برای مشاوره نحوه ثبت شرکت دارویی
برای مشاوره نحوه ثبت شرکت دارویی
شرکت های دارویی همیشه با نیازهای ضروری مردم سروکار دارند و دارو درمان که به تبع آن سلامتی را به دنبال می آورد، فاکتور مهمی برای هر فرد و زندگی سالم و مطلوب می باشد. شرکت های دارویی می توانند در زمینه های مختلفی فعالیت نموده که از جمله آن می توان به تولید، توزیع و واردات و صادرات دارو اشاره نمود.
بنابراین، دارو نقش اساسی در سلامتی افراد داشته و جز کالاهای مهم محسوب می شود. به همین خاطر دولت همیشه بر فرآیند توزیع و مصرف و حتی قیمت گذاری آن نظارت دارد. حوزه مربوط به سلامت از آن جایی که متقاضیان زیادی دارد، شرکت های دارویی هم برای تامین این نیاز اساسی افزایش پیدا کرده و متقاضی ثبت، می باشند؛ که این امر، به نوبه خود، اطلاع از جزئیات ثبت شرکت دارویی را دو چندان می نماید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که شرکت دارویی چیست و شرایط آن چه می باشد؛ به معرفی مدارک لازم برای ثبت این نوع شرکت بپردازیم. سپس در خصوص سامانه ثبت شرکت دارویی صحبت خواهیم کرد و در انتها، هزینه تاسیس کارخانه داروسازی و پخش دارو و همچنین، مراحل و نحوه ثبت شرکت دارویی، به همراه راهنمای تصویری آن، ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
شرکت دارویی چیست
یکی از موضوعاتی که شرکت ها می توانند در آن به فعالیت بپردازند، موضوع دارو می باشد. از آن جایی که همواره نیاز به دارو و مواد دارویی در کشور وجود دارد، متقاضیان ثبت این نوع شرکت ها نیز در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته است. یکی از سوالاتی که در این میان، برای افراد مطرح می شود، این است که شرکت دارویی چیست و به چه منظوری تشکیل می گردد؟
طبق ماده 1 آیین نامه تاسیس و فعالیت شرکت های دارویی، موسسات دارویی به شرکت های تولید کننده، توزیع کننده، وارد کننده و صادر کننده و شرکت های فوریتی واردات دارو که صلاحیت آن ها طبق قانون تایید شده و مجوز فعالیت اخذ کرده باشند، اطلاق می گردد. به عبارتی شرکت های دارویی به 4 نوع شرکت تولیدی، توزیعی، واردات و صادرات و فوریت های واردات دارو تقسیم بندی می شوند.
بنابراین، به طور کلی؛ به شرکت هایی که زمینه فعالیت آن ها در خصوص تولید، پخش و صادرات دارو می باشد، شرکت های دارویی می گویند. این شرکت ها یک فرق بسیار مهم با شرکت های دیگر دارند و این تفاوت این است که، شرکت های دارویی چون با سلامت افراد در ارتباط هستند، اگر فردی قصد تاسیس و ثبت این شرکت ها را دارد، باید اقدام به اخذ مجوز از وزارت بهداشت کند.
همچنین برای تولید، پخش و صادرات هر کدام نیاز به مجوز جداگانه ای می باشد. فرد باید بعد از تعیین نام در اداره ثبت شرکت ها با مراجعه به وزارت بهداشت و طی مراحل قانونی اخذ مجوز فعالیت در این حوزه، نسبت به صدور آگهی تاسیس شرکت خود اقدام کند.
دارو نقش زیادی در سلامتی تک تک افراد جامعه ایفا می کند و توجه به طریقه ی تولید و توزیع آن از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین خاطر در ادامه ماده 2 آیین نامه تاسیس و فعالیت شرکت های دارویی اشاره به پخش دارو کرده که یکی از فعالیت های شرکت های دارویی می باشد. شرکت های پخش دارو به دو قسم تقسیم می شوند که شامل پخش استانی و پخش سراسری می گردد.
