برای مشاوره انواع و شرایط جواز تاسیس
برای مشاوره انواع و شرایط جواز تاسیس


اخذ جواز تاسیس یکی از مهم ترین مراحل برای راه اندازی کسب و کار توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی به صورت قانونی می باشد. اخذ جواز تاسیس دارای مزایای بسیاری می باشد که از جمله آن می توان به دریافت وام های بدون بهره، درخواست زمین در شهرک های صنعتی و... اشاره نمود. جواز تاسیس عموما برای راه اندازی یک واحد تولیدی یا کارخانه مورد استفاده قرار می گیرد.
برای دریافت جواز تاسیس از وزارت خانه های مربوطه، فرد لازم است که شرایط لازم در این زمینه را دارا بوده و همچنین مدارک مورد نیاز را تهیه نماید. از طرف دیگر، اخذ جواز تاسیس با ثبت نام در سامانه آن و تکمیل فرم نام نویسی امکان پذیر می باشد. به همین دلیل، آشنایی با مراحل و نحوه دریافت پروانه تاسیس امری ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که جواز تاسیس چیست و انواع آن چه می باشد؛ به شرایط اخذ پروانه تاسیس بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم برای دریافت این نوع جواز صحبت خواهیم کرد و در انتها، مراحل و نحوه صدور و دریافت پروانه تاسیس را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
جواز تاسیس چیست
اولین مرحله برای ایجاد و تاسیس کارخانه یا واحد تولیدی، دریافت جواز تاسیس می باشد. بدون دریافت این مجوز، ساخت و ساز و ایجاد هر گونه واحد تولیدی، غیر مجاز بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد. در این میان، ممکن است عده ای از افراد با ماهیت جواز تاسیس آشنایی نداشته؛ به همین دلیل، در این قسمت به تعریف جواز تاسیس پرداخته شده است.
در پاسخ به این سوال که جواز تاسیس چیست، می توان بیان داشت که جواز تاسیس، مجوزی است که کلیه اشخاص، اعم از حقیقی یا حقوقی، به منظور تاسیس و راه اندازی واحدهای تولیدی می بایست آن را با توجه به نوع محصول تولیدی از وزارت خانه های مربوطه اخذ نمایند. به عبارت دیگر، پروانه تاسیس گواهی است که برای فرد دارنده واحد تولیدی، صادر شده و به عنوان مجوزی، برای کسب و کار وی در نظر گرفته می شود که از جمله آن می توان به مجوز کلینیک زیبایی اشاره نمود.
با توجه به تعریف فوق، کلیه افرادی که در قالب یک شرکت یا شخصیت حقوقی گرد هم آمده و یا به طور انفرادی به ایجاد کارخانه یا مرکز تولیدی اقدام نموده اند، لازم است که گواهی تاسیس دریافت نمایند. پس از صدور پروانه تاسیس، تولید کننده می تواند برای اخد جواز بهره برداری و خرید زمین در شهرک های صنعتی اقدام نماید.
انواع پروانه تاسیس
اخذ پروانه لازم جهت تاسیس کارخانه یا واحد صنعتی، از جمله ابتدایی ترین ملزومات محسوب می گردد. به منظور حمایت از این کسب و کار ها، دولت و موسسات مالی مختلف تسهیلاتی را به طرح های تولیدی اختصاص داده اند که از جمله آن می توان به تخصیص یارانه های صنعتی اشاره نمود. جواز تاسیس با توجه به نوع محصول تولیدی و ارگان صادر کننده آن به اقسام مختلفی تقسیم بندی می شود که انواع پروانه تاسیس به شرح زیر است:
جواز تاسیس وزارت صنعت، معدن و تجارت
پروانه تاسیس جهاد کشاورزی
جواز تاسیس وزارت بهداشت و....
همچنین می توان جواز تاسیس را با توجه به نوع شخص دریافت کننده آن، به دو نوع پروانه تاسیس شخص حقوقی و شخص حقیقی تقسیم بندی نمود. ذکر این نکته حائز اهمیت است که مدت زمان اعتبار پروانه تاسیس یک سال بوده، اما قابلیت تمدید نیز دارد. مدت تمدید جواز تاسیس مطابق با نظر کارشناسان و همچنین با توجه به پیشرفت کار تعیین شده که ممکن است به مدت یک سال، دو سال و یا بیشتر باشد. گذشت زمان از تاریخ اعتبار جواز تاسیس، سبب بی اعتباری و باطل شدن جواز می گردد، بنابراین به افراد توصیه می شود که مدتی پیش از خاتمه، برای تمدید پروانه تاسیس خود اقدام نمایند.
