برای مشاوره نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت داخلی
برای مشاوره نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت داخلی


یکی از شیوه هایی که از طریق آن، اشخاص حقوقی می توانند در کشور، اقدام به فعالیت نمایند، ثبت شرکت می باشد. در این میان، ممکن است که برخی شرکت ها، تمایل به گسترش فعالیت خود از طریق تاسیس شعبه داشته تا از طریق آن، بتوانند محصولات و خدمات خود را در محلی غیر از محل اصلی فعالیت شرکت، به طور مستقیم به مردم عرضه نمایند.
مطابق با قانون راجع به ثبت شرکت ها و دیگر مقررات تصویب شده، شعبه شرکت های های داخلی تنها در صورتی می توانند اقدام به فعالیت در کشور نمایند که مطابق با قانون، ایجاد و ثبت گردند. از آن جایی که مراحل و روند ثبت و گرفتن شعبه شرکت داخلی، با یکدیگر متفاوت است، اطلاع از جزئیات ثبت شعبه شرکت داخلی امری ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که شعبه شرکت داخلی چیست؛ به شرایط و مدارک مورد نیاز جهت ثبت بپردازیم. سپس در خصوص نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت داخلی معتبر صحبت خواهیم کرد و در انتها، یک نمونه صورت جلسه تاسیس و اخذ شعبه شرکت داخلی ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
شعبه شرکت داخلی چیست
در برخی موارد، یک کسب و کار پس از ثبت و آغاز فعالیت خود به طور رسمی، به حدی گسترش پیدا می کند که نیاز است شرکت، در محلی غیر از محل استقرار خود نیز، پاسخگوی مشتریان باشد. در چنین مواقعی شرکت ها تلاش می کنند که از طریق گسترش شرکت و ثبت شعبه در نقاط دیگر، به ارائه خدمات و محصولات خود بپردازند.
در پاسخ به این پرسش که شعبه شرکت داخلی چیست، در ابتدا؛ می بایست یاد آور شد که شعبه با نمایندگی شرکت متفاوت بوده و برخلاف تصور عموم، این دو اصطلاح به یک مفهوم نمی باشند. در بیان تفاوت شعبه و نمایندگی باید بیان داشت که شعبه شرکت داخلی در واقع واحد محلی تابع شرکت اصلی است که مستقیما موضوع و وظایف شرکت اصلی را در محل انجام می دهد. فعالیت شعبه در محل، تحت نام و با مسئولیت شرکت اصلی خواهد بود.
در حالی که نمایندگی شرکت داخلی به معنی یک شخص یا شرکت مستقل است که با اسم یک شرکت معتبر (یعنی شرکت اصلی) فعالیت می کند. همانطور که در تعریف نمایندگی شرکت داخلی مشاهده می شود، نمایندگی ها شخصیت حقوقی مستقل دارند، اما شعبات شرکت ها، کاملا وابسته به شرکت مادر می باشند.
علاوه بر این، حساب بانکی شعبات شرکت ها با شرکت مادر یکی بوده، اما در رابطه با نمایندگی شرکت ها، هر نمایندگی دارای حساب جداگانه ای از شرکت اصلی می باشد. مطابق با ماده 199 قانون تجارت، کلیه شعب شرکت ها از مفاد ماده 195 این قانون تبعیت می کنند که بیان می دارد: «ثبت کلیه شرکت های مذکور در این قانون الزامی و تابع جمیع مقررات قانون ثبت شرکت ها است.» این امر به این معنی است که شعبه های شرکت نیز می بایست مطابق با قانون ثبت شرکت ها به ثبت برسند.
شرایط ثبت شعبه شرکت داخلی
در قسمت گذشته، در خصوص تعریف و ماهیت شعبه شرکت صحبت نموده و بیان کردیم که شعبه، با نمایندگی دو مفهوم جداگانه از یکدیگر هستند و مهم ترین تفاوت آن ها در این است که نمایندگی، شخصیتی کاملا مستقل دارد، اما شعبات شرکت کاملا به شرکت مادر وابسته هستند. در این بخش از مقاله قصد داریم تا شرایط ثبت شعبه شرکت داخلی بپردازیم که عبارت است از:
شخصیت حقوقی و یا شرکتی که قصد ثبت شعبه را دارد (شرکت مادر) باید به صورت قانونی تاسیس شده باشد. به عبارتی، شرکت به نحو قانونی ثبت شده باشد.
جلسه مجمع عمومی فوق العاده یا هیئت مدیره (چنانچه، اختیار تاسیس شعبه، به هیئت مدیره واگذار شده) جهت اخذ رضایت شرکا، تشکیل شده باشد.
دارا بودن کلیه شرایط فوق، برای ثبت شعبه شرکت الزامی می باشد. مهم ترین نکته در تاسیس و ثبت شعبه شرکت داخلی، ثبت قانونی شرکت مادر در اداره ثبت شرکت ها می باشد. به این منظور، شرکت مادر، می بایست به سامانه جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و مطابق با نوع شخصیت حقوقی خود، مراحل ثبت را تکمیل نماید.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت و اعطای شعبه شرکت داخلی
بر اساس مقررات راجع به ثبت شعبه شرکت ها، متقاضیان ثبت این گونه شخصیت های حقوقی، باید مدارک خاصی را تهیه و تنظیم نمایند. در این میان، ممکن است که برخی افراد با این اسناد آشنایی نداشته به همین دلیل، در این بخش از مقاله لیست مدارک مورد نیاز جهت ثبت و اعطای شعبه شرکت داخلی ارائه شده که شامل موارد زیر می باشد:
مدارک مورد نیاز جهت ثبت شعبه شرکت داخلی:
مدارک هویتی شرکت (اعم از تصویر اساسنامه، شرکتنامه و آخرین تغییرات ثبت شده شخصیت حقوقی و...)
