برای مشاوره پیرامون ثبت برند بین المللی
برای مشاوره پیرامون ثبت برند بین المللی
برند یا نام تجاری همان نشان و علامتی است که در فعالیت های اقتصادی، کالا و خدمات استفاده می شود. عصر جهانی شدن سبب شده تا شرکت ها و اشخاص به فکر ایجاد زمینه های شکل دهی برند و ارتقاء شاخص های رقابت پذیری در حوزه تجارت باشند. برند علاوه بر این که نقش مهم و تعیین کننده ای در رونق تجارت و کسب و کار دارد، یکی از دارایی های بسیار با ارزش شرکت های بزرگ و کوچک محسوب می شود.
نظر به همین اهمیت، امروزه با پیشرفت تکنولوژی ارائه خدمات و تولید کالاهای مختلف و با تنوع، به نوعی مستلزم قواعدی جهانی جهت تفکیک و تمییز آن ها از یکدیگر، می باشد و مهم ترین هدف از ایجاد این قواعد از جمله قواعد ثبت برند بین المللی نیز، حفظ حقوق مصرف کننده و جلوگیری از گمراهی و سرگردانی او به هنگام استفاده از این خدمات است.
از این رو در این مقاله، به تعریف و شرایط ثبت برند بین المللی در کنوانسیون مادرید، پرداخته و اشاره می شود که در خصوص ثبت برند بین المللی چه مدارکی لازم می باشد. سپس مراحل و نحوه ثبت برند بین المللی و نیز هزینه آن در این مقاله ارائه می گردد. در نهایت به بررسی چگونگی استعلام ثبت برند بین الملی پرداخته می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این مورد با ما همراه باشید.
ثبت برند بین المللی چیست
قبل از پاسخ به این پرسش که ثبت برند بین المللی چیست، لازم است که در ابتدا؛ توضیحاتی راجع به اهمیت ثبت برند به طور بین المللی بیان گردد. با توسعه روزافزون محصولات و خدمات در سطح جهانی و افزایش رقابت ها، ثبت علایم تجاری و برند که می تواند یک کلمه، حرف، عدد، عکس، شکل، رسم و یا ترکیبی از آن ها باشد، به شدت مورد استقبال قرار گرفته است.
توافقنامه بین المللی مرتبط با نشان های تجاری، موافقت نامه مادرید است. بسیاری از اشخاص حقیقی یا حقوقی برای آن که بتوانند کسب و کار خود را رونق ببخشند به دنبال برند سازی در کشورهای دیگر هستند که در این خصوص، سیستم مادرید راه حلی ساده برای ثبت ساده و مقرون به صرفه علایم تجاری و برند در سطح بین المللی است.
بدین صورت که با تسلیم یک اظهارنامه و پرداخت تنها یک هزینه میتوان علامت تجاری موردنظر را در کشور های عضو کنوانسیون به ثبت رساند. این در حالی است که در حالت عادی (یعنی طبق کنوانسیون پاریس 1883)، برای ثبت علامت تجاری و برند در چند کشور مختلف باید در هر یک از این کشورها به طور جداگانه اظهارنامه تسلیم کرد و هزینه جداگانه ای نیز پرداخت نمود.
همین دشواری ها کشورهای عضو کنوانسیون پاریس را بر آن داشت تا به تاسیس سیستمی برای ثبت بینالمللی علائم اقدام کنند. پس با این وجود، ثبت برند لاتین یا به اصطلاح (تحت سیستم مادرید) یکی از عناصر مهم برای شناخته شدن شرکت و علامت تجاری در سطح جهانی است. با این کار تجار و فعالان اقتصادی می توانند از کپی کردن برند و نام تجاری خود در ایران نیز جلوگیری نمایند. پس از ثبت برند، افراد می توانند اقدام به تغییر برند نمایند.