پس از اخذ جواز تاسیس، متقاضیان می بایست پروانه بهره برداری را نیز دریافت نموده تا قادر به استفاده از واحد تولیدی خود باشند. همچنین با دریافت پروانه تاسیس متقاضی قادر خواهد بود که در شهرک های صنعتی، زمینی با توجه به متراژهای درج شده در جواز نیز خریداری نماید. علاوه بر این، امکان دریافت وام و جذب سرمایه گذار خارجی نیز از طریق دارا بودن پروانه تاسیس امکان پذیر می باشد.
شرایط اخذ و درخواست جواز تاسیس
اخذ پروانه تاسیس همانند سایر جوازها، دارای یک سری شروط و پیش نیازها بوده و در صورت فقدان ضوابط مذکور، متقاضی قادر به دریافت جواز برای مرکز تاسیس خود نظیر مجوز تاسیس مدرسه غیرانتفاعی نخواهد بود. در این میان ممکن است، عده ای از افراد با ضوابط و شرایط اخذ و درخواست جواز تاسیس آشنایی نداشته، به همین دلیل، در این قسمت از مقاله شروط لازم برای دریافت پروانه تاسیس بیان گردیده که شامل موارد زیر می باشد:
حداقل سن 18 سال تمام
تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران
انجام خدمت نظام وظیفه
ارائه مدارک لازم از قبیل آگهی تاسیس شخصیت حقوقی در روزنامه رسمی و مدارک هویتی شخصیت حقیقی
داشتن زمین مورد نیاز و یا موافقت اولیه با تامین زمین از سازمان ذیربط
موافقت اولیه تامین زیرساخت های لازم (نظیر آب، برق، گاز و …) از سوی مراجع مربوطه
اخد مجوز فعالیت
عدم سوء سابقه و عدم اعتیاد
تکمیل درخواست در سامانه درگاه ملی مجوز ها و سامانه بهین یاب
توجه به این نکته ضروری است که مجوز فعالیت با جواز تاسیس متفاوت می باشد. جواز تاسیس به فرد این اجازه را می دهد که به ایجاد کارخانه یا واحد تولیدی اقدام نموده و مجوز فعالیت، مربوط به انجام فعالیت در حوزه جواز می باشد. دارا بودن کلیه شرایط قید شده در قسمت فوق برای دریافت پروانه تاسیس الزامی می باشد.
مدارک لازم برای دریافت پروانه تاسیس
در قسمت های گذشته، پیرامون تعریف جواز تاسیس، انواع و شرایط آن توضیحاتی ارائه گردید. برای اینکه با درخواست دریافت پروانه تاسیس فرد، موافقت شود، لازم است که مدارک مورد نیاز در این زمینه نیز ارائه شود. جهت آشنایی علاقمندان با مدارک لازم برای دریافت پروانه تاسیس، در این قسمت اسناد ضروری اخذ مجوز تاسیس بیان گردیده است.
کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی
کارت پایان خدمت
مجوز فعالیت در صورت لزوم
کپی روزنامه رسمی تاسیس شرکت و اساسنامه آن (در صورتی که متقاضی، شخصیت حقوقی باشد)
کپی شرکت نامه یا اظهارنامه شرکت (در صورتی که متقاضی، شخصیت حقوقی باشد)
مهر شرکت (در صورتی که متقاضی، شخصیت حقوقی باشد)
همانطور که در قسمت فوق مشاهده می شود، یکی از مدارک لازم برای اخذ جواز تاسیس، ارائه کپی روزنامه تاسیس شرکت می باشد. بنابراین تا زمانی که اشخاص حقوقی، شرکت خود را در سامانه ثبت شرکت ها، ثبت ننموده باشند، قادر به دریافت پروانه تاسیس نخواهند بود. جهت آشنایی علاقمندان با مراحل ثبت شرکت، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
سامانه صدور و ثبت نام جواز تاسیس
در قسمت های گذشته پیرامون ماهیت جواز تاسیس، انواع، شرایط و مدارک لازم برای اخذ آن توضیحاتی ارائه گردید. برای دریافت جواز تاسیس داوطلبان می بایست در ابتدا؛ برای این امر ثبت نام نمایند. ثبت نام جواز تاسیس در سایت ارگان مربوطه به آن انجام می شود. به منظور آشنایی افراد، در این قسمت به سامانه صدور و ثبت نام جواز تاسیس پرداخته شده است.
برای ثبت نام و اخذ جواز تاسیس، کاربر در ابتدا، می بایست به سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور به آدرس g4b.ir مراجعه نموده و با توجه به نوع واحد تولیدی، درخواست خود را در این سامانه دنبال نماید. در صورتی که مراحل ثبت نام اخد مجوز در سایت درگاه ملی مجوزهای کشور، تکمیل نگردد، مراحل بعدی ثبت نام و اخذ مجوز با اخطار مواجه خواهد شد. توجه به این نکته ضروری است که مراحل ثبت نام در سایت درگاه ملی مجوز های کشور، با توجه به نوع مرکز تولیدی متفاوت بوده و برای همه واحد ها به یک شکل نمی باشد.
پس از تکمیل درخواست اخذ مجوز در سامانه درگاه ملی مجوز ها، کاربر می بایست به سایت بهین یاب به نشانی behinyab.ir مراجعه نموده و پس از تشکیل حساب کاربری در این سامانه، مراحل صدور مجوز را در این سایت انجام دهد. برای طی نمودن مراحل اخذ مجوز در سایت بهین یاب، داوطلب می بایست اطلاعات شخصی خود، زمین و ماشین آلات به کار برده شده و همچنین، میزان و جزئیات سرمایه را در دسترس داشته باشد. در بخش بعدی مقاله، مراحل و نحوه ثبت نام و دریافت جواز تاسیس به همراه راهنمایی تصویری آن بیان گردیده است.
مراحل و نحوه دریافت و صدور جواز تاسیس
دریافت و استفاده از مجوز تاسیس، سبب می شود که فعالیت واحد های تولیدی، گسترش پیدا کرده و شرایطی برای اشخاص ایجاد می نماید که از طریق آن مبادرت به تاسیس واحد تولیدی یا تاسیس کارخانه کنند. با این حال، اخذ جواز تاسیس مستلزم طی نمودن مراحل و آگاهی از نحوه و چگونگی اخذ پروانه تاسیس می باشد. از این رو، در این قسمت از مقاله، مراحل و نحوه دریافت و صدور جواز تاسیس بیان گردیده است.
برای اخذ جواز تاسیس هر گونه واحد تولیدی، فرد در ابتدا می بایست به سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور، به آدرس g4b.ir مراجعه نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از ورود به سامانه لازم است که با توجه به نوع واحد تولیدی، درخواست دریافت مجوز در سامانه درگاه ملی مجوز های کشور، جست و جو گردد.
پس از جست و جو واحد تولیدی مورد نظر، شخص لازم است که بر روی گزینه درخواست مجوز کلیک نماید. به طور مثال در این قسمت، تاسیس واحد فنی مهندسی آورده شده است که افراد می بایست با انتخاب گزینه درخواست مجوز، مراحل ثبت درخواست در سامانه درگاه ملی مجوز های کشور را طی نمایند.
پس از ثبت و تکمیل درخواست در این سامانه، افراد می بایست به سامانه بهین یاب مراجعه کرده و باقی مراحل را از آن جا پیگیری نمایند. به این منظور، داوطلب لازم است که آدرس سایت بهین یاب به نشانی behinyab.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از ورود به سامانه، شخص می بایست از صفحه اصلی سایت، گزینه درخواست صدور مجوز را انتخاب نماید.
در مرحله ی بعدی، فهرستی مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است، گزینه "صدور جواز تاسیس" از لیست انتخاب گردد.
در صورتی که کاربر، پیش از این در سامانه بهین یاب ثبت نام ننموده است؛ لازم است که از این قسمت، بر روی گزینه ثبت نام کلیک نماید.
پس از انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که می بایست، با توجه به نوع شخص و اطلاعات آن، فرم نام نویسی تکمیل گردد.
پس از تکمیل فرم ثبت نام و ورود به حساب کاربری، فرد به خدمات سامانه دسترسی خواهد یافت. برای ثبت درخواست صدور مجوز تاسیس، شخص لازم است که از صفحه اصلی حساب کاربری مطابق تصویر زیر بر روی گزینه "صدور جواز تاسیس" کلیک نماید.
پس از انتخاب این گزینه صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است متن آن به دقت مطالعه شده و برای ورود به مرحله بعد، تیک فعال گردد. پس از آن، داوطلب می تواند با کلیک بر روی گزینه "تایید قوانین و شروع" ادامه مراحل را پیگیری نماید.
برای ثبت درخواست صدور مجوز تاسیس در سامانه بهین یاب، فرد لازم است که مشخصات عمومی خود و زمین را وارد نموده و هم چنین اطلاعات مربوط به محصول و ماده اولیه، آب و انرژی و ماشین آلات را نیز در قسمت های مشخص شده، درج نماید. پس از طی این مراحل و ثبت سرمایه و بررسی نهایی آن، درخواست متقاضی در سایت بهین یاب ثبت شده و برای بررسی به کارشناسان مربوطه ارجاع می شود. فرد پس از ثبت درخواست صدور جواز تاسیس می تواند از قسمت "درخواست های در حال انجام" و "آرشیو پیام ها" روند پیگیری درخواست خود را مشاهده نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع و شرایط جواز تاسیس در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع و شرایط جواز تاسیس پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: مدارک دریافت جواز تاسیس در متن مقاله بیان شده است.