برای مشاوره پرداخت اینترنتی بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد
برای مشاوره پرداخت اینترنتی بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد
شاغلان حرف و مشاغل آزاد اصولا از حمایت قانونی برای استفاده از مزایای حق بیمه برخوردار نیستند. قانون گذار با وضع برخی قوانین و آیین نامه ها از جمله قانون بیمه تامین اجتماعی که شامل مقرراتی کلی برای حمایت از مشاغل آزاد هستند یا قوانین دیگر، مانند قانون بیمه قالی بافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار، به طور خاص، صاحبان این مشاغل را مورد حمایت خود قرار میدهد.
حال باید دانست شرایط و ضوابطی که قانون گذار برای حمایت از مشاغل آزاد در زمینه برخورداری از حق بیمه لحاظ کرده است؛ در مورد کدام مشاغل است و قانون گذار چه مزایایی برای این افراد تعیین کرده و شرط برخورداری از آن چیست. اطلاع از این حقوق و مزایا امکان برخورداری از آن را به صاحبان این مشاغل می دهد و می تواند در جهت احقاق حقوق ایشان بسیار موثر باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که بیمه تامین اجتماعی صاحبان حرف و مشاغل آزاد چیست و مزایای آن چه می باشد؛ به بیان قانون بیمه حرف و مشاغل آزاد بپردازیم. سپس در خصوص حق بیمه بیمه شدگان خاص صاحبان حرف و مشاغل آزاد صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ مراحل و نحوه عملیات و پرداخت اینترنتی آن ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
بیمه تامین اجتماعی صاحبان حرف و مشاغل آزاد چیست
به موجب ماده 1 قانون بیمه مصوب سال 1316، بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند، در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. به طور کلی، این بیمه را می توان به دو نوع بیمه اجباری و بیمه خویش فرما تقسیم بندی نمود. یکی از انواع بیمه خویش فرما، بیمه تامین اجتماعی صاحبان حرف و مشاغل آزاد می باشد. یکی از سوالات متداولی که در این میان مطرح می شود این است که بیمه تامین اجتماعی صاحبان حرف و مشاغل آزاد چیست؟
بیمه تامین اجتماعی صاحبان حرف و مشاغل آزاد یک نوع بیمه تامین اجتماعی است که برای حمایت از این گروه از افراد تشکیل شده است. صاحبان حرف و مشاغل آزاد شامل افرادی می شوند که به صورت «خوداستخدام» فعالیت می کنند و درآمد خود را از فروش کالا یا خدمات خود کسب می نمایند. بیمه تامین اجتماعی برای این افراد، امکانات و خدمات مختلفی را فراهم می کند.
صاحبان حرف و مشاغل آزاد به افرادی اطلاق می شود که برای انجام حرفه و شغل مورد نظر با داشتن کارگر (کارفرما) یا خود به تنهایی (خویش فرما) به استناد مجوز اشتغال صادره از سوی مراجع ذی صلاح یا به (تشخیص سازمان تامین اجتماعی) به کار اشتغال داشته و مشمول مقررات حمایتی خاصی نباشند.
از نمونه بیمه های حرف و مشاغل آزاد بیمه زنان خانه دار و دختران است. طرح بیمه زنان خانه دار و دختران یکی از زیرمجموعه های «طرح بیمه فراگیر خانواده ایرانی» بوده و در ردیف بیمه صاحبان حرفه و مشاغل آزاد است. در این طرح، زنان و دختران راسا بیمه پردازی می نمایند و تامین امنیت اقتصادی زنان به خصوص در دوران پیری (دریافت مستمری) و ازکارافتادگی، از مزایای این نوع بیمه برای زنان اسـت. مشمولین بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد و مراجع معرفی کننده به شرح زیر می باشند:
کارفرمایان کلیه کارگاه های فعال مشمول قانون تامین اجتماعی
خویش فرمایان فعالیت های مشمول قانون تامین اجتماعی (کارفرمایانی که شخصا به کار اشتغال دارند و فاقد کارگر می باشند)
پیمانکاران
روحانیون
کارگزاران ستادهای نماز جمعه
کارگزاران دفاتر ائمه جمعه
کارگزاران دفاتر نمایندگان مجلس شورای اسلامی
مخترعین، مبتکرین و نوآوران
رانندگان کمپرسی و کامیون و کامیونت داخل شهری
بنایان و کارگران ساختمانی که به طور آزاد فعالیت دارند
اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان
رانندگان آژانس های مسافربری در صورت عدم رابطه مزد بگیری
