برای مشاوره شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه
برای مشاوره شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه


شرکت بیمه یکی از شرکت های محبوب برای تاسیس است که به دلیل سود آور بودن و داشتن منفعت زیاد، بسیاری از افراد را مجاب می کند تا به دنبال ثبت شرکت بیمه و اخذ نمایندگی از آن باشند. البته متقاضیان نمایندگی بیمه، می بایست به این موضوع توجه داشته باشند که برای ایجاد این نوع نمایندگی، قانون گذار یک سری ضوابط و شرایطی را در نظر گرفته است.
همچنین امروزه افراد برای قانونی بودن فعالیت و کسب و کار خود ملزم به دریافت جواز هستند، زیرا اگر جواز مربوطه را نداشته باشند؛ ممکن است فعالیت آن ها غیر قانونی اعلام شود. نمایندگی بیمه به عنوان یکی از کسب و کار ها از این قاعده مستثنی نبوده و شخص متقاضی نمایندگی بیمه، باید جواز مربوط به این زمینه را مطابق با شرایط قانونی دریافت کند.
از همین رو در این مقاله سعی شده است که در ابتدا به شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه و سامانه مربوط به دریافت اخذ جواز نمایندگی بیمه اشاره شود. در ادامه به بررسی مراحل و نحوه دریافت مجوز اخذ نماندگی بیمه و مدارک لازم در این خصوص و سرمایه لازم برای اخذ مجوز تاسیس دفتر بیمه و درآمد آن پرداخته شده است. برای کسب اطلاع بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه
در خصوص شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه، در ابتدا؛ لازم به ذکر است که به ماهیت و چیستی عقد بیمه اشاره شود. بیمه قراردادی است که بین شخص بیمه گذار و بیمه گر منعقد می شود. در این قرارداد شخص بیمه گذار متعهد می شود مبلغی را به عنوان حق بیمه پرداخت کند، تا بیمه گر خسارت وارده بر او را جبران نماید.
امروزه بیمه ریسک های مختلفی را پوشش می دهد. ماده 1 قانون بیمه در این خصوص بیان می کند: «بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند در ازا پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. متعهد را بیمه گر، طرف تعهد را بیمه گذار، وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر می پردازد، حق بیمه و آنچه را که بیمه می شود، موضوع بیمه می نامند».
امروزه با توجه به اینکه ممکن است جان و مال افراد در معرض تهدید ریسک های جدی قرار بگیرد، بسیاری از اشخاص به دنبال راه اندازی و تاسیس نمایندگی بیمه هستند که جز کسب و کارهای پرطرفدار می باشد. در این مورد، شخص لازم است دارای شرایطی باشد تا بتواند مجوز مربوطه را دریافت کند. این شرایط به شرح زیر می باشد:
تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران
اعتقاد به اسلام یا یکی دیگر از ادیان رسمی کشور
داشتن گواهی پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت دایم (برای آقایان)
داشتن حداقل 25 سال سن
نداشتن سوء پیشینه کیفری
عدم حجر و عدم شهرت به نادرستی
داشتن حداقل مدرک کارشناسی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
موفقیت در آزمون کتبی و مصاحبه بیمه مرکزی
گذراندن دوره آموزشی تخصصی و توجیهی متناسب با رشته و مدرک تحصیلی مورد تایید بیمه مرکزی و اخذ گواهینامه قبولی
داشتن حداقل 3 سال سابقه کار مرتبط در زمینه بیمه به تشخیص بیمه مرکزی
نداشتن اعتیاد
لازم به ذکر است این شرایط مربوط به مدیرعامل و حداقل یک عضو بیمه ای هیئت مدیره می باشد. همچنین شخص متقاضی در کنار شرایط ذکر شده، می بایست موارد دیگری را نیز باید رعایت کرده و در مورد آن اطلاعاتی را کسب کند تا در خصوص اخذ مجوز نمایندگی بیمه به مشکلی برخورد ننماید. شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه به شرح زیر است:
تشکیل و ثبت در قالب شرکت سهامی خاص یا شرکت تعاونی متعارف
اساسنامه طبق نمونه پیوست ابلاغی و مورد تایید بیمه مرکزی
منحصر بودن موضوع فعالیت نمایندگی بیمه در اساسنامه
عضویت حداقل سه نفر به عنوان اعضای هیئت مدیره
داشتن حداقل یک میلیارد ریال سرمایه اولیه
