برای مشاوره مراحل و نحوه واردات و صادرات با کارت بازرگانی
برای مشاوره مراحل و نحوه واردات و صادرات با کارت بازرگانی
از مهمترین شاخه های اقتصادی هر کشور، واردات و صادرات کالا می باشد. از آن جایی که برای هر کشوری امکان ساخت و تولید همه کالاها وجود ندارد (به دلیل شرایط جغرافیایی، صنعتی، نیروی متخصص و...) کشورها ناچار به واردات اقلام به داخل خود می باشند. همچنین همان کشور وارد کننده می تواند در اقلام دیگر خود، صادر کننده باشد.
اما این واردات و صادرات شرایط و ضوابطی دارد. اطلاع از نحوه دریافت کارت بازرگانی و آشنایی با طریقه و مراحل واردات و صادرات کالا با کارت بازرگانی برای تجار ضروری به نظر می رسد؛ چرا که آشنایی با قوانین به روز و ضوابط این حوزه موجب جلوگیری از ورود ضرر به آن ها و در مواردی، عدم جریمه می شود.
لذا در این مقاله به این سوال پاسخ داده می شود که آیا برای صادرات و واردات کارت بازرگانی لازم است و چگونه با کارت بازرگانی کار کنیم؛ سپس به نحوه و مراحل واردات و صادرات کالا با کارت بازرگانی پرداخته می شود. در ادامه، این موضوع بررسی می شود که واردات و صادرات کالا بدون کارت بازرگانی تحت چه شرایطی امکان پذیر است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
آیا برای صادرات و واردات کارت بازرگانی لازم است؟
وجود کارت بازرگانی مزایایی دارد؛ از جمله آن که با دارا بودن کارت بازرگانی می توان برند یا علامت تجاری را به صورت لاتین ثبت کرد که این موضوع باعث شناخته شدن محصول در دنیا می شود. همچنین وجود این کارت موجب سهولت در واردات و صادرات کالا می شود. با وجود کارت بازرگانی می توان در نمایشگاه های داخلی و بین المللی و مناقصات و مزایدات شرکت نمود و ویزا کاری دریافت کرد.
اجازه وارد کردن کالا از منطقه آزاد، عضویت در اتاق بازرگانی و توسعه ارتباطات با تجار داخلی و خارجی از دیگر مزایای دریافت کارت بازرگانی می باشد. در پاسخ به این سوال که آیا برای صادرات و واردات کارت بازرگانی لازم است؟ باید گفت بله، داشتن کارت بازرگانی از الزامات واردات و صادرات کالا می باشد.
بر اساس قانون صادرات و واردات، کارت بازرگانی برای فعالیت در عرصه تجارت خارجی صادر می شود و در واقع با وجود این کارت فعالیت بازرگانی اشخاص حقیقی و حقوقی در عرصه تجارت بین الملل تسهیل می شود. این کارت نوعی مجوز تجارت بین المللی برای اشخاص می باشد. اخذ کارت بازرگانی برای شرکت، توسط مدیر عامل شرکت صورت می گیرد. کارت بازرگانی انواع مختلفی دارد که از جمله آن می توان به کارت بازرگانی تجاری، کارت بازرگانی موردی، کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی، کارت بازرگانی خدماتی، کارت بازرگانی شرکت های تعاونی، کارت بازرگانی اشخاص حقیقی و کارت بازرگانی اشخاص حقوقی اشاره نمود.
برای دریافت کارت بازرگانی باید به سامانه جامع تجارت مراجعه شود و بعد از انجام مراحل اولیه، بقیه مراحل می بایست در سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند پیگیری شود. مدت اعتبار کارت بازرگانی یک سال و تمدید آن در تهران یا شهرستان ها از طریق سامانه اتاق بازرگانی می باشد. هر شخص حقیقی یا حقوقی می تواند تنها یک کارت بازرگانی داشته باشد.