سیستم مادرید برای ثبت بین المللی علائم متشکل از دو معاهده مختلف است. اول، موافقتنامه مادرید که در سال 1891 به تصویب رسید و در سال های 1900 در بلژیک، 1911 در واشنگتن، 1925 در لاهه، 1934 در لندن، 1957 در نیس و 1967 در استکهلم مورد بازنگری قرار گرفت. همچنین در سال 1979 اصلاحاتی به آن افزوده شد. دوم، پروتکل مادرید که به موافقتنامه ی مادرید مرتبط است و در سال 1989 به تصویب رسید. هدف پروتکل آن است که سیستم مادرید را انعطاف پذیرتر کرده و آن را با قوانین ملی چند کشور و سازمان بین دولتی معین که نتوانسته اند به موافقتنامه بپیوندند، سازگارتر نماید.
شرایط ثبت برند بین المللی مادرید
علایم و برند تجاری که در بازار بین المللی معرف نوع خاصی از محصول و تولید است، از نظام حمایت بین المللی ویژه ای برخوردار است و قوانین و کنوانسیون های متعدد بین المللی بر آن ها حاکم می باشد. در همین خصوص، در ابتدا؛ باید بیان شود که زمانی برند به طور جهانی به ثبت می رسد که شرایط ثبت برند بین المللی مادرید در مورد آن رعایت شده باشد؛ یعنی آن نشان یا برندی که قرار است به ثبت برسد منحصر به فرد و خاص باشد به گونه ای که به برند های دیگر شباهت نداشته و باعث گمراهی مصرف کننده نشود. در غیر این صورت، برند به ثبت بین المللی نمی رسد.
مطابق با ماده1 قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه مادرید راجع به ثبت بین المللی علایم و پروتکل مربوط به آن بیان می دارد: «اتباع هر کشور متعاهد می توانند در تمام کشورهای دیگر طرف این موافقتنامه حمایت از علایم قابل استفاده برای کالاها و خدمات خود را که در کشور مبدا به ثبت رسیده است؛ تضمین کنند.»
با توجه به این قانون باید گفت که، زمانی می توان یک برند را در سطح جهانی به ثبت رساند که ابتدا؛ برند در کشور مبدا به ثبت رسیده باشد و سپس به اداره ثبت مالکیت صنعتی درخواست ثبت برند بین المللی ارائه شود. پس افراد متقاضی باید یک اظهارنامه ثبت برند بین المللی را به سازمان مالکیت صنعتی بدهند و از بین کشورهای عضو این توافق نامه، کشورهای مورد نظر خود را انتخاب و فعالیت خودشان را در آن ها شروع کنند و از حمایت های آن ها نیز بهره مند شوند.
شخص متقاضی (حقوقی یا حقیقی) باید اظهارنامه مذکور را به یکی از زبان های اسپانیایی، انگلیسی یا فرانسه ترجمه کند. از مزیت های ثبت بین المللی برند از طریق سیستم مادرید؛ قیمت مناسب، ایجاد سهولت و تسریع در روند کار ثبت نماد جهانی می باشد. در واقع به واسطه ارائه یک تقاضانامه بین المللی فقط به یک زبان فرانسه، انگلیسی و یا اسپانیایی و همچنین پرداخت یک هزینه مقرون به صرفه، می توان برند را به راحتی مورد حمایت کشورهای عضو قرار داد.
البته باید توجه داشت که فقط اشخاصی می توانند درخواست ثبت برند جهانی را به اداره ثبت مالکیت صنعتی تقدیم کنند که در یکی از کشور های عضو موافقتنامه مادرید اقامتگاه داشته، یا تبعه یکی از کشورهای عضو باشند و یا در یکی از کشورهای عضو موافقتنامه مادرید، دارای بنگاه اقتصادی باشند. در نهایت وقتی تقاضای ثبت بین المللی از طرف دفتر بین المللی قبول شود، موضوع به دولت های عضو موافقت نامه مادرید که متقاضی ثبت، حمایت برند را در آن کشور خواستار است، ابلاغ می شود.
مدارک لازم برای ثبت برند بین المللی
به منظور ثبت بین المللی برند، شخص می بایست مدارکی را تهیه نموده و به مراجع ذی صلاح تسلیم نماید. لازم به ذکر است که متقاضیان باید دقت داشته باشند که مدارک ثبت برند خارجی آن ها باید دقیقا با مدارک ثبت برند داخلی مطابقت کاملی داشته باشد. برخی از مدارک لازم برای ثبت برند بین المللی به شرح زیر است:
در ابتدا متقاضی می بایست یک درخواست کتبی تهیه کند و در آن درخواست، کشورهای مدنظر که خواستار حمایت آن هاست را درج کند و به اداره ثبت مالکیت صعنتی تحویل دهد.
