برای مشاوره تعریف و ثبت شرکت سرمایه گذاری
برای مشاوره تعریف و ثبت شرکت سرمایه گذاری
شرکت های سرمایه گذاری، شرکت هایی هستند که اقدام به خرید و فروش سهام سایر شرکت ها می نمایند و هدف از تاسیس آن ها کسب انتفاع مالی به واسطه رشد ارزش سهام شرکت هاست و در این میان، قصد مدیریت شرکتی که سهامش را می خرند، ندارند. کسب سود در این شرکت ها هم می تواند از طریق میزان سود سالانه ای باشد که به هر شریک می رسد و هم می تواند به واسطه خرید و فروش سهام باشد. این شرکت ها در بورس فعالیت می کنند و دارای شخصیت حقوقی هستند.
با توجه به این که سهولت و مزایای سرمایه گذاری در این گونه شرکت ها از سرمایه گذاری سایر زمینه های اقتصادی همچون بازار مسکن، طلا، ارز و ... بیشتر است و با توجه به افزایش میزان سرمایه گذاری در این شرکت ها در سالیان اخیر، بحث در مورد نحوه تاسیس و ثبت شرکت سرمایه گذاری خصوصی بسیار حائز اهمیت می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که تعریف شرکت سرمایه گذاری چیست و مزایای تاسیس و ثبت آن چه می باشد؛ به سامانه و شرایط ثبت شرکت سرمایه گذاری بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه ثبت شرکت سرمایه گذاری و مدارک لازم برای آن صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ هزینه و حداقل سرمایه لازم برای تاسیس آن ارائه خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
تعریف شرکت سرمایه گذاری چیست
سوالی که ممکن است برای هر شخصی که بخواهد فعالیت بورسی انجام بدهد، پیش می آید این است که تعریف شرکت سرمایه گذاری چیست؟ در پاسخ باید گفت شرکت های سرمایه گذاری بر اساس بند 21 ماده یک قانون بازار اوراق بهادار، نهادی مالی محسوب می شوند که واسطه ای هستند برای خرید و فروش سهام شرکت های بورسی. این شرکت ها اوضاع شرکت های پذیرفته شده در بورس را بررسی می کنند. حوزه اصلی فعالیت آن ها در جهت خرید و فروش سهام شرکت های بورسی و غیر بورسی در زمان ایده آل می باشد.
هدف شرکت های سرمایه گذاری از خرید سهام شرکت های دیگر، مدیریت آن شرکت ها نیست و مدیریت آن شرکت ها، برای شرکت سرمایه گذاری فاقد اهمیت است؛ زیرا آنچه که اهمیت دارد، این است که آن شرکتی که سهام آن را خریداری می کنند، دارای عملکرد مثبت باشد و به بیشترین سود دهی برسد.
زمانی که شرکت سرمایه گذاری مشاهده کند که سهام شرکت خریداری شده در حال نزول است؛ اقدام به فروش آن خواهد کرد. بنابر این، خرید سهام توسط این شرکت ها، خریدی کوتاه مدت و با هدف کسب سود از طریق خرید و فروش سهام است. در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از شرکت سرمایه گذاری در بورس فعالیت می کنند که برخی از آن ها مربوط به بانک ها یا موسسات مالی و اعتباری و لیزینگ هستند و برخی هم در زمینه های تخصصی مثل خودرو، ساختمان و به طور کلی هر نوع ساخت و ساز، صنایع شیمیایی و بهداشتی و …فعالیت می کنند.
مزایای ثبت و تاسیس شرکت سرمایه گذاری خصوصی
در میان بازارهای موجود برای سرمایه گذاری، یکی از بهترین گزینه ها، سرمایه گذاری در بورس است. ورود به بازار طلا و ارز با توجه به ماهیت پر ریسک و مبهم آن و نوسانات بالا، برای همه افراد جذابیت ندارد. بازار مسکن نیز به واسطه مشکلات نقد شوندگی و دیر بازده بودن و هزینه بالای آن، نمیتواند در اولویت همه افراد باشد. چند مورد از مزایای ثبت و تاسیس شرکت سرمایه گذاری خصوصی که در اکثر قریب به اتفاق شرکت های های سرمایه گذاری وجود دارد و باعث ترغیب افراد به مراجعه و سرمایه گذاری در این شرکت ها می شود؛ به شرح زیر است:
حمایت و شفافیت قانونی
حفظ سرمایه در مقابل تورم
سهولت نقد شوندگی
عدم وجود محدودیت سرمایه گذاری
مشارکت در اداره شرکت
معافیت مالیاتی
تنوع بازه زمانی سرمایه گذاری
سهولت سرمایه گذاری
جذب سرمایه در صنایع کارآمد
البته، بدون شک مهم ترین هدف این شرکت ها کسب سود است که از دو محل می تواند حاصل شود. هرگاه سهمی با افزایش قیمت همراه شود، سهامداران از محل اختلاف قیمت خرید و قیمت جدید، سود کسب می کنند. نوع دیگری از سود، سود نقدی است که در صورت نگهداری سهم تا برگزاری مجمع سالانه به سهامداران تعلق می گیرد.
سامانه ثبت شرکت سرمایه گذاری مالی
سامانه جامع ثبت شرکت ها سامانه ای است که به عنوان بخشی از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، امکانات متعددی را در رابطه با شرکت های تجاری و موسسات غیر تجاری از جمله تاسیس و ثبت شرکت های سرمایه گذاری مالی، ثبت تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، ثبت نام اظهارنامه دفتر ثبت تجاری را برای کاربران خود فراهم نموده است.
سابقا، متقاضیان ثبت شرکت و موسسه های غیر تجاری باید برای ثبت شرکت یا موسسه مورد نظر خود حضورا به اداره ثبت شرکت های حوزه آن شرکت یا موسسه مراجعه می نمودند که این امر، علاوه بر این که عملی، وقت گیر و هزینه بر بود، موجب کندی انجام روند امور ثبت شرکت ها و موسسات در این ادارات نیز می شد.
به همین علت، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سامانه ای را با عنوان سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir راه اندازی نمود که از طریق آن متقاضیان ثبت شرکت و موسسه های غیر تجاری می توانند کلیه فرآیند درخواست خود را تا مرحله نهایی انتشار آگهی در روزنامه رسمی به صورت غیرحضوری و الکترونیکی انجام دهند. سامانه ثبت شرکت سرمایه گذاری مالی امکانات متعددی را از جمله تاسیس و ثبت شخصیت حقوقی، ثبت تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی تجاری را برای کابران خود فراهم کرده است.
موضوع و شرایط تاسیس و ثبت شرکت سرمایه گذاری
موضوع و شرایط تاسیس و ثبت شرکت سرمایه گذاری، اساسا کسب سود و منفعت است و بنابر این جهت سرمایه گذاری با محدودیت خاصی مواجه نیست. موضوع شرکت سرمایه گذاری می تواند سرمایه گذاری در سهام و سهم الشرکه واحدهای سرمایه گذاری، صندوق ها یا سایر اوراق بهادار دارای حق رای شرکت ها، موسسات و صندوق های سرمایه گذاری با هدف کسب انتفاع (کنترلی و غیرکنترلی) و یا سرمایه گذاری در سایر اوراق بهادار که به طور معمول دارای حق رای نیست و توانایی انتخاب یا کنترل ناشر را به مالک اوراق بهادار نمی دهد، باشد.
سرمایه گذاری در دارایی های فیزیکی، پروژه های تولیدی و پروژه های ساختمانی با هدف کسب انتفاع و ارائه خدمات مرتبط با بازار سرمایه از جمله: پذیرش سمت در صندوق های سرمایه گذاری، تامین مالی بازارگردانی اوراق بهادار، مشارکت در تعهد پذیره نویسی اوراق بهادار، تضمین نقدشوندگی، اصل یا حداقل سود اوراق بهادار نیز می توانند موضوع فعالیت این شرکت ها باشند. متقاضی ثبت شرکت سرمایه گذاری، پس از دریافت مجوز سازمان بورس، موظف است با مراجعه به سامانه ثبت شرکت ها مراحل پانزده گانه زیر را سپری کند، زیرا طی کردن این مراحل یکی از شروط اصلی ثبت شرکت سرمایه گذاری است:
تکمیل فرم اطلاعات مرتبط با شرکت مانند انتخاب نوع شرکت (شرکت های سرمایه گذاری به دو گونه سهامی خاص و سهامی عام امکان تشکیل دارند.)