نحوه و مراحل واردات کالا با کارت بازرگانی
واردات کالا یک امر ضروری در تامین نیازهای کشور محسوب می شود که از گذشته در میان جوامع مختلف رواج داشته است. در واقع کشورها به دلیل عدم تولید داخلی، افزایش رقابت، تنوع و... مایل به واردات کالا می باشند. در این راستا، قوانین متعددی نیز به تصویب رسیده است. واردات کالا شامل مراحل مختلفی می شود که در ادامه به بیان نحوه و مراحل واردات کالا با کارت بازرگانی پرداخته می شود.
دریافت کارت بازرگانی: شخص حقیقی یا حقوقی ابتدا باید اقدام به دریافت کارت بازرگانی نماید. همانطور که بیان شد، کارت بازرگانی انواع مختلفی دارد و برای دریافت آن باید به سامانه جامع تجارت مراجعه شود و بعد از انجام مراحل اولیه، بقیه مراحل در سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند پیگیری شود.
انتخاب حوزه فعالیت: پس از دریافت کارت بازرگانی، می بایست اقدام به انتخاب حوزه فعالیت نمود. در این راستا؛ برخی تمایل دارند در زمینه واردات یک محصول خاص از نقاط مختلف دنیا فعالیت کنند، اما برخی دیگر ترجیح می دهند به واردات اقلام مختلف از یک یا چند کشور خاص بپردازند. برای شخص وارد کننده بهتر است حوزه فعالیتی خود را مشخص کند و از واردات به صورت پراکنده بپرهیزد.
اطلاع از آخرین قوانین و مقررات حوزه فعالیت خود: شخصی که به واردات کالا می پردازد برای جلوگیری از ضرر باید همواره از آخرین قوانین وضع شده آگاه باشد. به عنوان مثال ممکن است برای مدتی جلوی واردات کالایی به داخل کشور گرفته شود یا تجارت با برخی کشور ها مشمول محدودیت شود.
انتخاب نوع محصول و کشور وارد کننده: در این مرحله فرد باید فروشنده های مختلف را پیدا کند و با آن ها وارد مذاکره شود و با توجه به کیفیت محصول، مشخصات فنی و قیمت و سایر آیتم های مورد اهمیت، با یکی از آن ها به توافق برسد. لذا آشنایی با زبان و قوانین و مقررات آن کشور از اهمیت فراوانی برخوردار است.
درخواست ارسال پیش فاکتور یا پروفرما: پس از توافق در زمینه خرید کالا، خریدار می بایست تقاضای پیش فاکتور از فروشنده کند. پیش فاکتور سندی است که توسط فروشنده برای خریدار ارسال می شود و در آن مشخصات کامل کالا بیان شده است. اطلاعات مندرج در پیش فاکتور باید به صورت دقیق باشد و خریدار با توجه به این اطلاعات، معامله را انجام دهد. چنانچه این اطلاعات ناقص یا دارای اشکال باشد؛ ممکن است مدتی بعد ایجاد مشکل کند. این مرحله از مراحل مهم واردات کالا به شمار می آید.
ثبت سفارش: در این مرحله لازم است وارد کننده به سامانه ثبت سفارش وزارت صنعت، معدن، تجارت مراجعه کند و درخواست خود را جهت واردات کالای مورد نظر ثبت نماید. روند ثبت سفارش کالاهای مختلف معمولا با هم متفاوت است. همچنین گاهی علاوه بر مجوز سازمان صمت، به مجوز سایر ارگان ها نیاز است. این مرحله نیز از مهمترین مراحل واردات کالا محسوب می شود.
تخصیص ارز و پرداخت بین المللی: در این مرحله لازم است وارد کننده اقدام به تهیه ارز نماید که در این راستا؛ معمولا به کالاهای اساسی ارز دولتی تعلق می گیرد. در کشور ایران به علت روند رو به رو رشد و نوسانات ارزی، سامانه ای به نام سامانه نیما راه اندازی شده است که وارد کنندگان می توانند با وجود شرایط از طریق این سامانه ارز دریافت نمایند، اما پرداخت بین المللی به علت تحریم ها در کشور با مشکلاتی رو به روست.
