برای مشاوره سامانه و شرایط دریافت پروانه بهره برداری
برای مشاوره سامانه و شرایط دریافت پروانه بهره برداری


هر کسب و کاری، برای شروع فعالیت خود، می بایست مجوز های لازم را از ارگان ذی صلاح کسب نموده تا بتواند به طور قانونی، به فعالیت بپردازد. پروانه بهره برداری نیز، یکی از مجوزهایی است که برای آغاز به کار واحد های صنعتی، مورد نیاز است. این پروانه به صاحبان واحد های تولیدی اجازه می دهد که از واحد تاسیس شده بهره برداری نمایند.
دریافت پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت، در ابتدا؛ مستلزم آشنایی با ماهیت و تعریف این نوع مجوز و شرایط اخذ آن می باشد. از طرف دیگر، از آن جایی که دریافت پروانه بهره برداری برای تولید کنندگان و صاحبان کارخانجات، امری الزامی است، مالکان این واحد ها، می بایست با چگونگی دریافت و نحوه اخذ مجوز بهره برداری آشنایی داشته باشند. به همین جهت، پرداختن به جزئیات پروانه بهرداری و نحوه دریافت و استعلام آن امری الزامی می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که پروانه بهره برداری چیست؛ به بیان سامانه اخذ آن بپردازیم. سپس در خصوص شرایط دریافت پروانه فعالیت و بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت صحبت خواهیم کرد و نحوه دریافت و استعلام شماره مجوز بهره برداری، نمونه پروانه بهره برداری، فرم درخواست و قانون صدور پروانه بهره برداری را بیان خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
پروانه بهره برداری چیست
همانطور که پیش تر بیان شد، دریافت پروانه بهره برداری برای کارخانه داران، تولیدکنندگان و به طور کلی، صاحبان واحد های صنعتی، امری اجباری می باشد. در این میان، ممکن است که برخی افراد با ماهیت و تعریف پروانه بهره برداری آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که پروانه بهره برداری چیست و چه ویژگی هایی دارد. از این رو، این قسمت از مقاله، به بیان تعریف مجوز بهره برداری اختصاص داده شده است.
در پاسخ به این پرسش که پروانه بهره برداری چیست؛ می توان بیان داشت که پروانه بهره برداری گواهی است که اجازه تولید انبوه را به واحد های صنعتی آماده فعالیت، می دهد. این گواهی پیش از آغاز فعالیت و پس از تکمیل مراحل تاسیس واحد صنعتی اخذ می گردد. به عبارت دیگر، زمانی که مراحل ساخت و ساز کارخانه و یا واحد صنعتی به پایان رسید و واحد آماده تولید محصول گردید، صاحب حرفه می بایست گواهی مخصوصی را تحت عنوان پروانه بهره برداری از مراجع ذی صلاح اخذ نموده تا بتواند محصول مورد نظر خود را تولید نماید.
ارگان صادر کننده مجوز و شماره پروانه بهره برداری با توجه به نوع واحد تولیدی متفاوت می باشد. برای مثال چنانچه واحد تولیدی در زمینه تولید محصولات غذایی فعالیت می نماید، می بایست مجوز خود را از سازمان غذا و دارو دریافت کند یا در مواردی که کارخانه یک واحد صنعتی است، متقاضیان لازم است که مجوز خود را از وزارت صنعت، معدن و تجارت یا به اصطلاح وزارت صمت دریافت کند. توجه به این نکته ضروری است که بر خلاف تصور عموم، مجوز بهره برداری با جواز تاسیس یکسان نبوده و دو موضوع کاملا مجزا از یکدیگر می باشند. همچنین اخذ رتبه epc نیز در کنار پروانه بهره برداری به افزایش اعتبار شرکت ها کمک می کند.