کارت بازرگانی (برای اشخاص حقوقی)،
کپی آگهی تاسیس شرکت و کپی آگهی آخرین تغییرات شرکت (در صورت وجود) تهیه و ارائه شود.
گواهی ثبت علامت تجاری، مبنی بر این که که برند مورد نظر در ایران به ثبت رسیده است.
متقاضی باید یکی از سه فرمی که در سایت سازمان جهانی ثبت برند به نام وایپو می باشد در سه نسخه کامل کند.
رسید هزینه ها به همراه مهر و امضا متقاضی ارائه شود. پرداخت هزینه ثبت برند بین المللی با تکمیل فرم برآورد هزینه موجود در سایت سازمان جهانی مالکیت معنوی، تعیین می شود. واحد پرداخت هزینه ها به فرانک سوئیس بوده و تعیین آن به تعداد طبقات برند و نوع شرکت وابسته می باشد. منظور از طبقات برند همان دسته بندی کالا و یا خدمات شرکت می باشد.
تصویر برابر با اصل مدارک شناسایی مدیران شرکت و صاحبان حق امضا یا تصویر مدارک شناسایی متقاضی حقیقی
ارائه معرفی نامه شرکت همراه با مهر و امضای شرکت و مدیران
ارایه روزنامه رسمی ثبت و آخرین تغییرات شرکت (در مواقعی که متقاضی شخص حقوقی باشد.)
به کاربران توصیه می شود که به جهت صرفه جویی در زمان و هزینه، ابتدا به تهیه مدارک لازم اقدام نموده و سپس اقدام به ثبت برند خود در مراجع داخلی و بین المللی نمایند. علت این امر آن است که در صورت وجود نقص در مدارک ارسالی، ثبت برند جهانی فرد با مشکل مواجه گردیده و وی باید، کلیه مراحل را از ابتدا آغاز نماید.
مراحل و نحوه ثبت برند بین المللی مادرید
پس از مشخص شدن کشورهای مورد درخواست متقاضی جهت ثبت بین المللی، بسته به این که کشورهای مورد درخواست صرفا تحت نظام موافقتنامه یا پروتکل یا هر دو آن ها می باشند، متقاضی بایستی نسبت به پر کردن یکی از فرم های مربوطه براساس گواهی ثبت مبداء اقدام نماید. به منظور آشنایی علاقمندان، با این موضوع در قسمت زیر، مراحل و نحوه ثبت برند بین المللی مادرید به طور کامل توضیح داده شده است.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
جهت درخواست ثبت بین المللی برند تجاری در سایر کشورها، ابتدا بایستی علامت موردنظر در کشور مبدا به ثبت برسد. بنابراین؛ ثبت داخلی برند در کشور مبدا پیش نیاز ثبت بین المللی علامت تجاری در کشورهای عضو سیستم مادرید می باشد. اقدام به درخواست ثبت بین المللی برند در ایران، صرفا از طریق اداره مالکیت صنعتی و به موجب تکمیل و ارسال اظهارنامه آن صورت می گیرد. راهنمای تصویری، مراحل و نحوه ثبت برند بین المللی مادرید، به طور کلی؛ بدین گونه است:
به این منظور شخص می بایست آدرس سایت اداره مالکیت معنوی به نشانی iripo.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و از طریق گزینه "ثبت نام متقاضی" برای خود حساب کاربری تشکیل دهد.
پس از آن، شخص می بایست با نام کاربری و رمز عبور به حساب کاربری خود وارد شده و به تکمیل و ارسال اظهارنامه از صفحه اصلی کارتابل خود اقدام نماید.
پس از این که شخص، علامت خود را در سیستم ملی کشور متبوع خود به ثبت رساند، می تواند برای ثبت بین المللی برند درخواست دهد. به این منظور شخص می بایست آدرس wipo.int را در مرورگر خود وارد نموده و گزینه IP Portal login، را از بالای سایت انتخاب نماید.