در پخش استانی، شرکت، داروهای مربوطه را فقط در سطح استان پخش می کند، ولی در پخش سراسری شرکت وظیفه دارد با کسب مجوزهای لازم، مبادرت به توزیع دارو و شیر خشک و مکمل های غذایی رژیمی، غذاهای کمکی شیرخواران، لوازم مصرفی پزشکی و فرآورده های آرایشی بهداشتی و تجهیزات پزشکی و ملزومات دارویی مجاز نماید. در واقع این گونه شرکت ها، واسطه ی بین مراکز تولید دارو و داروخانه های سطح کشور هستند.
همانطور که اشاره شد، زمانی فعالیت این گونه شرکت ها، معتبر شناخته می شود که مجوز مربوطه را دریافت و صلاحیت های داوطلبان احراز شده باشد. علاوه بر این، کلیه شرکت های دارویی، تکلیف به ثبت شرکت دارند و بعد از ثبت شرکت می توانند تسهیلاتی زیادی مانند گرفتن وام های بلند مدت که برای کسب و کار آن ها لازم است؛ دریافت کنند.
شرایط ثبت شرکت داروسازی
در ابتدا باید بیان داشت که در نظام حقوقی ایران، موجودی که دارای شخصیت باشد؛ می تواند، واجد حقوق و تکلیف گردد. زمانی که شرکتی به ثبت می رسد، امکان معامله آن شرکت با اشخاص ثالث مقدور می گردد. همچنین ثبت شرکت ها مبنای کسب اعتبار و اعتماد آن ها در عرصه مناسبات با اشخاص ثالث نیز است؛ چرا که اشخاص ثالث تنها از طریق مرجع رسمی ثبت شرکت ها قادر به کسب اطلاعاتی می شوند که در اعتماد آن ها به شرکت موثر است.
حال با توجه به توضیحات گفته شده در حوزه شرایط ثبت شرکت داروسازی باید گفت، اگر فرد قصد ثبت این نوع شرکت ها را دارد، باید در اساسنامه شرکت نوع فعالیت مدنظر مبنی بر تولید، پخش و یا صادرات و واردات قید گردد. هم چنین این که شرکت پخش دارو به صورت سراسری یا استانی می باشد، نیز می بایست در اساسنامه درج می گردد.
بنابراین، بخش مهمی از شرایط ثبت شرکت مربوط به اساسنامه ای می شود که به توزیع دارو و فعالیت های مرتبط با دارو اشاره می نماید. اگر در اساسنامه، اشاره به این موارد اشاره نشود، ممکن است شرکت فرد غیر قانونی اعلام شود. علاوه بر این، برای ثبت شرکت دارویی در سامانه جامع ثبت شرکت ها، الزاما شخص باید از قبل در سامانه ثنا ثبت نام کرده و دارای حساب ثنا و خط تلفن همراه به نام خود باشد. این شرط برای سایر شرکا نیز الزام آور است.
علاوه بر این، می بایست سرمایه لازم برای ثبت شرکت نیز تهیه شود. هزینه های ثبت شرکت دارویی مستقیما وابسته به میزان واریزی و هزینه های دولتی سازمان ثبت و روزنامه رسمی کشور می باشد که در هر مرحله باید پرداخت آن انجام شود. همچنین یکی دیگر از هزینه های ثبت شرکت، سرمایه اولیه شرکت می باشد که می بایست توسط شرکا و موسسان تهیه شود.
در نهایت نیز متقاضی باید از ارگان های مربوطه، مجوز های لازم را اخذ نماید که این مجوز ها شامل شماره پروانه دارویی عمده فروشی، مجوز آزمایشگاه تست دارو، دریافت سیب سلامت، گواهی عملکرد خوب در تولید، ثبت مالیات کالا و خدمات، ثبت قانون کارخانه (در صورت نیاز) و دریافت جواز تاسیس می شود.