جواز تاسیس، گواهی است که به فرد اجازه تاسیس و ایجاد یک واحد تولیدی و صنعتی را در مکانی مشخص می دهد، در حالی که مجوز و شماره پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت، مجوزی است که فرد را قادر به تولید و استفاده از واحد صنعتی ایجاد شده، می سازد. بنابر این، واضح است که امکان دریافت پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت و جواز تاسیس در یک زمان وجود نداشته و فرد در ابتدا می بایست، جواز تاسیس را دریافت نموده باشد و سپس برای اخذ پروانه بهره برداری اقدام کند.
از طرف دیگر، دریافت مجوز و شماره پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت مزایای بسیاری برای صاحبان واحد های صنعتی به همراه دارد که از جمله آن می توان به دریافت تسهیلات بانکی، ارائه محصولات واحد تولیدی در نمایشگاه های داخلی و خارجی و امکان شرکت در مناقصات دولتی و.... اشاره نمود. علاوه بر این، دریافت پروانه بهره برداری، متقاضیان را قادر می سازد که از انواع معافیت مالیاتی همچون معافیت مالیاتی واحدهای صنعتی تازه تاسیس، برخوردار شوند.
سامانه دریافت پروانه فعالیت وزارت صنعت معدن و تجارت
برای دریافت پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت، متقاضی در ابتدا می بایست، درخواست صدور گواهی بهره برداری خود را در سامانه دریافت پروانه فعالیت وزارت صنعت معدن و تجارت به ثبت رسانده تا پس از بررسی کارشناسان و تایید وجود شرایط آن، گواهی مزبور از سوی سازمان و وزارت خانه مورد نظر مثل وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر شود. به منظور آشنایی علاقمندان، در این قسمت به معرفی سامانه دریافت مجوز و پروانه فعالیت و بهره برداری و بیان آدرس آن پرداخته شده است.
به منظور دریافت مجوز و شماره پروانه بهره برداری واحد تولیدی، متقاضیان در ابتدا؛ می بایست به درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir مراجعه نموده و به ایجاد حساب کاربری به نام خود، اقدام نماید. پس از تشکیل حساب کاربری، فرد قادر به استفاده از امکانات سامانه همچون درخواست صدور پروانه بهره برداری خواهد بود. در این مرحله؛ فرد می بایست با توجه به نوع واحد صنعتی و تولیدی، اقدام به ثبت درخواست در خصوص، صدور مجوز بهره برداری نماید. توجه به این نکته ضروری است که این پروانه، متفاوت از پروانه استاندارد است.
پس از ثبت درخواست در این سامانه، شخص می بایست به سامانه بهین یاب به نشانی behinyab.ir مراجعه نموده و باقی مراحل را از این سایت پیگیری نماید. استفاده از امکانات سامانه بهین یاب نیز همانند سایت درگاه ملی مجوزهای کشور، مستلزم تشکیل حساب کاربری به نام متقاضی می باشد. بدون وجود این حساب، امکان ثبت درخواست در سامانه وجود نخواهد داشت. پس از تشکیل حساب کاربری، فرد می تواند از صفحه اصلی حساب خود، درخواست صدور پروانه بهره برداری را ثبت نماید.
بنابراین، با توجه به مطالب فوق میتوان بیان داشت که درخواست صدور مجوز فعالیت بهره برداری می بایست در دو سامانه مطرح گردد. اولین سامانه، سایت درگاه ملی مجوز های کشور است که فرد می بایست پس از تشکیل حساب کاربری در آن، با توجه به نوع واحد تولیدی، روند درخواست صدور مجوز را طی نماید. پس از این مرحله، شخص می بایست وارد حساب کاربری خود در سایت بهین یاب شده و ادامه فرآیند را از این سامانه پیگیری کند تا مجوز او از سوی ارگان مربوطه مثل وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر شود.