لیست کامل شرکاء و میزان سهم الشرکه یا میزان سهام سهامداران و تعداد سهام آن ها
مدارک هویتی شرکاء یا سهامداران و همچنین مدیریت شعبه
اخذ مجوز از مراجع ذی صلاح (در صورت مجوزی بود موضوع اساسنامه)
نامه نمایندگی و معرفی نامه شخص نماینده (در صورتی که یکی از شرکاء یا سهامداران شخصیت حقوقی باشد.)
آگهی دعوت روزنامه کثیر الانتشار که به چاپ رسیده (در صورتی که جلسه با حضور اکثریت برگزار شود و کلیه شرکا سهامداران در جلسه حضور نداشته باشند)
آخرین گزارش مالی تایید شده شرکت
رزونامه آخرین تغییرات شرکت
انجام فرآیند ثبت و دریافت شعبه شرکت می تواند به طور مستقیم توسط خود متقاضی صورت گیرد، یا توسط وکیل او انجام شود. در مواردی که داوطلب برای انجام فرآیند ثبت و دریافت شعبه شرکت، وکیل اخذ می نماید لازم است که اصل وکالت نامه وکیل دادگستری نیز به همراه مدارک فوق، به مراجع ذی صلاح تحویل داده شود.
نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت داخلی معتبر
همانطور که در قسمت های قبلی مقاله اشاره شد، ثبت شعبه شرکت نیز همانند شرکت اصلی باید در اداره ثبت شرکت ها ثبت شده و در روزنامه رسمی آگهی گردد تا بتواند به طور قانونی فعالیت های خود را آغاز نماید. از آن جایی که ممکن است برخی افراد با نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت داخلی معتبر آشنایی نداشته باشند، در این قسمت از مقاله، فرآیند و مراحل ثبت شعبه در هر روش به طور مجزا، توضیح داده شده است.
متقاضیان به منظور ثبت شعبه شرکت، می توانند به دو صورت اقدام نمایند که شامل، ثبت شعبه در زمان ثبت شرکت اصلی و هم چنین، ثبت شعبه پس از ثبت شرکت مادر می شود. در صورتی که شعبه در زمان ثبت شرکت مادر در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد، متقاضی می تواند به راحتی و با مشخص نمودن قسمت «وضعیت شعبه» در قسمت اطلاعات عمومی شرکت، شعبه را نیز به همراه شرکت اصلی به ثبت برساند.
در صورتی که شرکت پس از ثبت شرکت مادر به ثبت برسد، لازم است که شرکت اصلی، در این زمینه صورت جلسه ای تنظیم نموده و موافقت شرکا و سهامداران شرکت را مطابق با اکثریت مقرر شده در قانون، به دست آورد. پس از آن شرکت اصلی می بایست به ثبت صورت جلسه تغییرات در سایت ثبت شرکت ها مطابق راهنمای تصویری زیر اقدام نماید.
به منظور ثبت تغییرات شرکت و ثبت شعبه، فرد در ابتدا می بایست به آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و گزینه "صورتجلسه تغییرات" را انتخاب نماید. در این قسمت می توان به دو روش یعنی، با شناسه ملی یا بدون شناسه ملی به ثبت شعبه شرکت داخلی اقدام نمود.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه مثل نوع صورتجلسه، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست تک تک دستور جلسات را در این قسمت اضافه نماید. توجه به این نکته ضروری است که لازم نیست که برای هر تغییر یک درخواست جداگانه ثبت نمود و می توان تمام دستور جلسات یک صورت جلسه را به طور یک جا در این قسمت وارد نمود. به منظور ثبت شعبه، شخص در این قسمت می بایست گزینه «تاسیس شعبه داخلی» را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، شخص لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و فرد در مرحله پیشین، اسامی آن ها را ثبت نموده است، مشخص کند.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. پس از رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از این پس، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست ثبت شعبه شرکت داخلی باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن، فرآیند ثبت شعبه شرکت داخلی به پایان می رسد.
نمونه صورت جلسه تاسیس و اخذ شعبه شرکت داخلی
همانطور که در قسمت گذشته، بیان گردید، در صورتی که شعبه شرکت، پس از ثبت شرکت اصلی و مادر، ثبت شود، لازم است که صورت جلسه مجمع عمومی فوق العاده شرکت در این زمینه تهیه گردیده و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد. به منظور آشنایی علاقمندان، با محتوا و مندرجات این صورت جلسه، در قسمت زیر امکان دانلود یک نمونه صورت جلسه تاسیس و اخذ شعبه شرکت داخلی ارائه گردیده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 222 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت داخلی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه گرفتن و ثبت شعبه شرکت داخلی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.