برای مشاوره پیرامون قیطان کشیدن به دفاتر
برای مشاوره پیرامون قیطان کشیدن به دفاتر
مطابق با ماده 6 قانون تجارت، کلیه تجار (به استثنای کسبه جزء) مکلف هستند که چهار نوع دفتر را تهیه نمایند که این چهار دفتر شامل دفتر روزنامه، دفتر کل، دفتر دارایی و دفتر کپیه می گردد. به موجب مقررات قانون تجارت، تجار و بازرگانی که دفاتر تجاری تهیه می نمایند، لازم است که نسبت به پلمپ نمودن دفاتر خود اقدام نمایند.
یکی از اصطلاحاتی که در زمان پلمپ دفاتر مورد استفاده قرار می گیرد، اصطلاح قیطان کشیدن به دفاتر می باشد. در این میان، ممکن است که برخی افراد با اصطلاح قیطان کشیدن به دفاتر آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که معنی قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق چیست و چه الزامی برای قطیان کشی به دفترهای قانونی تاجر وجود دارد؟
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که معنی قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق چیست؛ به بیان الزام قانونی آن و مقررات مربوطه بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه قیطان کشیدن به دفاتر صحبت خواهیم کرد و فرآیند آن را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
معنی قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق یعنی چه
قیطان در لغت، نوعی ریسمان است که از ابریشم بافته شده و برای برشته کردن دانه های تسبیح و امثال آن به کار می رود، اما اصطلاح قیطان کشیدن در حقوق در معنای مخصوصی به کار می رود که اندکی با معنای لغوی آن متفاوت است. از آن جایی که ممکن است برخی افراد با اصطلاح قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق آشنایی نداشته باشند، در این بخش از مقاله، به این پرسش پاسخ خواهیم داد که معنی قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق یعنی چه؟
با این که ماده 12 قانون تجارت از اصطلاح قیطان کشیدن به دفاتر استفاده نموده است، اما تعریف واضحی از این که قیطان کشیدن به دفاتر چیست و ماهیت آن چه می باشد؛ ارائه نمی کند. با این حال، از مطالعه این مواد، می توان چنین نتیجه گیری نمود که قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق، به عملی گفته می شود که در طی آن، متقاضی؛ دفاتر خود را پیش از هر گونه درج اطلاعات مالی، توسط قیطان یا ریسمان های مخصوص بسته نموده و به منظور امضا و پلمپ توسط کارشناس اداره ثبت، به آدرس این اداره ارسال می نماید.
کارشناس اداره ثبت، موظف است که صفحات دفاتر تجاری ارسال شده از سوی متقاضی را به دقت شمره و در صفحه اول و آخر هر یک از دفاتر، مجموع عدد صفحات آن را با تصریح و بیان اسم و رسم صاحب دفتر نوشته و با قید تاریخ امضا، دو طرف قیطان را با مهر سربی که وزارت عدلیه برای این مقصود تهیه می نماید، منگنه کند.
الزام به قیطان کشیدن به دفاتر چیست
در قسمت گذشته معنی لغوی و اصطلاحی قیطان کشیدن به دفاتر یعنی چه، را توضیح داده و بیان نمودیم که با این که ماده 12 قانون تجارت، مکررا از الزام به قیطان کشیدن به دفاتر صحبت می نماید، اما تعریف دقیقی از این که قیطان کشیدن به چه معنی است و چگونه می بایست انجام شود، ارائه نمی کند.
مطابق با ماده 11 قانون تجارت، دفاتر مذکور در ماده 6 همین قانون (یعنی دفتر روزنامه، کل و دارایی)، به استثناء دفتر کپیه قبل از آن که در آن چیزی نوشته شده باشد، باید توسط نماینده اداره ثبت (که مطابق نظامنامه وزارت عدلیه معین می شود) امضاء گردد. دفتر روزنامه دفتری است که تاجر باید همه روزه مطالبات و دیون و داد و ستد تجارتی و معاملات راجع به اوراق تجارتی (از قبیل خرید و فروش و ظهرنویسی) و به طور کلی جمیع واردات و صادرات تجارتی خود را به هر اسم و رسمی که باشد و وجوهی را که برای مخارج شخصی خود برداشت می کند در آن دفتر ثبت نماید.