حمل و نقل و بیمه کالا: بسته به توافق انجام شده بین فروشنده و وارد کننده و نوع کالا، حمل کالا می تواند از روش دریایی، هوایی، ریلی یا جاده ای باشد. فروشنده و خریدار می توانند انتخاب روش حمل و نقل کالا را با استفاده از قواعد بین المللی اینکوترمز انجام دهند. همچنین فرد باید با شرکت بیمه در خصوص بیمه کردن کالا توافق نمایند.
ترخیص کالا از گمرک: پس از انجام مراحل فوق، کالا وارد گمرک می شود و شخص وارد کننده با ارائه مدارک مورد نیاز و پرداخت هزینه می تواند اقدام به ترخیص کالا از گمرک نماید. این مرحله نیز از مراحل مهم واردات کالا محسوب می شود و مستلزم آگاهی دقیق از قوانین گمرگی می باشد.
نحوه و مراحل صادرات کالا با کارت بازرگانی
اکنون به بررسی نحوه و مراحل صادرات کالا با کارت بازرگانی می پردازیم. خروج کالا از کشور به سایر کشور ها را صادرات می گویند. در رویه گمرکی دو نوع صادرات وجود دارد. صادرات قطعی و صادرات موقت. صادرات قطعی به این معناست که کالا از قلمرو گمرکی کشور به صورت دائم خارج و به فروش می رسد. اکثر تجار از روش صادرات قطعی استفاده می کنند، اما صادرات موقت به معنای خارج کردن کالا از قلمرو گمرکی کشور به منظور عرضه و نمایش در نمایشگاه ها، تعمیر، تکمیل و فرآوری و سپس بازگرداندن آن به قلمرو گمرکی می باشد.
برای صادرات کالا دو روش صادرات مستقیم و صادرات غیر مستقیم یا واسطه ای وجود دارد. در روش صادرات مستقیم، خود شخص تولید کننده تمامی مراحل صادرات را انجام می دهد و برای انجام این مراحل واسطه ای وجود ندارد. یعنی خود شخص تولید کننده اعم از حقیقی یا حقوقی ابتدا برای محصولش در کشور هدف مشتری پیدا می کند و پس از مذاکرات، قرارداد تنظیم می شود.
در این روش، شخص تولید کننده نیازمند اخذ کارت بازرگانی می باشد. در این روش مزایا و معایبی وجود دارد. کم شدن هزینه ها و در نتیجه کسب سود بیشتر، نظارت بیشتر و کسب تجربه در زمینه صادرات کالا از جمله مزایای این روش می باشد. همچنین در بیان معایب صادرات مستقیم می توان به دردسر های دریافت مجوز قانونی، صرف زمان و هزینه اشاره کرد.
اما در روش صادرات غیر مستقیم، تمام مراحل صادرات کالا توسط یک واسطه صورت می گیرد. واسطه ها معمولا در غالب شرکت به فعالیت می پردازند. روش صادرات غیر مستقیم نیز مزایا و معایبی دارد که از مزایای آن می توان به صرف زمان و هزینه کمتر، استفاده از نیرو متخصص در این زمینه و عدم دردسر های دریافت مجوز اشاره کرد و معایب این روش سود کمتر و عدم کسب تجربه در زمینه صادرات می باشد.
برای صادرات کالا مدارکی نیاز است از جمله این مدارک می توان به اخذ کارت بازرگانی، مجوز صادرات، صورت عدل بندی، فاکتور فروش، گواهی استاندارد در موارد لازم، اخذ اظهارنامه گمرکی، اخذ بارنامه، قرارداد حمل و نقل، قرارداد بیمه، گواهی بهداشت و قرنطینه در صورت لزوم، اخذ گواهی مبدا، گواهی انرزی اتمی در صورت لزوم، شناسه فرش (زمانی که محصول فرش دستباف باشد) اشاره نمود.