تکمیل فرم اطلاعات هویتی متقاضی ثبت شرکت (مشخصات، نشانی و…)
ارائه ۵ نام پیشنهادی برای شرکت با توجه به مقررات انتخاب نام شرکت
تشریح موضوع فعالیت شرکت سرمایه گذاری
ذکر میزان سرمایه (مطابق با حداقل سرمایه قانونی انواع شرکت تجاری)
ذکر نام موسسین شرکت (نام، کد ملی و نشانی و سمت و…)
ذکر نام شعب در صورت وجود (این بخش غالبا در ابتدای فعالیت تجاری شرکت ها، کاربردی ندارد)
انتخاب روزنامه کثیرالانتشار شرکت برای چاپ آگهی های شرکت (مثلا انتخاب روزنامه ایران)
درج اظهارنامه ثبت شرکت
ثبت اساسنامه و شرکت نامه شرکت
بارگذاری مدارک و اسناد خواسته شده توسط سامانه
بارگذاری مجوز اخذ شده از سازمان بورس
ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق اداره پست
دریافت تاییدیه نهایی اداره ثبت شرکت ها
انتشار آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی
افتتاح حساب به نام شرکت سهامی خاص در نزد یکی از بانک ها و ارائه اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت سرمایه، داشتن خط تلفن همراه به نام هر یک اعضا، داشتن حساب کاربری ثنا به نام هر یک از اعضا، برخورداری از حداقل سرمایه لازم برای ثبت شرکت و تشکیل و ایجاد شرکت مطابق با موارد مندرج در مواد قانون تجارت و سایر قوانین مرتبط از جمله شرایط دیگر ثبت شرکت سرمایه گذاری می باشد. جهت ثبت شرکت به صورت اینترنتی، کافی است تا شخص به سایت جامع ثبت شرکت ها رفته و گزینه ثبت و تاسیس شخصیت حقوقی را انتخاب کند. پس از تعیین نوع شخصیت حقوقی و طی کردن باقی مراحل، شخص قادر خواهد بود، شخصیت حقوقی مورد نظر خود را ثبت نماید.
مراحل و نحوه ثبت و تاسیس شرکت سرمایه گذاری
همانطور که پیش تر اشاره گردید، شرکت سرمایه گذاری در قالب شرکت سهامی خاص، به منظور آغاز فعالیت رسمی خود، مستلزم ثبت در مرجع ثبت شرکت ها می باشد. مطابق ماده 2 قوانین راجع به ثبت شرکت ها مصوب سال 1310، عدم ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها، مدیران را با جزای نقدی مواجه خواهد ساخت و در مواردی نیز ممکن است که حکم به انحلال آن ها داده شود. به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و نحوه ثبت و تاسیس شرکت سرمایه گذاری در قابل شرکت سهامی خاص آن ارائه شده است که به شرح زیر می باشد:
آموزش تصویری و راهنمای ثبت این نوع شرکت به این گونه است که ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت سهامی خاص، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص به آن ارسال می شود.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. همچنین لازم است که نوع، ارزش هر سهم و مشخصات سرمایه پرداخت شده و .... در این قسمت به دقت مشخص شود.
در این مرحله، متقاضی باید اطلاعات موسسان شرکت سرمایه گذاری، نظیر تعداد آن ها، تاریخ جلسه و اطلاعات هویتی آن ها را در این قسمت وارد نموده و بر روی گزینه ذخیره اطلاعات شخص کلیک کند.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت سرمایه گذاری سهامی آن را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعدی، نوبت به بارگذاری طرح اساسنامه شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در مرحله بعدی، اظهارنامه ثبت شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص بر روی صفحه زیر، نمایش داده شده و داوطلب باید آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت مشاهده هرگونه ایراد یا نیاز به اصلاح، می بایست با ورود به گام مربوطه اطلاعات را ویرایش نماید.
در قسمت بعدی، خلاصه اظهارنامه برای داوطلب نمایش داده می شود که لازم است در صورت تایید آن، بر روی گزینه "ارسال جهت بررسی نام های پیشنهادی و محتوای الکترونیکی" کلیک شود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها مطابق آموزش تصویری و راهنمای ثبت آن، فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص به اتمام می رسد. بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گیری نمود که تکمیل فرم تقاضای ثبت شرکت سرمایه گذاری سهامی خاص، در سامانه ثبت شرکت ها برای ثبت شرکت کافی نبوده و می بایست مراحل دیگری نیز در این زمینه، طی گردد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت سرمایه گذاری
همانند هر یک از شرکت های دیگر که ثبت کردن آن منجر به قانونی شدن شرکت می شود، شرکت سرمایه گذاری نیز همین شرایط را دارد و نیاز به ارائه مدارکی از سوی متقاضی ثبت شرکت می باشد. مدارک لازم جهت ثبت شرکت سرمایه گذاری را میتوان در دو مقطع قبل اخذ مجوز و پس از آن بررسی کرد که هر کدام شامل موارد متفاوتی می باشد. مدارک لازم برای ثبت شرکت سرمایه گذاری به شرح زیر است:
اساسنامه شرکت سرمایه گذاری کپی مشخصات هیئت مدیره شرکت و صاحبان امضای شرکت سرمایه گذاری
نام شرکت، تاریخ تاسیس، محل و شماره ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها
کپی آگهی تاسیس یا تغییرات شرکت در روزنامه
مشخص کردن سرمایه کلی شرکت سرمایه گذاری
ارائه لیست کلیه شرکاء و همچنین مشخص کردن میزان سهام هریک از سهامدارن
ارائه مدارکی که نشان دهنده احراز شرایط تعیین شده در مجوز شرکت باشد
ارائه مجوز شرکت سرمایه گذاری و امضای اقرارنامه توسط متقاضی
تکمیل و ارائه اساسنامه شرکت و امضای آن توسط کلیه سهامداران شرکت
مدارک شناسایی اعم از کارت ملی و شناسنامه صاحبان سهام و بازرسان همراه با عکس
اصل گواهی عدم سوء پیشنه اعضای هیئت مدیره (اعتبار حداکثر ۶ ماه)
سه نسخه تکمیل شده از صورتجلسه هیئت مدیره شرکت، امضاء شده توسط مدیرانی که توسط مجمع انتخاب شده اند
سه نسخه از صورتجلسه مجمع عمومی موسسین شرکت و امضای کلیه سهامداران
سه نسخه اظهارنامه تکمیل شده شرکت سرمایه گذاری و امضای کلیه سهامداران
گواهی پرداخت 35 درصد سرمایه شرکت سرمایه گذاری.
ثبت شرکت سرمایه گذاری ابتدا باید اقدام به اخذ مجوز تاسیس شرکت سرمایه گذاری کرد. قبل اخذ مجوز تاسیس باید موافقت اصولی و اولیه سازمان بورس و اوراق بهادار را جلب نمود. برای اخذ موافقت اصولی سازمان باید فرم های مربوط به تقاضای مجوز تاسیس شرکت سرمایه گذاری و مشخصات مدیر عامل انتخابی و مشخصات اعضای هیئت مدیره را تکمیل و به سازمان بورس ارائه کرد.
اگر مدارک تحویلی دال بر داشتن شرایط لازم باشد، سازمان موافقت اصولی خود را اعلام و مدارک لازم را از متقاضی دریافت می کند و سپس مجوزی مبنی بر ثبت شرکت به وی ارائه می دهد. نهایتا باید مجوزهای اخذ شده از سازمان بورس به اداره ثبت شرکت ها ارائه و از آنجا تقاضای ثبت شرکت شود.
هزینه و حداقل سرمایه لازم برای تاسیس و ثبت شرکت سرمایه گذاری
حداقل سرمایه نقدی لازم برای تاسیس و ثبت شرکت باید مبلغی معادل با یک سوم سرمایه شرکت باشد که به حساب بانکی شرکت واریز می شود. سپس بعد از اینکه پرونده مورد مطالعه و بررسی کارشناسان مورد نظر قرار گرفت، فیش پرداختی به همراه دیگر مدارک مورد نیاز، به اداره ثبت ارسال می شود. مبلغی که قرار است فرد برای تاسیس و هزینه ثبت شرکت خود بپردازد به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود:
مبلغ واریز شده برای اداره ثبت (نظیر حق الثبت)
مبلغی که در ضمن انتشار آگهی از فرد دریافت می شود.
مبلغی به تحت عنوان ابطال تمبر که به اداره دارایی پرداخت می گردد.
همچنین باید دانست که هزینه و حداقل سرمایه لازم برای تاسیس و ثبت شرکت سرمایه گذاری در واقع هزینه ثابتی برای اشخاص متقاضی نبوده و مبلغ آن متفاوت است. بخش بزرگی از قیمت تاسیس شرکت، واریزی های مربوط به روزنامه رسمی کشور و اداره ها می باشد. مبلغی که اشخاص متقاضی ثبت شرکت ملزم به پرداخت آن ها هستند، عبارتند از: هزینه پرونده های مالیاتی، هزینه پست و ارسال مدارک همراه با پوشه، گیره و... که پرداخت آن، جهت ثبت شرکت سرمایه گذاری الزامی است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تعریف و ثبت شرکت سرمایه گذاری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون تعریف و ثبت شرکت سرمایه گذاری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. آموزش تصویری و راهنمای ثبت این نوع شرکت به این گونه است که ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده که جزئیات آن در متن مقاله مورد اشاره قرار گرفته است.