برای مشاوره پیرامون پرداخت کننده اصلی و غیراصلی مالیات حقوق شرکت
برای مشاوره پیرامون پرداخت کننده اصلی و غیراصلی مالیات حقوق شرکت
در قانون مالیات های مستقیم یکی از انواع مالیات مورد مطالبه، مالیات تکلیفی می باشد. به این معنا که در این نوع از مالیات پرداخت کننده آن، بدهکار اصلی نیست، ولی مکلف است آن را از محل مطالبات مودی مالیاتی کسر و به اداره دارایی پرداخت کند. این نوع مالیات به انواع و اقسام مختلفی تقسیم بندی می شود.
یکی از انواع مالیات تکلیفی، مالیات حقوق است. این مالیات از حقوق کارگر یا کارمند کسر می شود؛ ولی وظیفه پر کردن اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات، بر عهده شخص کارفرما خواهد بود. بنابراین لازم است در این خصوص، افراد آگاهی داشته باشند؛ زیرا عدم پرداخت مالیات حقوق منجر به جریمه می شود.
به همین منظور، در این مقاله سعی شده است که در ابتدا به این سوال که پرداخت کننده اصلی و غیر اصلی مالیات حقوق شرکت چه کسی است؛ پاسخ داده شود و در نهایت به پرداخت کننده اصلی و غیر اصلی در تبصره و ماده 86 قانون مالیات های مستقیم اشاره خواهد گردید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
پرداخت کننده اصلی مالیات حقوق شرکت
پرداخت کننده اصلی حقوق اصطلاحی است که در قانون مالیات های مستقیم به آن اشاره شده است. از آن جایی که ممکن است برخی افراد با اصطلاح پرداخت کننده اصلی حقوق آشنایی نداشته باشند، در این بخش از مقاله، به این پرسش پاسخ خواهیم داد که پرداخت کننده اصلی مالیات حقوق شرکت چه کسی است؟
در ابتدا باید گفت تمامی اشخاصی که مشغول به کار هستند، حقوق دریافت می کنند و دارای بیمه تامین اجتماعی هستند، باید بخشی از حقوق خود را به عنوان مالیات به وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. البته کارفرما وظیفه دارد تا مالیات تعلق گرفته به حقوق افراد و کارمندان خود را با ارسال لیست مالیات حقوق کسر کرده و به حساب مشخص شده وزارت امور اقتصادی و دارایی واریز نماید.
بنابراین پرداخت کننده اصلی مالیات حقوق در مورد کسی است که در یک شرکت یا بنگاه اقتصادی مشغول به کار می باشد و شخص به عنوان یکی از کارکنان رسمی این مجموعه در لیست کارمندان بیمه شده شرکت قرار دارد و هر ماه حقوق مشخصی را دریافت می کند. چنین شخصی مشمول مالیات بر درآمد می شود و هر ماه با توجه به سقف های معافیت های مالیاتی و هزینه بیمه پرداخت شده، مالیات او محاسبه می شود. کارفرما مالیات محاسبه شده را از محل حقوق کسر و آن را به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل می دهد.
همچنین در حال حاضر حقوق بگیران، تنها نزد یک کارفرما امکان تعریف به صورت کارمند اصلی دارند. در صورتی که برای یک حقوق بگیر در سال جاری به صورت کارمند اصلی اطلاعاتی در سامانه موجود باشد، تعریف وی به عنوان کارمند اصلی نزد کارفرما جدید تنها در صورتی امکان پذیر است که کارفرما قبلی تاریخ پایان کار را ثبت نموده باشد.
پرداخت کننده غیر اصلی مالیات حقوق شرکت
پس از بررسی پرداخت کننده اصلی، نوبت به این می رسد که پرداخت کننده غیر اصلی مالیات حقوق شرکت چه کسی است؟ همچنین، در این میان ممکن است بعضی از افراد با این مفهوم آشنایی نداشته باشند که به طور اجمالی، در این قسمت به پرداخت کننده غیر اصلی اشاره می شود.
یکی از پر کاربردترین نوع مالیات تکلیفی، مربوط به مالیات حقوق است. از آنجا که خود شخص حقوق بگیر مکلف به اظهار درآمد حقوق و پرداخت مالیات نیست، طبق قانون این تکلیف بر عهده کارفرما است که قبل از پرداخت حقوق به کارکنان خود، ابتدا مالیات حقوق آن ها را کسر و تا پایان ماه بعد به اداره مالیات پرداخت کند.
در این مورد باید گفت که اگر شخصی به عنوان یک کارمند دائمی و رسمی در شرکت کار نمی کند و به ازای خدماتی که ارائه می دهد قراردادی با مجموعه دارد، در این صورت نام او در لیست کارمندان بیمه شده شرکت قرار ندارد و مجموعه به او حقوق ثابتی پرداخت نمی کند. در واقع این شخص برای مدت زمان محدود و با ارائه خدمات، حقوقی دریافت کرده و سپس همکاری خود را با مجموعه قطع می کند. در چنین شرایطی، فرد مذکور، باز هم به واسطه درآمد کسب شده، مشمول پرداخت مالیات می باشد، اما مالیات او بر اساس ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم ایران محاسبه می شود.
پرداخت کننده اصلی و غیر اصلی مالیات حقوق شرکت در ماده 86 قانون مالیات های مستقیم
در نهایت نوبت به بررسی پرداخت کننده اصلی و غیر اصلی مالیات حقوق شرکت در ماده 86 قانون مالیات های مستقیم در ماده 86 قانون مالیات های مستقیم می رسد. در این مورد باید گفت که ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد: «پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند مالیات متعلق را طبق مقررات ماده (۸۵) این قانون محاسبه و کسر و تا پایان ماه بعد ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافت کنندگان حقوق و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل پرداخت و در ماه های بعد فقط تغییرات را صورت دهند.» همچنین تبصره ماده 86 قانون مالیات های مستقیم اصلاحی مصوب 1394/4/31 حذف و دو تبصره به شرح زیر به ماده مذكور الحاق می گردد:
تبصره 1 ماده ۸۶ این قانون بیان می دارد: «در مورد پرداخت هایی که از طرف غیر از پرداخت کننده اصلی حقوق به اشخاص حقیقی، به عمل می آید، پرداخت کنندگان مکلفند هنگام هر پرداخت، مالیات متعلق را با رعایت معافیت های قانونی مربوط به حقوق به جز معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون، به نرخ مقطوع ده درصد (۱۰ %) محاسبه، کسر و حداکثر تا پایان ماه بعد با فهرستی حاوی نام و نشانی دریافت کنندگان و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل، پرداخت کنند و در صورت تخلف، مسئول پرداخت مالیات و جریمه های متعلق خواهند بود.»
این تبصره در مورد کسانی است که در انواع شرکت ها مشغول به فعالیت بوده و مالیات بر حقوق او توسط کارفرما پرداخت می شود. حال فرد علاوه بر آن، در یک شرکت دیگر نیز مشغول به فعالیت است. در این حالت کارفرما باید مالیات بر حقوق او را با نرخ مالیات مقطوع 10 درصد محاسبه و واریز کند.
بنابر تبصره 2 این ماده: «پرداخت های دانشگاه ها، مراکز و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر موسسات آموزشی و پژوهشی قانونی دارای مجوز رسمی از وزارتین فوق الذکر می باشند، به اشخاص حقیقی اعم از کارکنان و غیرکارکنان خود در قالب حق التدریس مشمول مالیات مقطوع به نرخ ده درصد (۱۰ %) و حق التحقیق، حق پژوهش و قرارداد های پژوهشی و تحقیقاتی مشمول مالیات مقطوع به نرخ پنج درصد (۵%) با رعایت سایر احکام مقرر در تبصره (۱) خواهد بود.»
بنابراین، مطابق ماده مذکور باید گفت اگر فردی کارمند رسمی یک مجموعه باشد، مالیات حقوق او به صورت پلکانی محاسبه می شود؛ یعنی هر چه درآمدش بیشتر باشد، نرخ مالیاتی که به وی تعلق می گیرد، نیز افزایش می یابد. این در حالی است که اگر مشمول ماده 86 قانون باشد، مالیات حقوق او با نرخ ثابت ۱۰ درصد محاسبه می شود.
به عبارتی؛ مطابق این تبصره کارفرمایانی که بابت دریافت خدمات، کالا و موارد دیگر به اشخاص حقیقی و حقوقی (غیر از کارکنان رسمی خود) به عنوان حق الزحمه پرداخت می کنند، موظف هستند مالیات با نرخ مقطوع ۱۰ درصد را از حقوق پرداختی کسر کنند. همچنین از آن جایی که در تبصره ماده ۸۶ صریحا قید کرده که کارمند غیر اصلی مانند مشاور و حق التدریس، فقط معافیت ماده 84 قانون مالیات های مستقیم (یعنی همان معافیت سالانه مالیات بر حقوق) به او تعلق نمی گیرد، ولی سایر معافیت ها، در صورت احزار شرایط شامل او می شود.
به عبارتی معافیت یک دوازدهم عیدی و سایر معافیت هایی که به موجب قانون مقرر شده است، به او تعلق می گیرد، فقط معافیت ماده ۸۴ قانون مالیات های مستقیم شامل او نمی شود. ماده 84 در این خصوص بیان می کند: «تا میزان شصت برابر حداقل حقوق مبنای جدول حقوق موضوع ماده (۱) قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب ۱۳۷۰ درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق کلیه حقوق بگیران از جمله کارگران مشمول قانون کار، از یک یا چند منبع، از پرداخت مالیات معاف می شود.»
در نهایت در خصوص جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق باید گفت که این امر به دو شکل است. یکی از آن ها مربوط به تسلیم فهرست حقوق کارکنان به سازمان امور مالیاتی است که این کار به شکل الکترونیکی انجام می شود. عدم تسلیم این فهرست شامل جریمه ای معادل 2 درصد حقوق پرداختی است، اما حالت دیگر آن مربوط به عدم پرداخت مالیات حقوق یا پرداخت کمتر از میزان مورد نیاز در مهلت قانونی مقرر است. در این حالت جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق شامل 10 درصد مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و 2.5 درصد مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تاخیر از سررسید پرداخت است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پرداخت کننده اصلی و غیراصلی مالیات حقوق شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از پرداخت کننده اصلی و غیراصلی مالیات حقوق شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. بله