شرایط دریافت شماره پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت
در قسمت های گذشته پیرامون ماهیت و تعریف مجوز و پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت و سامانه دریافت آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که فرآیند صدور مجوز بهره برداری می بایست از دو سامانه مجزا پیگیری گردد. دریافت پروانه بهره برداری نیز همانند سایر مجوز ها، مستلزم رعایت ضوابطی می باشد و بدون احراز این شرایط، اخذ پروانه بهره برداری امکان پذیر نخواهد بود. شرایط دریافت شماره پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت برای مالکان واحد های تولیدی و صنعتی به شرح زیر می باشد:
تشکیل حساب کاربری در سامانه درگاه ملی مجوز های کشور و ثبت درخواست صدور شماره پروانه بهره برداری در آن
تشکیل حساب کاربری در سایت بهین یاب و انجام ادامه مراحل درخواست صدور شماره پروانه بهره برداری در این سایت
تکمیل شدن مراحل ساخت و ساز واحد صنعتی یا تولیدی و آماده به کار بودن آن بلافاصله پس از دریافت مجوز
ارائه جواز تاسیس واحد تولیدی
ارائه گواهی پایان کار
پرداخت هزینه صدور مجوز
تایید محل استقرار واحد صنعتی توسط سازمان حفاظت محیط زیست (بر اساس ماده 13 قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا)
همچنین توجه به این نکته ضروری است که در مواردی که، واحد تولیدی یا صنعتی در محل استیجاری مستقر گردیده است، صدور پروانه بهره برداری، مستلزم ارائه کد رهگیری از سامانه املاک و مستغلات و یا دفاتر اسناد رسمی می باشد. علاوه بر این، براساس دستورالعمل صدور پروانه بهره برداری وزارت صنعت و معدن مصوب سال 1382، واحدهایی که دارای چند خط تولید جداگانه هستند، در صورتی که تنها یک یا چند خط از کل خط تولید آماده بهره برداری باشد، صدور پروانه بهره برداری برای آن خطوط مشکلی ندارد.
نحوه دریافت پروانه بهره برداری
همانطور که پیش تر توضیح داده شد، متقاضی دریافت صدور پروانه بهره برداری، می بایست مراحل صدور این مجوز را در دو سامانه جداگانه، یعنی سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور و سایت بهین یاب پیگیری نماید. در این میان ممکن است عده از افراد با فرآیند و چگونگی انجام این مراحل آشنایی نداشته به همین دلیل؛ در این قسمت، نحوه دریافت پروانه بهره برداری به همراه راهنمای تصویری آن ارائه گردیده است.
به منظور انجام فرآیند صدور پروانه بهره برداری، فرد در ابتدا می بایست آدرس سامانه درگاه ملی مجوز های کشور به نشانی g4b.ir را در مرور گر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد شود. در صورتی که فرد، پیش از این در سامانه ثبت نام ننموده است، لازم است که در ابتدا مراحل ثبت نام در سامانه پیگیری نموده و وارد حساب کاربری خود گردد.
پس از آن شخص می تواند با توجه نوع واحد تولیدی، پروانه بهره برداری مورد نظر خود را در قسمت مربوطه جست و جو نماید. برای مثال در این قسمت پروانه بهره برداری از واحد تولیدی آفات گیاهی مورد جست و جو قرار گرفته است. برای آغاز فرآیند صدور پروانه بهره برداری، شخص می بایست بر روی گزینه درخواست مجوز کلیک نموده تا مراحل ثبت درخواست آغاز گردد.
پس از تکمیل فرآیند ثبت درخواست در این سامانه، شخص می بایست به سامانه بهین یاب مراجعه کرده و باقی مراحل را از آن جا پیگیری نمایند. به این منظور، داوطلب لازم است که آدرس سایت بهین یاب به نشانی behinyab.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و به صفحه اصلی سایت مطابق تصویر زیر وارد گردد. در صورتی که کاربر، قبلا این در این سامانه ثبت نام ننموده است؛ لازم است که بر روی گزینه ثبت نام کلیک نماید.
پس از انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که می بایست، با توجه به نوع شخص و اطلاعات آن، فرم نام نویسی تکمیل گردد. در این سایت، امکان ثبت نام اتباع سایر کشورها نیز فراهم می باشد که در این صورت، می بایست کد فراگیر به جای کد ملی در قسمت مربوطه درج شود.
پس از تکمیل فرم ثبت نام و ورود به حساب کاربری، شخص به خدمات سامانه دسترسی خواهد یافت. برای ثبت درخواست صدور مجوز بهره برداری، شخص لازم است که از صفحه اصلی حساب کاربری، مطابق تصویر زیر بر روی گزینه "صدور پروانه بهره برداری" کلیک نماید.
پس از انتخاب این گزینه صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است متن آن به دقت مطالعه شده و برای ورود به مرحله بعد، تیک فعال گردد. پس از آن، داوطلب می تواند با کلیک بر روی گزینه "تایید قوانین و شروع" ادامه مراحل را پیگیری نماید.
برای ثبت درخواست صدور مجوز بهره برداری در سامانه بهین یاب، فرد لازم است که مشخصات عمومی خود و زمین را وارد نموده و هم چنین اطلاعات مربوط به محصول و ماده اولیه، آب و انرژی و ماشین آلات را نیز در قسمت های مشخص شده، درج نماید. پس از طی این مراحل و ثبت سرمایه و بررسی نهایی آن، درخواست متقاضی در سایت بهین یاب ثبت شده و برای بررسی به کارشناسان مربوطه ارجاع می شود. فرد پس از ثبت درخواست صدور پروانه بهره برداری می تواند از قسمت "درخواست های در حال انجام" و "آرشیو پیام ها" روند پیگیری درخواست خود را مشاهده و پیگیری نماید.
استعلام پروانه بهره برداری با کد و شناسه ملی
پس از ثبت درخواست در سامانه و تکمیل فرم صدور مجوز و پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت ممکن است این سوال برای افراد ایجاد شود که آیا امکان استعلام پروانه بهره برداری با کد ملی وجود دارد یا خیر و یا این که افراد از چه طریقی می توانند فرآیند صدور مجوز بهره برداری خود را پیگیری و مشاهده نمایند. به منظور پاسخ به این پرسش، در این قسمت، فرآیند استعلام شماره پروانه بهره برداری با کد و شناسه ملی وزارت صنعت معدن و تجارت و امکان استعلام با کد ملی توضیح داده شده است.
به منظور استعلام مجوز و پروانه بهره برداری، شخص می بایست آدرس سامانه بهین یاب به نشانی Behinyab.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و به صفحه اصلی سایت مطابق تصویر زیر وارد شود. در این صفحه، شخص می بایست با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، به حساب کاربری خود وارد گردد.
پس از ورود به این سایت، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود. در این بخش، شخص لازم است که بر روی گزینه "درخواست های در حال انجام" کلیک نموده تا فرآیند استعلام مجوز و پروانه بهره برداری در سایت بهین یاب تکمیل گردد. پس از کلیک بر گزینه درخواست های در حال انجام، روند بررسی درخواست مجوز بهره برداری برای کاربر نمایش داده می شود.
استعلام روند صدور مجوز و پروانه بهره برداری این امکان را به فرد می دهد که از روند بررسی درخواست خود مطلع شده و در صورت بروز مشکل، در اسرع وقت به رفع آن اقدام نماید. به همین منظور، به افراد توصیه می شود که پس از ثبت درخواست مجوز و پروانه بهره برداری، به طور پیوسته، روند صدور مجوز و پروانه بهره داری خود را مورد پیگیری و استعلام قرار دهند. بنابراین همانطور که در قسمت فوق بیان گردید، امکان استعلام پروانه بهره برداری با کد و شناسه ملی وجود ندارد.
نمونه پروانه بهره برداری
پیش از این در خصوص نحوه دریافت پروانه بهره برداری، شرایط دریافت شماره پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت و سامانه درخواست توضیحاتی ارائه شد. اکنون لازم به ذکر است که اعتبار پروانه بهرداری برای فردی که اولین بار موفق به اخذ آن شود؛ یک سال است. مهلت اعتبار پروانه بهره برداری برای بار دوم، ۳ سال و سپس ۵ سال می باشد. بعد از این مراحل اعتبار پروانه بهره برداری دائمی می شود. وزارت صنعت، معدن و تجارت این مجوز را به اشخاصی که خواستار تاسیس کارخانه به همراه خط تولید هستند ارائه می کند. در ادامه یک نمونه پروانه بهره برداری برای آشنایی بیشتر ارائه شده است.