در صورتی که شخص در وایپو دارای حساب کاربری می باشد، لازم است که نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نموده و به حساب خود وارد شود، اما اگر فرد در این سایت ثبت نام ننموده است، لازم است که بر روی گزینه مشخص شده کلیک نماید.
در مرحله بعدی، شخص به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می گردد که لازم است داوطلب به تکمیل آن اقدام نماید.
پس از تشکیل حساب کاربری شخص می تواند برای ارسال اظهارنامه ثبت بین المللی درخواست دهد. برای ارسال درخواست جدید اظهارنامه بین المللی، شخص می بایست بر روی گزینه درخواست جدید (New application) کلیک نماید.
پس از تکمیل و ارسال اظهارنامه، شخص به صفحه پرداخت هزینه هدایت می شود. در صورت موفقیت در پرداخت هزینه، متقاضی به صورت خودکار وارد صفحه خلاصه (Summary) شده و اظهارنامه بین المللی به اداره مبدا ارسال می شود. متقاضی در این مرحله یک ایمیل تایید پرداخت هزینه ها از بخش خدمات پرداخت وایپو دریافت می کند. همچنین، شخص در این مرحله، ایمیلی نیز از اداره مبدا مبنی بر تایید دریافت اظهارنامه بین المللی علامت تجاری دریافت خواهد کرد. به منظور پیگیری درخواست ها نیز، شخص می تواند به صفحه اصلی حساب کاربری خود در سامانه وایپو وارد شده و وضعیت درخواست های خود را مطابق تصویر زیر مشاهده نماید.
این درخواست ها، که هر کدام می توانند در مراحل مختلف تکمیل باشند، برای همیشه در حساب کاربری سرویس الکترونیک فرد باقی خواهند ماند. افراد می توانند جهت مشاهده نحوه ارسال و تکمیل اظهارنامه در سامانه وایپو به دانلود فایل زیر اقدام نمایند.
- حجم: 2.53 MB
- منبع: سایت اداره مالکیت معنوی
در قسمت وضعیت (status) شخص با یکی از پیغام های درخواست ناتمام، تسلیم شده به اداره، بررسی اداره، در انتظار رفع نقص و رسیدگی وایپو مواجه خواهد شد که هر یک، وضعیت درخواست متقاضی را برای وی نمایش می دهند. در قسمت بعدی مقاله، هزینه ثبت برند بین المللی مادرید برای کاربران ارائه خواهد گردید.
هزینه ثبت برند بین المللی
یکی از سوالات متداولی که برای متقاضیان ثبت برند بین المللی مطرح می شود، جزئیات راجع به هزینه ثبت برند بین المللی می باشد. از آن جایی که بدون پرداخت هزینه های مربوط به ثبت، هم در بعد داخلی و هم در سیستم بین المللی، امکان ثبت برند برای فرد وجود نخواهد داشت، این قسمت از مقاله به بیان هزینه ثبت برند بین المللی اختصاص داده شده است.
در ابتدا باید بیان شود که طبق مقررات، هزینه اظهارنامه اشخاص حقیقی 200,000 ریال و برای اشخاص حقوقی 400,000 ریال می باشد که همزمان با درخواست ثبت بین المللی به حساب مربوطه واریز می گردد. جهت احتساب هزینه ثبت بین المللی مطابق مشخصات درج شده در تصدیق ثبت داخلی، از قبیل تعداد طبقات، رنگی یا سیاه سفید بودن علامت و انتخاب کشورهای مورد درخواست هزینه محاسبه شده به فرانک سوئیس اخذ می شود.
پس از بررسی و تائید فرم اظهارنامه ثبت بین المللی توسط اداره ثبت علائم تجاری از متقاضی درخواست می شود تا هزینه مزبور را به حساب wipo واریز نماید. هزینه پرداختی درصورت رد یا قبول علامت درخواستی در هر یک از کشورهای عضو تعیین شده، بازگشت داده نمی شود. برای ثبت برند بین المللی با سیستم مادرید، چند بخش هزینه باید پرداخته شود.