واردات و صادرات کالا بدون کارت بازرگانی
در بخش های پیشین مقاله به نحوه و مراحل صادرات کالا با کارت بازرگانی پرداختیم. در این قسمت قصد داریم تا به نحوه واردات و صادرات کالا بدون کارت بازرگانی بپردازیم. مطابق قوانین گمرکی ایران، اخذ کارت بازرگانی برای واردات و صادرات کالا الزامی است، اما در شرایطی افراد معاف از دریافت کارت بازرگانی هستتند. این افراد عبارت اند از:
اشخاص و کارگران ایرانی که گواهینامه شغلی از وزارت کار و امور اجتماعی کشور گرفته اند یا در کشورهای خارجی مشغول به کار هستند.
برخی کالاهای صادراتی به تشخیص کارشناسان اداره گمرک غیر قابل فروش در داخل کشور هستند.
ساکنین مناطق مرزنشین و افرادی که در این محدوده زندگی می کنند، یا شرکت های تعاونی که در این مرزها وجود دارند.
ملوانانی که در داخل شناورها کار می کنند یا افرادی که در سواحل کشور مشغول فعالیت و رفت و آمد هستند و شغلشان به محدوده ساحل مرتبط است.
پیله ورها در صورت داشتن کارت پیله وری یا گرفتن گواهی معتبر از سازمان صنعت و معدن و تجارت می توانند کالاهای مورد نیاز استان خود و استان های هم جوار را وارد کنند.
اگر اشخاص، کارت بازرگانی نداشته باشند و جزو هیچ کدام از دسته های بالا نیز نباشند، می توانند با استفاده از کارت بازرگانی شرکت های ترخیص کالای صادراتی و وارداتی اقدام نمایند. از آن جایی که در این روش صادرات و واردات به نام دارنده کارت بازرگانی ثبت می شود، لذا تمامی عوارض و مالیات نیز به نام او می شود و تاجر باید با او تصفیه کند.
همچنین وزارت صمت در خصوص واردات اجناس بدون کارت بازرگانی اقدام به صدور بخشنامه شماره 511848/1402/60 در خصوص ابلاغ شرایط و چگونگی ترخیص و صادرات کالا بدون کارت بازرگانی، کرده است که با وجود شرایطی می توان بدون اخذ کارت بازرگانی اقدام به واردات کالا کرد.
بند 4 این بخشنامه بیان می کند، صدور مجوز موردی (مکاتبه توسط آن سازمان با ذکر عدم نیاز به مطالبه کارت بازرگانی) برای واردات ماشین آلات، تجهیزات، اجزاء و قطعات مربوطه مورد نیاز واحدهای تولیدی فاقد کارت بازرگانی تنها برای یک بار و برای مدت مشخص، تا نهایتا ۶ ماه، مجاز می باشد و تمدید آن در صورت داشتن شرایط لازم و معتبر منعی ندارد.
دارندگان پروانه بهره برداری، جواز تاسیس با پیشرفت قابل قبول، معادن (با دریافت مجوز معاونت امور معادن و صنایع معدنی از محل مواد ۱۰۹ و ۱۱۰ آیین نامه اجرایی قانون معادن)، پروانه کسب صنفی ویژه واحدهای تولیدی، جواز تاسیس چاپخانه (با داشتن مجوز ورود ماشین آلات چاپ تاز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و مدارک تولیدی معتبر از سایر وزارتخانه های دولتی با رعایت سایر شرایط، مشمول بند فوق می گردند.
مواد اولیه واحدهای تولیدی به جهت نیاز به استمرار در واردات، مشمول بند یک این بخشنامه نمی باشد و ترجیح بر این است که واحدهای تولیدی اقدام به دریافت کارت بازرگانی کنند.
قبل از صدور مجور موردی، سازمانهای استانی می بایست از عدم داشتن سابقه کارت بازرگانی دائم و مورد اطمینان پیدا کنند و صدور چند مجوز موردی برای یک واحد مجاز نیست. لازم به ذکر است فرآیند الکترونیکی صدور مجوزهای موردی در سامانه جامع تجارت در حال پیاده سازی است و بعد از عملیاتی شدن سامانه، مکاتبات فیزیکی صدور مجوز حذف می شود.