تایده قسمت نقدی سرمایه، حداقل به مقدار 50 درصد کل سرمایه نماینده حقوقی
الزام به انتخاب سهامداران نمایندگی حقوقی صرفا از اشخاص حقیقی
تادیه مبلغ تعهدی سرمایه حداکثر ظرف مدت دو سال توسط سهامداران نمایندگی حقوقی
امکان مشارکت اشخاص حقوقی در سهام نمایندگی حقوقی بیمه، پس از تایید بیمه مرکزی
نداشتن سمت و یا سهم توسط مدیرعامل، اعضای هیئت مدیره و کارکنان شاغل شرکت های بیمه و بیمه مرکزی ایران و موسسات وابسته به آن ها (اعم از رسمی، پیمانی، قراردادی و ساعتی)، کارگزاران (دلالان رسمی) بیمه، نمایندگان بیمه و ارزیابان خسارت بیمه ای و کارکنان هر یک از آن ها در نمایندگی حقوقی بیمه
بنابراین، همانطور که ذکر شد، تشکیل و ثبت نمایندگی بیمه می تواند در قالب شرکت های سهامی خاص باشد و یکی از مزایای ثبت شرکت سهامی خاص با موضوع بیمه در ایران این است که الزامی برای تهیه کامل سرمایه نقدی آن وجود ندارد. همچنین در خصوص گواهی های مذکور، تبصره ماده 3 آیین نامه 57 شورای عالی بیمه توضیحاتی را بیان می کند که مطابق با آن:
«متقاضیان فاقد سابقه کار به غیر از دارندگان مدرک کارشناسی در رشته بیمه (و سایر رشته ها با گرایش بیمه) باید دوره آموزشی شامل اصول بیمه، آشنایی با رشته های بیمه، بازاریابی بیمه، قوانین و مقررات بیمه و رایانه (شامل آموزش مهارت های Word ،Excel ،Internet) را در مجموع، به میزان حداقل 80 ساعت در مرکز آموزشی شرکت بیمه، یا مرکز آموزش فنی و حرفه ای وزارت کار و امور اجتماعی و یا سایر مراکز آموزشی مورد تائید بیمه مرکزی ایران گذرانده و گواهی نامه قبولی را ارائه نمایند. علاوه بر این، متقاضیان مذکور باید دوره کارآموزی را در شرکت بیمه مربوط طی نمایند.»
سامانه دریافت جواز نمایندگی بیمه
در خصوص سامانه دریافت جواز نمایندگی بیمه باید در ابتدا گفت که برای نمایندگی بیمه شخص متقاضی می بایست مجوز دریافت کند و شرایطی را در این زمینه داشته باشد. در ادامه بحث لازم به ذکر است که شخص متقاضی برای اخذ مجوز خود، باید به سامانه درگاه ملی مجوز های کسب و کار به نشانی g4b.ir مراجعه کرده و درخواست خود را مبنی بر دریافت مجوز نمایندگی بیمه ثبت نماید.
سامانه درگاه ملی مجوزهای کسب و کار بستری اینترنتی تحت مدیریت دبیرخانه «هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار» است که برای همه کسب و کارهای موجود در کشور، شرایط، مدارک، مجوزهای پیش نیاز، هزینه و زمان صدور مجوز را شفاف و قابل فهم ارائه می کند. این درگاه، تنها مرجع رسمی اعلام شرایط صدور مجوزهای کسب و کار و معرفی مرجع قانونی صادرکننده همه مجوزهای کسب وکارها در کشور محسوب می شود.
بر اساس ماده 7 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و اصلاحات بعدی، «هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار»، به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی موظف است شرایط، مراحل و هزینه های صدور مجوزهای کسب و کار را شفاف و سهل کند تا هر شهروند بتواند در این سایت به راحتی از شرایط و مراحل دریافت مجوز کسب وکار مورد نظرش مطلع شود و در صورت درخواست، از درگاه تخصصی، مجوز مورد نظرش را به سهولت و در کوتاه ترین زمان ممکن، دریافت کند.
مراحل و نحوه دریافت مجوز نمایندگی بیمه
در بخش های قبلی توضیحات جامع و کاملی در خصوص شرایط دریافت مجوز نمایندگی بیمه ارائه گردید و بیان شد که متقاضیان می بایست برای دریافت این مجوز، به سایت درگاه ملی مجوزهای کشور مراجعه نمایند. در این قسمت به توضیح مراحل و نحوه دریافت مجوز نمایندگی بیمه اشاره می شود.
در ابتدا فرد می بایست نشانی اینترنتی g4b.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت درگاه ملی مجوزهای کشور وارد شود.
سپس کاربر باید واژه "نمایندگی بیمه" را در قسمت مشخص شده وارد کرده و گزینه جستجو را کلیک می نماید.
در مرحله بعدی متقاضی باید از میان گزینه های نمایش داده شده،بر روی گزینه "شرکت جدید نمایندگی بیمه" کلیک نماید.
