتر مشتریان به این شرکت ها شوند .
درآمد های ناشی از قراردادهای بلند مدت: قرارداد های حمل و نقل معمولا به دو صورت سفری و زمانی بسته می شوند. گاهی برخی از شرکت های حمل و نقل با برخی از مشتریان بزرگ و صنعتی قراردادهای طولانی مدت امضا می کنند که هم منبع درآمد مهمی برای شرکت حمل و نقل است و هم مستمر بوده و به اقتصاد شرکت کمک می کند .
درآمد های ناشی از همکاری با شرکت های مرتبط: این همکاری ها می توانند شامل فعالیت های مشترک از قبیل ارائه خدمات مشترک بین شرکت ها، تبلیغات مشترک، توسعه بازارهای جدید و بهره برداری از شبکه توزیع گسترده باشند که علاوه بر افزایش درآمد می تواند کاهش هزینه برای شرکت های حمل و نقل داشته باشد.
درآمد های ناشی از توسعه بازار و جذب مشتریان جدید: مواردی مانند تبلیغات گسترده، روابط عمومی و ارتقا کیفیت و بهبود ارائه خدمات می تواند باعث افزایش درآمد شرکت های حمل و نقل شود.
برای تعیین مبلغ کل سرمایه باید مجمع عمومی موسسان تصمیم می گیرند. هر چقدر سرمایه شرکت بیشتر باشد مبلغ پرداختی برای ثبت شرکت که به اداره ثبت شرکت هاست، نیز بیشتر می شود. با این حال در برخی موارد نظیر ثبت شرکت حمل و نقل در قالب شرکت سهامی و یا مسئولیت محدود، شخص باید حداقل سرمایه ثبت شرکت را فراهم نمود.
نمونه اساسنامه شرکت حمل و نقل
در تعریف شرکت های تجاری، اساسنامه یکی از مهم ترین اسناد می باشد. اساسنامه یک سند مخصوص شرکت است، که در آن در خصوص چگونگی اداره شرکت و روابط بین شرکا تعیین می شود. در اساسنامه نحوه کار شرکت نیز مشخص می شود. در متن اساسنامه در واقع اهداف، نحوه فعالیت و وظایف شرکت بیان شده است. در ادامه نمونه اساسنامه شرکت حمل و نقل برای درک بهتر قرار داده شده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 331 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ضوابط و شرایط ثبت شرکت حمل و نقل در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از ضوابط و شرایط ثبت شرکت حمل و نقل پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. در صورت اخذ مجوزهای لازم و ثبت تغییرات در سامانه ثبت شرکت ها، می توانید موضوع شرکت را به شرکت حمل و نقل تغییر دهید.