مدارک لازم برای ثبت شرکت دارویی
یکی از تفاوت های مهمی که کارخانه های دارویی با سایر شرکت ها دارند، در مورد مدارکی است که برای ثبت آن شرکت باید تهیه شود. به طور کلی سایر شرکت ها از جمله شرکت های سهامی، وقتی اقدام به ثبت آن می شود، مدارکی مانند دو نسخه اظهارنامه، اساسنامه و صورت جلسه و... مورد نیاز است، ولی با توجه به حساسیت و اهمیتی که شرکت های دارویی به دلیل رابطه مستقیمی که با سلامت افراد دارند، متقاضیان باید مدارک متفاوتی را تهیه کنند که مدارک لازم برای ثبت شرکت دارویی به شرح زیر است:
تصویر اساسنامه شرکت با موضوع فعالیت در خصوص توزیع دارو
نداشتن سابقه ی سوء فعالیت در امور دارویی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
ارائه گواهی مبنی بر عدم سوء پیشینه کیفری برای تمامی اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت
دریافت و ارائه فرم معرفی نامه از جانب معاونت غذا و دارو دانشگاه زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که گواهی بر امکان شروع فعالیت شرکت است
ارائه مدارک هویتی تمامی اعضای کارخانه دارویی
بعد از تهیه این مدارک و ارسال آن به اداره ثبت شرکت ها، کارشناس مربوطه صحت این مدارک را بررسی می کند. همچنین باید در ادامه بیان شود که دو نوع کمیسیون برای دریافت مجوز ثبت شرکت دارویی وجود دارد که شامل کمیسیون قانونی ماده 2 معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت کشور و کمیسیون قانونی درمان و آموزش پزشکی می شود. در واقع این کمیسیون ها، مجوز فعالیت و تاسیس را برای متقاضی صادر می کنند. صلاحیت این کمیسون ها به شرح زیر است:
صدور موافقت و مجوز اصولی فعالیت های مورد نظر
صدور و تمدید مجوز فعالیت در ابتدای شروع
صدور و ارائه پروانه تاسیس
صدور پروانه لازم جهت ثبت شعبه شرکت
بازرسی و ممیزی دوره ای نیز از جمله دیگر، صلاحیت های قانونی کمیسیون می باشد. آنچه در رابطه با شرکت های دارویی باید به آن توجه کرد این است که، علاوه بر مشخص و ثبت کردن زمینه توزیع دارو لازم است، مجوزی از اداره کل نظارت بر امور دارو و مواد مخدر نیز دریافت شود.
سامانه ثبت شرکت پخش دارو
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، برخلاف گذشته که اشخاص به صورت حضوری به سازمان ثبت اسناد و املاک مراجعه می کردند، دیگر این موضوع منتفی شده و سازمان ثبت اسناد و املاک برای تسهیل امور سامانه ای به نام سامانه ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir راه اندازی کرده است.
متقاضی، در این سامانه به صورت آنلاین و برخط می تواند اقدام به ثبت شرکت خود نماید. همچنین سایت جامع ثبت شرکت ها خدمات مختلفی را به متقاضیان خود که ممکن است اشخاص حقیقی باشند یا حقوقی، ارائه می دهد. از جمله این خدمات تاسیس و ثبت شخصیت حقوقی، ثبت تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، ثبت نام اظهارنامه دفتر ثبت تجاری می باشد.
در زمینه امکانات سامانه ثبت شرکت پخش دارو، ذکر این نکته حائز اهمیت است که قبلا از سامانه مذکور امکان درخواست کد فراگیر وجود داشت، ولی در حال حاضر مدتی است که این مورد از سایت برداشته شده و امکان درخواست کد فراگیر از سایت وجود ندارد. دریافت کد فراگیر، برای شرکت های خارجی دارویی، که تمایل به ثبت شعبه یا نمایندگی در ایران دارند، الزامی است.