سامانه بهین یاب behinyab.ir، از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، برای ارائه خدمات و امکاناتی چون ثبت نام جواز تاسیس، صدور پروانه بهره برداری، درخواست تسهیلات و استعلام درخواست های ثبت شده، راه اندازی شده و امکان تمدید پروانه بهره برداری یکی از خدمات مهم این سامانه است. برای آشنایی بیشتر با این مورد مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
فرم درخواست پروانه بهره برداری
متقاضی درخواست صدور پروانه بهره برداری باید ابتدا درخواست اولیه خود را از طریق مراجعه به سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور ثبت نماید و پس از تایید درخواست ابتدایی با مراجعه به سامانه بهین یاب وزارت صنعت معدن و تجارت اقدام به تکمیل فرم درخواست پروانه بهره داری و آپلود مدارک و مستندات خود نماید.
برای تکمیل این فرم لازم است تا اطلاعاتی از قبیل مشخصات عمومی، اطلاعات زمین محل فعالیت، مشخصات محصول و ماده اولیه، آب و انرژی، ماشین الات، سرمایه توسط کارشناس واحد صنعتی تکمیل شود و در رابطه با برخی موارد مدارک نیز ارائه گردد. ضروری است اطلاعاتی از قبیل اطلاعات مربوط به محصول، میزان انرژی و دستگاه ها حتما بر حسب واقعیت و دقیق درج گردند.
پس از تکمیل فرم درخواست پروانه بهره برداری، بازرس باید اطلاعات و مدارک را بررسی و تایید نماید؛ برای بررسی صحت مستندات ارائه شده به بازدید واحد صنعتی مورد تقاضا خواهد امد. هدف از این بازدید این است که نتیجه نهایی با طرح اولیه مطابقت داشته باشد. در صورت مشاهده مطابقت، درخواست متقاضی تایید و مجوز صادر می گردد و در غیر این صورت؛ درخواست در خواهد شد.
قانون صدور پروانه بهره برداری
در خواست صدور و تمدید پروانه بهره برداری باید روال قانونی خود را طی کرده و نهایی شود. اگر بخواهیم در خصوص قانون صدور پروانه بهره برداری سخن بگوییم باید گفت در این زمینه قانون مدونی وجود ندارد ولی باید برای طی کردن مراحل آن قواعد مندرج در بخشنامه مراحل صدور پروانه بهره برداری رعایت شود. در ادامه فایل این بخشنامه ارائه شده است.
- نویسنده: وزارت صنعت معدن و تجارت
- حجم: 220 KB
- منبع: وزارت صنعت معدن و تجارت
دارندگان پروانه بهره برداری وزارت صنعت معدن و تجارت، به کسب و کار صنعتی و تولیدی مشغول هستند، این اشخاص برای گسترش کسب و کار خود می توانند اقدام به واردات مواد اولیه با کیفیت و به کار گیری در صنعت بنمایند. در این راستا باید مجوزهای مربوطه را نیز اخذ نمایند. در ادامه برای اشنایی با نحوه اخذ مجوز واردات مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سامانه و شرایط دریافت پروانه بهره برداری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون سامانه و شرایط دریافت پروانه بهره برداری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: برای تکمیل این فرم لازم است تا اطلاعاتی از قبیل مشخصات عمومی، اطلاعات زمین محل فعالیت، مشخصات محصول و ماده اولیه، آب و انرژی، ماشین الات، سرمایه توسط کارشناس واحد صنعتی تکمیل شود و در رابطه با برخی موارد مدارک نیز ارائه گردد. ضروری است اطلاعاتی از قبیل اطلاعات مربوط به محصول، میزان انرژی و دستگاه ها حتما بر حسب واقعیت و دقیق درج گردند.