مهندسین کشاورزی
بازرگانان دارای کارت بازرگانی
اعضای هیات مدیره شرکت ها به شرط عدم دریافت مزد و حقوق
مربیان آموزشگاه های تعلیم رانندگی به شرط عدم رابطه مزد بگیری
حق العمل کاران
مامورین تلقیح مصنوعی
ورزشکاران
همسران جانبازانی که به امر پرستاری از همسر جانباز خویش اشتغال دارند
رانندگان ماشین آلات سنگین راه سازی از قبیل لودر، بولدوزر، گریدر و غیره
رانندگان ماشین آلات کشاورزی که به صورت حق الزحمه ای به اموری از قبیل شخم زنی، خرمن کوبی، وجین کاری و غیره اشتغال به کار دارند
اعضای سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران که فاقد هر گونه نظام حمایتی بیمه ای می باشند
معلمان و تعلیم دهندگان کلام ا... مجید
اعضای فدراسیون سوارکاری شامل مربیان، نعلبندان، داوران، طراحان مسیر، کلانتران، مراقبین دام و رانندگان یدک کش اسب
مددجویان تحت پوشش معاونت اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره)
مجریان طرح های خود اشتغالی و کارآفرینی تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثار گران
نویسندگان و پدید آورندگان کتاب و هنرمندان
رانندگان تاکسی و رانندگان مینی بوس های خطوط داخل شهری
علاوه بر گروه های ذکر شده، کلیه مشاغلی که تا تاریخ 1387/1/24 مشمول مقررات بیمه مشاغل آزاد و صاحبان حرف شناخته نشده اند، از تاریخ مذکور در ردیف مشمولان بیمه صاحبان حرف قرار گرفته اند و کلیه این مشمولان می توانند به صورت خود اظهاری با تنظیم فرم مربوطه درخواست بیمه نمایند. همچنین، بیمه تامین اجتماعی برای صاحبان حرف و مشاغل آزاد امکان بازنشستگی و دریافت حقوق بازنشستگی را نیز فراهم می کند. علاوه بر این، این بیمه به صاحبان حرف و مشاغل آزاد امکانات دیگری مانند بیمه تامین اجتماعی برای خانواده، بیمه تامین اجتماعی برای تامین معیشت و بیمه تامین اجتماعی برای حوادث کاری را نیز فراهم می کند.
مزایای بیمه شدگان خاص حرف و مشاغل آزاد
از مزایای بیمه شدگان خاص حرف و مشاغل آزاد، می توان به مواردی همچون مستمری بازنشستگی، حقوق از کارافتادگی و بیمه فوت اشاره نمود. این مزایا برای حمایت از خود شخص بیمه شده و خانواده او هستند و در صورت فوت شخص بیمه شده، خانواده وی می توانند از حقوق شخص بیمه شده استفاده کنند که در برخی موارد، مانند بهره مندی فرزند ذکور از مستمری پدر فوت شده یا دختری که متاهل می باشد، استثنا ایجاد گردیده است. از مزایای بیمه حرفه و مشاغل آزاد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پوشش درمانی و بازنشستگی: یکی از مزایای بیمه تامین اجتماعی برای صاحبان حرف و مشاغل آزاد، پوشش درمان است. با بیمه شدن در این سیستم، افراد می توانند در صورت بروز بیماری یا نیاز به درمان، به بیمارستان ها مراجعه کنند و خدمات پزشکی لازم را دریافت کنند. همچنین، صاحبان حرف و مشاغل آزاد با بیمه تامین اجتماعی امکان بازنشستگی و دریافت حقوق بازنشستگی را نیز دارند. این امکان به آن ها کمک می کند تا پس از فعالیت های حرفه ای خود، در سنین پایانی زندگی با آرامش و امنیت مالی بیشتری روبرو شوند.
اختیاری بودن: شرایط بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد برای بازنشستگی با بیمه اجباری متفاوت است؛ در بیمه اجباری کارفرما موظف است نیروی کار خود را بیمه کند. مبلغی که برای این بیمه نامه باید پرداخت شود ۳۰ درصد درآمد کارمند است. از این ۳۰ درصد، ۷ درصد سهم نیروی کار است و ۲۳ درصد سهم کارفرما. با توجه به این که در مشاغل آزاد بیمه نمودن اختیاری است، تمام حق بیمه بر عهده خود بیمه گزار است، به جای ۳۰ درصد، عدد کمتری برای حق بیمه در نظر گرفته شده است.
تنوع بیشتر در انتخاب طرح های پوشش: همچنین در بیمه خود اشتغالی سه سطح مختلف در نظر گرفته شده است که هر شخص می تواند طرح مد نظر خودش را انتخاب کند. این سطوح شامل بیمه مشاغل آزاد ۱۸ درصد، ۱۴درصد و ۱۲ درصد می شود که به آن انواع بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد هم می گویند.