نظر به تبصره 2 بند 6 ماده 10 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات، ترخیص و صادرات کالا بدون کارت بازرگانی (دارندگان کارت بازرگانی که چه کارت بازرگانی آن ها منقضی، تعلیق یا ابطال می شود) مجاز شد. در این نامه که در خرداد ماه سال جاری صادر شده، آمده است: با عنایت به تبصره 2 بند 6 آئین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات موضوع تصویب نامه هیات وزیران مبنی بر ترخیص یا صادرات کالا با توجه به انقضا، تعلیق یا ابطال کارت بازرگانی به استحضار می رساند:
«اقلام موضوع ثبت سفارشاتی که در زمان اعتبار کارت بازرگانی دارای کد ساتا بوده و بارنامه آن ها در زمان اعتبار ثبت سفارش صادر گردیده و با در زمان اعتبار ثبت سفارش کالای آن ها دارای قبض انبار معتبر از اماکن گمرکی است، علی رغم ابطال، انقضا و یا تعلیق کارت بازرگانی با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوطه قابل ترخیص است. همچنین، صادرات اقلامی که کارت بازرگانی صاحب کالا به هر دلیلی ابطال، تعلیق یا منقضی شده و در زمان اعتبار کارت بازرگانی دارای یکی از شرایط قیده شده در ماده 11 مکرر آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات باشد، با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوطه بلامانع است.»
چگونه با کارت بازرگانی کار کنیم
در پاسخ به این سوال که چگونه با کارت بازرگانی کار کنیم؛ می توان بیان داشت که همه افرادی که دارای کارت می باشند، میتوانند در عرصه تجارت با ارائه کارت بازرگانی در زمینه هایی که به شرح زیر می باشد؛ فعالیت داشته باشند:
عضویت در اتاق بازرگانی
واردات کالا از مناطق آزاد
صادرات کلیه کالاهای قانونی
صدور ویزای تجاری
برقراری ارتباطات تجاری با تجار
فعالیت در نمایشگاه های داخلی و بین المللی تجاری
انجام حق العمل تجاری در گمرک
ثبت سفارش تجاری و ترخیص کالا از گمرک
بنابراین، نحوه استفاده از کارت بازرگانی نیز به این صورت است، شخص به منظور ورود کالا به داخل کشور یا خروج آن و صاردات؛ نیازمند ارائه کارت بازرگانی به مراجع گمرکی می باشد. توجه به این نکته ضروری است که استفاده از کارت بازرگانی اجاره ای جرم بوده و مرتکب مشمول مجازات مطابق با قوانین می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل و نحوه واردات و صادرات با کارت بازرگانی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل و نحوه واردات و صادرات با کارت بازرگانی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله
پاسخ مشاور: باسلام. نحوه واردات کالا با کارت بازرگانی به این صورت است که شخص حقیقی یا حقوقی ابتدا باید اقدام به دریافت کارت بازرگانی نماید که جزئیات بیشتر در این خصوص در متن مقاله بیان شده است.
پاسخ مشاور: باسلام. سقف ارزش واردات اشخاص حقیقی و حقوقی در سال اول ۵۰۰ هزار دلار است.
پاسخ مشاور: با سلام. بله
پاسخ مشاور: با سلام. بله.
پاسخ مشاور: تهیه کارت بازرگانی و انتخاب حوزه فعالیت از جمله نحوه و مراحل واردات کالا می باشد که سایر مراحل در متن مقاله آمده است.
پاسخ مشاور: با سلام. برای صادرات کالا دو روش صادرات مستقیم و صادرات غیر مستقیم یا واسطه ای وجود دارد که توضیحات آن در متن مقاله ارائه داده شده است.
پاسخ مشاور: باسلام. در برخی موارد بله.
پاسخ مشاور: باسلام. بله