هزینه های ثبت برند بین المللی، برای متقاضی شامل هزینه اصلی (گر نمونه علامت به صورت رنگی نباشد 653 فرانک و اگر نمونه علامت به صورت رنگی باشد، 903 فرانک هزینه در بر خواهد داشت.)، هزینه تبعی برای هر طبقه از طبقه بندی بین المللی (هزینه برای هر طبقه کالا و خدمات بیش از 3 طبقه، معادل 73 فرانک خواهد بود.) و هزینه تکمیلی برای هر درخواست گسترش حمایت (هزینه متمم برای تعیین هر کشور متعاهد تعیین شده به مبلغ 73 فرانک تعیین شده است.) می باشد.
همان طور که گفته شد، این هزینه ها به فرانک سوئیس پرداخت می شود. شیوه پرداخت هزینه ثبت برند مادرید به چهار روش امکان پذیر است. یکی پرداخت مستقیم به حساب WIPO، دیگری استفاده از کارت های اعتباری بین المللی و سومی پرداخت از طریق انتقال بانکی و روش چهارم که فقط در کشورهای اروپایی کاربرد دارد، پرداخت از طریق سیستم پرداخت پستی است.
توجه داشته باشید که پس از پرداخت هزینه ثبت بین المللی برند، باید قبض رسید طی ده روز دریافت شود. در غیر این صورت، فرد باید دفتر بین المللی سازمان جهانی مالکیت معنوی را در جریان قرار دهد. انواع هزینه های ثبت بین المللی برند مادرید در سیستم داخلی، به طور کلی به شرح زیر است:
هزینه تکمیل و ارسال اظهارنامه در سامانه ثبت مالکیت معنوی (این هزینه با توجه به حقیقی یا حقوقی بودن متقاضی و تعداد طبقات ثبت، متفاوت می باشد.)
هزینه دریافت گواهی امضا در دفاتر اسناد رسمی (که این هزینه در حال حاضر 300/000 ریال می باشد.)
هزینه چاپ آگهی ثبت
طبق ماده 34 آیین نامه مشترک، متقاضی، یا مالک، می توانند هزینه های مندرج در فهرست هزینه ها را به دفتر بین المللی پرداخت نمایند یا هر گاه اداره مبدا یا اداره عضو متعاهد بپذیرد که این گونه هزینه ها را دریافت و سپس به دفتر بین المللی پرداخت نماید و متقاضی یا مالک هم موافقت خود را اعلام کرده باشد، اداره مذکور نیز می توند مبالغ مربوطه را پرداخت نماید. همچنین، توجه به این نکته ضروری است که کلیه هزینه های مذکور به فرانک سوئیس از متقاضیان اخذ می گردد.
استعلام ثبت برند بین المللی
یکی از معیار هایی که برای نام تجاری منحصر به فرد وجود دارد این است که آن نام قابل ثبت باشد و نام هایی که قابلیت ثبت کردن را ندارند، ارزش سرمایه گذاری هم ندارند. یکی از مهم ترین تفاوت ثبت برند لاتین با فارسی در این است که این نوع علائم تجاری را باید به صورت بین المللی استعلام کرد تا از تکراری نبودن آن ها اطمینان حاصل کرد. مراحل و نحوه استعلام ثبت برند بین المللی به شرح زیر است:
کلیه اشخاص می توانند از پایگاه داده برند جهانی WIPO برای بررسی علائم تجاری از چندین پایگاه داده ملی و بین المللی استفاده نمایند. به این منظور، شخص می بایست آدرس سامانه وایپو به نشانی wipo.int را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر بر روی گزینه Find & Explore و سپس Global Brand Database کلیک نماید.
پس از آن داوطلب به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می گردد که لازم است مجددا مانند تصویر، بر روی گزینه Global Brand Database کلیک نماید.
در مرحله بعدی، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که فرد می توند با نوشتن نام برند مورد نظر، نسبت به استعلام آن اقدام نماید.
ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت می باشد که می توان از چهار طریق نسبت به استعلام برند جهانی اقدام نمود که شامل استعلام برند با اسم برند، اسم مالک، شماره ثبت و ترکیبی از روش ها می گردد. همچنین، داوطلبان برای استعلام برند های داخلی می توانند به سایت اداره مالکیت معنوی به نشانی iripo.ssaa.ir مراجعه نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون ثبت برند بین المللی، در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت برند بین المللی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. از سایت وایپو