دفتر کل به دفتری گفته می شود که تاجر باید کلیه معاملات را حداقل هفته ای یک مرتبه از دفتر روزنامه استخراج و انواع مختلفه آن را تشخیص و جدا کرده و هر نوعی را در صفحه مخصوصی در آن دفتر به طور خلاصه ثبت کند. دفتر دارایی نیز دفتری است که تاجر باید هر سال صورت جامعی از کلیه دارایی منقول و غیر منقول و دیون و مطالبات سال گذشته خود را به ریز ترتیب داده و در آن دفتر ثبت و امضاء نماید و این کار باید تا پانزدهم فروردین سال بعد انجام پذیرد.
مطابق با متن ماده، برای دفتر کپیه امضاء مزبور لازم نیست، ولی باید اوراق آن دارای نمره ترتیبی باشد. در موقع تجدید سالیانه هر دفتر مقررات این ماده رعایت خواهد شد. مطابق با ماده 10 قانون تجارت، دفتر کپیه دفتری است که تاجر باید کلیه مراسلات و مخابرات و صورت حساب های صادره خود را در آن به ترتیب تاریخ ثبت نماید.
بر اساس ماده 12 قانون، در خصوص الزام به قیطان کشیدن به دفاتر بیان می دارد که، دفتری که برای امضا به متصدی امضا تسلیم می شود، باید دارای نمره ترتیبی و قیطان کشیده باشد و متصدی امضاء مکلف است صفحات دفتر را شمرده در صفحه اول و آخر هر دفتر مجموع عدد صفحات آن را با تصریح به اسم و رسم صاحب دفتر، نوشته با قید تاریخ امضا، دو طرف قیطان را با مهر سربی که وزارت عدلیه برای این مقصود تهیه می کند، منگنه نماید. لازم است کلیه اعداد حتی تاریخ با تمام حروف نوشته شود.
همانطور که در ماده فوق مشاهده می شود، الزام به قیطان کشیدن دفاتر، در ماده 12 قانون تجارت بیان گردیده و مطابق با این ماده، متقاضیان پلمپ دفاتر مکلف شده اند که قبل از ارائه دفاتر به کارشناس این اداره، دو طرف آن را قیطان کشی نمایند. در بخش مقاله به بیان مراحل و نحوه قیطان کشیدن به دفاتر پرداخته خواهد شد.
مراحل و نحوه قیطان کشیدن به دفتر
در بخش های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص معنی قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق و نیز الزام قانونی آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که قیطان کشیدن به دفاتر در حقوق، تقریبا معادل معنای لغوی آن می باشد و به این منظور، مورد استفاده قرار می گیرد که تاجر و دارنده دفاتر تجاری، پیش از امضا و مهر کارشناس اداره ثبت، در دفتر خود چیزی درج ننماید.
مراحل و نحوه قیطان کشیدن به دفاتر می تواند به دو صورت اتفاق بیافتد. در هر دو روش، فرد در ابتدا؛ می بایست اظهارنامه پلمپ دفاتر تجاری را در سامانه ثبت شرکت ها تکمیل نماید، با این تفاوت که در پر کردن اظهارنامه و در قسمت دفتر خاص، اگر تیک مربوطه فعال شود، به این معنی است که، شخص خود نسبت به تهیه دفاتر اقدام کرده و آن را به اداره ثبت شرکت ها ارسال می نماید. بدیهی است که قیطان کشی به دفاتر، در این روش، توسط خود متقاضی صورت می گیرد.
اما در روش دوم و عدم تیک زدن قسمت دفتر خاص، خود اداره مسئول تهیه دفاتر می باشد و فرد تنها هزینه آن را پرداخت می کند. در این روش، از آن جایی که دفاتر توسط خود اداره ثبت تهیه می شود، قیطان کشی به دفاتر نیز توسط خود اداره صورت می گیرد. در این زمینه باید به این نکته توجه شود که قیطان دفتر، به اندازه کافی دوام داشته باشد تا مانع از بروز مشکلات بعدی برای مراجعه کننده شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون قیطان کشیدن به دفاتر در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون قیطان کشیدن به دفاتر پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.