پس از آن شخص به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می شود که لازم است برای شروع، بر روی گزینه درخواست مجوز کلیک شود.
پس از آن فرد باید با توجه به نوع شخصیت حقوقی خود، یکی از دو گزینه نمایش داده شده را انتخاب نموده و به طی نمودن مراحل اقدام کند.
در نهایت بعد از این که متقاضی مراحل مربوطه را در درگاه ملی مجوزهای کسب و کار طی نمود و به اتمام رساند، زمان لازم برای صدور مجوز 14 روز کاری می باشد و مجوزی که برای نمایندگی بیمه صادر می شود؛ مدت اعتبار آن 36 ماه است و بعد از انقضا این مدت، نیاز به تمدید دارد.
مدارک لازم برای صدور مجوز نمایندگی بیمه
به منظور دریافت جواز نمایندگی بیمه، شخص می بایست مدارک و اسنادی را از پیش تهیه نموده و در مواقع لزوم، به مراجع ذی صلاح ارائه نماید. از آن جایی که ممکن است، برخی کاربران با لیست مدارک لازم برای اخذ مجوز نمایندگی بیمه آشنایی نداشته باشند، در این قسمت، فهرست این اسناد ارائه گردیده است. بنابراین، مدارک لازم برای صدور مجوز نمایندگی بیمه به شرح زیر است:
تصویر کارت ملی متقاضی
تصویر شناسنامه متقاضی
داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان (دانشجویان دارای معافیت تحصیلی نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)
ارائه مدرک تحصیلی
گواهی قبولی در آزمون
تصویر گواهی آموزشی تخصصی
ارائه مدارک مربوط به سوابق فعالیت در بیمه
گواهی عدم سوء پیشینه اعضای حقیقی
گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی اشخاص حقیقی
گواهی رضایت از مرجع صدور سابقه کار مبنی بر عدم سو شهرت
تصویر اظهارنامه ثبتی شرکت یا شرکت نامه و تایید نام آن، ماخوذه از سامانه ثبت شرکت ها
صورتجلسه مجمع عمومی موس
صورتجلسه هیات مدیره
اساسنامه شرکت
تصویر آگهی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت در روزنامه رسمی (برای اشخاص حقوقی)
لیست اسامی سهامداران و میزان سهام هر یک از آن ها
لیست اسامی مدیران (مدیرعامل و اعضای هیات مدیره)
گواهی نامه بانک حاکی از تادیه قسمت نقدی سرمایه، حداقل به مقدار 50 درصد کل سرمایه نماینده حقوقی
لازم به ذکر است شخص متقاضی در خصوص هر یک از این مدارک باید توجه کافی داشته باشد؛ زیرا در صورت فقدان هر یک از مدارک ذکر شده، ممکن است درخواست فرد مبنی بر دریافت مجوز نمایندگی بیمه با مشکل روبرو شود یا درخواست او از طرف مرجع ذی صلاح رد شود.
درآمد و سرمایه لازم برای اخذ مجوز تاسیس دفتر و نمایندگی بیمه
پس از بررسی شرایط و مدارک لازم و مراحل مربوط به آن، نوبت به بررسی درآمد و سرمایه لازم برای اخذ مجوز تاسیس دفتر و نمایندگی بیمه می رسد. هزینه درخواست جواز نمایندگی بیمه مطابق با هزینه درج شده در سامانه درگاه ملی مجوزهای کسب و کار مبلغ ۱۰۰,۰۰۰ ریال می باشد. البته لازم به ذکر است که برای دریافت گواهی های ذکر شده در بخش های قبلی و تامین سرمایه اولیه نیز می بایست هزینه هایی صورت بگیرد.
در مورد درآمد نمایندگی بیمه باید گفت که مبلغ ثابتی را در این مورد نمی توان مطرح کرد، زیرا درآمد این نوع از کسب و کار به فاکتورهای زیادی بستگی دارد و هر چقدر که در این زمینه نزد مردم شناخته تر و قابل اعتمادتر باشد، بستر مناسبی برای فعالیت خواهد بود و به تبع درآمد آن نمایندگی بیمه نیز بیشتر می باشد.
یکی از مواردی که در تعیین درآمد نمایندگی بیمه نقش به سزایی دارد، نوع بیمه می باشد؛ زیرا انواع مختلفی از بیمه وجود دارد و مبلغ متفاوتی هم برای حق بیمه دریافت می کنند و این مسئله تاثیر زیادی می تواند بر درآمد نمایندگی بیمه داشته باشد. همچنین ممکن است یک نمایندگی بیمه در طول یک سال مقدار زیادی درآمد نقدی کسب کند، در حالی که موظف به پرداخت هیچ مطالبه ای نباشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط اخذ مجوز نمایندگی بیمه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر.