برای مشاوره مراحل تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی
برای مشاوره مراحل تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی
در بسیاری از مواقع اتفاق می افتد که یک شرکت، در خارج از کشور محل ثبت خود، به فعالیت از طریق تاسیس شعبه، می پردازد. شعبه به شرکت اصلی این امکان را می دهد که محصولات و خدمات خود را در اختیار طیف گسترده تری از مشتریان قرار داده و به ترتیب، بر تعداد رضایت مشتریان خود بیفزاید. کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بسیاری از شرکت ها، تمایل به ثبت شعبه شرکت خود در ایران دارند.
قانونگذار به منظور ثبت و فعالیت شعبه شرکت خارجی در ایران، قواعد و مقررات خاصی را تدوین نموده و از متقاضیان ثبت شعبه شرکت خارجی درخواست نموده که مطابق با آن، شعبه خود را در ایران تاسیس نمایند. به همین جهت، اطلاع از جزئیات ثبت شعبه شرکت خارجی نظیر شرایط، مدارک و مراحل تاسیس، امری الزامی برای متقاضیان می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که شعبه شرکت خارجی چیست و شرایط و مدارک تاسیس و ثبت آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه آن بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی صحبت خواهیم کرد و در انتها، آیین نامه قانون اجازه ثبت شعبه شرکت های خارجی توضیح داده خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
شعبه شرکت خارجی چیست
شرکت های خارجی به شرکت هایی گفته می شود که در سایر کشورها و ممالک به ثبت رسیده و اکنون قصد دارند که از طریق تاسیس شعبه در ایران، به فعالیت بپردازند. در این میان، ممکن است که برخی افراد، با مفهوم شعبه شرکت آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها، مطرح شود که شعبه شرکت خارجی چیست؟
در پاسخ به این پرسش که شعبه شرکت خارجی چه می باشد، می توان پاسخ داد که شعبه شرکت خارجی، در واقع یک واحد محلی تابع شرکت اصلی می باشد که به طور مستقیم، موضوع و فعالیت شرکت را تحت مسئولیت شرکت اصلی، در محل تاسیس خود انجام می دهد. آنچه در این میان، حائز اهمیت می باشد این است که شعبه با نمایندگی شرکت خارجی متفاوت بوده و بر خلاف تصور عموم، این مفهوم دو مقوله کاملا جدا از یکدیگر می باشند.
مهم ترین تفاوت شعبه و نمایندگی شرکت خارجی در میزان اختیارات و مسئولیت آن ها در مقایسه با شرکت اصلی می باشد. در واقع شعبه، یک واحد وابسته به شرکت اصلی بوده و اختیارات و مسئولیت های آن توسط شرکت اصلی معین می گردد. در حالی که نمایندگی شرکت خارجی، یک شخص حقیقی یا حقوقی مستقل بوده که با اسم شرکت اصلی فعالیت می کند.
ماده 2 آیین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی در این خصوص بیان می دارد: «شعبه شرکت خارجی واحد محلی تابع شرکت اصلی است که مستقیما موضوع و وظایف شرکت اصلی را در محل انجام می دهد. فعالیت شعبه در محل، تحت نام و با مسئولیت شرکت اصلی خواهد بود.»
شرایط تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران
همانطور که پیش تر بیان شد، قانون گذار برای آغاز فعالیت رسمی و قانونی شعبه شرکت های خارجی در داخل کشور، قوانین و مقررات خاصی را تدوین و تصویب نموده است. از آن جایی که ممکن است برخی افراد، با این ضوابط آشنایی نداشته باشند، در این بخش از مقاله، شرایط تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران ارائه گردیده است.
مطابق با ماده واحده قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی مصوب سال 1376، شرکت های خارجی که در کشور محل ثبت خود شرکت قانونی شناخته می شوند، مشروط به عمل متقابل از سوی کشور متبوع، می توانند در زمینه هایی که توسط دولت جمهوری اسلامی ایران تعیین می شود در چهارچوب قوانین و مقررات کشور به ثبت شعبه یا نمایندگی خود اقدام کنند. بر اساس ماده 1 آیین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی مصوب 1378، زمینه اجازه فعالیت شعبه شرکت های خارجی به شرح زیر می باشد:
ارایه خدمات بعد از فروش کالا ها یا خدمات شرکت خارجی
انجام عملیات انجام قراردادهایی که بین اشخاص ایرانی و شرکت خارجی منعقد می شود
بررسی و زمینه سازی برای سرمایه گذاری شرکت خارجی در ایران
همکاری با شرکت های فنی و مهندسی ایرانی برای انجام کار در کشورهای ثالث
افزایش صادرات غیر نفتی جمهوری اسلامی ایران
ارایه خدمات فنی و مهندسی و انتقال دانش فنی و فناوری
انجام فعالیت هایی که مجوز آن توسط دستگاه های دولتی که به طور قانونی مجاز به صدور مجوز هستند، صادر می گردد، از قبیل ارائه خدمات در زمینه های حمل و نقل، بیمه و بازرسی کالا بانکی، بازاریابی و....
از ماده فوق، چنین نتیجه می شود که شعبه شرکت خارجی به منظور فعالیت در داخل کشور می بایست چهار شرط را رعایت نمایند. اول آن که شرکت اصلی در کشور محل ثبت خود، شرکت قانونی شناخته شود. دوم آن که عمل متقابل نسبت به شعبه شرکت های ایرانی در کشور خارجی، رعایت شود و آن ها نیز اجازه فعالیت در کشور خارجی را داشته باشند.
سوم آن که موضوع فعالیت شعبه شرکت در زمینه هایی باشد که از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران، معین شده و چهارم؛ شعبه شرکت خارجی می بایست در چهارچوب قوانین و مقررات کشور در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد. ماده سه قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب 1310، در این خصوص بیان می دارد؛ از تاریخ اجرای این قانون هر شرکت خارجی برای این که بتواند به وسیله شعبه یا نماینده به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی در ایران مبادرت نماید، باید در مملکت اصلی خود شرکت قانونی شناخته شده و در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد.
مدارک موردنیاز جهت تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی
در بخش های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص تعریف و ماهیت ثبت شعبه شرکت خارجی و هم چنین، شرایط و ضوابط آن ارائه گردید و بیان شد که افراد به منظور ثبت شعبه شرکت خارجی می بایست این شعبه را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسانند. یکی از سوالات متداولی که در این زمینه مطرح می شود این است که مدارک موردنیاز جهت تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی چه می باشد و چه اسنادی می بایست، در این زمینه تهیه گردد. به منظور پاسخ به این پرسش، لیست مدارک لازم در قسمت زیر بیان گردیده که به شرح زیر می باشد:
رسید مثبت پرداخت هزینه های لازم به منظور ثبت شعبه شرکت خارجی به سازمان اسناد و املاک کشور و ارائه فیش بانکی آن
اطلاعات هویتی متقاضی نظیر شناسنامه، کارت ملی و کد فراگیر اشخاص حقیقی یا حقوقی خارجی
فرم تایید نام ثبت شعبه شركت خارجی در سامانه جامع ثبت شرکت ها
مدارک مثبت ثبت قانونی شرکت مادر در کشور محل ثبت
وکالت نامه (در مواردی برای انجام کارهای ثبت شعبه شرکت خارجی، وکیل اخذ می گردد.)
ارائه روزنامه تاسیس شرکت خارجی که متقاضی، قصد تاسیس شعبه آن را دارد.
اساسنامه شرکت، آگهی تاسیس و آخرین تغییرات ثبت شده در مراجع ذیربط
آخرین گزارش مالی تایید شده شرکت
گزارش توجیهی حاوی اطلاعات مربوط به فعالیت های شرکت و تبیین دلایل و ضرورت ثبت شعبه در ایران، تعیین نوع و حدود اختیارات و محل فعالیت شعبه برآورد نیروی انسانی ایران و خارجی مورد نیاز، و نحوه تامین منابع وجوه ارزی و ریالی برای اداره امور شعبه
توجه به این نکته ضروری است که كلیه اسناد شركت كه در كشور خارجی تهیه می گردد، می بایست پس از تایید مرجع ذیربط (نظیر مرجع ثبت شركت ها) و تایید وزارت خارجه آن كشور، به تصدیق سفارت یا نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در آن كشور نیز برسد. پس از ترجمه رسمی به فارسی و تایید اداره فنی دادگستری اصل و ترجمه آن به اداره ثبت شركت ها ارائه می گردد.
همچنین، به موجب ماده 7 آیین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی، شعبه شرکت های خارجی که نسبت به ثبت شعبه خود در ایران اقدام نموده و به فعالیت می پردازد، موظفند، هر سال گزارش سالانه شرکت اصلی مشتمل بر گزارش های مالی حسابرسی شده توسط حسابرسان مستقل مقیم در کشور متبوع را به دستگاه ذی ربط ارائه نمایند.
سامانه ثبت شعبه شرکت خارجی
علاقمندان به تاسیس و ثبت شرکت شعبه شرکت خارجی، به منظور آغاز فعالیت قانونی و بهره مندی از مزایای آن، لازم است تا در صورت دارا بودن شرایط لازم، مطابق مقررات نحوه ثبت شعبه شرکت خارجی، برای ثبت کردن شرکت مورد نظر خود اقدام نموده و از آنجا که طی کردن این روند، از طریق سایت اختصاص یافته به آن می باشد، در این بخش، به معرفی سامانه ثبت شعبه شرکت خارجی خواهیم پرداخت.
هم زمان با راه اندازی سامانه های دولتی، در نهادها و سازمان های مختلف زیرمجموعه دولت و اینترنتی شدن خدمات این بخش ها، اداره ثبت شرکت ها، به عنوان یکی از زیرمجموعه های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سایتی را تاسیس و راه اندازی نمود که با نام سامانه جامع ثبت شرکت ها، شناخته می گردد.
این سایت که آدرس اینترنتی آن، irsherkat.ssaa.ir می باشد، خدمات مرتبط با ثبت اشخاص حقوقی، اعم از شرکت های تجاری و موسسه های غیر تجاری و نیز شعبه و نمایندگی شرکت های خارجی را ارائه کرده است. بنابراین، کلیه افرادی که متقاضی ثبت شعبه شرکت خارجی، در این سامانه می باشند، می توانند با ورود و تکمیل فرم مربوطه در سایت جامع ثبت شرکت ها، مراحل ثبت شرکت خود را آغاز نمایند.
مراحل و نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت خارجی
مطابق با ماده 3 قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب 1310، هر شرکت خارجی برای این که بتواند به وسیله شعبه یا نمایندگی به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی در ایران مبادرت نماید، باید در مملکت اصلی خود شرکت قانونی شناخته شده و در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد. به منظور ثبت شعبه شرکت خارجی، افراد می بایست با فرآیند و روند ثبت شعبه آشنایی داشته باشند؛ که به این منظور در این بخش از مقاله به مراحل و نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت خارجی پرداخته شده است.
به منظور ثبت این شعبه شرکت خارجی، در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شعبه شرکت خارجی، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شعبه شرکت هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، خوشه، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شعبه وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه ها به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
پس از آن متقاضی باید، اطلاعات مربوطه به موضوع فعالیت شرکت، مدیر یا مدیران شعبه، روزنامه کثیر الانتشار، اختیارنامه، تقاضانامه، اساسنامه و... را وارد نموده و گزینه "ارسال جهت بررسی نام های پیشنهادی و محتوای الکترونیکی" را انتخاب نماید. پس از انتخاب این گزینه، درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شده، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شعبه شرکت خارجی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شعبه شرکت خارجی به اتمام می رسد. بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گیری نمود که تکمیل فرم تقاضای ثبت شعبه شرکت خارجی، در سامانه ثبت شرکت ها برای ثبت شعبه کافی نبوده و می بایست مراحل دیگری نیز در این زمینه، طی گردد.
آیین نامه قانون اجازه ثبت شعبه شرکت های خارجی
در بخش های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص مفهوم و ماهیت، شرایط و ضوابط، مدارک لازم، سامانه و مراحل ثبت شعبه شرکت خارجی ارائه گردید و بیان شد که افرادی که قصد تاسیس شعبه شرکت خارجی را دارند؛ در ابتدا، می بایست به ثبت آن در اداره ثبت شرکت ها اقدام نمایند. در این بخش از مقاله قصد داریم تا به توضیح آیین نامه قانون اجازه ثبت شعبه شرکت های خارجی بپردازیم.
قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی، با یک ماده واحده، برای اولین بار در سال 1376 به تصویب مجلس قانون گذاری ایران رسید. به موجب تبصره این ماده واحده، وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف گردیده است که آیین نامه اجرایی این ماده را تدوین نموده و سپس آن را برای تصویب به هیات وزیران تقدیم نماید. هیات وزیران نیز در جلسه مورخ ۱۱/۰۱/ ۱۳۷۸ بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد تبصره ماده واحده قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی آیین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی را تصویب نمود که فایل دانلود متن این آیین نامه، در جدول زیر قرار گرفته است.
- نویسنده: وزارت امور اقتصادی و دارایی
- حجم: 301 KB
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون تاسیس و ثبت شعبه شرکت خارجی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به سایت ثبت شرکت ها مراجعه نمایید.