هزینه تاسیس و درآمد کارخانه داروسازی
از جمله مهم ترین سوالاتی که ممکن است افرادی که قصد تاسیس یک شرکت دارویی را دارند، با آن مواجه شوند؛ این سوال است که هزینه تاسیس و درآمد شرکت داروسازی چه قدر است و این هزینه ها چه انواعی دارد. به همین منظور، این بخش از مقاله، به بیان هزینه ثبت شرکت دارویی و میزان درآمد آن اختصاص شده که این هزینه ها عبارت است از:
آگهی تاسیس شرکت در روزنامه رسمی کشور
آگهی تاسیس در روزنامه کثیرالانتشار
هزینه تقاضای مجوز به وزارت بهداشت و درمان کشور
هزینه حق الثبت
هزینه ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق پست
هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت
موضوع دیگری که مطرح می شود در خصوص درآمد شرکت های دارویی است. به طور کلی باید بیان داشت که حوزه دارو و درمان، علاوه بر این که نقش موثری بر سلامت افراد دارد، می تواند در توسعه اقتصادی کشور هم نقش داشته باشد، اما با توجه به وضعیت تحریم های اعمال شده بر شرکت های دارویی، موسسان این گونه شرکت ها با چالش هایی در این زمینه، مواجه شده اند.
از طرف دیگر، در ایران هزینه و درآمد حاصل از فروش محصولات دارویی بر اساس قوانین سازمان غذا و دارو تعیین می شود و قیمت گذاری محصولات این صنعت از شیوه قیمت گذاری آزاد تبعیت نمی کند. فرآیند قیمت گذاری در ایران بدین شکل است که صاحب پروانه دارو، در ابتدا؛ قیمت پیشنهادی خود را ارائه کرده و این قیمت پیشنهادی با قیمت دارو در کشورهای مرجع مانند اسپانیا، پرتغال، استرالیا، ترکیه، یونان و میانگین سایر سازندگان در ایران مقایسه می شود.
مراحل و نحوه ثبت شرکت دارویی
همانطور که گفته شد؛ در حال حاضر ثبت شرکت ها به صورت آنلاین و در سامانه آن انجام می شود و دیگر به صورت حضوری صورت نمی گیرد و این امر، به نوبه خود سبب می شود که از اتلاف وقت و هزینه جلوگیری شود. بنابراین فرد برای ثبت شرکت دارویی ابتدا باید به سایت irsherkat.ssaa.ir مراجعه کند و مراحل و نحوه ثبت شرکت دارویی را به ترتیب قیده شده در قسمت زیر، دنبال نمایند.
به منظور ثبت این نوع شرکت، در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت دارویی در قالب شرکت با مسئولیت محدود، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد. البته متقاضی می تواند نوع شرکت خود را در قالب های دیگر، نیز انتخاب کند، اما ثبت شرکت دارویی در قالب شرکت سهامی و با مسئولیت محدود رایج تر می باشد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت دارویی هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت دارویی به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت دارویی را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت دارویی را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می شود. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در بخش مربوطه وارد شود.
در مرحله بعدی، فرد لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا شرکت دارویی را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت دارویی را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعد، نوبت به بارگذاری اساسنامه شرکت دارویی، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
پس از آن، شرکتنامه تنظیم شده میان شرکا، برای فرد به نمایش در می آید که می بایست آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت، مشاهده هر گونه ایراد یا نیاز به اصلاح، با ورود به گام مربوطه، اطلاعات را ویرایش نماید.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت دارویی برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در قسمت بعد، متن تقاضانامه تشکیل شرکت دارویی نشان داده می شود که امکان ویرایش متن به صورت مستقیم در این قسمت وجود نداشته و تنها با مراجعه به مراحل پیشین می توان مندرجات آن را تغییر داد.
پس از آن، خلاصه متن تقاضانامه برای کاربر به نمایش در می آید. این متن صرفا جهت اطلاع اولیه برای شخص بوده و تا تکمیل مراحل قانونی در مراجع ثبت شرکت ها فاقد اعتبار می باشد. در صورت صحیح بودن اطلاعات، باید بر روی گزینه ارسال که در سمت چپ پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نمود.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت دارویی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت دارویی را طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت دارویی به اتمام رسد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت شرکت دارویی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه ثبت شرکت دارویی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این هزینه با توجه به نوع شرکت، سال ثبت، متفاوت بوده و شامل موارد متعددی می شود که در متن مقاله توضیحات تفصیلی ارائه شده است.