یکسان بودن شرایط بازنشستگی: بازنشستگی مشاغل آزاد با سایر موارد بیمه بازنشستگی تفاوتی ندارد. سن بازنشستگی مشاغل آزاد با سایر بیمه ها یکسان است؛ افرادی که دیرتر به فکر پرداخت بیمه مشاغل آزاد افتاده اند، می توانند از این شرایط خاص سنی برای بازنشستگی پیش از کسب 35 سال سابقه کار استفاده کنند.
قانون بیمه حرف و مشاغل آزاد
قانونی خاص تحت عنوان قانون بیمه حرف و مشاغل آزاد وجود ندارد؛ بلکه قانونگذار در قوانین دیگر احکام مربوط به این بحث را مورد بررسی قرار داده است که به منظور، تنظیم و نظارت بر فعالیت های صاحبان حرف و مشاغل آزاد ایجاد گردیده اند. صاحبان مشاغل و حرفه های آزاد یا اشخاصی که به عنوان کارفرما مشغول به فعالیت هستند، امکان این را دارند که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار بگیرند.
آیین نامه اجرایی قانون اصلاح بند (ب) و تبصره 3 ماده 4 قانون تامین اجتماعی مصوب 1366/7/29 در خصوص چگونگی تعیین حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد؛ مجموعه ای از مقررات و قوانین است که برای صاحبان حرفه و مشاغل آزاد الزامآور است. این قانون به صاحبان حرف و مشاغل آزاد اجازه می دهد تا در صورت بروز بیماری یا نیاز به درمان، به بیمارستان ها مراجعه کنند و خدمات پزشکی لازم را دریافت نمایند.
همچنین، این قانون به آن ها امکان بازنشستگی و دریافت حقوق بازنشستگی را نیز می دهد. علاوه بر این، قانون بیمه حرف و مشاغل آزاد شامل مقررات و قوانین مربوط به حوادث کاری نیز است که برای صاحبان حرفه و مشاغل آزاد امکان دریافت جبران خسارت در صورت وقوع حادثه کاری را فراهم می سازد. قانون گذار در مواردی از قوانین خاص، به مسئله بیمه مشاغل آزاد اشاره کرده که به چند مورد از آن ها، در قسمت زیر پرداخته شده است:
قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل و نقل بار و مسافر (مصوب ۱۳۷۹)
قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل و نقل بار و مسافر درون شهری (مصوب ۱۳۵۴)
قانون بیمه قالی بافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایع دستی شناسه دار (مصوب ۱۳۸۸)
صاحبان مشاغل و حرفه های آزاد یا اشخاصی که به عنوان کارفرما مشغول به فعالیت هستند؛ امکان این را دارند، تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار بگیرند. علاوه براین، قانون گذار در برخی موارد، بعضی از افرادی که دارای شغل آزاد هستند را مورد بیمه تامین اجتماعی قرار داده است. علاوه بر مطالب فوق، باید این موضوع را اضافه کرد که صاحبان حرف و مشاغل آزاد، مشمول قانون بیمه بیکاری نمی شوند و نمی توانند بیمه بیکاری دریافت کنند.
حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد
حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد مبلغی است که این افراد به عنوان حق بیمه خود پرداخت می کنند. این مبلغ بر اساس درآمد و نوع فعالیت آن ها محاسبه می شود و به منظور تامین هزینه های بیمه درمانی، بازنشستگی و حوادث کاری استفاده می شود. حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد بر اساس درآمد سالیانه آن ها محاسبه می شود.
در این محاسبه، درآمد و نوع فعالیت صاحبان حرفه و مشاغل آزاد در نظر گرفته می شود. این مبلغ بر اساس قوانین و مقررات بیمه تامین اجتماعی تعیین شده و به منظور تامین هزینه های بیمه درمانی، بازنشستگی و حوادث کاری استفاده می شود. همچنین، افراد می توانند از طریق سامانه بیمه تامین اجتماعی حق بیمه خود را پرداخت کنند. حق بیمه حرف و مشاغل آزاد در سال جاری بر اساس جدول زیر می باشد:
نوع بیمه و درصد | تعهدات | مبلغ در ماه های ۳۱ روزه شش ماهه اول سال |
با نرخ ۱۲ درصد | بازنشستگی و فوت بعد از آن | 658,000 تومان |
با نرخ ۱۴ درصد | بازنشستگی و فوت قبل و بعد از آن | 768,000 تومان |
با نرخ ۱۸ درصد | بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی | 987,000 تومان |
سامانه پرداخت اینترنتی حق بیمه به صاحبان حرفه و مشاغل آزاد این امکان را می دهد تا به راحتی و بدون نیاز به حضور حضوری در دفتر بیمه، حق بیمه خود را پرداخت کنند. سایت حق بیمه صاحبان حرفه و مشاغل آزاد در واقع همان سایت تامین اجتماعی به نشانی eservices.tamin.ir می باشد. به منظور استفاده از خدمات این سامانه و پرداخت حق بیمه، شخص می بایست در این سامانه ثبت نام نماید.
مراحل و نحوه عملیات پرداخت اینترنتی حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد در سایت
پرداخت اینترنتی حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد یک روش ساده و مدرن است که به افراد این گروه امکان پرداخت حق بیمه خود را به صورت آنلاین می دهد. این روش، سرعت و سهولت را در پرداخت حق بیمه به افراد فراهم می کند. برای پرداخت اینترنتی حق بیمه، صاحبان حرف و مشاغل آزاد می توانند به سامانه بیمه تامین اجتماعی samt.tamin.ir یا eservices.tamin.ir مراجعه کنند. به منظور آشنایی علاقمندان، در این قسمت مراحل و نحوه پرداخت اینترنتی حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد ارائه گردیده است.
افراد با وارد کردن اطلاعات شخصی و شماره بیمه خود، می توانند مبلغ حق بیمه را محاسبه و پرداخت کنند. این پرداخت می تواند به صورت آنلاین از طریق کارت بانکی یا درگاه های پرداخت اینترنتی انجام شود. ابتدا با ورود به سامانه صدور برگ پرداخت غیرحضوری به آدرس samt.tamin.ir صفحه زیر نمایش داده می شود:
پس از ورود به سامانه، فرد باید از منوی “عملیات بیمه شدگان خاص” بر روی گزینه “درخواست برگ پرداخت” کلیک کند.
منظور از مدت پرداخت؛ تعداد ماه هایی است که برای پرداخت حق بیمه در نظر گرفته شده است. این مدت می تواند بین یک ماه تا اسفندماه سال جاری باشد. فرد باید در این قسمت مدت پرداخت را درج نماید.
پس از وارد نمودن مدت پرداخت (ماه) و ثبت درخواست، برای دریافت فیش حق بیمه، از منوی “عملیات بیمه شدگان خاص” بر روی گزینه “دریافت برگ پرداخت” کلیک شود. پس از آن شخص می تواند از طریق درگاه های پرداخت و نمایش داده شده، نسبت به پرداخت حق بیمه اختیاری اقدام نماید.
همچنین می توان با استفاده از سامانه USSD و وارد کردن کد #713*724* بر روی گوشی تلفن همراه، وارد منوی پرداخت قبض سازمان تامین اجتماعی شده و با ثبت اطلاعات شناسه قبض، مبلغ قبض، شماره کارت و رمز دوم کارت، قبض مربوطه را با هر یک از کارت های عضو شتاب پرداخت کرد.
یکی از روش های پرداخت حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد ورود به سامانه eservices.tamin.ir می باشد. در میان ممکن است که این پرسش برای برخی از افراد مطرح شود که مراحل و نحوه پرداخت اینترنتی حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد از سایت eservices.tamin.ir به چه صورتی است؟ به همین دلیل در این بخش، فرآیند پرداخت حق بیمه صاحبان مشاغل آزاد از این سامانه ارائه شده است.
به منظور پرداخت حق بیمه از این سایت، شخص می بایست نشانی eservices.tamin.ir را در مرورگر جست و جو نموده و مطابق با تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از ورود به این سایت، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که باید از منو بیمه شدگان، گزینه بیمه شدگان خاص/بیمه فراگیر خانواده ایرانی انتخاب شود.
در مرحله بعدی، داوطلب باید از منوی نمایش داده شده، بر روی گزینه پرداخت حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد کلیک کند.
پس از آن، شخص می تواند با وارد نمودن نام کاربری و گذرواژه، سایر مراحل پرداخت حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد را دنبال نماید.
هم چنین، همانطور که در تصویر فوق مشاهده می شود، در صورتی که فرد دارای حساب کاربری در سامانه دولت من می باشد، می تواند از این طریق نیز اقدام به ورود و پرداخت حق بیمه خود نماید. در صورتی که فرد گذرواژه خود را فراموش نموده باشد، می تواند از طریق گزینه "گذرواژه را فراموش کرده ام" نسبت به بازیابی رمز خود اقدام نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پرداخت اینترنتی بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون پرداخت اینترنتی بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. اگر در صورت فوت فرد، همسر و فرزندان دختر متوفی، حق بیمه را دریافت خواهند نمود.